Last news in Fakti

10 Август, 2020 18:20 5 050 59

Прокурорската колегия нападна Христо Иванов

  • всс-
  • прокурорска колегия-
  • христо иванов

Кадровиците изпращат декларация до ЕК, ЕП, посолствата на държавите от Евросъюза и мисиите на САЩ и Обединеното кралство Великобритания

Прокурорската колегия нападна Христо Иванов - 1
Снимка: БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) излезе с декларация, в която изразява тревога от „продължаващите злонамерени атаки срещу Прокуратурата на Република България, опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати, нарушаването на върховенството на закона, принципа за разделението на властите и опитите за политически натиск“. Това съобшава "Правен свят".

Поводите за декларацията на кадровиците са два. Първият се отнася до текста на българския журналист Борис Митов - „Първо, не е ябълка и второ, не е гнила. Кой проверява записван ли е тайно Бойко Борисов“, публикуван на 08 юли 2020 г. на сайта „Свободна Европа“. В публикацията са направени редица констатации и коментари относно дейността на прокурора от Софийската градска прокуратура Боряна Бецова, които носят откровено негативна конотация. Сега Прокурорската колегия заявява категорична и безусловна подкрепа към Боряна Бецова–прокурор от Софийска градска прокуратура, „като споделя и се присъединява към Декларацията на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България и позицията на Прокуратурата на Република България от 04.08.2020 г.“

„Считаме, че преднамереното, недобросъвестно представяне на работата и кариерното развитие на прокурор Бецова, целящо създаване на внушения за зависимости и нарушаване на конституционно установения принцип - прокурорът да се подчинява само на закона при осъществяване на своите функции, засягат както доброто име и професионализма на прокурор Бецова, така и авторитета на Прокуратурата, върховенството на закона и доверието в съдебната власт. В тази връзка изразяваме разочарование от манипулативно представената информация от журналиста Б. Митов“, пише в декларацията на Колегията.

Още по-тревожни, според кадровиците, са системните и целенасочени опити на Христо Иванов - председател на ПП „Движение Да България“ за политически натиск върху независимостта на прокуратурата и нейното дискредитиране пред българското общество и европейските партньори.

„Отправените обвинения за деморализиране, депрофесионализиране, корумпираност и откровено криминализиране на прокурорите, злоупотреба с правомощия, политически ангажименти, манипулирани резултати от прокурорски проверки, както и неправомерните искания за оставка на главния прокурор Иван Гешев, изчистване на Прокуратурата и цялостен реподбор на прокурорите (практически представляващи лустрация) поругават независимостта и подронват престижа на прокуратурата и съдебната власт. Тези твърдения са в пълен противовес на демократичните ценности и принципи на правовата държава, които политическото движение, представлявано от Христо Иванов, прокламира, че убедено защитава. Призоваваме българските политици да не превръщат Прокуратурата на Република България в залог на започналата предизборна кампания, както и да се въздържат от изявления и действия, с които накърняват независимостта на съдебната власт и доброто име на българските магистрати“, казват от Прокурорската колегия.

„Политическата реторика и пропаганда не са средства за провеждане на широк дебат и постигане на професионален и обществен консенсус за необходимостта от конституционна реформа на съдебната власт и в частност на прокуратурата. Прокурорската колегия категорично заявява, че в съответствие с Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт, ще продължава да отстоява независимостта на Прокуратурата и съдебната власт и ще инициира професионален дебат с участието на всички прокурори във връзка с приложимите институционални механизми за противодействие на ескалиращите безпрецедентни опити за политически натиск и посегателство срещу върховенството на закона, правовия реди доброто име на българските магистрати. Отправяме призив към ръководството на Прокуратурата на РБ за организиране на национално съвещание с участие на административните ръководители, прокурорите и следователите, посветено на темата „Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риск от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл.7 от Договора за Европейския за съюз“. Изпращаме настоящата декларация на Европейската комисия, Европейския парламент, на посолствата на всички държави-членки на Европейския съюз в България, на посолството на САЩ в България и посолството на Обединено кралство Великобритания в България“, допълват кадровиците.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    51 100 Отговор
    НЯКОЙ ДА КАЖЕ НЕЩО ЗА ФАТАЛНАТА ИЗДЪНКА НА ХРИСТО ИВАНОВ С МАДЖО ? ПЪЛНА ТИШИНА , А ? КУКЛОВОДИТЕ НА ПРОТЕСТЪРИТЕ СА --- ТЕЖКАТА МАФИЯ !!!

    Коментиран от #3, #14, #21, #25

  • 2 Рен

    93 11 Отговор
    Няма ли да спрат да бълват змий и гущери всички сте еднакви и НИЕ НАРОДА НЕ ВИ ИСКАМЕ

    Коментиран от #7, #20

  • 3 Хаха

    112 12 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Ами Маджо и Пашата имаха общи фирми с Тиквата, когато бяха заедно в СИК. Факт. Той сам си го признава.
  • 4 протестът

    48 15 Отговор
    Цирк в безброй много представления и действия

    Коментиран от #12

  • 5 ко не

    65 8 Отговор
    "..посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати.." Ко, ко казахте, а не ! Пхахаха! Яко, ще разсмеят въпросните адресати в цитираните институции ! България е "Вълшебна страна" !
  • 6 марионетка на Доган

    11 27 Отговор
    Този си е за нападане.

    Коментиран от #15

  • 7 Вова император на Третия Рим

    5 14 Отговор

    До коментар #2 от "Рен":

    Искаме Вова.

    Коментиран от #54

  • 8 Ицо Иванов

    22 46 Отговор
    Ице Ице, лъсна ти дупето
  • 9 Някой си

    72 20 Отговор
    Гешев ли така им нареди на колегията?
    С мутрите си ли ги заплаши, с компромати?
    ОСТАВКА на Гешев и ВСС!
  • 10 Де Факто

    66 9 Отговор
    А в декларацията споменават ли нещо за "Осемте джуджета" и "Сенките на София"?! Нека видят за каква 'айдушка прокуратура става въпрос.
  • 11 Весела Коледа

    27 56 Отговор
    На Маджо секретарката е този ''хубавец'' издънката на мафията Христо Иванов, а Радев е на Божков секретарката:):)

    Коментиран от #23

  • 12 Щрак

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "протестът":

    И акробатите са доста гъвкави
  • 13 Стига вече

    56 18 Отговор
    Бойко нарочно пуска провокатори, не разбрахте ли.Няма да си тръгне.Не го пуска ЕНП, защото им е удобен и заедно бъркат в кацата с меда. Не се хващайте на тези провокации. Изобщо не му пука за народа.
  • 14 Behemoth

    40 8 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Аз да кажа ... ПОСТАНОВКА!

    Коментиран от #42, #53

  • 15 Бай Ганьо

    29 14 Отговор

    До коментар #6 от "марионетка на Доган":

    Всички, които са против ХУНТАТА, ТИКВАТА, ШАЙКАТА и цялата ГЕРБава смрад са "хора на Доган".Смешници.
  • 16 777

    32 7 Отговор
    Преди Папите Маджо и Пашата потупваха Тиквата ама по врата.
  • 17 Осем джуджета

    33 4 Отговор
    Скоро очаквам от гешефтурата да се оплачат и от нас.
  • 18 Козлов

    10 27 Отговор
    Христо Иванов-по-добре гаден с пари от Черепа отколкото гладен.
  • 19 Справедлив

    39 10 Отговор
    Едва ли някой вярва на този фейк ,а тежката мафия всички я знаем!
  • 20 Кarosel

    13 10 Отговор

    До коментар #2 от "Рен":

    Няма ли да спрат да бълват змий и гущери всички сте еднакви и НИЕ НАРОДА НЕ ВИ ИСКАМЕ//__// И кого искате кажете? Кой заеме техните места?
  • 21 Doni Brasko

    40 7 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Първо: ти не си Българин.
    Второ: една лъжа повторена 100 пъти не става истина.
    Трето: Мутри вън. Предатели и изедници на България.
  • 22 Гост

    28 4 Отговор
    Български магистрати и добро име, това е НЕНЪЗМОЖНО! ВСИЧКИ СА КОРУМПЕТА ОТ НАЮ-ВИСОК РАЗРЯД! А който не е го е страх да излезе и да каже! Българската съдебна система е СТРАХ И ДАЛАВЕРА
  • 23 Седящият Бик

    41 10 Отговор

    До коментар #11 от "Весела Коледа":

    Не намирам снимки на Иванов и Маджо,но намирам на Борисов и Маджо.

    Коментиран от #29

  • 24 Най после ще има закон и Ред и вБългария

    27 4 Отговор
    Тъкмо по лесно ще се изчисти съдебната система..Прокурорите на хунтата се осветлиха и паднаха в капана...Сега само се задейства Европейската ревизионна система. и има вече надежда за правова България!Тридесет години мафията беси и коли в съд и прокуратура...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост

    4 1 Отговор
    Е кво казах, дето не може бе, модераторче
  • 27 ГешевМедияГруп

    22 7 Отговор
    пак с фейк новини и простотии.Пак нищо за чекмеджето и джуджетата.
  • 28 Кarosel

    20 17 Отговор
    Христос Иванов доколкото разбирам иска лустрация на целият ВСС и назначаването на хора удобни нему. За да няма разследване срещу Прокопиев и другите в кръгът от американо-поклоници!
  • 29 Весела Коледа

    5 8 Отговор

    До коментар #23 от "Седящият Бик":

    Ще ги намериш над леглото ти в централния скоро:)

    Коментиран от #34

  • 30 цецо апартамента

    29 3 Отговор
    А случайно да ти идва на акъла,че утре по същия начин някой,може да иде при премиера и по същия начин пред журналистите да му каже-Маджо звънна,каза да му се обадиш...Евтините номера на хунтата нямат край.
  • 31 Барба Ганьос Балкански

    24 4 Отговор
    "... опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати ..."

    Доброто име? Това някакъв виц от ВСС ли е?
  • 32 Хари

    26 8 Отговор
    Ало, прокуроската колегия, ако народа не вярва във вас, за каква власт става дума? Вие сте абсолютно компрометирани и корумпирани. Може и да има някой честен сред вас, но никой не го познава, защото е натикан в миша дупка и няма никакъв шанс да се реализира. Не, хора, така сте се изложили, че ако ще да пискате и на арменския поп, никъде няма да ви повярват. Там, където пращате тези писма, много добре ви знаят.
  • 33 Х. Иванов

    10 17 Отговор
    Искам МАДЖОритарни избори. Също и съдебна реформа, но без да пипат моите хора от Съюза на съдиите.
  • 34 Седящият Бик

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "Весела Коледа":

    И защо според твоя "мозък" трябва да съм в затвора?
  • 35 ВЪН

    15 13 Отговор
    ОСТАВКА НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.ДА ОСТАНАТ САМО ПАРАШУТИСТА И САМООБЯВИЛИТЕ СЕ ЗА ОРГАНИЗАТОРИ ОТРЕПКИ.
  • 36 Последния Софиянец

    22 14 Отговор
    Гешеф е позор! Оставка и затвор!
  • 37 Георги Ненов

    20 6 Отговор
    Малийй тези мнго ги е страх.
  • 38 Репресиран от герб

    18 7 Отговор
    Хахаха а бре прокурорчета дали пък няма да се случи чудо накрая, дали пък тези неистови писици не са вследствие на нацапани гащи? Хахаха
  • 39 провокация след провокация

    16 7 Отговор
    Всеки може да се приближи до някой политик и да му каже на всеослушание: " Маджо ти благодари за услугата! Парите са пратени по сметката ти на Кайманите." Иди доказвай после, че нямаш сестра.

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 АМОН

    15 8 Отговор

    До коментар #39 от "провокация след провокация":

    ПРАВ СИ.

    КАКВИ ДЕГРАДИРАЛИ ТИПОВЕ СТОЯТ НАЧЕЛО В ПРАВОРАЗДАВАНЕТО!
    НИМА ТОВА СА ЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА , А НЕ ТИПОВЕ С ОТКЛОНЕНИЯ!!

    ТЕЗИ ОТ ВСС ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЛЕКУВАНИ В БОЛНИЦИ ЗА ХОРА С ПСИХИЧЕСКИ ОТКЛОНЕНИЯ.
    Как е възможно тези ТИПОВЕ да твърдят , че ГЕШЕВ Е ПРОФИСИОНАЛИСТ!!


    .
  • 42 12345

    14 8 Отговор

    До коментар #14 от "Behemoth":

    То е ясно и за милионите, които Хр.Иванов е взел последните години с НПО -та по разни програми за уж подобряване на работата на съдебната система - милионите похарчени, но с какво е подобрил системата - не е ясно ;) Този мравояд се оказа много хитър :)
  • 43 Пепи

    11 7 Отговор
    Отчаян опит да се спаси поне ГешефффТ
  • 44 Bingo

    10 5 Отговор
    Тези от прокурорската колегия да вземат да се рязберат с Гешев за "принципа за разделението на властите" щото до колкото си спомнем той беше много против този принцип.

    Коментиран от #45

  • 45 Тези прокурори,

    13 5 Отговор

    До коментар #44 от "Bingo":

    като разбраха, че ги чака затвор в един глас ревнаха! Но прошка за тях няма да има.
  • 46 йокин

    9 6 Отговор
    Като нищо ще ОТРИЧА,ще вика,че е монтаж.Време е протестиращите,да проявят,здрав разум,осъзнавайки,че пак са използвани.
  • 47 Де ка

    7 4 Отговор
    Цялата прокуратура да си подаде оставката.След няколко години тези които не са корумпирани да се върнат.Прес това време....горката България.
  • 48 Иванчо

    7 1 Отговор
    - Моля другарки, а пък Христо ни нарича дебили ....
  • 49 Сух

    12 1 Отговор
    Според мен няма, нормално интелигентен човек, който да си помисли, че тези не са част от корупцията в България. Толкова са гнили и проядени, че е останала само обвивката. Тръгнали да се жалват, а те си плачат за народна любов..
  • 50 възпитаник

    7 4 Отговор
    това е истината бе гербераси които искате оставката на президента бойко м.б. беше с пашата,маджо,сретен и целият престъпен свят преди 2000г.а сега ще говори за чистотата на децата но като пораснат внуците ти може би ще те питат откъде е бугатито мафиот
  • 51 Серж Танкиян

    6 2 Отговор
    А до арменския поп декларация няма ли?
  • 52 Патриот

    9 2 Отговор
    Без пълна чистка в съд , полиция и прокуратура България скоро няма да стане правова държава.
  • 53 То някои казват,

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "Behemoth":

    че чекмедженцата са постановка, но вие си твърдите друго.Та и сега. Положението е"Гледам и не вярвам на ушите си" , както казваше покойният Юлиян Вучков...Че и вашата работа. Всеки си избира в какво да вярва. Но сега на Христо Иванов му предстои да влиза в обяснителен режим. А той вече се беше размечтал и се виждаше министър председател май...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Гестапото

    3 2 Отговор
    Защо човека на Маджо преди няколко месеца не се кандидатира за гладен прокурор. Щяха да го изберат те всички меки китки го обичат. Вчера резидента се обадил на Маджо че тоя ще бъде служебния Министар председател
  • 56 вуйчо Ваньо

    3 1 Отговор
    Цялла България протестира срещу зависимата съдебна система, само те твърдят че били независими. Що наглост е това? ОСТАВКА на целия ВСС.
  • 57 Доктор ДЖАГЕРС

    0 2 Отговор
    ПРОДАЖНИК
  • 58 zevs

    2 0 Отговор
    ВСИЧКИ ДО ЕДИН ОТ ПРОКУРАТУРАТА,ОСОБЕНО СОФИЙСКАТА СТЕ ЗА ГОНЕНЕ,ЩОМ ПОДКРЕПЯТЕ каскета.КАТО СВИНСКИ ЧЕРВА СТЕ.КАКВОТО ВИ СКИМНЕ ТОВА ПРАВИТЕ.ТОЗИ ПРОКУРОР франкишек ОТ 'ОСЕМТЕ ДЖУДЖЕТА" ОЩЕ ЛИ Е ПРОКУРОР???-СРАМ И ПОЗОР,АКО И ВИЕ С ДЕКЛАРАЦИЯТА СТЕ ТАКИВА.
  • 59 Българин

    1 0 Отговор
    У нас мафията си има и прокуратура!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове