Last news in Fakti

4 Август, 2020 15:51 4 388 28

COVID-19 уби известен наш подводен археолог

  • веселин драганов-
  • covid-19

Веселин Драганов е роден на 11 октомври 1956 г.

COVID-19 уби известен наш подводен археолог - 1
Снимка: Флагман

Късно снощи на напусна известният подводен археолог и ценител на морското дъно Веселин Драганов. Той не успя да пребори битката с коронавируса и стана част от черната статистика на COVID-19. За трагедията съобщиха близки приятели и колеги на Драганов, които са съкрушени от загубата. 

"Късно снощи той загуби битката с Ковид 19. На 11.09.2020 семейството му ще положи урна на Боянските гробища в София. Самият той е пожелал праха му да бъде разпръсната на Ропотамо... Където ще си пият червено вино с Христина, с която бяха най-близки приятели", пишат близките му, цитирани от Флагман. 

Веселин Драганов е роден на 11 октомври 1956 г. През 1983 г. завършва археология в Букурещ, Румъния с дипломна работа за потъналите селища по българското Черноморие в светлината на известните тогава факти за този вид археологически паметници.

От 1979, като студент и служител Националния Археологически институт с музеи при Българската Академия на науките, участва в многобройни археологически проучвания на сушата и под вода в България, Румъния и Гърция (Дуранкулак, Яйлата, Промахон, Тополница, Островул Корбулуй, Сармисегетуза).

От 1988 до сега - 2020 г. участва като заместник и научен ръководител във всички подводни археологически проучвания провеждани от Центъра за подводна археология.

Научните му интереси бяха съсредоточени върху появата и развитието на морските култури по Западното черноморско крайбрежие от края на неолита до края на Ранната бронзова епоха, морските занаяти и ранното корабоплаване, генезиса на прото-тракийските племена по крайбрежието и връзката на промените в климата и бреговата линия в края на Холоцена с хода на културното и икономическо развитие на крайбрежното население в древността.

По тези теми той има редица публикации в наши и чужди специализирани издания, участия в международни симпозиуми, статии и филми за популяризиране на подводната археология и нейните постижения сред по-широк кръг читатели.

"Извън всичко това беше голям човек и приятел! Обичаше морето неистово! Дано сега се гмурка в най-красивите отвъдни светове! Светло да ти е, Весо! Обичаме те", пишат още приятелите му.  


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лично го познавах

    41 0 Отговор
    Голям мъж и човек. Мир на праха му над река Ропотамо. RIP
  • 2 Anonim

    20 35 Отговор
    Дървените глави твърдят че това е грип обикновен и са го изкарали

    Коментиран от #5, #9

  • 3 цербер

    11 2 Отговор
    Самият той е пожелал прахТа му да бъде разпръсната наД Ропотамо...

    Коментиран от #7

  • 4 qwe

    12 32 Отговор
    Пълни глупости! Смръдливият Ганьо каза, че такава болест нЕма!
    Искате само да го заблудите, за да му запушат устата с маска!
    То не че има полза от устата му. Като липсва мозъчето и на негово място има куп ла*на - пак ще си избира Тиквус Имбецилус
  • 5 Впрочем

    25 9 Отговор

    До коментар #2 от "Anonim":

    умира се и от " обикновен" грип.С не по- малко честота.

    Коментиран от #11

  • 6 Полименов

    8 9 Отговор
    Морето зима курбан по Илинден. Айде, пожелавам му да се наслаждава на едрите звезди над Фамагуста и на барбуна и октопода в подводните таверни, виното от хилядолетия във амфори, сервирано в кратери атическа керамика, и едно момченце в скута.
  • 7 не можа да дочака Новия Комунизъм

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "цербер":

    Колко христианско..
  • 8 Не е успял да навърши

    13 11 Отговор
    64 дори.Бог да го прости. Сега ковидиотите да не си позволяват да клепат темата както го направиха за починалото 19 годишно момче от Велико Търново. За съжаление все повече подобни новини ще срещаме... Съболезнования на близките и приятелите му.
  • 9 патоанатом

    5 8 Отговор

    До коментар #2 от "Anonim":

    Доколкото съм гледал снимки, а аз съм гледал много, когато белият дроб се напълни с вода, на скенер изглежда като тежка двустранна бронхопневмония – и в двата случая с летален изход. После гледаме водата под микроскоп, колегите от Бан го правят, но сега и аз се научих, за наличие на диатомей: може да са го давили в кофа или мивка. А иначе хубаво са направили да пръснат праха на г-н Дранговски над Ропотамо, като знам че Първи частни в Бояна нямат парцели и ниши за урни за вечно ползуване, и какви пари дерат погребалните агенти. Аз ги притискам чрез санитаря ми, от което той зима комисион. Сега пак лежи в коридора дрогиран, така никой не смее да припари в залата за аутопсии през служебния изход, така ми е по-спокойно и ще взема да си налея малко спирт.

    Коментиран от #12

  • 10 БОЮ КОГА ЩЕ ПАДНЕ ОТ КОРОНАТА

    7 5 Отговор
    БОЮ И КОМПАНИЯТА КОГА ЩЕ ПАДНАТ В НЕРАВНАТА БИТКА С КОРОНА КУНЧЕВИЯ И ВСИЧКИ ТЕРОРИСТИ КОИТ ДАРЖЪТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД КАТО ЗАЛОЖНИЦИ НА МАСОНО-САТАНИСТКАТА СЕКТА КОРОНА САМО ЗА 5 МЕСЕЦА ПРИВЛЯКОХА МИЛИОНИ В СЕКТАТА СИ И ПРОМЕНИХА ЖИВОТА НА НОРМАЛНИТЕ ХОРА ДО НЕУЗНАВАЕМОСТ ТЕРОРИСТИ И УБИЙЦИ ....

    Коментиран от #14

  • 11 С доказано по-малка

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "Впрочем":

    честота, но от години. Като изключим Испанския грип преди век. Тогава са измрели много хора наистина. Спрете с отрицанието. Умира се от много неща. Но този коронавирус е доста коварен и съвсем не е толкова безобиден, колкото се опитвате да го изкарате. И не умират само старци над 85.
  • 12 Ти нормален

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "патоанатом":

    ли си въобще? От кой психодиспансер си избягал?

    Коментиран от #13

  • 13 патоанатом

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Ти нормален":

    Ами какъв да съм. Хирург не можах да стана: бях започнал да развивам тремор и професорът ми каза, момче тая работа няма да стане, ако оперираш апендисит и изтървеш скалпела нали знаеш какво става? За теб трябва някаква по-спокойна работа, знаем, че си бил добър в залата, по-скоро си за анатом, като правиш дисекции и на зиг-заг да работиш не е страшно и така ме взе покойният проф. Раданов, мир на душата му. Непривично е да обследваш този, който те е обучил. Впрочем, а Вас какво Ви интересува? Елате ми на гости, ще ви посрещна, занимавам се само аутопсии.
  • 14 Бойко и Кунчев

    3 10 Отговор

    До коментар #10 от "БОЮ КОГА ЩЕ ПАДНЕ ОТ КОРОНАТА":

    не са създали коронавируса... А мерки и следващо правителство ще налага.Независимо дали е служебен кабинет на Радев или редовно избран такъв без ГЕРБ след управляващото мнозинство. Но трябва да си наистина много тъп, за да вярваш, че Радев ще обяви маските за незаконни и ще трае подобни протестчета ако той е на власт и са срещу него.

    Коментиран от #15

  • 15 А ТИ ЗАЩО СИ МИСЛИШ

    12 7 Отговор

    До коментар #14 от "Бойко и Кунчев":

    ВСЕКИ СЛЕДВАЩ ПРОДЪЛЖАВАЩ ТЕРОРИСТИЧНАТА КАПМАНИЯ КОРОНАВИРУС ЩЕ БЪДЕ НАКАЗАН ОТ НАРОДА ,САМО ГЛЕДАЙ ТРЯБВА ДА СИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЪП ЗА ДА СИ МИСЛИШ ЧЕ СЕКТАТА КОРОНАВИРУС ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА!!!!

    Коментиран от #18

  • 16 Един оптимист

    9 6 Отговор
    Важни са придружаващите заболявания!!!
  • 17 хипок

    6 4 Отговор
    Статии с такива заглавия са само за хипохондрици,затова не я четох.
  • 18 Ами продължава

    7 9 Отговор

    До коментар #15 от "А ТИ ЗАЩО СИ МИСЛИШ":

    и ще продължава за съжаление. 48 починали в Румъния за последните 24 часа. А в България само румънски туристи има по хотели и плажове. А ти ако искаш вярвай в секти, чипиране, зелени човечета, и протестирай до дупка. Търсят санитари в старческия дом с "измисления от сектата ковид" във Варна между другото. Посещения са забранени, но може да кандидатства за работа. Не достига персонал. Половината са избягали от страх от "сектантския вирус".Търсят смелчаци като теб. Пропуснах кавичките неволно. Ама да си анархист и да си пльоснеш хавлийката на паветата или на някое кръстовище е изключително умно, достойно и креативно.Само в нечий болен мозък обаче...

    Коментиран от #20, #22

  • 19 Каква е вероятността да лъжете?

    7 3 Отговор
    След петмесечни наблюдения-99%!Как пък от толкова починали уж от ковид,никой не попита близки и роднини?
  • 20 СКРИЙ СЕ БЕ СЕКТАНТ

    7 4 Отговор

    До коментар #18 от "Ами продължава":

    ИДИ В САЙТА НА ГЕРБ И В НАЦИОНАЛИНИТЕ МЕДИИ ДА СИ ПРОПОВЯДВАШ СЕКТАНТСКИТЕ УЧЕНИЯ КОРОНАВИРУС!
  • 21 Явно няма

    7 2 Отговор
    Кой да докаже, от какво е починал. И най-удбно е да се посочи новия вирус.
  • 22 КЪДЕ ЛИ ВИКА УМЕН ГЕРБАДЖИЯ СЪМ

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ами продължава":

    СЕКТАНТЧЕ ЗА 5 МЕСЕЦА БАЯ СЕКТАНТИ НАБРАХТЕ В СЕКТАТА СИ -КОРОНАВИРУС ЩЕ ВИ СЕ ТЪРСИ СМЕТКА ЗАПОМНИ НАРОДА ОЩЕ МАЛКО ЩЕ ВИ ТЪРПИ!
  • 23 Боцо

    1 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "На 11.09.2020 семейството му ще положи урна на Боянските гробища"?!?!?!Чакат го да възкръсне до тогава ли?
  • 24 ШиШиШиШи

    2 2 Отговор
    Сигурно е бил болен от рак, диабет ....
  • 25 ШиШиШиШи

    2 2 Отговор
    Вероятно диабет
  • 26 беге демокрация

    1 0 Отговор
    в 83 година, студент в чужбина, този е номенклатура, както са и 90% от тези в БАН, стара комунистическа номенклатура
  • 27 дядо ви от бг

    0 1 Отговор
    естествено , че близките са му го занесли вируса! да кажат кой е!?!?
  • 28 КокоН

    0 0 Отговор
    Бог да го прости!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове