Last news in Fakti

5 Август, 2020 14:11 3 676 42

Петър-Емил Митев: Гражданското недоволство може да ерозира протестите

  • бойко борисов-
  • протести-
  • оставка

Борисов няма да подаде оставка, защото ще излезе, че не може да завърши нито един мандат

Петър-Емил Митев: Гражданското недоволство може да ерозира протестите - 1
Снимка: Фейсбук

"Борисов няма да подаде оставка, защото ще излезе, че не може да завърши нито един мандат". Такава прогноза направи пред БНР социологът проф. Петър-Емил Митев, основател на Институт "Иван Хаджийски".

По думите му от напрежението на протестите ще зависи дали ще е достатъчно, за да принуди премиера да се оттегли от властта.

Професорът припомни, че Бойко Борисов вече два пъти е подавал оставка и коментира, че "той е наясно с този акт" на слизане от власт.

"Това, което виждаме, е, че броят на протестиращите намалява, а той беше медийно преувеличен. Едни по-прецизни изчисления показаха, че максимумът в центъра на София е бил около 6 хиляди души.

Броят на протестиращите намалява, заедно с това се радикализират формите", обясни проф. Митев и добави, че по-радикалните форми на протест изискват повече организация и повече са нарушенията на закона, което води до повече поводи за гражданско недоволство:

"В поведението на полицията се вижда тънък замисъл - да се оставят лудите да се налудуват, т.е. протестиращите да протестират и да влязат в пряк конфликт с гражданите. ... Гражданското недоволство може да ерозира протестите". 

В предаването "Преди всички" социологът коментира, че "има голяма предубеденост в твърдението, че цялата външна и вътрешна политика на Борисов е пълен провал":

"Факт е, че през 2019-а година е произведен най-големият брутен вътрешен продукт в цялата история на България. През последните 15 години най-сериозният външнополитически успех е началото на нова фаза в европейската интреграция - включването във валутния механизъм". 

Проф. Митев се съгласи, че това не прави фигурата на премиера Бойко Борисов безспорна и даде пример с времето преди 1989-а година, когато Тодор Живков е твърдял, че е построил една втора България, но хората са се вглеждали не в цифрите, доказващи това, а в онова, което е било присвоено от управляващата върхушка:

"Беше отхвърлен Живковизмът, включително от неговата собствена партия. Сега очевидно епохата "Борисов" приключва. 

В протестите доминират младите хора. младото поколение, с което Бойко Борисов няма общ език, а той умееше да води диалог, но сега неговото умение няма ефект".


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За Българите

    49 16 Отговор
    Не може. Като е некадърен. Оставка.

    Коментиран от #23

  • 2 ИЗМАМНИКА Борисов

    41 9 Отговор
    Иска още европейски глави да паднат ако не го подкрепят! Жалък си тиква!
  • 3 шопа хитър банкянски

    22 17 Отговор
    Баце е обигран централен нападател. За дузпа се хвърля по шкемба като умрела лисица. Със задаващата се Виденова зима, ще хвърли негативите на Румбата и после ще дойде пак с Шайката на бели тикви.
  • 4 Оффффф

    12 28 Отговор
    Намали протести като Божков спря парите спират ясно е
  • 5 Калкулаторов

    29 6 Отговор
    Как точно между партийният дом и орлов мост при положение, че е гъмжило от хора има много снимки за това във ФБ от 29 юли, се събират 6000 души, а в Борисовата градина преди мач около Езерото се събират 20 хиледи души

    Коментиран от #19

  • 6 Бою

    22 5 Отговор
    По-добре да кара края на есента и началото на зимата, че да падне под 4 ри процента, щото иначе друг ще го отнесе и ще обяснява как са счупили държавата
  • 7 ДВА КЪРЛЕЖА

    20 1 Отговор
    Бою и Сачева......ОСТАВКА
  • 8 БАЙ ТОШО ЩЕ ВИ КЪЛНЕ ОТ ОТВЪДНОТО

    21 3 Отговор
    БОЙКО ВЕЧЕ НАПРАВО ДРАЗНИ С ЛУКА СИ🤡
  • 9 Реалист

    27 6 Отговор
    Просот казано явно всичко най-хубаво се е случило ВЪПРЕКИ Борисов!Простащината и кражбите му не успяха да задушат българите.
    Няма съмнение, че всичко най-лошо го дължим на него: най-бедна, най-корумпирана, най-болна и най-отчаяна страна в ЕС! 11 години той ЕДНОЛИЧНО води, решава, разпределя, обвинява, оправдава и т.н. ВСИЧКО! Съд и затвор за този крадец и убиец!

    Коментиран от #37

  • 10 ИЗМАМНИКА Борисов

    19 6 Отговор
    Медиите в България лъжат че митинга на Борисов е събрал десетки хиляди!!! Ние овцете сме предоставили записи от всички страни на измамниците!!! Четете международните медии ,нашите лъжат срещу пари!!!
  • 11 любопитен

    19 3 Отговор
    Тоз социолЬОг с две имена е гушнал 50-60 000 евро за тези изказвания...........

    Коментиран от #14, #42

  • 12 Анализаторр

    12 1 Отговор
    Абе аз го смятах, че ще му е за 4ти път. А пък до 3 не се брои, че е гербераст. Значи може да подаде оставка!
  • 13 ГОРСКИ

    16 1 Отговор
    Как да завърши като народа го усети че лъже и краде!!!

    Коментиран от #17

  • 14 Бою

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "любопитен":

    Ми една лилава пачка, сърцето ме заболя
  • 15 333

    13 6 Отговор
    Борисов вече е тотално компроментиран в България, Европа, Америка!От страх да не загуби властта упорито не иска да подава оставка, вече напълно е загубил връзка с реалността, говори все едни и същи неща - за магистрали и пътища, за корона вирус, колко много бил направил и че от него по- добър нямало! Цяла Европа и Америка му се смеят и ще му гледат сеира до къде ще стигне! Ако някой от протестиращите от гладната стачка почине трябва да бъде съден за непредумишлено убийство и изгонен от България!
  • 16 БОЙКУ БОРИСОФФФ

    12 5 Отговор
    Тотално противен тип. Не се ли усеща?
    OFF , FUCK OFF BORISOFFFF
  • 17 Историк

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "ГОРСКИ":

    Като Алексадър Стамболийски?

    Коментиран от #26

  • 18 Майна

    14 4 Отговор
    БОРБА ДО КРАЙ! СВАЛЕНИ И СЪДЕНИ!!!

    Коментиран от #21

  • 19 Емил

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Калкулаторов":

    На протестите се събират хора, преди мач овце - как ще ги сравняваш!?
  • 20 Майна

    12 4 Отговор
    В ГЕРМАНИЯ ИМА ГЛАСНОСТ ЗА ДЕЙСТВИТЕЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ!!! ВСИЧКИ БЪЛГАРИ В ПЕТЪК, В БЕРЛИН, ВСИЧКИ , КОИТО СА В ГЕРМАНИЯ, И МОГАТ!!! ДА СЕ БОРИМ ЗА РОДИНАТА!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 БГ681

    11 2 Отговор
    Не разбирам, какво трябва да се случи, какъв скандал чакаме, какви записи и клипове трябва да се появят за да може народа да се обедини истински и да каже СТИГА. НЕ само на сегашните но и на всички до сега.Неиастина потъваме и държавата е в морален културен и всякакъв разпад.Гадно е да гледаш как такъв велик народ ще бъде победен от сами себе си. Нека бъдем единни в това че исакаме нормалност и справедливост. И нека бъдем непримирими не само с онези най-отгоре а и с всчко безобразие с кеото сме свикнали в ежедневието. Бог да пази България.
  • 23 Млад човек

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "За Българите":

    Ало, " професоре"!! Ние, протестиращите не сме ли ГРАЖДАНИ на тази държава??? Никакво " гражданско недоволство" НЯМА!! Напротив!! Обикновените граждани ни ПОДКРЕПЯТ!! Против нас са само подлогите и лакеите на Боко Простака! Ясно ли Ви е???

    Коментиран от #29

  • 24 099

    7 3 Отговор
    Доста парици е гушнал този професор, това се знае, където трябва. Затова мнението му е празен звън и дрънкане на оръжие.
  • 25 🤭🧐🧐🧐🧐🧐🧐👁️👍

    4 2 Отговор
    Никъде не се споменава, че основния виновник за високия бюджет са емигрантите . Работните пчелички (емигрантите) от които всички имат интерес ,евтина работна ръка без осигуровки . Обирани от всички, едните ги принуждават да емигрират а другите да им работят без пари . УСПЕХ БГ 👍🤫🤬
  • 26 ГОРСКИ

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Историк":

    Не като Александър Стамболийски а като хищен комунист!!!
  • 27 Никаква Оставка

    4 9 Отговор
    Разбира се че в пo гoлямaтa cи чacт нa обществото и всред народa има НЕжелание за предсрочни избори защото хората оценяват това което БОЙКО БOРИCOВ построи и направи до сега зa тях, въпрeки пуcнaтитe в хoд oт чeрвeнaтa OЛИГAРХИЯ и Прeзидeнтa oткрoвeни лъжи и кoмпрoмaти , в сравнение с онова което Б.Борисов завари и наследи от предишните правителства - само КOРУПЦИЯ, РАЗРУХА И КРАЖБИ.!!!

    Премиерът Борисов каза че въпреки уличните опити на протестите за метеж и безредици , Управлението е стабилно и Остава до края на мандата. Има рекорден ръст на инвестиции и на БВП с повишаване на заплати и пенсии и всеки ден се правят нови плащания ...
    Бoйкo няколко пъти вeчe зaяви чe e гoтoв дa cи пoдaдe ocтaвкaтa и че влacттa нe му e caмoцeл, зaщoтo e рeшил чe нямa дa ce кaндидaтирa пoвeчe зa 4 мaндaт, НO пълнo бeзумиe зa държaвaтa и народа e, тoчнo ceгa cлeд oргaнизирaнитe му ПРOВOКAЦИИ oт пРeзидeнтa и пoд нaтиcкa oт улицaтa дa cи пoдaвa ocтaвкaтa зa дa ce cъcтaвя cлужeбeн кaбинeт който ще вкара страната в перманентна криза!! Бoриcoв прeдупрeди, чe през есента и зимат идвaт тeжки врeмeнa НО нe cи прeдcтaвя за дoбрoтo нa народа и Бългaрия дa ce упрaвлявa под натиска на Улицата или на някoи oт лицaтa нa прoтecтa без политически опит за да я доведат до фалит !
    Иcтинaтa e, чe oт вcички бивши прeмиeри Бoйкo щe ocтaнe в пaмeттa нa хoрaтa, чe e нaпрaвил нaй мнoгo зa eврoпeйcкoтo рaзвитиe нa Бългaрия и зa блaгoдeнcтвиeтo нa нaрoдa cи да живее по добре...
  • 28 АМОН

    9 3 Отговор
    БОРИСОВ ЩЕ ЗАВЪРШИ КАТО НЕРОН.

    В ЧИСТО ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ПЛАН АКЦИЯТА МУ ДНЕС Е ОПИТ ДА ПОКАЖЕ НА СЕБЕ СИ , ЧЕ НЕ Е САМ И ИМА СЪМИШЛЕНИЦИ.

    СТРАННО БЕШЕ ПОВЕДЕНИЕТО НА ПРИСЪСТВАЩИТЕ НА РЕЧТА НА ПЪРВИЯ СЕКРЕТАР НА ПАРТИЯТА , които след приключването на изказването на Борисов се изнесоха МОМЕНТАЛНО подобно на събирането което се състоя пред министерски съвет.

    ДНЕС ГО НАПУСНА СЕВДА , УТРЕ ЩЕ ГО НАПУСНАТ ВСИЧКИ.

    МАЛКО ПРЕДИ СМЪРТТА СИ ТЪРСЕЙКИ ВОЙНИК ИЛИ ЛЕГИОНЕР ДА ГО УБИЕ НЕРОН Е КРЕЩАЛ „Нямам ли приятели, нито врагове?“

    ТАКА ЩЕ ПРИКЛЮЧИ И БОРИСОВ - без приятели и без врагове.

    КРАЯТ МУ СЕ ВИЖДА!!

    Коментиран от #33

  • 29 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "Млад човек":

    Сигурно си много млад, та не знаеш. 89 г. такива като теб по митингите викаха: Кой не скача е червен!
    Това че не съм съгласен с теб и методите ти, не ме прави подлога на който и да е! Заради такива като теб ще намалява подкрепата на протеста.

    Коментиран от #38

  • 30 пффф

    6 1 Отговор
    Гражданското недоволство е като гориво за протестите. А прегорялите дъртаци да си стоят у дома и да не се обаждат! Заради вас сме на тоя хал! Защото слушкахте и папкахте 30 години!
  • 31 блажени са вярващите

    7 2 Отговор
    Оставката на Борисов изобщо не зависи от желанието му. Ще видите защо.

    Коментиран от #32

  • 32 Другия с коня

    3 4 Отговор

    До коментар #31 от "блажени са вярващите":

    Не ви слушат Главите и ще страдате...! В Наказателния кодекс е ясно посочено, че "Който с цел да отслаби властта или да й създаде затруднения, блокира пътища и ТРАНСПОРТА, се наказва за вредителство с лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода от пет до петнадесет години

    Коментиран от #36

  • 33 До АМОН

    3 5 Отговор

    До коментар #28 от "АМОН":

    Не знам дали БОРИСОВ ЩЕ ЗАВЪРШИ КАТО НЕРОН, Но всичко за което са употребени протестиращите И насъскани от червените нереализирали се и алчни за власт политици, има за цел да падне Борисов, пък след него ,ако ще и потоп...

    Коментиран от #34

  • 34 Ей братлее

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "До АМОН":

    Абе ти добре ли си? Кви червени и платени бе ? Мразим ги безплатно! Или си трол или наистина не разбираш за какво иде реч.
  • 35 ИЗМАМНИКА Борисов

    3 0 Отговор
    Медиите в България лъжат че митинга на Борисов е събрал десетки хиляди!!! Ние овцете сме предоставили записи от всички страни на измамниците!!! Четете международните медии ,нашите лъжат срещу пари!!!
  • 36 алооо

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Другия с коня":

    Къв транспорт бе, коняр? Къде виждаш да става дума за транспорт? Теб не те слуша главата!
  • 37 Един

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    А бе протестиращите да не представляват цяла България бе,я писачи внимавайте на това.Енергията на разума е много силно нещо.На предишните "луди" можеше и да се повярва ,но сега....
  • 38 Млад човек

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    След като не си съгласен с мен СЕГА,не ми разправяй бабини деветини отпреди 31 години!! Тогава Простака е бил тъмно-червен партиец / не " комунист",щото комунизъм никога не е имало!! Имало е СОЦИАЛИЗЪМ!! Ясно??¹Тогава Боко Простака не е " скачал" а се е "снишавал",като днешните му подлоги!! Май и ти си от тях?? А ако не си,значи си с нас!!!
  • 39 Гражданин

    2 0 Отговор
    Този пенсиониран професор не беше ли депутат в предишни НС от БСП защо не си пенсията?
  • 40 да ама не

    0 0 Отговор
    ДЪРТ ЧЕРВЕН КОМУНИСТ СИ ТИ РАЗБИРАЧО БЕСЕПАРСКИ !
  • 41 да ама не

    0 0 Отговор
    ДЪРТ ЧЕРВЕН КОМУНИСТ СИ ТИ РАЗБИРАЧО БЕСЕПАРСКИ !
  • 42 антикомунист

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "любопитен":

    Този е комунист в червата и беше депутат от БСП !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове