13 Август, 2020 17:55 2 122 25

Протест пред посолството на Беларус у нас

  • беларус-
  • протест-
  • александър лукашенко

Режимът на Александър Лукашенко след 26 години на власт се е сраснал с държавните структури

Протест пред посолството на Беларус у нас - 1
Снимка: БГНЕС

Тази вечер от 18.30 часа ще се състои протест пред посолството на Беларус у нас, съобщи БНР.

Един от организаторите на протеста – журналистът Димитър Кенаров, през 2011 година е бил в Беларус като журналист с туристическа виза, бил е задържан за 6 дни в изолатор, а впоследствие депортиран от страната със забрана да влиза 3 години. Пред "Хоризонт" той разказа, че има и личен аргумент за организирането на протеста:

„Тогава белоруски активисти се заеха с моя случай. Носеха ми храна, носеха ми тетрадка с химикалка, интересуваха се от това, което се случва с мен. И по някакъв начин аз се чувствам отговорен – с това, което се случва в Беларус: масовите репресии срещу протестиращите, срещу журналисти, използването на оръжие, начинът, по който бяха откраднати тези избори. Протестите на стотици хиляди хора там ме докоснаха много и реших, че е нужно да бъдат подкрепени символни тези хора. Най-добрият начин това да стане е да се изрази нашето недоволство пред посолството на Беларус.“

Протестите в България и Беларус имат различен контекст и не могат да бъдат сравнявани, смята Кенаров. „Въпреки това желанието на хората за свобода, за справедливост, за правова държава по някакъв начин са подобни навсякъде и е хубаво да изразим нашата солидарност.“

Александър Малинов е магистър по европеистика от Университета в Амстердам с изследователски интерес към Източна Европа. В предаването "Преди всички" той посочи, че режимът на Александър Лукашенко след 26 години на власт се е сраснал с държавните структури. 

„Всичко започва и свършва с него. В днешен Беларус виждаме държава с абсолютно авторитарно управление. Дори Русия на Путин не може да се сравнява с това, което е Беларус в момента.“

Лукашенко е оцеляващ играч, коментира още Малинов: „Започнал политическата си кариера в средата на 90-те, когато Източна Европа тъкмо се събуждаше от края на Студената война, в Русия на власт беше Елцин. Лукашенко успя да оцелее и да се настрои в новите условия, геополитически.“ 

Сега обаче според Малинов няма как беларуският президент да оцелее и е „въпрос на време той да си тръгне от властта“.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бляк лайфс мятар

    30 3 Отговор
    Ама като биха Джеритата у Щатско на Козяк ни гъг, ни мък се не чу.
  • 2 Любомир

    26 4 Отговор
    BULЕXIT плaкaти нa прoтecтa и Eврoпa щe ни oбърнe внимaниe.Вeднaгa зa Бeлaруc ,щe имa caнкции зa нacилиe нaд прoтecтитe, a зa Бългaрия, мoжe би oт къдeтo пoлучaвaт кoмиcиoнни....НЯМA.
    Oпрaвяйтe cи ce.
    Бaцe ги e пoдплaтил финaнcoвo вeчe и ce e дoгoвoрил зa пoдкрeпa.Тo e яcнo и виднo.
  • 3 Последния Софиянец

    6 35 Отговор
    Всички демократични хора да дойдат да заклеймят последните европейски диктатори: Лукашенко, Путин и Бойко Борисов.

    Коментиран от #6, #20

  • 4 Оня спи с 1 мил евра

    31 2 Отговор
    Тия за Беларус мислят ...:
  • 5 Браво

    8 23 Отговор
    Само напред и не се отказвайте докато не свалите целия октопод. Ние сме с вас!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Клошар

    12 2 Отговор
    Явно 2021 ще бъде година на протести в цял свят,на хората им омръзна от мизерия,корупция и робство .Сами ще се унищожим!
  • 8 Лукашенко Григорьевич

    19 0 Отговор
    Само да ми дойдете на ексурсийка в Минске.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 заеничарите

    25 7 Отговор
    Грешката на Лукашенко!Трянваше в прав текс да попита белорусите-ИСКАТЕ ЛИ ДА СТАНЕТЕ КАТО БЪЛГАРИЯ НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА В ЕС,СТРАНА НА КОЯТО ПРЕДИ 3Ог. ЗАВИЖДАХМЕ!СТРАНА ЗАВЛАДЯНА ОТ ТОЛЕРИРАНАТА ОТ ЕС ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКАМАФИЯ,ПРОПИТА ОТ КОРУПЦИЯ,ПРОСТИТУЦИЯ,ПРОГНИЛА ПОДКУПНА ПРАВОСЪДНА СИСТЕМА,НАРКОМАНИЯ!АЛО ПРОТЕСТЪРИТЕ КАКВО ЩЕ ИМ ПРЕДЛОЖИТЕ ИЗБРОЕНИТЕ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИЦЕННОСТИИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНИЯ-ПЛАТЕНИ НЕЩАСТНИЦИ!
  • 11 Отмъстителят пред посолството

    20 3 Отговор
    Този екземпляр дето го задържали да се радва, че е било само 6 дни. Защото е можело да си изкара пълен пансион там за повече време . И да се върне и да плюе тука с тънко гласче. А какви ли ги е вършил там преди.... ;)
  • 12 А сега де

    3 16 Отговор
    Повечето европейски страни затвориха границите си за българи и България е изолирана и сочена като опасно огнище и разпространител на Ковид, където няма КПП и не се спазва дистанция по площадите със санитарно хигиенни изисквания,А само българите са си затворили и завързали очите и бият тъпани на протест за да огласят германското посолство в София и за да им обърнел някой внимание...!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 00000014

    13 2 Отговор
    Вижте цензурата! -- ТОЗИ КОМЕНТАР БЕШЕ ИЗТРИТ --- Какъв протест бе, нещастници?!? Лукашенко не иска да пусне в държавата си тези, които крепят Бойко и искат с помощта на такива, като оная ДОМАКИНЯ, да ошушкат Беларус. Разлика между нашите протести - на 180 градуса. Само ще предизвикат поглъщането на Беларус от Русия - народът им ще го иска, а не шепата лумпени, платени като нашите гербаджийски тролченца.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Смърфиета

    4 0 Отговор
    Хаджигенов си го иска, дайте ни Лукашенко, па вземете Бойко той е западник
  • 17 ЦИТАТ

    5 2 Отговор
    "Александър Малинов е магистър по европеистика от Университета в Амстердам с изследователски интерес към Източна Европа. " Това е роден български предател захранен със западна плява такива са си директно за затвора.
  • 18 Сандо

    7 1 Отговор
    Соросоидите трябва да бъдат гонени по цял свят и подлагани на превъзпитание като особено опасни за човечеството.
  • 19 ЦК на ГЕРБ

    3 0 Отговор
    И в Беларус обещаха да протестират във ваша подкрепа ! Будали !
  • 20 Ибрееее

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Кви ги дрънкаш ,бе трол!!?? Лукашенко е велик,сега му спретнаха майданче ,но няма да успеят. Няма корона ,няма морона ,човекът показа как се води независима политика,а това не се харесва на никоя велика сила и сега се опитват да го смажат. А ти, върви да пасеш патките ,че омръзна на всички.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 един от стадото

    1 4 Отговор

    До коментар #20 от "Ибрееее":

    независима политика не значи правилна политика. Беларус е полузатворена , ако щеш полуотворена страна. 80/100 местно производство, но не мисли за качество. Суперите им пълни да, но не щото са отворени за света, а защото със 150длр какво по напред. Поканиха ме на обяд, казвам поканиха, не съм се натрапвал- купа спагети, кисели краставици и водка. Много водка. Не се оплаквам, толкова можеха, това сложиха. Иначе се спъваш по пътя, жените им са национална гордост. Друга нямат
  • 22 един от стадото

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "Ибрееее":

    дори в Русия се живее по- добре, Путин и Лукашенко са във вечни спорове, колкото и да се четкат един друг. В политиката са биз-бизе, разликата им е в социалната политика. Путин го съветва да отпусне леко въжето, оня се опъва. Не става, накрая Вовата май ще го махне, не ще размирици до границата си. Чечня успокои, че този ли.
  • 23 Политолог

    1 4 Отговор
    Русофили и социалисти, вижте репортажите от Беларус. Вижте любимата ви "демократична" милиция как действа, стреля с бойни патрони по демонстрантите. Помислете си малко с малките ви мозъчета, каква е разликата между България и Беларус

    Коментиран от #24

  • 24 Не виждам

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Политолог":

    Разлика между България и Беларус да ти кажа честно. Нашия диктатор няма мустаци само по-това се различават
  • 25 EVROATLANTIC

    2 0 Отговор
    ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕНОСТИ РАЗРУШАВАНЕ НА ИКОНОМИКАТА ЛЕЗБИЙСТВО И ВСИЧКО ДРУГО ЩЕ ВИ НАУЧИМ НА ДЕМОКРАЦИЯ НА НИСКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове