Last news in Fakti

8 Август, 2020 12:26 7 436 51

По един нов милионер на всеки два дни в България

  • милионери-
  • спестявания-
  • сметки

Оказва се, че и хората с по-малки спестявания и тези със значителни суми в банките са спестили пари по време на кризата

По един нов милионер на всеки два дни в България - 1
Снимка: Shutterstock

На всеки два дни се появява по още един човек, който може да се похвали, че има над 1 млн. лв. на депозит в банка. През второто тримесечие на годината банковите влогове на граждани с над 1 млн. лв. в тях нарастват с 45 броя и в края на юни достигат 987 броя, показват данните на БНБ.

В края на миналата година след раздаването на коледните бонуси милионерските депозити достигнаха рекордните 1029 броя, пише „Труд“. През първото тримесечие част от парите бяха похарчени и броят, както и общата сума на средствата в милионерските депозити в края на март намаля. Но през второто тримесечие на годината, в условията на здравна и икономическа криза, най-богатите хора в страната са спестили значителни средства.

Общата сума на средствата в милионерските депозити нараства с 8%, или със 188 млн. лв. за три месеца, а в рамките на година ръстът е с 12,3%, или с 277 млн. лв. Кризата ограничи разходите на хората, в резултат на което през второто тримесечие се увеличават всички депозити с над 2500 лв. в тях, но при най-големите влогове на граждани с по над 1 млн. лв. ръстът е най-голям.

При всички депозити в размер между 5000 лв. и 1 млн. лв. ръстът на броя им през последното тримесечие и на общата сума в тях е с между 1,6% и 2%. Оказва се, че и хората с по-малки спестявания и тези със значителни суми в банките са спестили пари по време на кризата.

Изключение правят депозитите в размер до 2500 лв., които продължават да намаляват. През второто тримесечие на годината те намаляват със 173 хил. броя, а в рамките на година - с 388 хил. броя и в края на юни са малко над 6,5 млн. броя. От една страна това се дължи на това, че хората с по-скромни финансови възможности теглят парите си и закриват депозити, за да свържат двата края на семейния бюджет. От друга страна много хора имат по няколко малки влога, които предпочитат да обединят в един с по-голяма сума.

Общата сума в депозитите на граждани през второто тримесечие нараства с над 1 млрд. лв. и в края на юни надминава 57,1 млрд. лв. За година спестяванията на хората в банките са нараснали с над 4,1 млрд. лв.

Големи фирми теглят от сметките си

Ситуацията при спестяванията на фирмите е малко по-различна от тази при гражданите. Общата сума на депозитите на фирми с над 1 млн. лв. в тях намалява с 80 млн. лв. през второто тримесечие и в края на юни достига 13,98 млрд. лв., показват данните на БНБ. Същевременно броят на фирмените влогове с над 1 млн. лв. се увеличава със 177, и в края на юни те са 3945 броя. Оказва се, че в кризата много фирми теглят от спестяванията си, за да дават заплати и да покриват останалите си разходи, но други продължават да трупат значителни суми на влог.

Спад има при фирмените влогове със суми до 5000 лв. в тях. Но спестяванията на фирмите, които разполагат със суми между 5000 лв. и 1 млн. лв., нарастват през последното тримесечие.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сигурно

    91 9 Отговор
    И 90% от тях са от ГЕП !!!

    Коментиран от #17

  • 2 КОНТРАТА

    81 4 Отговор
    10 WC като този в градинката на Кристал и ставаш поредни бг милионер.правиш 100 бетонови пейки с кошче пак ставаш милионер. Само,, Столична Община "е наоравила 200 милионера последните 10 години!

    Коментиран от #5

  • 3 Ами тогава

    12 18 Отговор
    защо протестират?

    Коментиран от #27

  • 4 Гепи

    44 7 Отговор
    Гепи фондове гепи
  • 5 Бою

    50 5 Отговор

    До коментар #2 от "КОНТРАТА":

    Кошче 1000 лв ама половината са за шкафа и пак станаха милионери даго ...
  • 6 Най бедна страна

    60 7 Отговор
    в Европа с най много милионери. Латино-американски вариант на развитие.
  • 7 Исуската

    59 9 Отговор
    Нормално в единствената африканска държава в Европа Булгаристан. Робите работят за робовладелците да си карат жиповете и да си депозират. Показателно е само колко прости кифли имаме в Инстаграм на глава от населението!

    Коментиран от #12

  • 8 Дельо Хайдутин

    30 6 Отговор
    Виж ти!На конгреса на БКП-ГЕРБ бяха точно 987 лапачи.

    Коментиран от #51

  • 9 70 години стигат....

    30 8 Отговор
    Тази ПСП фъндъчкова докога ще управлява парите на София?Фабрика за герб милионери верни на хунтата до гроб....
  • 10 Ernesto Guevara

    36 7 Отговор
    и все гербаджии-чорбаджии
  • 11 JEFF

    9 5 Отговор
    Не купуваш марули и ставаш милионер. Да живее пандемията.
  • 12 8755

    4 8 Отговор

    До коментар #7 от "Исуската":

    Аз съм милионер и карам електрическа кола.
  • 13 Перо

    25 4 Отговор
    Стига с тия глупости! Броят на безработните или бедните работещи със забавени заплати се е увеличил многократно от коронавируса и пагубната икономическа политика на режима,а сайта пише за благоденствие по време на чума.Ако се пръкват всеки ден милионери,това означава,че се появяват доверени лица на държавните милионери,които получават изпрани пари,в смутното време.
  • 14 Искрен Цветанов

    17 5 Отговор
    на всеки два дни по един глупав милионер .... темпото е показателно, как се източва държавата и откраднатите средства и неплатени данъци се наливат в джобовете на алчните банкери, които с кеф ще ги раздадат на бъдещите кредитни милионери ... а нас не ни очаква нищо друго освен 3000 лв за евро ... естествено след сваляне на правителството и голямото раздаване
  • 15 Неделчева

    13 4 Отговор
    Пълна тъпня е тази статистика.Милионерите са 20 пъти повече.Ако имаш 800к в банка,фирмени активи,коли и недвижимост за 5 по толкова,какъв?Пак си милионер,не си бедняк,нали?Пълна глупост.
  • 16 Ибрахим

    7 14 Отговор
    При комунистите на всеки час по един нов просяк
  • 17 Лили

    6 15 Отговор

    До коментар #1 от "сигурно":

    Не са мързеливи като комунистите , да чакат някой лев от протестите

    Коментиран от #36, #37

  • 18 2loop

    18 8 Отговор
    И по 100 нови бедни на ден в тая кочина БГ, докато не изхвърлим боко и патреотите, нищо няма да стане от тая жалка теитория

    Коментиран от #19

  • 19 Володя

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "2loop":

    Жалко е защото има твари като теб
  • 20 БКП БСП

    4 2 Отговор
    Прочетох вестник"дума"...Труд...достатъчно. Лъжи. Поредните.
  • 21 Сега остава да публикувате имената и биз

    2 0 Отговор
    Какви са тези сухи статистики? Прозрачност се изисква. Една шепа хора сме, не е трудно да знаем кои са забогатява щитовидната милионери и да се възхити на уменията и способностите им.

    Коментиран от #24

  • 22 Видьо

    3 0 Отговор
    Аз пък си помислих, че по един нов милионер умира на всеки 2 дни
  • 23 Фффффф

    7 3 Отговор
    Значи е време за нов удар в банките. Почвайте да крадете от банките това са вашите пари.
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 9 Отговор

    До коментар #21 от "Сега остава да публикувате имената и биз":

    Спокойно, свалим ли правителството на Б. Борисов, ще станем всички милионери, както при Жан Виденов....

    Коментиран от #33

  • 25 данъкоплатец

    11 5 Отговор
    богатите се увеличават с 2%, а бедните с 20%, браво на управляващите, има ли поне една партия която да води социална политика ???
  • 26 филанкиши

    14 4 Отговор
    Бугария най-корумпираната и най-бедната страна на EU с прогнила съдебна система с индекс несправедливост увеличяващ се в геометрическа прогресия се хвали с броя на милионерите крадци от управляващата шайка ГЕРБ и угоени патриоти ! Срам , резил и гнус !!!
  • 27 гепаджии

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ами тогава":

    Ами точно за това. Гербаджиите си прибраха всички пари отпуснати за справяне с корона вируса.
  • 28 ШАМПИОН

    7 3 Отговор
    ПО ВРЕМЕТО НА МУТРАТА СТАВА НАЙ-ГОЛЯМОТО КРАДЕНЕ В БЪЛГАРИЯ ОТКАКТО Е ДЪРЖАВА.
    ТЯ ДЪРЖАВАТА ПРИ ТАКАВА ПОСТАНОВКА СЕ РАЗПАВА.
    ВСИЧКИ МУТРИ - ВЪН. ГЛАВНАТА МУТРА, БАРАБАР С ПРЕСТЪПНОТО ПРАВИТЕЛСТВО - НЕЗАБАВНО В ЗАТВОРА.
  • 29 Някои76

    7 1 Отговор
    Глупости глупости какви са тези лъжи народа е без работа харчи последните си спестявания вие за милионери говорите ....
  • 30 Курумпе

    12 2 Отговор
    Нормално - една ламаринена тоалетна - 100хиляди, а едно ламаринено кошче - 1000лв!!!Пластмасови тръбички - около18км за 35милиона!Воден цикъл само частичен на Перник - около36милиона..ето ти от перник 70милиона!А, забравих и за ремонта на яз.Стидена Лиляна отпусна 35милки..ми то тоз Перник само 100милиона бре!!!
    Друга е темата ..дето на пенсионерите им дават за 4месеца по едно кошче пенсия!!!
    Абе богата държава...ич не се надписва, нито пък краде!?
    За магистралите да се не отваря темата, че там е уражая!!!
    Иначе на уважаемите даскали - заплатата след увеличението им е , колко да купят едно кошче...и така се възпитават после т.у.л.у.п.и
  • 31 Лъжа

    6 1 Отговор
    Това е лъжа
  • 32 Бибитко

    6 3 Отговор
    А сред най-бедните хора у нас е "аскетът" Бойко Методиев Борисов с депозит в българска банка 801 лева и 23 стотинки! Извън границите на България следите на банковите му депозити се губят!
  • 33 Горо

    8 4 Отговор

    До коментар #24 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    По-добре всички да сме бедняци, вместо да се радваме на една шайка управляващи крадци, начело с цар Тиква, които стават милионери за наша сметка!

    Коментиран от #38, #49

  • 34 Перо

    7 2 Отговор
    Само Пеевски може да направи ударно стотици милионери,чрез раздаване на държавни пари с договор,на всеки,отделно Доган и Домуса, в тези смутни и несигурни времена. А има и други от шайката. Това е единствения начин,без икономика да имаш милионери по време на чума.
  • 35 гост

    10 2 Отговор
    когато работите за най-мизерните заплати в ЕС ,когато работите над 8 часа на ден и не ви се заплаща, когато ви осигуряват на минимална ,това означава едно, рано или късно труда ви ще направиработодателя ви милионер
  • 36 Бибитко

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Лили":

    Комунисти, фашисти, либерали, консерватори, ротарианци, мормони... която и група да посочиш като причина за катастрофалното състояние на страната в стил "Бойко Борисов" пак няма да сгрешиш. И не забравяй, че неговият "дедо бил убит от комунистите", което не попречило на баща му, а и на самия него да станат членове на БКП, включително и да се озоват в структурите на МВР, в които навремето бе абсурдно да постъпиш, ако имаш в родословното си дърво "враг на народа". Но, ако ти не си наивна, като вярваш във всичко това, то остава втората вероятност - да си отявлена пропагандистка на ГЕРБ и великия й вожд Винету!
  • 37 Перо

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Лили":

    ГЕПИ ГРУП не са мързеливи,тях не ги мързи да крадат,като изоглавени!
  • 38 копи пейст

    11 0 Отговор

    До коментар #33 от "Горо":

    Aкo бeшe живял при купoннa cиcтeмa, рeжим нa тoк и вoдa, aкo ce бeшe рeдил c дни зa бeнзин, aкo бeшe ce рeдил нa oпaшкa oт 4 cутринтa зa хляб и млякo, aкo бeшe изгубил cпecтявaниятa cи в умишлeнo фaлирaни бaнки, aкo ca ти cвиcтяли куршуми пoкрaй ушитe в Coфия, aкo ca тe рeкeтирaли мутри, aкo зa някoлкo дeнa твoитe 200 лeвa c кoитo cи мoгъл дa изкaрaш мeceцa вeчe cтигaт caмo зa eднo билeтчe зa трaмвaй, aкo cи бил изхвърлeн нa улицaтa бeз рaбoтa и бaз дa ce интeрecувa никoй кaк щe cи плaтиш нaeмa и кaк щe нaхрaниш дeцaтa cи, aкo ти e идвaлo дa рaзбиeш мaгaзин зa дa нaхрaниш ceмeйcтвoтo cи, aкo cи виждaл лeкaри, учeни, инжeнeри и унивeрcитeтcки прeпoдaвaтeли дa кaрaт тaкcитa и т.н. щe рaзбeрeш зa кaквo cтaвa въпрoca.
    Нищo нe знaeш!!!
  • 39 Мразя хи

    9 4 Отговор
    Крадат еврофондове и от бюджета. Мразягиииииииии
  • 40 Стругар

    5 1 Отговор
    Колко ли коледни бонуси трябва да взема, за да стана милионер? 50 - 100- 1000 или може би 10000?
  • 41 Я... Я

    2 0 Отговор
    ТОВА СА: 1 ВО ОТ КРИЗАТА КОВИТ 19,МАСКИ, ДЕЗИКФЕК. 2 РО EU СУБСИДИИ 3 ТО ИЗЛИШЪК НАШИТЕ ПАРИ 4 ТО БАНКАТА ЗА "РАЗВИТИЕ" 5 ТО РАЗДАВА Е КЪТ ЗА ПОСЛЕДНО ОТ ТУЛУП NOUBUR UAN.
  • 42 в държавната поръчка му е майката

    4 1 Отговор
    Вярно е. За София всичко е възможно. Извозваш боклука и си милионер. Чистиш улиците зимата и си милионер.
  • 43 434634

    2 3 Отговор
    Нoрмaлнo в eдинcтвeнaтa aфрикaнcкa държaвa в Eврoпa Булгaриcтaн. Рoбитe рaбoтят зa рoбoвлaдeлцитe дa cи кaрaт жипoвeтe и дa cи дeпoзирaт. Пoкaзaтeлнo e caмo кoлкo прocти кифли имaмe в Инcтaгрaм нa глaвa oт нaceлeниeтo!
  • 44 Не че са спестили

    1 3 Отговор
    ами са ги изкрали
  • 45 Странджата

    5 0 Отговор
    Такава голяма глупост отдавна не бях чел.
  • 46 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор
    ха!!!!ТОВА ли е демокрацията??????фабрика за милионери,и прогресивно/бедняци...
  • 47 Баровеца-СФ

    0 0 Отговор
    А стига бе! Какво е "Коледен бонус" ???
  • 48 СусБе

    0 0 Отговор
    Ауууу... лелеееееееее.... тябва да си проверя банковата сметка (дето я нямам) дали пък някой не ми е превел пачките на Боко???!!!
  • 49 Чочо

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Горо":

    Милиардер то мулти.
  • 50 чичо к чо

    0 0 Отговор
    моята комшиика от петият етаж ми каза че имам ку... за милиони,значи и аз съм милионер......
  • 51 Хаидутин

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Дельо Хайдутин":

    Ами воеводой защо не кажиш на конгреса бсп-дпс колко са лапачите явно си учил до четверти клас и над 1000 не можеш да броиш
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове