1 375 37

МОСВ призова гражданите да пестят водата

Днес МОСВ ще измени месечния график за месец август, с който да се подпомогне питейно битовото водоснабдяване в областите Сливен и Ямбол

МОСВ призова гражданите да пестят водата
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Министър Емил Димитров посети вчера и днес язовирите, захранващи с питейна вода Черноморието, както и тези за напояване в района на Сливен и Ямбол, съгласно дадените му указания от премиера Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет.

Министър Димитров се срещна с изпълнителния директор на ВиК - Бургас Ганчо Тенев и лично направиха обиколка и провериха състоянието на язовирите "Порой", "Ахелой" и "Камчия". Двамата обсъдиха графиците за разпределение на водния ресурс между Варна и Бургас, както и потреблението до края на активния туристически сезон по южното Черноморие. Нарушения в графиците, спуснати от МОСВ, не бяха установени.

Министърът направи оглед на язовир "Жребчево" и се срещна с ръководството на "Напоителни системи" ЕАД . Той обсъди с тях исканията на земеделските производители за допълнителни количества вода за месец август.

Емил Димитров проведе разговори с ВиК дружествата в Сливен и Ямбол, които в момента заради сушата използват в максимална степен сондажните водоизточници по поречието на река Тунджа. Директорите го уведомиха за необходимостта от допълнителни водни количества, като за целта са депозирали и писма в МОСВ.

В района на Сливен "Напоителни системи" ЕАД са реализирали икономия в резултат на ограниченията наложени им с месечния график на МОСВ. Предвид високите температури, изпарения, загуби от попиване на водата в речните корита и необходимостта от увеличени водни количества "Напоителни системи" са поискали разрешение в графика за месец август, икономисаните количества през предходните три месеца да им бъдат отпуснати в следващите 20 дни.

Икономията може да им бъде разрешена едва след като се прецени балансът в язовир "Копринка" и язовир "Жребчево". Министърът допълни, че МОСВ трябва да се грижи както за рибопроизводителите, така и за осигуряване на екологичния речен отток и за вода за напояване на земеделската продукция в района.

"Въпреки сушата, която е вече трета година, а някъде продължава и пет години, макар с труден баланс между язовирите и тази година ще се справим като удовлетворим всички искания. Живеем в условия на суша в тази част на България и природният ресурс е ограничен", обясни Емил Димитров.

Днес МОСВ ще измени месечния график за месец август, с който да се подпомогне питейно битовото водоснабдяване в областите Сливен и Ямбол, както и земеделските производители, захранвани от язовири, канали и деривации на "Напоителни системи".

Министерството на околната среда и водите отправя призив ВиК секторът да намали загубите по водопреносната и довеждаща мрежа, гражданите да пестят водата и земеделците да обмислят по-пестеливо използване на водните ресурси, като същевременно преминават към алтернативни водоизточници.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 ГРОБ и Обединени Престъпиници

  31 6 Отговор
  Докараха БГ и до водна криза!

  Коментиран от #21

 • 2 qwe

  31 4 Отговор
  Пестете водата, щото на калинките от геп&чук ако чакате ... Или на онзи паразите Кирил Войнов, който отговаряше за язовирите... Или пък да чакате Емо Фаса и герберастията да спре с изсичането на горите а? ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!
 • 3 Винету

  21 3 Отговор
  Лайн, озоро не ми прави проблеми с водата, да не те карам да я ноисиш с кофи
 • 4 Да пестят тия с басейните по морето

  36 2 Отговор
  Хората от какво да пестят ? От къпане, пране, миене на ръце или пиене на вода ? ВЕЦовете пестят ли ?!?

  Коментиран от #6

 • 5 габровец от варна

  29 3 Отговор
  Бе то наистина тия и без вода ще ни оставят. Тогаз вече ще има някой натакован и бит.
 • 6 xaxa

  27 4 Отговор

  До коментар #4 от "Да пестят тия с басейните по морето":

  Виж как знаеш! Ще пестиш, за да има за ВЕЦ-овете на гербопеdерастията!

 • 7 КОТарАК

  25 3 Отговор
  бе къде отива тая вода бе-лятото беше дъждовно

  Коментиран от #8, #25

 • 8 xaxa

  20 3 Отговор

  До коментар #7 от "КОТарАК":

  Тиквата Имбецилка каза , че перничани са я изпили всичката вода.
 • 9 Ей го на

  20 2 Отговор
  Граовския танцьор и всякакъв за пари ! Некомпетентност безгранична , наглост - дваж ! Оставка и цялостна ревизия ! 360 профукани милиони €€€....... от ЕС (данъкоплатците) за изграждане на водна инфраструктура в полза на България и гражданите ѝ ! Къде са , бе ?
 • 10 Българка

  25 1 Отговор
  Бравооо на ХОРЕОГРАФААААА!!! ДО ТАМ ЛИ Я ДОКАРАХТЕ ,БЕ!!! Спрете частните крадливи вецове,вали си нормално!!!!Това да не ти е ОАЕ,ТУК ВАЛИ ВСЕКИ ДЕН???? АЛЛЛОООО НАС*АХТЕ СЕ,ОСТАВКА!!!
 • 11 Някой

  26 2 Отговор
  Освен КПП СЕГА и вода няма да има. Няма такива измикяри като герб и ДПС докараха България до пълна мизерия. Скоро ще се събуди българския народ много скоро
 • 12 пиг тв

  18 6 Отговор
  САМО В ПИК: Румен Радев в паника - излиза с обръщение към нацията На тази мисирка Николова малко и беше замерването с яйца. Парцал жълт.
 • 13 икономията майка на мизерията

  24 0 Отговор
  Пестете водата да има за вецовете на тарикатите.
 • 14 Шило

  18 1 Отговор
  Освен кпп да не излизаме от градовете, сега и вода няма. Няма по големи измикяри от герб и ДПС съсипаха държавата
 • 15 От Син Бял Дунав и Хубаво си мойо горо

  18 1 Отговор
  До пустиня и масова сеч.

  Коментиран от #23

 • 16 Шило

  14 1 Отговор
  Освен кпп да не излизаме от градовете, сега и вода няма. Няма по големи измикяри от герб и ДПС съсипаха държавата
 • 17 Ф АКТ

  18 0 Отговор
  Значи ние да пестим вода,а Доган,Пеевски,Златев,Бойко да се къпят в басеините си?Няма да стане.Да се забрани използването на частни басеини и джакузита.
 • 18 Толуп

  16 0 Отговор
  Спрете дивашкото изсичане на горите и строежите на мини ВЕЦ от "правоимащите" които хал хабер си нямат от това от което правят и печелят немъчени пари.
 • 19 Аннпнннн

  17 0 Отговор
  Танцьоро да спре ВЕЦ-овете на язовирите за питейна вода. Това го няма никъде по Света. Малки язовири за питейни нужди се ползват от частни фирми и източват язовирите.
 • 20 Гост

  11 1 Отговор
  Здравното министерство ни призовава да се мием по-начесто, а тия ни призовават да пестим водата. Я се разберете помежду си най-напред.
 • 21 Гост

  15 1 Отговор

  До коментар #1 от "ГРОБ и Обединени Престъпиници":

  Тия могат да докарат и Африка до пясъчна криза.
 • 22 Ужасттт

  12 0 Отговор
  Абе къде изчезнаха онези дето разправяха, че по комунизма е имало режим на тока? Сега какво ще кажат, режим на вода и скоро след спиране на марица изток и аец козлодуй и на тока!!! Мафия!!!
 • 23 Българка

  8 0 Отговор

  До коментар #15 от "От Син Бял Дунав и Хубаво си мойо горо":

  За жалост е точно така и то за 10 год.?! Проблема е ,че сме много търпеливи и хубавото ,че сме кибритлий. Палиме се от малкото но огъня ни гори дълго време.Българска черта.
 • 24 Българка

  12 0 Отговор
  Преди 30 год.режим на тока,след 30 год.режим на водата??? Баце,казва ,че сме едни от водещите......по нищо,по упадък в Европа!!!!ОСТАВКА!!!
 • 25 Тодор Живков

  2 9 Отговор

  До коментар #7 от "КОТарАК":

  Ти кое лято визираш,защото лятото на 2020г. няма дъждове..?!

  Коментиран от #28

 • 26 ГОРСКИ

  7 0 Отговор
  Ако имаше туристи колкото миналата година какво правим,самозабравихте се от лъжи кражби!
 • 27 Мангу

  4 0 Отговор
  У нашто туалет тече баз да спира.
 • 28 КОТарАК

  6 0 Отговор

  До коментар #25 от "Тодор Живков":

  ти в момента в Сахара ли си? юли валя почти всеки ден!

  Коментиран от #34

 • 29 Зентрамант

  3 2 Отговор
  Вместо да обикалят язовирите нека да започнат обиколки и проверка на всички автомивки, имоти с басейни, да се проверява каква вода се използва. За всички басейни по черноморието не знам какъв водоизрочник ще е необходим да ги пълни. Пълна забрана за използване на питиейната вода за такива комерсиални цели!

 • 30 КОМУНИСТ

  6 0 Отговор
  А ТУЙТО НАЛИ УЖ САМО ПРИ КОМУНИЗМА ИМАЛО РЕЖИМ БЕ ДЕМОНОКРАТИ ГНУСНИ АНТИБЪЛГАРСКИ ПРЕДАТЕЛИ!
 • 31 Шопо

  6 0 Отговор
  Ало ,хороигреца,направи молебен за дъжд,бе ! Вика се Вай Дудул !!!

  Коментиран от #32

 • 32 Тези боклуци

  7 0 Отговор

  До коментар #31 от "Шопо":

  пак са източили язовирите през ВЕЦ - овете на Пеевски и шайката. Лакоми!
 • 33 Нема да се косите

  3 0 Отговор
  Баце че пуши по една синя тръба до всека паланка и че опрай положението. Нищо че вместо 100/СТО/юв.ще я калкулира за 10000/ДЕСЕТ Хилки/.
 • 34 Има ли безработица?

  0 4 Отговор

  До коментар #28 от "КОТарАК":

  Дъжд юли месец не е валял.

  Коментиран от #35

 • 35 КОТарАК

  5 0 Отговор

  До коментар #34 от "Има ли безработица?":

  добре..само виж на протестите чадърите..мен тук във Варна ме удави-следобяд валеше обилно по няколко часа
 • 36 chi

  6 1 Отговор
  Ние му искаме оставка той ни призовава да пестим водата - тези наистина са пълни малоумници! Вън на цялата дръглива мутренска пасмина!
 • 37 В ПЕРНИК НЕ Е ОТ ГРАЖДАНИТЕ СУШАТА

  1 0 Отговор
  СЪЩО В БОТЕВГРАД ,РИБАТА ОТ ГЛАВАТА СЕ ВМИРИСВА

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.