Last news in Fakti

4 Август, 2020 16:46 1 764 2

През лятото акциите за планинските спасители са ежедневие

  • планински спасители-
  • планина

През летните дни отрядите са участвали в десетки операции по издирване и транспортиране на хора в беда

През лятото акциите за планинските спасители са ежедневие - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Настъпи периода от годината, когато планините са предпочитано място за отдих, а акциите в помощ на пострадали или изгубили се туристи стават ежедневие, съобщават от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК.

През летните дни отрядите от спасители са участвали в десетки акции по издирване и транспортиране на хора в беда.

На 27 юни в района на х. Мочарата в Пирин моторист на 35 години пада на терен с мокри камъни. Петима планински спасители от отряд Банско достигат пострадалия, който е със счупена ключица и травми на коляното и китката, оказват му първа помощ и го транспортират до екип на спешна помощ.

На 28 юни се провеждат цели три акции. Хижарят на х. Рай подава сигнал за турист на 40 години, паднал от легло в хижата и сериозно наранил главата си. Двама спасители от Калофер отиват на мястото, поставят шийна яка и транспортират пострадалия. Няколко часа по-късно в Централния денонощен пост (ЦДП) на ПСС постъпва сигнал за пострадала 69-годишна жена в Люлин планина със съмнения за фрактура на глезена. В акцията се включват шестима доброволци на ПСС от отряд София. По същото време в района на х. Вихрен 11 души от отряд Банско транспортират със спасителна носилка изтощен турист, който не е преценил собствените си възможности.

На 4 юли в района на Рилски езера жена на 60 години с травма на глезена е транспортирана до лифта от 5 планински спасители.

На 5 юли от денонощния пост предават информация, че в района на х. Плевен, на стръмна и мокра пътека, са пострадали 2 жени – едната, на 71 години, е с травма на глезена, а другата, на 62 години, е с травма на китката. В акцията се включват 9 души от отряд Троян, които транспортират туристките до очакващата ги линейка на спешна помощ.
На 10 юли хижарят на х. Рай подава сигнал за неопитна туристка с лоша екипировка, която се е подхлъзнала по пътека и е с травма на глезена. Оказана и е помощ от отряд Калофер.

Два дни по-късно – на 12 юли, мъж на 40 години се изгубва в района на Бачковски манастир. Открит е от двама спасители от отряд Пловдив.

Отряд Сливен проведе две акции в два поредни дни в един и същ район. На 14 юли 7 планински спасители издирват и извеждат от трудна ситуация мъж, който се е изгубил в местността Долапите в посока връх Гаговец, Стара планина, а на следващия ден 10 спасители се включиха в издирването на изчезнал турист.

Отряд Чепеларе също проведе акция над с. Проглед в Родопите. На 16 юли мъж с неподходяща екипировка се подхлъзва и чупи подбедрицата на левия си крак. Той е с диабет и сърдечно заболяване и е транспортиран до линейка на спешна помощ от 5 планински спасители.


На 18 юли жена на 46 години пада и наранява коляното си в района на Караджов камък, Родопи и е откарана в центъра за спешна помощ от 3 доброволци на ПСС от отряд Пловдив.

На 19 юли на базата на ПСС – Сопот, под ръководството на д-р Йордан Котларов от отряд Карлово, се проведе учебно занятие по медицина. В него взеха участие 18 спасители от отрядите на ПСС в Карлово, Сопот, Калофер и Пирдоп. Те имаха възможност да покажат уменията си и в реална ситуация, след като бе получен сигнал за жена със счупена подбедрица, в района на х. Незабравка.

Същия ден хижарят на х. Рибни Езера, чрез монтираната от ПСС в хижата радиостанция, подава сигнал в Централния денонощен пост (ЦДП). Жена се е подхлъзнала в района „Маринковица“, контузила е крака си и не може да продължи да се придвижва сама. Веднага се сформира екип от 7 спасители от отряд Благоевград с ръководител Георги Ботев, които се отправят към посоченото място и обездвижват травмирания глезен.

На 22 юли отрядите на Троян и Ловеч, заедно с полицаи от района, се включиха в издирването на изчезнал иманяр в района Стенето. Същия ден помощ на полицията оказаха и от отряд София, които с 2 кучета се присъединиха към жителите на Горна Малина в търсенето на техен съгражданин. И двете акции завършиха без откриване на изчезналите и бяха прекратени поради липса на достатъчно информация.

Успешна беше акцията на спасителите от отряд Калофер, които помогнаха на жена с изкълчен глезен да стигне до местността Паниците.

По същото време катерач пада в района връх Орловец, Рила, вследствие на което чупи глезена си. За щастие на същото място в момента се намира планински спасител, който веднага се свързва с ЦДП и моли за помощ. В 14.40 ч. сигналът е предаден на дежурния в база Боровец и няколко минути по-късно група от 6 спасители се отправя към района на инцидента. Теренът е много трудно достъпен и изключително сложен. Междувременно намиращите се при пострадалия го свалят до основата на скалния масив, а пристигналите спасители го транспортират с планинска количка през втора тераса до ЦПШ Мальовица. Акцията приключва успешно към 24.00 ч.

На 24 юли 16-годишен младеж наранява коляното си по време на излет в района на х. Плевен. Планинските спасители от отряд Троян се отзовават и транспортират пострадалия до м. Мазането, където го предават на семейството му. На следващия ден екип от отряд Троян отново е в планината, този път в района на х. Дерменка, където помага на жена също с травма на крака.

На 26 юли от отряда на ПСС в Благоевград транспортират туристка със силни болки в дясното стъпало. Пострадалата е част от туристическа група, извършваща преход от х. Добърско към х. Рибни Езера, но поради получената травма не може да се придвижва сама. След преглед, шиниране на увредената става и консултация с дежурните спасители в х. Македония, е взето решение да се транспортира към Разлог, където е посрещната от родителите си и отправена към лечебно заведение.

На 25 и 26 юли планинските спасители от отряд София се включиха активно в охраната на обиколката на Витоша 100 км. Няколко екипа патрулираха по трасето на състезанието и оказвайки помощ на всички, имащи нужда.

На 31 юли мъж пада в района на Стобските пирамиди. Информирани са спасителите от отряд Благоевград, които се отзовават и оказват помощ на мъжа, който е с травма на главата и фрактура на ръка.

По същото време от отряд Сопот се отзовават на сигнал за трима изгубени в района над града.

От ПСС съветват всички туристи, отправили се на преход в планината, да проучват добре маршрутите си и да си набавят необходимата екипировка.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пишман планинар

    1 0 Отговор
    Ами щото ходим сами без водачи и потготвени от думи в друми без да познаваме маркировката.

    Коментиран от #2

  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пишман планинар":

    Стига сте ги ожалвали песесарите ,че са били разкарвани за да помогнат! Та това са предимно здрави и калени алпинисти, внимателно подбрани и със сериозна подготовка. Не случайно в спасителните отряди няма жени и джендъри.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове