9 Август, 2020 14:00 5 634 34

Реалният облик на Народното събрание 2

  • народно събрание-
  • парламент

Между другото, ако тези депутати от 44-ото НС бяха излъчени с мажоритарна избирателна система в два тура, може би щеше да бъде поискано моето публично обесване на площада

Реалният облик на Народното събрание 2 - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Втора част:
Знаете ли колко души са имали законовото право да бъдат депутати в този мандат на Народното събрание? Отговорът е 325 души! 325!
291 души (чрез клетва) и един покойник са получили официален статут на депутати в това НС, а още 33 души са спечелили възможността да станат такива, но са се отказали или са били отказани за сметка на други.

Сред тези 33 попадат и няколко души, които са спечелили депутатско място, благодарение на феномена с преференциите. Т.е. номерът на партията в бюлетината е съвпадал с номера на кандидата в листата. (По този начин депутатско място си спечелиха Владимир Александров и Калинка Славова от ВОЛЯ, Ивелин Розинов и Фатма Исаева от ДПС, Венка Кутева-Цветкова от БСП, Живко Желязков и Георги Недев от ГЕРБ, но те така и не стигнаха до Парламента).

Благодарение на феномена депутат от район Бургас обаче стана Ангел Исаев от ДПС. Той не изпълни волята на партията да се откаже от спечеленото депутатско място, беше изключен от партията и стана независим. Бившият кмет на село Рудник Ангел Исаев е депутат със средно образование, който не участва в нито една парламентарна комисия, за 3 години и 4 месеца е задал само един въпрос на министър, участвал е в изготвянето на един единствен законопроект и не говори от парламентарната трибуна. На журналистически въпрос какво работи като депутат, Ангел Исаев отговаря: "В какъв смисъл какво работя?"
Водачите на листата на ДПС в Бургас Камен Костадинов и Дурхан Мустафа пък поеха отговорност за отказа на Исаев да се подчини на партията, като се отказаха да заемат мястото на втория депутатски мандат, спечелен в областта. Така в Парламента влезе третият в листата на ДПС - Севим Али.

Четирима души от район Велико Търново отстъпиха своето право да бъдат депутати - Георги Недев, щото имал свои планове за бизнес, Любомира Попова (областен управител на града), учителката Даниела Арабаджиева (предпочита да е председател на общинския съвет в Лясковец), хирургът Николай Стойнов (предпочита да е общински съветник). Всички те отстъпиха своето място в полза на 7-ия в листата - Станислав Стоянов, собственик на рекламна агенция, усвояваща добре обществени поръчки.
Ако това не е подмяна на вот и абсолютно неглижиране на преференциите - здраве му кажи.

Четирима души от район Хасково също се отказаха да заемат едно депутатско място в ГЕРБ. Това са пенсионираният пожарникар Валентин Ангелов, зам.-министърът Жечо Станков и още две персони, станали популярни през последните месеци. Дръжте се да не паднете! Едната персона е, забележете - главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Може би не сте знаели, но Ангел Кунчев е политик от ГЕРБ, отказал да стане депутат в това 44-о Народно събрание и избрал да бъде главен държавен здравен инспектор.
Другата персона, която се оказа политик от ГЕРБ е жената, която повече от месец не може да намери и да покаже сребърния ритон за над милион и половина лева, иззет от Божков - това е директорката на НИМ Бони Петрунова. Тя също се отказва от депутатското място в полза на чак 10-ия в листата на ГЕРБ в Хасково - Митко Полихронов.

Четирима души от район София-23 също се отказаха да станат депутати и да заемат мястото на вездесъщия Дани Кирилов, станал министър. На тяхно място влезе 14-ата в листата на ГЕРБ - 70-годишната Лиляна Радева. Дано госпожата да е добре след конференцията на ГЕРБ, защото възрастните хора не бива да се излагат много на слънце.

Особено интересен е и случаят с Гурко Митев от БСП. Той отказа да стане депутат в най-висшата държавна институция и предпоче да остане кмет. Кмет… на пазарджишкото село Дубровница.

Но кулминацията е пресният случая с партия “ВОЛЯ-Българските родолюбци”. Наскоро депутатът от “ВОЛЯ" Андон Дончев напусна по неясни причини Парламента и на негово място трябваше да влезе 3-ят в листата на партията от район Варна. Но 3-ят в листата се отказа. Да речем, че един човек може да има някакви причини да се откаже от влизане в Парламента. Но след него се отказват още цели 8 души “български родолюбци”, само и само да влезе чак 13-ата в листата - явно най-достойната българска родолюбка Елена Ангелинина. Явно Елена Ангелинина е много специален човек към днешна дата за Веселин Марешки, след като, за да влезе тя, е трябвало да се откаже даже роднина на лидера - 5-ата в листата Диана Марешка.

Това Народно събрание наистина е като разграден двор. Забележете как се развиват нещата в избирателен район Плевен - Ралица Добрева от ГЕРБ става депутат 3 пъти в това Народно събрание, т.е. три пъти влиза и излиза от Парламента. Първо тя зае мястото на Ивайло Московски, който стана министър. После Московски подаде оставка като министър и се върна като депутат и Добрева трябваше да напусне Парламента. После Московски стана банкер и Добрева пак трябваше да се върне на неговото място в Парламента. След това Добрева отново трябваше да напусне, за да освободи депутатско място на Цецка Цачева, която подаде оставка като министър. Цецка Цачева обаче се отказа и от депутатстването и така Добрева за трети път влезе в Парламента. Разгеле! Само си представям милата родна картинка как въпросната Добрева си изнася три пъти багажа от предоставеното ѝ ведомствено жилище в София и как три пъти го внася.

Не случайно в тези две части бях толкова изчерпателен в прегледа на случилото се през последните 3 години и 4 месеца в Народното събрание. Този преглед ясно показва защо българските гласоподаватели съвсем логично искат друг модел, друга политическа система за избиране на народните представители.
Междудругото, ако тези депутати от 44-ото НС бяха излъчени с мажоритарна избирателна система в два тура, може би щеше да бъде поискано моето публично обесване на площада. Но сега всичко е наред, щом така оглушително мълчат при тази парламентарна перверзия и политолози, и социолози, и всичколози.

А какви депутати още има в това Народно събрание, може да си припомните от поредицата "Фактите говорят", публикувана тук, на моята страница.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 42 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tost

    52 2 Отговор
    Не знам защо са го кръстили,, Народно събрание,, след като народа няма достъп до него🙄

    Коментиран от #22

  • 2 нали

    16 37 Отговор
    Слави пак се пънеш да мислиш... не ти се отдава.
  • 3 Бойко Борисоф каза

    26 2 Отговор
    " Aйдe бe , щe ми прoтecтирaт! Щe cи прaвят oмлeт c мeн! Ceгa имa къдe дa прoтecтирaт , прeди нямaшe мaгиcтрaли. Кaзвaт , чe мaгиcтрaлитe ми зa никaв...й нe cтaвaли , и били нa пeтoрнa цeнa. Aми нaли и нaшитe фирми трябвa дa ядът бe прeврaтaджии! Квo кaтo нoвия cупeр cкъп път във Вaрнa нa бул. Лeвcки прoпaднa? Нe cъм cпрял дa ви cтрoя , a виe caмo ми зaвиждaтe! Зaвиждaтe ми нa уcпeхитe , и чe ви бримчa c 200 , зaвиждaтe ми нa пaчкитe в чeкмeджeтo и ЩO? Нaли и aз щe ce пeнcиoнирaм някoй дeн , кaтo знaм aз кaкви пeнcии ви дaвaм , кaк дa нe зaдeля нeщo , чe aз cъм пo-дocтoeн oт Хaн Oмуртaг и пo гeниaлeн пoлитик oт Тaтo...И oнзи Рaдeффффф кaк гo мрaзя , мутрa щe ми викa , и oния oт Дeмoкрaтичнa Бългaрия щe ми нaричaт Бoйкoюгeндa - мутрoкoмуниcти и кaлинки , кви кaлинки бe , aз ги учa дa бъдaт кърлeжи , чe дa държим влacттa. Cмрaдливo триo и нaрoд oт мeтeжници , кaк caмo ми зaвиждaтe нa уcпeхитe.......

    Коментиран от #33

  • 4 МИСТЪР Х

    40 3 Отговор
    Нема такъв парламентаризъм , НО ИМА ТАКЪВ НАРОД! Оставка! Съд! Затвор за каскета и аскета!
  • 5 Гост

    20 10 Отговор
    Славчо, трябва ни човек, който да разбира от политика, а не да разказва вицове. Ти само вървиш след събитията с мерак да яхнеш вълната. Оди си у ТВто, че взема да ми писваш веке.

    Коментиран от #25

  • 6 Дельо Хайдутин

    25 3 Отговор
    Има хиляди градове по света с население колкото България.Един кмет стига да се управлява страната.
  • 7 Питанка

    1 14 Отговор
    Могат ли поддръжници и пропагандатори на путиновата диктатура да изметат мафията и да демократизират България? Могат ли агенти на ДС (филиал на КГБ) от управляващи и опозиция да бъдат независими от създателите си , от чекистите ? Единственият път за България е на Запад без Радев, Борисов, Гешев, Доган, разни мутро-патриоти (мутриоти) , копейки, веждита, черепи, и без всичко подчиняващо ни на Русия и символизиращо Русия.
  • 8 Срам и Позор за БГ

    26 1 Отговор
    НС изгуби облик, откакто сричащи мутри и престъпници са в него, а ПКП му е пред.
    За лобисткото законодателство да не говорим - трябва да бъде ревизирано и отменено, причина - фалшифицирани избори и нелегитимни депутати.
    Какви крадци обитават тази сграда, срам и позор за БГ.
    След оставката на 240 паразити, трябва да им се отнеме стажа и привилегиите.
    Средна заплата на новите не повече от 2 бона и никакви привилегии, субсидии, на работа с колело.
  • 9 СЛАВИ

    11 4 Отговор
    НАЛИ УЧАСТВА С ТВОИ ПРОЕКТИ ОЩЕ ПРЕДИ 10 ГОДИНИ ,И КАКВО ПОСТИГНА?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ВАНКАТА

    11 6 Отговор
    И Ванката ще бъде вицепремиер по хигиената.
  • 13 momon

    9 8 Отговор
    Няма ли да спре с тези мажоритарни избори? Ако го слушаш ще излезе че във Великобритания избират само личности. А то какво излиза? Половината тори, половината виги. И малко шотландци, избрани от шотландската партия в самата Шотландия.
    Слави е новият избор на олигарсите. Целта е ясна - да се изберат само протежетата им. Ще напълнят парламента с марешки, ковачки, вълка и други подобни. Хора с пари, които могат да си позволят да се рекламират. Останалите, колкото и да са кадърни - никой няма да ги види.
  • 14 Ехо

    12 1 Отговор
    Покажи политическа платформа, Трифонов!
  • 15 Петьо Петров

    14 10 Отговор
    Интeрecнo кaк никoй нe зaбeлязвa тритe aлбумa нa Cлaви c възрoждeнcки пecни,a виждaт caмo cтaритe му чaлгa пecнички.Тoй e пoкaзaл и дoкaзaл ce бизнecмeн,нo тoвa caмo ви кaрa дa злoбeeтe,чe нe мoжeтe кaтo нeгo.Aкo e имaл някaкви дaнъчни прecтъплeния,миcлитe ли,чe държaвнa бухaлкa дa нe гo e cмaзaлa дoceгa.Чoвeкът cи e нaпрaвил eкип oт eкcпeрти,и тo тaкивa,чe вcички ce cтрaхувaт,чe щe рaзрoвят Aвгиeвитe oбoри.Кoлкoтo дo oпoркaтa,чe ce e държaл ceрвилнo нa интeрвютo c Бoриcoв,вceки знae,чe тoгaвa рaбoтeшe в БТВ и имaшe дoгoвoр c тях,a тoвa му кocтвaшe или дa зaдaвa прaвилнитe въпрocи или дa нaпуcнe тeлeвизиятa c куп нeуcтoйки.Зa oпрocтaчвaнeтo нe ви e винoвeн тoй,чeтeйки ви, нямaтe нуждa oт дoпълнитeлнo тaкoвa.Знaм,чe ce cтрaхувaтe,имaтe прaвo.Щe дoйдe прeдизбoрният пeриoд и щe ce убeдитe,чия прoгрaмa e нaй-близкa дo тaзи нa прoтecтирaщитe.И зa финaл,нe зaбрaвяйтe,чe 2.5 млн. гo пoдкрeпихa нa рeфeрeндумa,a тoвa ca eвeнтуaлни нeгoви избирaтeли.
    Бъдeтe здрaви и c пo-мaлкo злoбa в душитe cи!

    Коментиран от #29

  • 16 ГЛАВЕН

    9 3 Отговор
    ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ЪНДРГРАУНДА ЛИ ЩЕ ГО ИЗБИРА?

    Коментиран от #20

  • 17 momon

    15 3 Отговор
    Кметските избори нали са мажоритарни? Е, какво? Много ли сте доволни от тях? Фандъкова, учителката, нали видяхме как спечели? Купи махалата и отново кмет, т.е. без пари не става. Пловдив по-различно ли беше? Някакъв Зико ли, Сократес ли, спечели. А какво да кажем за Варна, дето Портних спечели с 95% махалата.
  • 18 Пит

    8 7 Отговор
    Сливи прави чалга музика,Чалга политика сега си имаме.Защо се вре и той в политиката е загатка

    Коментиран от #31

  • 19 Цел

    13 1 Отговор
    Целият народ трябва да се обедини, колкото повече честни медии отразяват протестите, толкова по-добре.
    Те са 4 телевизии, а после като се махнат фалшификаторите на избори, който иска да печели - хората ги избират.

    Главна и основна цел е оставката на ГЕРБ, НФСБ и Воля, Гешев и Цацаров, машинно гласуване, електроно извън БГ, махането на всички от ЦИК - по-неграмотни и корумпирано правителство в историята на БГ не сме имали.

    Коментиран от #23

  • 20 Румъния

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "ГЛАВЕН":

    Както в Румъния, прочети как избират в Румъния Глав. Прокурор - БГ не открива топлата вода.
  • 21 шшшшшшшшш

    5 6 Отговор
    Слафчо!
    Ей затова не искам илитерати като тебе да се занимават с политика.
    Ако се беше заинтересувал малко повече, щеше да знаеш, че повечето страни от Западните демокрации вече са опитвали мажоритарен вот.
    Като последно се оказва, че той не е достатъчно добър.
    И като сменят различини избирателни системи сега немците например са стигнали до извода, че най-добра избирателна система е смесената.
    Чети, бе Слафчо,ЧЕТИ!
    За какво пак да си правим експерименти като с комунизма, от който скоро се отървахме? Щото се оказа пълен боклук.
  • 22 Bon voyage

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "tost":

    Народът няма достъп до избор кой да го представлява в това събрание.
  • 23 Дали

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Цел":

    Не е имало по-малко корумпирано е точният израз
  • 24 Хаджиментов

    2 1 Отговор
    Сегашната система подменя избора на народа.
    Гласува се за партии, но покрай някое и друго известно или качествено име се вкарват още няколко калпави или приближени на лидерите.
    От друга страна парламентарните групи изпълняват нарежданията отгоре - на вожда или на някакъв партиен съвет. В случая с ДПС и БСП за вожда и членовете не този партиен съвет никой не е гласувал, но на практика те взимат решенията в парламента.
    После, със сегашната система може някой депутат изобщо да не се вясва в парламента, но ще продължава да получава някакви пари ще има привилегиите на всички депутати. Няма начин да бъде спазено правото на избирателите му да имат представителство в Парламента и той да бъде задължен да ходи или да бъде разкаран.
    Затова - мажоритарна система с право на отзоваване, а при отзоваването да влиза следващия в класирането, който може да е и от друга партия.
  • 25 Онн

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    На теб ти трябва пожарникар, да ти навре шланга на правилното място.
  • 26 РЕКЛАМИТЕ РЯЗКО НАМАЛЯХА И В БТВ

    2 0 Отговор
    И ПРОИЗВОДНИТЕ ,КОМЕДИ ,ФОКС,СИНЕМА
  • 27 Строено е върху

    0 0 Отговор
    турско гробище, затова ни е такъв късмета.
  • 28 Димитър

    2 0 Отговор
    Кога ще си покажеш партията кастинги прави ала бала кои са хората с които искаш да влезеш в парламента та да си направиш референдума на закон. Защо не приложиш към тях предлаганата мажоритарна система на избор? Защо само дебнеш от засада да усмиваш това не ти е тв шоу покажи си лицето
  • 29 Димитър

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Петьо Петров":

    Вие от къде сте запознат с тези експерти като те никаде не са показани кои или какви са
  • 30 ГОРСКИ

    1 0 Отговор
    И все пак някъде трябва да се събират най корумпираните политици във България!!!
  • 31 ЗАГАДКА СЕ ПИШЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Пит":

    зага̀дка — съществително име, женски род
  • 32 ИНСИНУАЦИИ

    1 1 Отговор
    КАКВО МУ Е КОРУМПИРАНО НА БОЙКО - ТА ТОЙ САМО КРАДЕ
  • 33 Гумен радюф

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бойко Борисоф каза":

    Егаси държавата щом ази съм президент боико дава на пенсионерите аз с моята картуна няма да давам ще чакат
  • 34 гост

    0 0 Отговор
    Мажоритарно влизат много по-качествени хора и няма как да съществуват абсурди като - депутат жител на Смолян избран с листата на Софийски район, ама фигуриращ и в друга листа за Смолянско.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове