20 Август, 2020 15:43 4 192 37

Spectator.UK: Затваря ли си очите ЕС и ролята на Съюза в българската корупция

  • бойко борисов-
  • премиер

Сега Борисов е под натиск да подаде оставка, но далеч не е сигурно, че ще го направи

Spectator.UK: Затваря ли си очите ЕС и ролята на Съюза в българската корупция - 1

Британското издание ”spectator.co.uk” публикува убийствен анализ на случващото се в България. Материалът посочва ролята на Европейския съюз в българската корупция и задава въпроса затваря ли си ЕС очите си за корупцията в страната?
Журналистката Гери Пеев, която е с български произход започва анализа си с лична история и продължава с безмилостни факти. Ето целия ѝ материал:

Вярата на баща ми в комунизма се е изпарила по време на едно лято докато е работел на товарните доковете на Черно море. Подобно на всички добри млади български комунисти, той е трябвало да полага няколко месеца усърден труд по време на университетските си ваканции, разтоварвайки стоки и товари, преди да се върне към обучението си. Тогава вижда как работи икономиката - или не работи. Всичко е в това да надиграеш на системата. Най-добрите работни места и най-доходоносните договори отиват при членовете на партията и подставени лица. Той започна да работи по своя план за бягство. Години по-късно той напуска официалната си консулска позиция, като какъвто е командирован в посолство в Близкия изток и избяга на Запад.

Често се чудя какво би станало, ако нашето семейство беше останало, като се има предвид, че моята родна България вече е член на Европейския съюз. Не ми отне много време, четейки вестниците, да разбера колко малко нещата са се променили. Конспирацията и параноята остават, но този път те се подпомагат и поощряват от милиарди финансиране от ЕС. И докато тези, които управляват страната, само вдигат шум в ЕС, не им се създават проблеми от Брюксел. Това е скандално. Но малцина извън пропадащата държава ги е грижа.

България има  се отличава с това, че има най-високо ниво на корупция в ЕС, според Transparency International. Но едва сега щуротиите около настоящия премиер Бойко Борисов - бивш пожарникар - най-накрая получават известно международно внимание. Снимки на Борисов, на които той спи в спалнята си с 9-мм пистолет „Глок“ и пачки от 500 евро които се вижда, че пълнят чекмеджето му, изтекоха и бяха разпратени по целия свят. Същото се случи и с записи от негови телефонни разговори, обсипани с нецензурни думи и заговори. Борисов се опита да отхвърли снимките, като се аргументира (в действителност), че всеки трябва да знае, че министър-председателят на най-корумпирания член на ЕС трябва да спи с пистолет. По думите му клеветниците му можели повече: „Всичко, което липсваше, беше малко момче до мен.“, заявява Борисов.

Но дори и в държава, потънала в корупция, всичко това повдигна въпроси. Фокусът на продължаващите антиправителствени протести с връзките на Борисов с други двама мъже: Ахмед Доган, който управляваше етническата турска партия в България, и Делян Пеевски, който контролира повечето медии. Протестите избухнаха миналия месец, след като се видя, че правителствените служби за сигурност защитават луксозния черноморски комплекс на Доган, като възпрепятстват достъпа до обществения плаж наблизо. Христо Иванов, бивш министър на правосъдието, който сега оглавява антикорупционната партия, отиде на плажа, като заяви, че иска да постави българско знаме в пясъка. Той засне случилото се с мобилния си телефон, пусна го в социалните медии и последва хаос. Основният въпрос, който хората задават: защо Борисов позволява парите на данъкоплатците да бъдат използвани за осигуряване на сигурност на частен милиардер?

Това е неоспоримо, но Борисов намери съюзници в Европейската народна партия, най-голямата група в Европейския парламент. Манфред Вебер, лидер на групата на ЕНП, публикува изявление в подкрепа на "борбата срещу корупцията" на българското правителство. Докато протестите все още продължават - а българските граждани скандират „мафия“ пред парламента,  Борисов някак с упоритост си осигури пакет от 29 милиарда евро от ЕС. Протестиращ издигна лозунг, с който попита: „ЕС, слепи ли си?“

Най-вероятният отговор е, че ЕС вижда това, което иска да види. Борисов се позиционира като единственият лидер, който може да задържи България в траектория на ЕС и това изглежда е достатъчно за Брюксел. Български източник, който има връзки с ЕС, ми казва, че Борисов се разглежда като канал за Турция: „В Брюксел е добре известно, че ако Меркел иска да стигне до Ердоган, тя може да мине през Борисов. Той е политическа кабина под наем: стига да продължава да казва „да“, ще си получава златния душ от евро."

Това може да е краткосрочна стратегия. Българите се питат кой още е в мрежата на Борисов и дали може да са включени сили извън парламента, които по никакъв начин не са приятелски настроени към европейските интереси. ЕС подкрепя планове за тръбопровод, който би намалил зависимостта на България от руския газ, но те многократно са възпрепятствани от българската държава, заради което някои твърдят, че зад това в страната ни стоят руски интереси.

Юлиан Попов, бивш министър на околната среда, коментира, че страната предлага лесен стратегически избори за Москва: „Югоизточна Европа е най-евтиният начин за Русия да дестабилизира ЕС. През последните 30 години съществува вакуум, така че корумпираните сили могат да повлияят на нещата."

Сега Борисов е под натиск да подаде оставка, но далеч не е сигурно, че ще го направи. Независимо кой е отговорен, казва Попов, „ЕС трябва да направи много по-задълбочено проучване на стратегическата корупция. Голяма част от парите могат да бъдат отчетени на хартия - но ЕС трябва да проучи кой получава договорите и колко адекватна е инфраструктурата, която се строи. Те възнаграждават лоялността за сметка на върховенството на закона."

Красен Станчев, професор по икономика в Софийския университет, твърди, че паричните средства на ЕС се насочват към корупционни сили в България по два начина. Единият е чрез директно разпределяне на средства към дружества, собственост на другари на Борисови. От 200 милиона евро, предоставени наскоро на собственици на селски къщи за гости, голяма част от тях в крайна сметка бяха насочени към приятели и семейства от правителствения и политическия елит. Другият канал е финансирането на националната инфраструктура, което може да бъде направено така, че да изглежда напълно законно. Проектите за изграждане на магистрали са разделяни на отсечки от 10 до 20 километра, което възпира международните компании от участие в търговете. „Това прави пътя по-скъп за изграждане“, казва Станчев. „Струва три пъти повече да се изгради километър магистрала в България, отколкото в Норвегия, въпреки терена и цената на труда в Норвегия.“

Брюксел изглежда щастлив, докато гледа на нещата по друг начин. Иванов подозира, че толерантността на ЕС към Борисов, като към някой който може да нашепва нещо към Турция, е далеч по-обезпокоително. „Една империя попада в момента на затъмнението, когато позволява  политиката по границите ѝ да се ръководи от местните военачалници“, каза той наскоро. „Някой в ​​Берлин прави цинично изчисление - милиард повече или по-малко, на кого му пука? Стига да купуваш благосклонността на Борисов и да го държиш стабилен ... на кого му пука за някакъв „бакшиш“? “

По този път интересите на обикновените българи са забравени. Те все още живеят в клептократична държава. И всичко, което могат да направят, е само да попитат защо всичко толкова малко се е променило.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 chi

    48 3 Отговор
    Не да ги затваря, той не ги е отворил изобщо...
  • 2 Последния Софиянец

    88 6 Отговор
    В Германия с анимационни филмчета за България учат децата в училище какво е корупция.А Меркел от ЩАЗИ се прави че не вижда какво прави старото и комунистическо другарче Бойко.

    Коментиран от #22

  • 3 ДС КГБ

    15 60 Отговор
    Каквото и да коментираме,всички сме наясно,че кучето е заровено в Москва а проводника се казва агент "Сава"

    Коментиран от #6, #14, #18

  • 4 заката

    52 5 Отговор
    оставка и затвор за крадците на еврофондове и общински поръчки и транс гранични сътрудничества
  • 5 ЕС мафия

    54 4 Отговор
    Боко ни е удобен, слуша и изпълнява като българско овчарско куче.

    Коментиран от #31

  • 6 баба Зоя

    41 3 Отговор

    До коментар #3 от "ДС КГБ":

    В детската градина едно от децата не искало да закусва. Учителката му казала: - Ако не си изядеш закуската ще я дам на Пеевски и ще извикам Доган да разпределя порциите.
  • 7 Англичаните

    30 7 Отговор
    заради нас избягаха от ЕС. Заради нас ще се срине и ЕС.
  • 8 big

    46 6 Отговор
    Просто този прост мафиот им е изгоден, надали не компрометиран човек би правил толкова предателства към народа си!
  • 9 Угрижен трол

    8 33 Отговор
    Публикувано във Факти бг: „Борисов единствен лидер". Точно и ясно. Карабас Барабас, Буратино, пчеличката Мая и тримата глупаци нямат никакъв шанс. ЕС и по- голямата част от Българите, много добре знаят, от къде и от кой идват атаките срещу кабинета.
  • 10 Онзи

    27 2 Отговор
    Да, щото ние като сме зле получават евтина работна ръка.
  • 11 ИСТИНАТА

    37 2 Отговор
    Закон за ЛУСТРАЦИЯТА на всички управлявали България през последните 30 години от общински съветник до депутат..........ТОВА ЩЕ СПАСИ БЪЛГАРИЯ.........

    Коментиран от #13

  • 12 тъпчо

    12 5 Отговор
    и кой го пише това...дъщеря на ".... той /баща и на Гери Пеев/ напуска официалната си консулска позиция, като какъвто е командирован в посолство в Близкия изток и избяга на Запад..... и кой през комунизма ставаше консул в посолство
  • 13 Мирен преход Да ама НЕ

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "ИСТИНАТА":

    КОМУНИСТИ,ЛУСТРАЦИЯ НЕ ПРАВЯТ!
  • 14 Платен

    11 10 Отговор

    До коментар #3 от "ДС КГБ":

    Няма да те разберат....Тук русофилите са повече от колкото в Русия.
  • 15 Я ...Я

    19 4 Отговор
    ДА СКЪПИ АНГЛИЧАНИ: РАЗБРАХА МНОГО ХОРА ОТ БГ., ЧЕ EU МИСЛЯТ САМО ЗА EU ТУЛУПИТЕ. ПРАВИЛНО НАПРАВИХТЕ, ЧЕ СЕ ОТЪРВАХТЕ. КОЛКОТО И СМЕНИ ДА ПРАВЯТ КОЛКОТО И ПАРЛАМЕНТИ ДА ИЗБИРАТ ТЕ СА СИ ТЕ. 45 ДНИ ПРОТЕСТИ 45 ДНИ МЪЛЧАНИЕ ТОВА Е ПРОТИВНО. МНОГО ЖАЛКО....
  • 16 чакаме Байдан,на орлов мост,

    27 3 Отговор
    Европа вижда протеста в Беларус........ и олелееее!.......За еврейския протест...нищо!......За нашия 43 дневен протест...също!.....Ама комунягите се поддържат-.....тя, Меркел е бивша комунистка,като нашия!
  • 17 Комисията

    10 4 Отговор
    То и те корумпирани, ма бацо либовницата го сне по бели гащи, ми да беха намерили некой по-умен ма нъцки
  • 18 Шуми Марица

    22 5 Отговор

    До коментар #3 от "ДС КГБ":

    Не само европейският съюз ,САЩ също подкрепят този режим,успее ли да прокара новата конституция,господ да ни е на помощ, Германия и САЩ ще направят всичко да оставят Бойко или Николай Младенов начело на страната, те са заложили на Герб и ги финансират до онзи предел в който народа ще прогледне и ще иска излизане от НАТО и Евросъюза,тогава може и да е късно но на тях не им пука. За това протести до дупка пред Американското и Немското посолство

    Коментиран от #20

  • 19 Ессрто

    3 0 Отговор
    Се точи на Беларуските заводи, ма няма как да смъкнат Буревестник, веднъж влязъл в тяхното въздушно пространство през границата, практически ни могат да го бутнат
  • 20 парк хотел москва

    5 4 Отговор

    До коментар #18 от "Шуми Марица":

    В България модела е руски от където и да го погледнеш а "мирния преход" го доказва вече 70г.
  • 21 Байдан,на орлов мост сме,дано ни помогне

    16 2 Отговор
    Да прочете Меркел и Мустафа книгата на убитото момче от мутрите, Стоев...."Имало едно време на изток".....или репортажите на Стоев в интернет!....Там ги има всички мутри,вкл.и наглия премиер!.....Е затова се борим по протестите,че държавата ни стана мутренска!
  • 22 Какво си мислиш

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Че тя няма шкафче ли? Нейното е гардероб фраш с еурота(черна пара)! Затова и го защитава в моментната ситуация! Ако се пролее кръв тогава ще се направят на загрижени..
  • 23 АМОН

    16 5 Отговор
    ВЪЗХИТЕН СЪМ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ТАЙНИ СЛУЖБИ!!

    КАК УСПЯХА ЧРЕЗ АГЕНТИТЕ СИ БУДА , САВА , ИВАН да корумпират и европейските институции, които няма как да не са се облажили с мазнинка от приведените на България евросредства.

    ПОТЪРПЕВШИ СА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ , ЧИИТО ПАРИ СА ОТИШЛИ В КОРУПЦИОННИТЕ СХЕМИ НА БЪЛГАРСКИТЕ СЛУЖБИ , въвели в зависимости и КОРУМПИРАНИ ЕВРОПЕЙСКИ ЛИДЕРИ!


    .
  • 24 Нено

    3 3 Отговор
    Оооооохич няма и да ви чета ,до болка ст ми известни
  • 25 Сатаната

    5 1 Отговор
    Стана ли ви ясно, парите са нищо, хартийки и Доган разпределя баницата, ама не тази която се купува с пари, онази която не се купува.
  • 26 Хан Крум

    1 9 Отговор
    Крадците викат дръжте крадеца. Тези които настройват хората срещу правителството трябва да бъдат съдени за държавна измяна.
  • 27 Хан Крум

    0 14 Отговор
    Ако тези подкупени студенти са бъдещето на България, ей хора не се прибирайте.
  • 28 Сталин

    5 1 Отговор
    Има човек,има проблем. Нема човек,нема проблем. НАРОДЕ БИЙ САМАРО,ДА СЕ СЕЩА МАГАРЕТО.
  • 29 Съветник

    4 0 Отговор
    Съветник(Berater) в Германия е доходна професия.Погледнете кои са съветници на българското правителство и какви доходи имат.
  • 30 Конник

    2 1 Отговор
    Ти, там от далече нищо не знеаш. Такива “от български произход” там да си критикуват където живеят и плащат данъци. А тоя който преведе това като убийствено, по добре и той да се премести в Англия.
  • 31 Умно село

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "ЕС мафия":

    Нашето Овчарско куче е от сой.
    По скоро е послушен като немска овчарка.
  • 32 чакам Боко в Лондон пак

    6 0 Отговор
    Ех тия омразни англичани бе, само те плюят по слънцето-бог, а от ЕС кво рекоха ..мълчанието на агнетата, даже и от Москва мълчат за тиквоча, що ли?
  • 33 Илко

    9 0 Отговор
    Да двойния стандарт на Европа е отдавна известен. Всъщност с милиардите евросубсидии изсипани в България вместо преструктуриране икономиката всъщност се създаде една корумпирана, крадлива олигархия, която е откраднала стотици милиони от евросубсиди и се опитват да мачкат народа и да го приучат да живее бедно. Никой не се интересува какъв е ефекта от наливането на евросредства в България. Ако си спомняте Борисов назначи Дончев за да усвои колкото се може повече евросубсидии, но програма за това в какво ще се вкарат тия европари и какви държанически цели се очаква да се постигнат няма. И резултатът е налице - свръхобогатена и нагла политическа олигархия, и една немодернизирана и бедна държава с отчаян народ, който се опитва да бяга на запад, защото тук не вижда надежда. Всъщност ние сами сме длъжни да контролираме управляващите, но това не се случва и корупцията се разраства с геометрична прогресия.
  • 34 Щрак

    3 0 Отговор
    Тя меркел ще се мерка още малко то и на нея ще и шупне маята рано или късно англичаните не ги мислете те имат колоний ще завъртят бизнес с тях а българия няма нищо някви полезни изкопаеми ама те ще свършат
  • 35 Запознат

    1 5 Отговор
    Обобщение: - Англия, която заплаши Русия със война, че била помагала на България да се освободи от ислямската инвазия в Европа, сега мислела за нас и била загрижена... Русия, която е вманиячена по нас Българите, още от времето, когато Кавказ, беше България и после ни преследваха до тази България, Тракийската, за още знания, за нея не е тайна, че ни дестабилизира, вече 7 века не са спирали с това. Чалмите, в лицето на доган и пеевски, помагат и се дупят на руснаци и западняци, да им позволят да влязат, в която и да е Европейска държава и да се смесят с истински хора за да поизчистят маймунския си ген и да се извращават над жени и деца, утолявайки приматските си нужди и начин на мислене, скимтейки в последствие, че били съвременни, че и модерни, чеб силни, че и те били създали, това което имат😆 И най - накрая, но не на последно място, ЕС... Последната и една от най - успешните дестабилизации на Европа от страна на Русия, Средния Изток и тия мариновани полуидиоти, които се мислят за Американци - САЩ. Извода е само един - Не затворим ли границите за целия свят, не се ли пречистим от нечестивите чужденци - завинаги ще сме слаби и зависими от тях, ще им предоставяме изобретения, а те ще ги наричат тяхни и ще ни наричат роби, черноработници, корумпирани и всякакви други наречия, всяко едно от което представляват те.

    Коментиран от #37

  • 36 Мухалабойко ке падне заедно с скапаните

    5 0 Отговор
    Мухалабойко ке падне заедно с скапаните тролчета герберасчета жалки !!!
  • 37 Антон

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Запознат":

    А-а-а, това съм го чувал вече: Ние сме върло добри, ама другите са маскари...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове