Last news in Fakti

11 Август, 2020 13:12 10 908 32

Христо Панчугов: След споменаването на Маджо всички отново са на амбразурите

  • маджо-
  • христо панчугов-
  • димитър ламбовски

Кладата на протеста се трупа от години, нужна беше само искра, казва политологът

Христо Панчугов: След споменаването на Маджо всички отново са на амбразурите - 1
Снимка: Архив

„В момента отново всички са на амбразурите – едните привиждат в това тежък сценарий, а другите са се заели сляпо да бранят своя вожд в лицето на Христо Иванов. Обяснението на Христо Иванов на мен лично не ми стига. Необходимо е този разговор да намери смислено обяснение. Христо Иванов трябва да излезе и да каже той какво знае по този казус, защо изобщо Маджо се промъква в този разговор, чувал ли е изобщо за връзка на Маджо с Осемте джуджета и бившия депутат от НДСВ, който направи тази провокация или не.“ Този коментар направи пред "Хоризонт" политологът и преподавател в Нов български университет Христо Панчугов.
Според Панчугов акцията на прокуратурата в президенството и дебаркирането на Христо Иванов на „Росенец“, които дадоха начало на протестите, са били само клечката, която е запалила искрата.

„Но ние имаме от години подготовка. Имаме събирането на кладата, която се запали, в поредица от събития. /…/ Много социолози го отразяваха през годините. То просто нямаше финал, нямаше завършек. Вследствие на което тази искра попадна на благодатната клада. Годините недоверие, годините усещане за липса на справедливост бяха загърбени с идеята, че този модел на правене на политика трябва да се промени.“

Христо Панчугов отчита като успех на протеста това, че българските граждани са си върнали усещането, че могат да контролират и променят българската политика, стига да поискат.

„Това всъщност означава, че протестът няма просто да отшуми. Може да видим по-малко хора на улиците, но протестът и подкрепата за него няма да отшуми. И отлагането на оставката е тактическо съображение – кога ще е най-добрият момент, в който да се проведат следващите избори.“

В момента се отлага неизбежното и се търси начин да се излезе с по-малко щети от тази криза, смята политологът.

Наивни ли се оказаха протестиращите в очакването си премиерът да оповести свои важни решения? Панчугов определи публикацията на Борисов във Фейсбук с внуците му като „пиар ход, който да се опита да представи Борисов в различна светлина от тази, с която го рисува протестът“.

Наблюдава се пълна липса на професионализъм в комуникационната стратегия на премиера и на правителството от ден първи на политическата криза, подчерта Христо Панчугов.

„От скандалите с неговата пиар специалистка, която така и не успя да обясни откъде са парите за къщите, возенето в джипката – тази стилистика на комуникацията аз не я разбирам. Не знам на коя публика се говори. Не знам по каква причина. Има едно правило – не трябва да обяснявате нещо със злонамереност, ако може да се обясни с проста глупост. Опасявам се, че вече твърде много неща в управлението освен със злонамереност, могат да се обяснят и с обикновена глупост и това е най-трагичната последица от последните години на управление.“

Все по-малко изглежда Бойко Борисов нещо да управлява нещо в тази коалиция. Няколко кризи минаха без неговото участие, изтъкна политологът в предаването "Преди всички".

„Много пъти сме виждали премиер, който отговаряше на очакванията на своите коалиционни партньори. И за пореден път се разигра този сценарий преди няколко дни, в които той каза – аз съм готов да си подам оставката, но коалиционните партньори не му дадоха.“

„Виждаме Бойко Борисов, който не взема политически решения, не води смислена и целесъобразна политика, а политика, която се съобразява с различни натиски – дали на коалиционните партньори, дали на различни протести през годините, дали на своите депутати, които очевидно са зависими – като Делян Добрев. И той в момента плаща цената на този образ, който изгради през последните няколко години. Дори той да е вземал решенията в правителството, не изглеждаше така. В този смисъл няма какво да се сърди на българските граждани, че смятат, че той е зависим човек, който изпълнява политическите поръчки на един или друг частен интерес в България“, коментира Панчугов пред "Хоризонт".

"Истинският сблъсък остава без отговор – използва ли се държавата за вътрешните битки на няколко големи олигарха в България или не се използва. Ние виждаме деца около Бойко Борисов, виждаме всякакви клишета, които се тестват – със строежа на магистрали, с това как искаме да ги счупим тези магистрали. Но не виждаме отговора на въпроса“, отбеляза Христо Панчугов в анализа си.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 vampira Fera

    13 20 Отговор
    Маджо президент!!!!

    Коментиран от #18

  • 3 Последния Софиянец

    42 8 Отговор
    Всяка вечер хиляди хора се снимат с Христо Иванов и му разказват за разни схеми с корумпираните чиновници и мутри.Той замества Господари на ефира.

    Коментиран от #20, #25, #26

  • 4 Дерибей

    17 44 Отговор
    СЛАВА НА БОЙКО БОРИСОВ!!!
  • 5 Бат Бойко

    22 7 Отговор
    Шефа Маджо не пипайте че бие лошо.

    Коментиран от #19

  • 6 Боеко

    28 7 Отговор
    Теменужка отговаря за Маджо.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Знам знам🙄

    32 10 Отговор
    Абе колкото и да теглите локумете трябва да се маха. Неадекватни са всички в управлението. Тотално ганьовско излъчване. Малка слаба регионална политика. Липса на ясни позиции по много наболели въпроси. Прокарване на неясни и мъгливи закони. Вечно отлагане на болезнени теми. Бързо пробутване на печеливши схеми. Наливане от пусто в празно. Гърция беше тръгнала по този път.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Моето правителство!

    34 5 Отговор
    Маджо премиер министър, Боко президент, Л. Гоцев външен министър, В. Божков на правосъдието или глав. прокурор, Пеевски на икономиката, Митйо Очите на МВР, Азис на образованието и просветата, Славчо Христов на туризма, Банев на енергетиката, Ветко Арабаджиев на финансите, доктор Менгеле здравното министерство.

    Коментиран от #30

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Още

    17 21 Отговор
    един на червената барикадата. Тези измислени протести са един спукана балон
  • 13 Навсякъде

    26 11 Отговор
    Навсякъде по света палатковите лагери са най-изявената и легитимната форма на протест. Само тук няколко Ганьовци ги наричат катуни :)
  • 14 Бацко

    18 3 Отговор
    Да каже за Маджо, щото батето каза какъв му е бил в СИК Пашата
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Протеста

    16 10 Отговор
    Дори леко да намалее в отпоскарския месец на есен ще се върне с нова сила, а една лека грешка и ще избухне в пъти по-силен, от тук нататък гепи ще трупат единственно и само негативи и процентите им летят надоло стремглаво, ОП отдавна са под чертата те няма какво да губят всеки ден им е кяр
  • 17 Последния Софиянец

    11 6 Отговор

    До коментар #11 от "Весела Коледа":

    Иван Асен е свободен.Мафията ти съсипа бизнеса .И на мене също.Не може всички да са зле само ти да си добре.Всичко е свързано.Колите ми за доставки дрънчат,ама няма пари да ти ги докарам за ремонт.Като ме затворят септември заради измисления коронавирус съвсем няма да има.

    Коментиран от #21

  • 18 сомо той ни е исик

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "vampira Fera":

    От трън ,та на глог!
  • 19 Бойко да слуша и мирува8736

    12 4 Отговор

    До коментар #5 от "Бат Бойко":

    Маджо, ли е шапката на бившата " ДС " днес ?????
  • 20 Ехо

    14 7 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Ти наистина си като матрос на амбразурата!
    Ако дойде някой до теб и ти каже за нещо което чуваш за първи път, то реакцията ще ти е друга, а няма да се държиш като хванат да краде!
    Камо ли да викаш... Шшшшт, че сме в ефир.... и.... После ще говорим....
    Вие май съвсем подценихте хората...
  • 21 Хаха

    10 6 Отговор

    До коментар #17 от "Последния Софиянец":

    И понеже се занимаваш с бизнес, то по цял ден седиш и чатиш тук... Софиянец на хранилка
    Това ти е бизнеса
    И не се тревожи септември още ще тролиш за левчета тук
  • 22 Филма сме го гледали

    11 15 Отговор
    Преди не помня колко време беше, Сестра Галева стъкна едни глупости с едни бюлетини, камиони с двойни дъна и т. Н.
    Е, ГЕРБ загубиха десетина процента от резултатите ди
    Сега същия филм, но пак ще ви бият и дано да стане, че с вас България ще загине
  • 23 Хаха

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Т. Е. ТИ НЯМА ОТ КАКВО ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАШ
  • 24 Весела Коледа

    12 7 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Направи си фирма, създай си собствен бизнес за да не те затварят! Като си наемен работник какво се оплакваш от Бойко. Нали не мислиш, че още дълго ще пишете на компютър срещу заплащане? Русия също вече влиза в криза!Мене карантината не ме затваря, затваряте ме вие протестиращите защото човекопотокът пред магазинът ми спря, а в района са около 20 000 магазина и фирми във фалит буквално!Не говориме за транспортните проблеми на два милиона софиянци, но ти няма как да го знаеш...
  • 25 Ти пък хиляди.......

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Милиони,милиони......,да не кажа милиарди.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ЯСНО Е ОНЗИ Е ПРОВОКАТОР

    11 2 Отговор
    НА ШИШИ ,ЗНАЕЛ Е ЧЕ ПРАВЯТ ЖИВО ИНТЕРВЮ
  • 28 Ламбовски се е доказал

    7 0 Отговор
    като БОК лук и нека дьрник слу га и про дажник.
  • 29 Лозенец

    3 2 Отговор
    Историята е съшита с бели конци - мръсни номерца. Добре, че толупите са глупави, не удариха двигателите на процеса. А ние внимателно следим и сме доволни. Просто сме по-силни. Съдия Лалов, на ход сте, бъдете внимателни!
  • 30 Д-р Менгеле

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Моето правителство!":

    Благодаря! Ще се постарая!
  • 31 Тулуп

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Весела Коледа":

    Много фантазии имаш!!!!!
  • 32 Страничен

    1 0 Отговор
    Хайде журналята! Започвайте с нудобните въпроси!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове