Last news in Fakti

4 Август, 2020 20:25 4 838 51

Прокуратурата обвини ”Свободна Европа” в нарушаване на стандартите за обективна и етична журналистика

  • свободна европа-
  • иван гешев-
  • прокурор

Впечатление прави, че авторът проявява тенденциозен интерес спрямо един от тримата наблюдаващи прокурори при Софийска градска прокуратура

Прокуратурата обвини ”Свободна Европа” в нарушаване на стандартите за обективна и етична журналистика - 1
Снимка: БГНЕС

Във връзка с публикацията „Първо, не е ябълка и второ, не е гнила. Кой проверява записван ли е тайно Бойко Борисов“ от 08 юли 2020 г. на българската редакция на сайта „Свободна Европа“ с автор Борис Митов, Дирекция „Публична комуникация“ намира за необходимо да обърне внимание, че съдържанието на материала е в противоречие с професионалните стандарти за обективна и етична журналистика, посочени като основополагащи принципи на работещите в Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).
Това пише в официална позиция на Дирекция „Публична комуникация“ на Прокуратурата на Република България, която публикуваме без редакторска намеса:

"Повод за настоящия извод са следните факти:

Впечатление прави, че авторът проявява тенденциозен интерес спрямо един от тримата наблюдаващи прокурори при Софийска градска прокуратура (СГП), ангажирани с визираното в публикацията производство. В същото време аудиторията не е информирана, че решенията по случая се взимат и от тримата магистрати, определени при разпределение на случаен принцип.

Публикацията съдържа и отделни примери от работата на прокурор Боряна Бецова в СГП за период от няколко години, като чрез тях се правят манипулативни внушения относно изпълнението на професионалните ѝ задължения. За сведение – статистическата справка сочи, че само за 2019 г. прокурор Боряна Бецова е наблюдавала 37 преписки и 54 досъдебни производства. Дори само този факт е показателен за преднамереното отношение на автора. Нещо повече – по всеки от извадените от контекста казуси от работата на прокурор Боряна Бецова фактите са различни от представените:

Иван Гешев: Имам врагове, с работата си засегнах хора с милиарди

„Опитът на „Биволь“ с Боряна Бецова“ или случая с „бившия министър на инвестиционното проектиране Иван Данов“ - не отговаря на истината, че преписката е прекратена поради изтичане на давностния срок. В материалите по преписката се съдържа писмо от Службата по заетостта в гр. Париж, Франция, според което: „няма данни за извършени плащания без правно основание“. Казусът е бил обект на обсъждане и на работна среща от европейски и български прокурори, които са стигнали до заключението, че няма извършено престъпление.

„Сигналът на „Протестна мрежа“ - извършените данъчни ревизии на физически лица не са установили данъчни нарушения. При това положение наблюдаващият прокурор, който и да е той, няма как да ангажира наказателна отговорност за данъчно престъпление, поради което преписката е прекратена.

„Делото срещу Христо Бисеров“ - публично известно е, че властите в Швейцария отказаха разкриването на банковата тайна, което възпрепятства доказването на твърдяното данъчно престъпление. Обстоятелство, което става известно едва след образуването на делото, и на практика не позволява доказването на тезата на прокуратурата.

„Процесът срещу Даниел Митов“ - прокуратурата е провела множество действия по събиране и анализиране на голям обем доказателства. Постигната е осъдителна присъда на първа инстанция по отношение на Христо Ангеличин, заместник-министър на външните работи, което е показателно за прецизната работа на прокуратурата. Що се отнася до финалния изход от случая – трябва да е ясно, че доказването на дадено престъпление се основава и на съответната нормативна база, с която прокурорите са длъжни да се съобразяват.  

По повод твърдението, че „въпреки тези неуспехи на Боряна Бецова, кариерата ѝ върви във възходяща линия“ - авторът следва да е наясно, че повишаването на магистратите се извършва по установения ред и при наличие на определени условия. Внушението, че прокурор Бецова е върховен магистрат, освен невярно, е само по себе си противоречащо на тезата на публикацията, в която се визира производство, образувано и водено от прокурори при СГП. Наред с това Боряна Бецова не се е ползвала, нито се ползва от персонална протекция, въпреки направените превратни тълкувания.

Принципна позиция на Прокуратурата на Република България е да защитава доброто име и професионалната неприкосновеност на всеки прокурор, следовател и съдебен служител, станал обект на злонамерени атаки.

Иван Гешев: Протестите и политическите игри няма да попречат на работата ми

Наред с всичко изброено дотук, Дирекция „Публична комуникация“ намира за нужно да подчертае, че с публикацията е допуснато нарушение на Етичния кодекс на българските медии, тъй като липсва ясно разграничаване на фактите от коментарите и предположенията. Видно е, че публикацията е поставена в секция „Новини“ на сайта на българската редакция на „Свободна Европа“, а не в секция „Мнение“, което би придало съвсем друго значение на материала.

Вярваме, че работещите в българската редакция на „Свободна Европа“ журналисти ще се съобразят със стандартите на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) и ще се придържат стриктно към принципите на етичната журналистика, която изисква да се посочи невярното и да се съобщи вярното".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Антимилиционер

    69 3 Отговор
    Гешев нарами и Сороз

    Коментиран от #18, #37

  • 3 РЪМПЕЗИ

    132 3 Отговор
    АБЕ ГЕШЕВ...ТИ СИ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВИНОВНИК ЗА ВСИЧКО..ЗАЕДНО С ЦАЦАРОВ...ДВАМАТА ЩЕ СТЕ В ЕДНА КИЛИЯ...
  • 4 Каскетю

    93 4 Отговор
    СевдаТВ е единственната обективна телевизия

    Коментиран от #12, #40

  • 5 Грейс

    63 1 Отговор
    Колко престъпници бивши управляващи, замогнали се върху гърба ни бродят из света. За съжаление на много от нас това ще стане и със сегашните.
  • 6 Майна

    90 0 Отговор
    ВИЕ ЛИ ПЛЕДИРАТЕ ЗА ЕТИКА????? СИГУРНО И ЗА МОРАЛ??? ВСЕКИ ДЕН ПУБЛИЧНО ГИ ЕКЗЕКУТИРАТЕ..., НО ТОВА ВСЕ ОЩЕ СЪЩЕСТВУВА В НАШИЯ НАРОД!!! ТОЙ ЩЕ ВИ ОСЪДИ , НЕ САМО МОРАЛНО ,А РЕАЛНО
  • 7 Жоро

    12 33 Отговор
    Поръчковите журналя трябва да ги забранят

    Коментиран от #36, #38

  • 8 Осем джуджета

    66 1 Отговор
    Комунистическият Каскет газ пи.ка
  • 9 Осем джуджета

    65 0 Отговор
    КаскетураМедияГруп с ново изявление
  • 10 Хахаха

    55 2 Отговор
    Точно така, другари милиционери. Когато нормалните хора обясняват навън какви бок.леци сте - може и някой да не им вярва. Но след вашата поредна наг.ла и неадекватна атака ще ви разберат какви "демократи " не само на Козяк, но и отвъд Океана. Казано е "Вола като рие - на гърба си хвърля". Дерзайте товаррищи Волове.
  • 11 Пешо

    39 5 Отговор
    Момчетата шпицкоманди, които ще се противопоставят на протеста вече са в София и около София. По-късно се очакват и проблеми по палатковите лагери. Подготвя се възстановяване на времето Батак.
  • 12 не само

    30 0 Отговор

    До коментар #4 от "Каскетю":

    и ПИК ТВ.
  • 13 333

    55 3 Отговор
    Ето го поредното доказателство, че Гешев и Борисов трябва да подадат оставка веднага! Това е техният модел на управление, заплахи, уволнения ,скалъпени обвинения, които са в техен интерес , пълно пренебрежение към българския народ, рекети,полицейщина,грабеж на европейски средства чрез различни схеми и т.н. Явно народа трябва да се вдигне на още по- голямо гражданско неподчинение и пълна блокада на градовете!

    Коментиран от #17

  • 14 ха ха

    9 23 Отговор
    "Свободна Европа" вече не е свободна.
  • 15 Последния Софиянец

    45 1 Отговор
    Я па тоя каскет много отворен го дава.
  • 16 Осем джуджета

    32 0 Отговор
    Каскете,арестувай ги бе
  • 17 Жоро

    2 43 Отговор

    До коментар #13 от "333":

    Скоро парите на Божков ще свършат

    Коментиран от #20, #29, #42

  • 18 Гост

    24 0 Отговор

    До коментар #2 от "Антимилиционер":

    ГешеФ моментално да отиде и да ги разследва.
  • 19 ПИКльо

    35 1 Отговор
    Гешев е радост....и ние спазваме всички журналистически практики в Тиквостан
  • 20 Осем джуджета

    36 1 Отговор

    До коментар #17 от "Жоро":

    Скоро парите в хазната ще свършат като гледам как Винету ги раздава като семки
  • 21 333

    32 1 Отговор
    Е, сега вече прокуратурата нагазиха в лука!Оттук победители като институции няма да има,но оставки ще хвърчат! Само гледайте!
  • 22 скоро

    6 18 Отговор
    ГЕШЕВ,ще ви вземе изгнилите червени тикви

    Коментиран от #24

  • 23 Българина

    42 0 Отговор
    проКУРатурата нещо много се взима насериозно, но забравя, че "Свободна Европа" се финансира и издържа ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО във Вашингтон.

    Коментиран от #26

  • 24 Бай Ганьо

    33 0 Отговор

    До коментар #22 от "скоро":

    По-скоро ще литне неговата червена кратуна под каскета.
  • 25 Asdfg

    40 2 Отговор
    Каскет, как не те е срам?!? Ти си позор за България заедно с пожарникаря!!!
  • 26 оня с коня

    2 13 Отговор

    До коментар #23 от "Българина":

    Манипулираш фактите:Така беше ДО ПАДАНЕТО НА ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА.

    Коментиран от #41, #44

  • 27 Гертруд

    30 0 Отговор
    СТРАХ ТРЕСЕ ВЛАСТТА ОТ ВСЕНАРОДНАТА ЛЮБОВ. ДА НЕ ГИ ПИПНЕ БЛОКАДА НА ПЪТ КЪМ ВАКАНЦУВАНЕ. ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВЯТ, ЧЕ НЕ СА ТЕ- САМИТЕ!
  • 28 Гост

    15 1 Отговор
    Г-н иванов, защо си абиш устата да обвиняваш, напрао влизай с пищовите в Свободна Европа, не се аби😂
  • 29 333

    19 1 Отговор

    До коментар #17 от "Жоро":

    И какво? Сочите едни прекратени и висящи дела!Смятате ли ,че НПО-шковците ще се трогнат от тези статистики?!Ще ги разлаете с нова сила! Те имат медия,вие пресцентър.По дефиниция сте поставени в защитна позиция,винаги!Изходите са прости ,но няма да ви отварям , ще стоя и ще гледам как си заминавате вкупом!
  • 30 Хахаха

    27 1 Отговор
    Ако затвори Америка за България, ще призная че има топки !!!!!! Хахахахахаха
  • 31 Хахаха

    23 1 Отговор
    Но мисля че може да е мъж само като праща мутри на баба Стойна или Ренета Инджова !!! Мъжкарите на Шайката
  • 32 ПАТРИОТ

    29 1 Отговор
    С риск да не се публикува поста ми - НО ТОВА Е ТОТАЛНО ОСИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА.
  • 33 ПАТРИОТ

    22 0 Отговор
    Това силно ми напомня когато управляващ беше един от работодателите на ВИНЕТУ.Та по това време можехме да слушаме ДОЙЧЕ ВЕЛЕ, РАДИО СВОБОДНА ЕВРОПА, ГЛАСЪТ НА АМЕРИКА И Т.Н. само нощно време след полунощ и то ако притежаваш транзистор ВЕФ или СЕЛЕНА.Всичко останало беше запушено и заглушено от управляващите комунисти точно както сега ВИНЕТУ,личния пъдар на ТОДОР ЖИВКОВ се опитва да запуши устата на радио СВОБОДНА ЕВРОПА - е няма да стане.
  • 34 Оставка Съд Затвор

    26 0 Отговор
    Пречи ви Поли, защото не можете да я уволните, и е единствената задаващата правилните въпроси.

    Не може и да я убиете, защото ще стане дипломатически и световен скандал.
    Всички свободни мнения ви пречат.
    Оставка на Кървавата диктатура и Затвор за ББ, Гешев и Цацаров.
  • 35 цецо апартамента

    19 0 Отговор
    Тоя гестаповец-гешеФ,заради власта и парите и майка си би продал.
  • 36 Doni Brasko

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Жоро":

    Ооо Жоре и тук ли си дошъл да акаш?
  • 37 Щастливеца

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Антимилиционер":

    Нарами дисагите.
  • 38 Куроновирус

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Жоро":

    А тебе да те о пънат.
  • 39 Пурко

    17 0 Отговор
    От написаното разбрах, че въпреки" чутовните" усилия на прокуратурата, осъдени по висшите етажи няма. Евала, убийствена ефективност. Греда след греда.
  • 40 тццц

    18 0 Отговор

    До коментар #4 от "Каскетю":

    Не е само Севда ТВ , ПИК, НОВА ТВ, Канал 3...., всички според главния прокурор са обективни. Само че ние вече искаме да се информираме от необективните сайтове и телевизии.
  • 41 Майн Рид

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "оня с коня":

    Сега се финансира от Божков ли, Кобилкин?
  • 42 орож

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Жоро":

    пиши си, развеселяваш ни
  • 43 chi

    19 0 Отговор
    Гешев, с тъй наречената ти работа засегна цял един народ. Омразен си на всички, махай се!
  • 44 Ето ти фактите

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "оня с коня":

    Радио „Свободна Европа“ е създадено след края на Втората световна война. То се финансира от правителството на САЩ. До 1972 г. радиото е финансирано и от ЦРУ. Уикипедия
    Главен изпълнителен директор: Джеми Флай (1.08.2019 г.–)
    Централа: Prague 10, Прага, Чехия
    Предназначение: Телевизионно и радиоразпръскване
    Основател: National Committee for a Free Europe
  • 45 Трънкосливка

    7 0 Отговор
    Тоя малоумник доказа че каскета му е по-умен от него.Очакват се интересни събития, предвид сепукото, което си направи Гешката...Радио Свободна Европа...тоя нарами на рогите и Щатския Конгрес..За Тиквун не е ясно колко още може да устиска , ама на тоя не му давам повече от месец да му се търкулне кратуната, пардон-каскета в прахта....А дано...
  • 46 защо

    3 0 Отговор
    tv evropa - показ като втв - 6 души на кръстовище - вс медии са платени от тв-тата - нито един не показва колко са мн хората - дори като са мн - вс показват кадри на които няма хора
  • 47 защо

    7 0 Отговор
    по късни новини - винаги показват кадри от светло
    да не говориме по бтв - навремето при студентските протести - цяла европа и по света дават на живо - бнт бразди и театъре геревизионен - същото е пак и се вижда - нямя свобода на словото и най зле националната тв - дето вс са братовчеди
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 До къде стигнахме

    3 0 Отговор
    Децата да обясняват на родителите как се правят деца!
  • 50 Оставка

    3 0 Отговор
    Докъде стигна "демокрацията" пак да четем Свободна европа.
  • 51 big

    1 0 Отговор
    Прокуратурата е бухалката на мутро-мафиотското управление в България! В нейната структура няма нито един честен, принципен и съблюдаващ законите в РБ. Всички са потънали до уши в корупция и всякакъв вид зависимости! Случайно, ако има някой такъв, той е кастрат, няма топки за борба с останалата сган!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове