13 Август, 2020 16:54 2 016 9

Първа копка на Контролно-информационен пункт „Седемте Рилски езера“

  • мосв-
  • седемте рилски езера

Министър Димитров коментира и забраната за навлизане на джипове в Рила

Първа копка на Контролно-информационен пункт „Седемте Рилски езера“ - 1
Снимки: МОСВ

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров направи първа копка за изграждането на Контролно-информационен пункт „Седемте Рилски езера“ в района на хижа „Рилски езера“ на територията на Национален парк „Рила“.

На събитието присъстваха и директорът на Дирекция „Национален парк Рила“ Красимир Андонов, народният представител Радослава Чеканска, Областният управител на Кюстендил Виктор Янев, кметът на Сапарева баня Калин Гелев, директорът на дирекция „Планинска спасителна служба“ (ПСС) при Български червен кръст Емил Нешев, служители от ПСС при БЧК, туристи и други.

Министър Димитров посочи двете основни функции на Контролно-информационен пункт „Седемте Рилски езера“. „Едната е информационен център, за да може туристите да се запознаят какво и къде може да видят. Втората е база на Планинска спасителна служба при БЧК за осигуряване на целогодишно дежурство от планински спасители за по-бърза и своевременна реакция при обезпечаване на пострадали туристи. Ако имаме случай за спасяване, те трябва да дойдат от Дупница или там където живеят, което им отнема около 2 часа, и едва когато пристигнат, започва спасителната операция. Тази база е признание за техните усилия“, поясни той.

Общата стойност на дейностите по изграждането на обекта е в размер на 497 381,15 лв. без ДДС, осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Министър Димитров обяви, че се подновява проектът „Устойчиво управление на Национален парк „Рила” II-ра фаза“ за изграждане на пътеки за туристи. „Заимствали сме от международния опит – за да не се наруши природата там, в парковете се върви само по пътека и се гледа от наблюдателни площадки. Така хората ще могат да се любуват на природните красоти без да им навредят. Неприемливо е да забраним достъпа или да оставим, както досега – всеки да си ходи, където си иска и да нанася щети. Природата трябва да остане за идните поколения. Искаме хората да могат да ѝ се любуват, като в същото време я пазят. Компромисът е този – да направим пътеки, по които да се върви“, каза министърът. Той допълни, че в Рила никога не е предвиждано да има асфалт и бетон и такъв няма да има, а багери и булдозери нямат място горе.

Директорът на Дирекция „Национален парк Рила“ Красимир Андонов обясни, че има разрешение за възстановяване на проекта с изграждането на пътеките. „Пътеките съществуват, но огромният туристически поток ги е превърнал в огромни ерозирали участъци. Идеята е те да се укрепят с ширина до 1,60 м и да издържат този поток с цел възстановяване на ерозиралите площи. Материалът, от който се правят пътеките, е строшен на ситно гранит, като този камък е характерен за цяла Рила. „В началото беше бял и хората останаха с погрешно впечатление, че материалът е нетипичен за района. Сега обаче след окисляването той е потъмнял и напълно се слива с околния пейзаж и скалите наоколо, които са изцяло от гранит. Идеята е единствено борбата с ерозията в района“, обясни Андонов.

Министър Димитров коментира и забраната за навлизане на джипове в Рила. „Офроуд „7-те Рилски“ езера се затваря. Ние сме Министерство на околната среда и водите, опазваме природата, а не издаваме лицензи и не узаконяваме незаконна дейност за превоз на пътници“, категоричен е министърът. Той обясни, че пътят, по който досега са се качвали джипове да превозват туристи, е сервизен и движението на МПС по него може да бъде ограничавано и да бъде разрешавано от РИОСВ и НП „Рила“ и ще се допуска само в извънредни случаи – при пострадали лица, при пожари и горско-стопанска дейност. Министърът показа и подписаната от него Заповед за създаване на Защитена зона BG0002129 „Рила буфер“, която е в сила от 17 март тази година, а пътят от началната станция на лифта до 17-ти стълб, където е границата на Национален парк „Рила“ под хижа „Рилски езера“, е част от новата защитена зона „Рила буфер“.

Димитров цитира т. 6.8 от документа, с който се забранява – движение на МПС извън съществуващи пътища (вкл. горски, селскостопански, ведомствени такива) в неурбанизирани територии освен при: бедствия, извънредни ситуации и за провеждане на селскостопански, горскостопански, ловно-стопански, противопожарни, аварийни, спасителни и контролни дейности или по предварително съгласувани със съответната РИОСВ маршрути.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko G clasata

    13 2 Отговор
    А забраната важа ли и за на Боко жипа? :)
  • 2 Uujj

    15 2 Отговор
    Тоя вместо да спре багерите ,прави копка за строеж в националния парк?!

    Коментиран от #4

  • 3 Гешо

    4 4 Отговор
    Каква е разликата дали ще копаят на ръка 6 месеца, или 1 месец с багер?Пак ще се копае.Ще се прекарват с коне материалите?!Циганският електорат ще е доволен.Трудно подвижни хора ще ги изкачват до езерата с камили, може би?!
    Нещо отново се прави в пълни противоречия и ПР в пресата.
    Баце , няма да може да инСектира грандиозното творение без джип.
    Няма да има багер да му се възхити и да обещае да го покара един ден.

    Коментиран от #8

  • 4 Си ган

    0 7 Отговор

    До коментар #2 от "Uujj":

    Ходи храни пилците и не се обаждай!!!
  • 5 Чочо

    3 1 Отговор
    В информационния пункт, ще работи племенника на Зоро. Ще се събира такса джип.Баце е освободен от тази такса.Той е аскет без пари.
  • 6 И този контролно-информационнен пункт

    2 0 Отговор
    Колко 1 милион струва и къде е далавервта.
  • 7 Хора и ръченици

    2 0 Отговор
    Поредната далавера!
  • 8 От Дупница

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гешо":

    Па да язди муле!Ама брат на брат качва ли се?
  • 9 SAAB

    0 0 Отговор
    Първа копка за съркофага на главанако ....закъснява ! Кво ще препикават .....патладжани и псета ? :)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове