5 Септември, 2020 11:10 2 720 70

Омбудсманът: Да се разследва полицейското насилие на протеста

  • протест-
  • насилие-
  • диана ковачева-
  • омбудсман-
  • проверка

Диана Ковачева е изпратила препоръка до министъра на вътрешните работи

Омбудсманът: Да се разследва полицейското насилие на протеста - 1
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева поиска проверка от МВР за сигнали за насилие и отказ за незабавен достъп до адвокатска защита на задържани в нощта на протеста от 2 септември. Тя изпрати препоръка до министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, в която настоява за ефективно разследване на сигналите за полицейско насилие върху протестиращите. Те съдържат информация за сериозни нарушения на правата на задържани от полицията участници в протестите.

Омбудсманът настоява и за отговори от вътрешния министър за причините, поради които адвокати на задържани не са били своевременно допуснати за среща с тях, както и за преустановяване на практиката за поставянето на заплашителни послания на униформеното облекло на служителите на МВР.

Диана Ковачева разпореди на дирекцията, която проверява местата за лишаване от свобода – Националният превантивен механизъм (НПМ), да извърши проверка във Второ РУ – СДВР, където са били задържани част от протестиращите, спрямо които се твърди, че не е спазена основна гаранция за защита – осигуряване на достъп до адвокат.

Екипът на НПМ на място е установил, че две от задържаните лица са декларирали, че желаят да бъдат посетени от избран от тях адвокат, но техните адвокати не са били допуснати своевременно, което е възпрепятствало правото им на защита.

„В книгата за задържаните лица не е отбелязано да е извършена такава среща, но по данни на служителите на 02 РУ – СДВР същите са посетени от адвокат няколко часа след задържането. В тази връзка е важно да отбележа, че правото на защита е основно човешко право и правозащитен стандарт, регламентиран в чл. 47 от Хартата на основните права на ЕС, чл.6 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, както и в националното законодателство. Съгласно чл. 74, ал. 2, т.6, б. б) от Закона за министерство на вътрешните работи задържаните лица имат право на адвокатска защита от момента на задържането. Ранният достъп до адвокат е важна процесуална гаранция за защита правата на задържаните лица и следва да бъде ефективно гарантирана от институциите“, категорична е доц. Ковачева.

Тя акцентира и върху факта, че в медиите са разпространени и редица обезпокоителни кадри за насилие и неправомерна употреба на сила над демонстранти и журналисти.

Омбудсманът за пореден път обръща внимание и на новия министър на вътрешните работи, че е необходимо да се изследва дали е налице пропорционалност при използването на физическа сила и помощни средства от правоохранителните органи като основен принцип в международните актове, българското законодателство и практиката на Европейския съд за защита правата на човека в Страсбург.

В препоръката си омбудсманът допълва още, че от публикации и снимков материал в медиите е видно, че някои полицейски служители са носели боксове, а по униформите им са поставени лепящи емблеми с надпис на английски език: „Един удар. Един убит. Аз решавам. Без угризения“.

Ковачева посочва, че поставянето на подобни заплашителни послания на униформеното облекло на служители на МВР цели сплашване на гражданите и е в противоречие с етичните норми и основните принципи при работата на МВР, регламентирани в чл. 3 от Закона за министерство на вътрешните работи. Според нея употребата на боксове от полицейски служители е недопустима по Закона за министерство на вътрешните работи, където са изброени изчерпателно видовете помощни средства. Освен това Диана Ковачева добавя, че граждани са посочили, че полицейските служители не са носели индивидуални идентификационни номера.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choko i boko

    66 26 Отговор
    Съжалявам, но гледането на срещата между милиционерите и президента нагледно демонстрира нивото на двете страни. Милиционерите - очевидни квартални мутри и то от крайните квартали. Президентът - президент. А помежду им - някакъв от ДАНС, който също не отговори на зададените въпроси, но поне го направи като дребен шпионин, а не като дребен бандит.

    Това е цивилизационна разлика и тя е непреодолима. Все едно Динко и аверчета от Ямбол на среща с професор по семиотика.

    Коментиран от #11, #49

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 11 Отговор
    нищо няма да направят гарван гарвану око не вади
  • 3 Чочо

    36 19 Отговор
    Да се разследва.Също да се разследват и нападенията срещу полицаите.

    Коментиран от #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 EL boko

    49 12 Отговор
    Подкрепям! Трябва да се наказват не само лумпените но и милицията!
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 7 Отговор
    свестните полицай ги изяжда системата
  • 7 Калугин

    26 39 Отговор
    Нямаше такова насилие, метежниците над час замеряха полицията с бомби, укривани до преди това в палатките на "майките"...В такива случаи е разрешено полицията да стреля НА МЕСО, но те не го направиха, а само избутаха част от метежниците.

    Все повече хора прогледнаха и виждат истината за метежа, организиран от мафията на Черепа, Радев, Христо Иванов - Маджото, Триото, анархо-комунисти и позорно изгонения от църквата червен поп Дионисий Зарята.
  • 8 Грейс

    17 10 Отговор
    Стига празни приказки, или по бойково, стига бля, бля! Кой кого ще разследва? Гарван, гарван око не вади! Битките бити, еб.... те еб... и
  • 9 Пешо

    26 31 Отговор
    Видяхме насилието. Не може наркомани и пияни галоши да замерват полицаите а те да им се усмихват. Каквото потърсиш, това получаваш. Браво на полицаите. Ако има недоволни нека да идат да протестират така във Франция, Германия, Холандия и т.н. и да усетят наистина какво е полицай да те мачка.
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 15 Отговор
    змията хапе лошо умирайки герб сиотиват
  • 11 Калугин

    20 34 Отговор

    До коментар #1 от "choko i boko":

    То се видя как един "милиционер" запуши устата на шофъорчето на самолет и го направи за смях.
  • 12 Госпожо

    13 8 Отговор
    Трябва да се разследва от ЕП или ЕС! Може да наъчат нещо ново за България.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 9 Отговор
    добрите ченгта отиват на небето а лошите ходят навсякъде
  • 15 те са

    21 9 Отговор

    До коментар #3 от "Чочо":

    били на работа,получават заплати и облаги за труда си ,не го правят безплатно, като не им изнася да стават чобани , има нужда страната от такива
  • 16 Щайнмаер

    27 12 Отговор
    Госпожо Омбудсман,
    Поискайте разследване, кой бяха "полицаите" с тауировките. Както и тези с надписи на ръкавите "един изстрел-един убит", "обичам оръжия и (дамски гърди)". Кой е разрешил на тези полицаи да свалят от ръкавите си емблемата на МВР и вместо нея да слагат откровено садистични и просташки надписи, при това на чужд език?!
    Това БЪЛГАРСКА полиция ли е или щатски шерифи?
    Попитайте какъв е спреят който бе ползван и дали е удобрен за използване срещу хора. Кой го е закупил и радал и с какви пари?
    Ако ви отговоря на тези въпроси, ще стане ясно и от къде дойде насилието.

    Коментиран от #20

  • 17 Лелеее

    23 21 Отговор
    А кой да разследва хвърлянето на павета , бомби ,боклук , средни пръсти ... по БЪЛГАРСКИТЕ момчета на служба ?
    Свалили каски и щитове , вършейки своята работа , бащи , съпрузи ....???
    Какво трябваше , баница ли да им умесят ?????
    И аз излязох да протестирам и видях тези които чакат да “седнат “ ....
    Насилие над кого ??? Дамбовеца , Гребеца ...
    Кого да разследват ....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Моля!

    23 12 Отговор
    Ах, недей ще ме разплачеш! Колко се трогнала тази гербава калинка? Ще проверяват и какво? Какво става с проверката на полицаите зад колоните, които смляха вързани и проснати хора? Къде са резултатите? Или ги наградиха? Или не са полицаи, а най долнопробни мутри?
  • 20 все в порядке

    28 10 Отговор

    До коментар #16 от "Щайнмаер":

    Биячите на Делта гард...това че някой им е раздал полицейски униформи и са ги сложили, не ги прави полицаи.

    Шайката няма доверие на полицията, вика частни мутри.
  • 21 Калугин

    15 22 Отговор
    Пълен провал на метежа, защото нямат народната подкрепа.

    Народът обича Бойко. Над 2 милиона избиратели ще гласуваме за ГЕРБ този път и ще защитим демокрацията и просперитета.

    Коментиран от #24

  • 22 JEFF

    15 10 Отговор
    Всяко разследване свършва еднакво. Виновни няма. ОСТАВКА !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Цв Цв

    3 7 Отговор

    До коментар #21 от "Калугин":

    Не си познал! Единия милион е за мене.
  • 25 киро

    12 7 Отговор
    Насилниците ще разледват насилниците!Демагогията няма край!
  • 26 Танас

    12 5 Отговор
    Кога ще се разследва червеното продажничество?
  • 27 питащ

    18 8 Отговор
    Тази госпожичка да каже лумпените, които се опитваха да запалят и убият полицайте , да ги разследват ли или не ??
  • 28 Недоволна

    19 6 Отговор
    Който пусна тези лумпени на площада и който им нареди да не ги закачат, докато хвърлят бомбичките да се разследва.Нали се проверяват протестиращите, кой е наредил да ги пуснат? Оня по телефона, дето се крие като мишка, той ли? Разследване и лична отговорност.Аз не искам да съдят пак държавата и да плащаме ние всичко за безобразията на определени лица Лично- този, този и този!!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ася

    10 17 Отговор
    Какви полицай са тия-СЕЛСКИ БИЯЧИ,докарани от провинцията.Софийските полицай никога не биха направили това.
  • 31 Ахахаха

    16 10 Отговор
    Вчера ви казах, че няма полицейско насилие! Има мутри, привикани от Пазарджик и Перник от две частни фирми и облечени в полицейски униформи! Те нямамт номера, нямат нищо! Доказателство са хилядите клипове! Гледайте! Новият хаштаг е #гледаммутривуниформи. Бат Бойко, ти си изпя песента, ти падна толкова ниско, че за няколко дни съсипа може би и малкото хубаво, сърворено от теб по съвместимост с някоя друга комисионна!
  • 32 Дельо Хайдутин

    11 4 Отговор

    До коментар #29 от "Работодател":

    Да се подиграваш с безработните е извратено.Ходи се прегледай.
  • 33 007

    11 17 Отговор
    МЕТЕЖА НЕ СЕ СЛУЧИ, това само за сетен път обедини редиците и феновете на ГЕРБ, следващите избори ще го докажат с убедителната победа ! Няма друга алтернатива, това е и го приемете, на който не му харесва - ПРАВ МУ ПЪТ ! СБОГОМ !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 4 Отговор
    преди 20 години системата МР самоуби КАПИТАН МАЙОР рпу КЪРДЖАЛИ рпу козлодуй РОСЕН ЦЕПЕНИШЕВ ТОЙ БЕШЕ ОТ ЗЕЛЕНИТЕ БАРЕТИ
  • 36 Джудже

    7 7 Отговор
    "Монетата има две страни" . При положение че има задържани протестиращи, на които са повдигнати обвинения, не е ли редно да бъдат разследвани и полицаите, които са превишили правата си?

    Коментиран от #54, #69

  • 37 ares

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Ти лъжеш както дишаш.Ти си такава подла мръсна душичка.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 10 Отговор
    всичко се връща като пее РУШИ ВИДИНЛИЕВ а герб са хунта хвърлят мвр срещу народа БЪЛГАРИЯ ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #42, #68

  • 40 ares

    3 3 Отговор

    До коментар #34 от "ха ха ха":

    Тука са толкова прости че не знаят за какво пишеш.Те си мислят че това е почивен курорт .
  • 41 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 10 Отговор
    полицайки полицай не ставайте маша на политическите игри на мутрите герб

    Коментиран от #46

  • 42 ares

    9 6 Отговор

    До коментар #39 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ПОБЕДА НА ГЕРБ
  • 43 Някой

    13 6 Отговор
    За какво полицейското насилие на протеста ми говори тая?!Ти не си в час!Вземи едно огледало и се огледай.Видя ли,че си руса и не трябва да говориш глупости и за неща,които не разбираш.
  • 44 Народът

    16 6 Отговор
    Полицията е звено, без което държавата е невъзможна. Пазете авторитета на полицията! Ако не друго, видяхме, че имаме прекрасно функциониращи, добре обучени и подготвени сили на реда. Които ни демонстрираха висока ефективност с възможно най-пасивни и щадящи гражданите действия. За операцията от онзи ден тези хора заслужават аплодисменти.
  • 45 ares

    10 3 Отговор
    АКО ТЕЗИ КОИТО ЗАЩИТАВА Я ХВАНАТ ТАЗИ БАБИЧКА ЩЕ И ИЗВАДЯТ ХАСТАРА НА В......А.ДА НЕ СЕ ПРАВИ НА МНОГО ВЕЛИКА
  • 46 ares

    7 7 Отговор

    До коментар #41 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не виждаш ли че никой не те харесва кво се пънеш като костилка на з....к

    Коментиран от #48

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 8 Отговор

    До коментар #46 от "ares":

    а теб кой те харесва герберчи с ник арес или марс герб оставка чао чао чао чао
  • 49 Открии разликите

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "choko i boko":

    Президентчето с три предварително написани въпроса, манипулативни, без конкретика. Единственото с което можа да отговори на обективните разяснения на полицаите беше да гледали телевизия, там се виждало.
    Ало, фъркатото, те са били там, докато ти си гледал телевизия. Много ясно обясниха и за пратените от теб и Божков агитки и за журналистите, които като са облечени като клошари и необозначени като журналисти, проявяват ли агресия ще бъдат усмирени. Журналистическата карта не дава имунитет, всеки който нарушава закона си носи последствията от това.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 В.В.П.

    6 1 Отговор
    И ОБЕЗАТЕЛНО ДА СЕ РАЗСЛЕДВА ШКАФ ГЕЙТ....БОЖКО ГЕЙТ...СВИДЕТЕЛЯ ЧАКА В ДУБАЙ...ЪХЪЪ.....
  • 52 ДЖОТО

    6 7 Отговор
    И ДА СЕ ВКАРАТ В ЗАТВОРА!ТОВА Е ГАВРА С НАРОДА,КОЙТО ИМ ПЛАЩА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЗАПЛАТИ НА ЕНИЧАРИТЕ-ЦИОНЕРИ!
  • 53 Иво

    6 8 Отговор
    Колко е жалка герберастката калинка.
    Та нали садистите в униформи ги командва Вожда ви.
  • 54 Разлики

    9 7 Отговор

    До коментар #36 от "Джудже":

    Протестиращите самото им присъствие там е нарушение, а проявената агресия престъпление.
    Полицаите са там за въдворяване на реда, с каквито средства е необходими, спрямо ситуацията. Мирния нарушител като се е омесил с агитката сам си е виновен, ако е получил някой шамар погрешка.

    Коментиран от #58

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Павел

    5 8 Отговор
    ГЕРБ са Злокачествен Тумор за България - Дори да го изрежем - не се знае дали ще се излекуваме .Обикновено след такива Тумори като Борисов и Тодор Живков следват Дълги Години на Терапия , разбира се ако няма Разсейки като Марешки .

    Коментиран от #63

  • 58 Джудже

    6 3 Отговор

    До коментар #54 от "Разлики":

    Не знаех, че протестите са забранени и дори самото преминаване покрай протестиращи, че е нарушение на общественият ред! Може би трябва всички да си стоят по домовете, а когато се движат по улиците да бъдат с вдигнати ръце и разперени длани, но второто може да бъде изтълкувано като престъпно поведение и да даде право на органите на реда да приложат сила!
  • 59 Перо

    5 2 Отговор
    Въпроса за нарушенията и престъпленията на управляващите престъпници,трябва да се отнесе до международните правозащитни организации,ЕС и международните съдилища,а не да се иска саморазследване с предизвестен резултат.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Актуална Антена

    2 2 Отговор
    И как ще стане разследването? Полицаите беха с шлемове. И от видео записи не може да се определи самоличноста им. Тая говори колко да си проветри устата. То и за 90% от арестуваните протестиращи няма доказателства че са участвали в метеж над полицията.
  • 62 милиционера

    1 2 Отговор
    свестните полицай=няма такова нещо

    Коментиран от #64

  • 63 Актуална Антена

    1 1 Отговор

    До коментар #57 от "Павел":

    Богомил Бонев ще го изреже тумора за 6 месеца. Само трябва да бъде назначен от следващото правителство за министър на МВР.
  • 64 Актуална Антена

    1 2 Отговор

    До коментар #62 от "милиционера":

    И те са като останалите Българи. Съгласни са да работят на мизерна заплата но при условие че има и странично и келипир. Никой не е станал полицай заради заплащането.
  • 65 гост

    2 4 Отговор
    Лустрация на всички ченгета издавали заповеди за погромите и наказания за тези от охранителните фирми след падането на борисов.
  • 66 И на тази

    3 0 Отговор
    и лъснаха очичките, хиена
  • 67 Спектакъл

    2 3 Отговор
    Там полицаите бяха на работа,протестърите също,заплатени,значи професионална среща на браншовите организации,профбанкет.Едните по-бавно рипаха хорото,другите-сърце им нетрае...
  • 68 Всичко се връщаааа

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Някой повръщааа
  • 69 Психиатър от Курило

    1 3 Отговор

    До коментар #36 от "Джудже":

    Какво означава "превишили правата си"???
    Какво означава използването на реципрочна сила? Какъв да е отговора на хвърлено паве, а на хвърлено колело? Някой от вас виждал ли е бомбичка от миниум и бронз, а последствията? Помните ли полицайката на която и извадиха окото с такава бомбичка? Кой е за разследване? Оставете полицията те даже са мнаго търпеливи. Снимайте провокаторите, за да ги осъдят по-лесно.
  • 70 Гост

    2 0 Отговор
    Тая само симулира дейност.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове