2 499 37

Незаконни постройки в сараите на Доган - 6-годишната битка на НФСБ за парк "Росенец" се увенча с успех

Прокуратурата и РДНСК-Бургас си свършиха работата – сега на ход са кметовете

Незаконни постройки в сараите на Доган - 6-годишната битка на НФСБ за парк
Снимка: БГНЕС

Битката на НФСБ от 2014 г. срещу незаконното заграбване на парка Росенец и така наречените сараи на Доган се увенча с успех. В продължение на шест години от партията на Валери Симеонов сигнализират за изграждането на незаконни постройки и незаконен кей там.

Днес прокуратурата съобщи за установени множество нарушения в Росенец и в местността Буджака.  Стана ясно, че постройките, за които сигнализират от НФСБ в Росенец са незаконни и подлежат на събаряне.  

СКАТ и НФСБ подават многократни сигнали, че на Росенец се строят незаконни обекти до кмета на Община Бургас, РДНСК и Прокуратурата още през 2014 г.  По сигналите нямаше никаква реакция. Други бяха времената.

През август 2015 депутатите от НФСБ Валентин Касабов и Христиан Митев опитват да влязат в обекта през незаконно построена бариера на общинския път до имота, но не са допуснати. Нямаше телевизии, обществено недоволство, протести. Други бяха времената.

Въпреки това, след подаден сигнал до прокуратурата и месеци парламентарен натиск от НФСБ през декември 2015 г. бариерата на общинския път бе премахната. Отново никой не отрази събитието. Други бяха времената.

Същите действия сега повтори Христо Иванов и със съдействието на всички медии обществото научи за забатачените с години закононарушения на Росенец. И слава богу днес има резултат:

Основната сграда, която се ползва от Доган, но се води Водно-спортна база(!?!), заедно с басейна и  помощни постройки са законно изградени, но нямат Акт 16. Т.е. те не могат да бъдат обитавани и ползвани. Единствено прилежащият трафопост е с Акт 16 и е въведен в експлоатация, съобщи шефът на РДНСК-Бургас Милен Ненчев. Предстои кметът на Бургас да предприеме нужните действия по закон – да се узаконят или премахнат сградите.

Втората група строежи, проверени в Росенец, са 8 на брой помощни постройки – за охрана, оранжерия и др. За тях няма никакви строителни книжа и те нямат акт 16. Две от постройките са в така наречените сараи на Доган. Останалите са в съседните терени - частен и държавен.

От РДНСК-Бургас е изпратено писмо до кмета на Бургас с искане за предприемане на действия за забрана на достъп и ползване на имотите.

Незаконно обитаваните сараи трябва да бъдат опразнени, тъй като не са въведени в експлоатация и до законното им въвеждане в експлоатация там трябва да бъдат спрени тока и водата. И всички обитатели, и персонал трябва да бъда изведени от обекта, ако трябва – принудително. НФСБ ще следи дали това ще бъде изпълнено.

Последната група проверявани имоти са мостикът и кейовата стена. Мостикът е описан като съоръжение при една от продажбите – на пенсионните фондове на „Лукойл” на частното дружество „Стрийт лайн”. Проблемът тук е кейът, за който няма яснота как от 50 метра е станал 200 метра. РДНСК-Бургас подхваща и този казус, за който НФСБ сигнализира – вече е изпратено писмо до Община Бургас със запитване. Предстои кейът да бъде премахнат, както настояваше Валери Симеонов преди месец.

Прокуратурата установи нарушения и в местността Буджака, където имоти имат медийният олигарх Иво Прокопиев и неговите съдружници.

Прокуратурата и РДНСК-Бургас си свършиха работата – на ход са кметовете на Бургас, Созопол и Обзор. Призоваваме ги, съобразно своите правомощия, да си свършат работата и пристъпят към събаряне на незаконните постройки, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 zeus

  65 5 Отговор
  Хаха, Винкела какво е свършил по въпроса, ако не беше Христо Иванов да направи десант, нещата щяха да си останат потулени.

  Коментиран от #7

 • 2 Гост

  57 0 Отговор
  Чудя се на българските мюсюлмани, като му виждат сараите на тоя, и като знаят, колко трудно си изкарват те хляба и си поддържат панелките, как още му вярват на приказките и гласуват за него? Ние се вдигаме и протестираме срещу подобни дерибеи, а родните ни мюсли си продължават да си ги хранят и да им вярват.

  Коментиран от #23, #27, #28

 • 3 1234567899

  34 1 Отговор
  СЪБАРЯЙ.....ВЕДНАГА......

  Коментиран от #12, #31

 • 4 Падишаха

  30 2 Отговор
  Ми докато уредим нещата отивам на вилата на Боко на Посиди, пък и в Гърция никой няма да ми подскача по оградата!
 • 5 Пълна

  26 0 Отговор
  ревизия и на село ! Нечувано грабене и наглост !
 • 6 Сатаната

  23 0 Отговор
  Ще рече, лапаха и си мълчаха, и заплатката си тече.

 • 7 00000014

  31 2 Отговор

  До коментар #1 от "zeus":

  Лъскат имиджа на ръждясалия Винкел, че падна в киреча на следващите избори.
 • 8 Бачо Киро

  13 1 Отговор
  Даже и тея неща са нечувани - някой призна нещо. Но много ме съмнява да се случи нещо след това... От 1000 кладенеца вода ще донесат сега...
 • 9 аса

  31 0 Отговор
  Точно тия ПАТРЕоТЕ си мълчаха и сега си приписват заслугите

  Коментиран от #13

 • 10 Doni Brasko

  24 0 Отговор
  Поредните мисирки са си получили хонорара да напишат тези измислици. Всички видяхме как за 36 дни под натиска на протестите и призивите за затвор, една малка част от администрацията може да работи. Изводът е че това е начинът.да успеем
 • 11 ГешеФ

  13 1 Отговор
  Пълни глупости,всичко е законно.Освен това дУган беше ни казал,че ще строи..Това е достатъчно.
 • 12 456

  24 1 Отговор

  До коментар #3 от "1234567899":

  Защо да се събаря? Конфискация в полза на държавата, а тя от своя страна може имота да бъде превърнат в дом за деца, възрастни, или други. Вече е изграден и относително добре е направено.

  Коментиран от #32

 • 13 Васил Левски

  23 1 Отговор

  До коментар #9 от "аса":

  Далавери СимеоноФ е турски слуга на хунтата,тоя първи трябва да увисне на стълбовете..
 • 14 Факт

  13 0 Отговор
  Ако Доган беше редови сиганин, отдавна да са му съборили колибата. Ама нали е патрон у нас за милиони няма закони .
 • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 16 Дааа!

  13 0 Отговор
  Но не, Г-н Симеонов, времената след 2014 са си същите, все ГЕРБ владее Бургас и черноморието!
 • 17 Късно,много късно за Патриотизъм...

  11 0 Отговор
  След като татарина Винкел стана съдружник на гробарите се спотайваше и повече не се закачи с Доган бей!Сега като видя ,че потъва в фекалиите на орташкият си живот с Тиквун и накрая на мандата си се сети да се прави на ,,патриот".Много късно, а и мирише на забрава завинаги на продажните патриоти..
 • 18 Не съм мусли

  6 0 Отговор
  А ми те ако тръгнат по къщите около градовете те 90% нямат акт 16 аз извадих на моята къща за една година и то ме игаха в гърба
 • 19 Ел Диабло

  11 0 Отговор
  Винкело,тоя не прикрит пен.дел нищо не е свършил,ако не беше Хр.Иванов
 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 Уточнител

  4 1 Отговор
  Изземане и депортация. Събарянето после.

  Коментиран от #30

 • 22 ЗА ПРЕД НОВИНИТЕ

  5 0 Отговор
  НО ИСТИНАТА Е ЧЕ МУ ПОДАРИХА ПРИСТАНИ БЕЗ ДА ПАЩА НАЕМ ПРЕД ТЕЦ ВАРНА
 • 23 Юки

  1 1 Отговор

  До коментар #2 от "Гост":

  От колко години никой не гласува за него, човекът се оттегли от политиката.
 • 24 Behemoth

  4 0 Отговор
  Леле вече всички са опозиция ...даже и Баце на себе си....
 • 25 Браво на далавери

  5 1 Отговор
  Сега сараите набързо ще бъдат узаконени....каквато и беше целта на мероприятието
 • 26 Тук

  7 1 Отговор
  Факти, излагате се!!! Ако НФСБ като участник в управлението на България искаше, досега можеше да сравни сараите със земята. Какви са тези лъжливи заглавия ?
 • 27 Алфа Ромео

  1 0 Отговор

  До коментар #2 от "Гост":

  Има страх там, не че му вярват много, струкурите на ДПС на местно ниво държат електората на къса каишка и ги заплашват ако трябва.
 • 28 Тебе като истински християнин

  4 0 Отговор

  До коментар #2 от "Гост":

  При това дълбоко вярващ не би трябвало да те интересуват материалните блага защото в Библията пише, че те са от лукавия. Та не виждам за хрислитата скачате срещу тези които материално са поч-добре от вас. Не се поддавайте на изкушенията на дявола, гледайте спасението на душите.
 • 29 ХиХи

  6 1 Отговор
  Валери Симеонов ли дебаркира там и той ли беше блъскан от мутрите-охранители? Тия 4 години управляват и не са си мръднали пръста.

 • 30 Багерите са нашето спасение

  3 0 Отговор

  До коментар #21 от "Уточнител":

  Събарянето веднага!Малко закъснение и ще бъде узаконено с печатите на Путин и Ердоган..Всичко което е крадено,присвоявано,незаконно,трябва веднага да се изравнява със земята.Вижте сърбите те разрушават бързо всичко на мутри.мафиози и бандити.После бандита пак идва на власт и си възстановява краденото.Само изравняване със земята.В Испания е така...
 • 31 Това е решението

  4 0 Отговор

  До коментар #3 от "1234567899":

  Веднага да се изравни със земята!По най бързият начин -изравняване и засипваме с пясък и сол...
 • 32 Тъпо много тъпо..

  2 0 Отговор

  До коментар #12 от "456":

  Оставили се Сарая,след месец,два ще бъде пак на Мафията...Само изравняване и засаждане с тикви шампионки...
 • 33 Гнида

  1 1 Отговор
  Тулупите от нфсб се крият и ибрекчийстват на доганя ! Нищо не са свършили , правят се на луди ! А сега искат да се окичат с чужди лаври !
 • 34 Добре де Доган

  2 0 Отговор
  толкова ли е глупав? Всички го превъзнасят какъв стартег бил, как дърпал конците на цялата държава а и пари има. И да не вземе да си купи законно един имот и да си строи на него каквото си иска. Но явно лакомията е голяма.

  Коментиран от #35

 • 35 Бачо Киро

  3 0 Отговор

  До коментар #34 от "Добре де Доган":

  Значи, не е, че не са крали достатъчно, не е, че са прекалено тъпи, просто са изнагляли толкова много и са свикнали да не плащат като нормалните, че даже да е супер лесно да са законни, те пак няма да го направят.
 • 36 неграмотен

  0 0 Отговор
  Публикувано във факти.бг: Предстои кейът да бъде премахнат... Марчееее,кой ти даде диплома за 8-ми клас?
 • 37 Токин

  1 0 Отговор
  Ще доживеем ли и незаконните постройки в сараите на Иво Прокопиев да бъдат съборени и да бъде възстановен достъпа до плажа на Буджака?

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.