Last news in Fakti

8 Септември, 2020 17:27 6 688 43

Радан Кънев с писмо до Манфред Вебер, обезпокоен е от пасивността на ЕНП

  • радан кънев-
  • манфред вебер-
  • енп-
  • върховенство на закона

Както всички знаете, има устен въпрос относно кризата на върховенството на закона в България, който чака одобрение от групите в ЕП, за да бъде включен в дневния ред. Подкрепяйки този дебат, групата ни ще подаде силен сигнал на българското общество, че се грижим за всеки европейски гражданин

Радан Кънев с писмо до Манфред Вебер, обезпокоен е от пасивността на ЕНП - 1
Снимка: БГНЕС

По повод на срещата на Европейската народна партия във връзка с предстоящата сесия на Европейския парламент, на която членовете на партията ще обменят мнения с председателя Доналд Туск, евродепутатът Радан Кънев е изпратил следното писмо до членовете на ЕНП, в което изразява безпокойството си от пасивността на ЕНП по отношение на задълбочаващата се институционална криза в България.

Ето какво пише Кънев до Вебер и до членовете на ЕНП:

Скъпи Манфред,

Скъпи колеги,

Преди срещата на групата ни (ЕНП) утре и във връзка с размяната на мнения с нашия Председател, г-н Туск, отново се обръщам към вас, изразявайки притесненията си относно кризата в България и липсата на позиция на ЕНП по въпроса. Изминаха почти два месеца откакто се обърнах към вас по тази тема и очевидно, въпреки почивния сезон, нито протестите в България са отслабнали, нито кризата, която ги провокира, е близо до разрешаване. И все пак има нова тенденция и нова заплаха, за която предупредих в предишното ми писмо до вас – левите групи в ЕП вече са активни и набират скорост, опитвайки се, доста успешно, да заменят ЕНП като партията на върховенството на закона, напредъка и модернизацията в публичното съзнание. Имайки предвид, че ядрото на българските протестиращи са млади представители на образованата градска средна гласа, традиционно свързани с ЕНП, рискът за публичния имидж и перспективите на ЕНП в България изглежда доста сериозен.

Политическата коалиция, застанала най-твърдо зад исканията на протестите и темата за върховенството на закона – "Демократична България", е пряко свързана с ЕНП, през център-дясната си програма, чрез членството в ЕНП на една от партиите от коалицията – ДСБ, чрез моя мандат в ЕП, като член на групата на ЕНП. "Демократична България" е най-проевропейската политическа сила в България и единствена, която силно подкрепя всички основни приоритети на ЕС и ЕП, включително Зелената сделка и програмата за дигитализация. Подкрепата от избирателите ни и младите българи за ЕНП не е даденост. Тя е пряко обвързана с това дали ЕНП защитава основните си ценности, приоритети и принципи в конкретната ситуация в България.

Излишно е да казвам, че затварянето на очите в лицето на корупцията, завладяването на държавата, нарушаването на свободата на медиите, и най-важното – продължаващата злоупотреба от страна на Главния прокурор с неограничените си правомощия, не е начин по който да се запази доверието на българските граждани. Както всички знаете, има устен въпрос относно кризата на върховенството на закона в България, който чака одобрение от групите в ЕП, за да бъде включен в дневния ред. Подкрепяйки този дебат, групата ни ще подаде силен сигнал на българското общество, че се грижим за всеки европейски гражданин. Също така, той ще успокои нарастващата загриженост в западноевропейските медии и общественост, породена от очевидната корупция в България, свързана с предстоящите бюджетни разходи по споразумението NextGenerationEU и Зелената сделка. Най-накрая, това ще даде възможност на нашите колеги от ГЕРБ да отрекат предполагаемите зависимости както от корупционните сили в страната, така и от медийните магнати и Главния прокурор.

След повече от десетилетие безусловна подкрепа за българската управляваща партия, разбирам неудобната ситуация, в която е изправена ЕНП. Тази ситуация можеше да бъде лесно предвидена и управлявана, чрез една по-силна позиция по очевидните случаи на злоупотреба с власт в този период. Не е задължително обаче пленарният дебат за върховенството на закона и свободата на медиите да раздели нашата група. Ако в такъв дебат застанем зад основните си ценности и се съсредоточим върху проблемите, поставени във въпроса, а именно, нарушенията в медийния пазар и злоупотребата с власт от страна на Главния прокурор, нито един член на ЕНП не би отрекъл необходимостта от радикална реформа и ангажираност на Съюза, в защита на правата на българите, като граждани на ЕС.

Оставам на разположение, ако решите да включите устния въпрос в дневния ред на групата, като с удоволствие бих разяснил позицията на "Демократична България" за ситуацията в България.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В ЕС

    64 11 Отговор
    Всички сме пасивни, не се прави на чукнат.
  • 2 chi

    85 7 Отговор
    Дреме му на Вебер...
  • 3 Рада Дълбоката

    34 52 Отговор
    А аз съм активна.
  • 4 Ицо Петрофф

    28 68 Отговор
    Здравей Раде!😍😍😘Как си муце?
  • 5 Фен

    42 112 Отговор
    Явно това е новата офанзива - всички боклуци, в хор, да оплюят държавата, пред когото и както могат! Жалки сте! Как пък един читав не застана до вас, все измет!

    Коментиран от #15, #16, #23

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сърп и чук

    34 48 Отговор
    Кво станабе Нинова!? Йончева - пасивна, Радан - активен! Всичко се обърка на 750 градуса!
  • 8 ха ха

    31 52 Отговор
    Радане и ти къде се буташ между шамарите на по-големите от тебе??
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Чук и Гек

    54 12 Отговор
    Да, бе, да! Всички забравихте как Жозеф Дол набара столичната кметка над коляното, като се пресегна през уж мъжагата Боко, а той се правеше на цапнат с влажен пърцал! Господин Цветанов обясни, че трябва да търпим подобни капризи на дядката от ЕНП, понеже от ЕС получаваме милиарди!
  • 11 Краси

    24 53 Отговор
    Радане довечера в пет на въртележката. приготвил съм 20 юнака да те въртят - къде на кол,къдена Х'йТи дързиш на това нали. За друго не ставаш- обелен банан си Радане.
  • 12 РАДЕ МАРИ

    28 37 Отговор
    ПОДСЕТИ МЕ КОЛКО % ВЗЕХТЕ НА ПОСЛЕДНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ
  • 13 Историк

    29 57 Отговор
    БРАВО ! С Елена Йончева ли сътворихте писмото?
    В дъното на душите ви сте комунисти
    Боклуци
  • 14 Дельо Хайдутин

    15 36 Отговор
    Вебер е пасивен пед..с.Радан няма да го огрее.хахахахахахаха
  • 15 ми застани ти бе

    21 5 Отговор

    До коментар #5 от "Фен":

    читавия!
  • 16 Стъки

    11 50 Отговор

    До коментар #5 от "Фен":

    Аз съм с ГЕРБ до края.

    Коментиран от #17

  • 17 Флоров

    6 32 Отговор

    До коментар #16 от "Стъки":

    И аз,и аз!
  • 18 Джоко

    30 10 Отговор
    Въпросите на Кънев към ЕНП са риторични. Така както смекчиха тона към Орбан и управляващите от католическата полска партия в името на лидерството на ЕНП, така и към Борисов ще притворят очички. Кънев има лична амбиция да се докаже след управленското фиаско с Борисов. Прави опит да вземе служебно преднина но не му е още ясно как Демократична България самостоятелно със статуквото, левите, шоумените и популистите. Язвите Борисов и Гешев самосиндикално не могат да бъдат отстранени- все пак зад тях са партии като ГЕРП и ДПСъ!
  • 19 ох ох

    22 42 Отговор
    От коя дупка изкочи бай Радан демократа, малко късно се сети, че може да докопа субсидийка.
  • 20 Радане

    13 30 Отговор
    Пусни им некое селфи в енп
  • 21 Ето още едно

    25 23 Отговор
    от лицата на българските предатели.
  • 22 Антиметежник

    26 40 Отговор
    Метежът с наименование "Българско лято" финансиран от Божков се провали с гръм и трясък! Престъпникът заграбил милиони от българския данъкоплатец и духнал в арабските страни фалира и метежниците вече наистина трудно се събират повече от 10 човека вечер. Колко трябва да си тъп, за да си похарчиш състоянието за хора организирани от неадекватни организатори и изпълнение на въстание от неадекватни наркомани, набити накря лошо от българската полиция. Колко трябва да си тъп, за да си помислиш, че с метеж можеш да свалиш премиер, който е генерал от полицията, бил и главен секретар на МВР, и вътрешен министър ползващ се с подкрепата на цяла Европа? България е страна от НАТО и НАТО никога няма да позволи и "пушка самоходка" дори да тръгне към София, защото ще бъде изпарена на 12-тата минута.България е твърде важна за НАТО и мисията ви е невъзможна, глуповати комунистчета!
  • 23 ЯЯЯЯ

    31 7 Отговор

    До коментар #5 от "Фен":

    НЕ ТИ ЛИ Е ВРЕМЕ ДА СЕ ОПОМНИШ ВЕЧЕ , НЕДЯЛКО ИЗPOДА НА ПЕЕВСКИ ЛИ ВИ ПРОМИВА МОЗЪЦИТЕ НЕ ЗНАМ , ТОВА НЕ Е НОРМАЛНО ДА СТЕ ТОЛКОВА ПРОСТИ
  • 24 Герб

    24 18 Отговор
    Тук пишат само платени Радан е достоен за премиер....
  • 25 Азззззззззз

    15 17 Отговор
    Раданчо ще се моли на западняците за помощ. Поредния цирк. Тези ни помагат като ни унищожават
  • 26 kayzer

    18 27 Отговор
    Радане и ти почна да плюеш по Родината,голем боклук беше и такъв си останал
  • 27 Кака Радка

    13 14 Отговор
    Дълбока съм като котешки гз и партизанка съм и комунистка под прикритие
  • 28 а стига бе

    23 16 Отговор
    Всеки провален политик и изритан от партии, изведнъж почна да става радател, и да говори от името на народа! А не благодаря! Нагледахме са на такива "защитници"!
  • 29 Майна

    21 13 Отговор
    ЕС ЗАЩИТАВА И ИСКА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ В БЕЛАРУС, КОЕТО Е ВМЕШАТЕЛСТВО ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА СТРАНА , КОЯТО НЕ Е ЧЛЕНКА НА СЪЮЗА!!! А ЗА БЪЛГАРИЯ, КОЯТО Е ЧЛЕН И В КОЯТО ИМА МАСОВИ ПРОТЕСТИ ОТ ДВА МЕСЕЦА МЪЛЧИ!!!ЗА БИТИТЕ БЪЛГАРИ НЕ ИМ ПУКА!!! КАКВО Е ТОВА???? ЗАЩО ТОГАВА ЧЛЕНУВАМЕ В ЕС???

    Коментиран от #43

  • 30 Нито една ли депутат там

    21 4 Отговор
    Не се интересува от къщите за гости и докъде е разследването за изразходваните по тях средства? Има ли ЕК право да провери злоупотребите, и да поиска публично оповестяване на списъка с къщи за гости?
  • 31 Хах

    15 4 Отговор
    Дреме му на манафред, важното е източна Европа да им осигури евтина ръка,дреме им за нас.
  • 32 Майна

    18 2 Отговор
    ГЕРМАНИЯ ЩЕ ПЛАТИ ЗА ПОЛИТИКАТА НА ,,НАРОДНАТА,, ИМ ПАРТИЯ И МЕРКЕЛ....НО НИЕ ТРЯБВА ДА СЕ СПРАВИМ САМИ...
  • 33 КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ

    11 6 Отговор
    Стига путинизъм!
    МУТРИ ВЪН!

    НЕВЪЗМОЖНА е просперираща демократична държава, без ДЕМОКРАТИЧНИ избори, както на Запад!
    Стига путинизъм в България, формално член на ЕС и НАТО!

    C AКТИВНA РEГИCТРAЦИЯ! Бeз "мъртви души"!!!
    БEЗ ПРAГ нa ПРEФEРEНЦИИТE! Без "избирaeми мecтa!!!
    C ДИCТAНЦИOННO глacувaнe! Пo пoщaтa!!!

    Стига путинизъм!
    Другото е манипулация и словоблудство…

    „И ще познаете истината,
    и истината ще ви направи свободни.”
    (Иоан 8:32).

    МУТРИ ВЪН!
  • 34 Мафия

    15 4 Отговор
    Ако ЕНП подкрепя престъпници, каква партия е?!
  • 35 Мафия

    14 5 Отговор
    Ако ЕНП подкрепя престъпници, каква партия е?!
  • 36 Болшевик е моя татко

    7 8 Отговор
    Како Радке пак се изложи Забрави да си смениш мръсните кюлоти и миришеш на развалена скумрия
  • 37 Гост

    1 6 Отговор
    Еваш еваш ефенди радане. Нъл знаеш хубавите неща бавно стават и ще почакате до края на март, барабар ще празнуваме 2 :1 и на дъпъсе ЧРД на почетния оредседател на дъпъсе
  • 38 Гост

    1 6 Отговор
    Еваш еваш ефенди радане. Нъл знаеш хубавите неща бавно стават и ще почакате до края на март, барабар ще празнуваме 2 :1 и на дъпъсе ЧРД на почетния оредседател на дъпъсе аамет доган дохтор хидроинжетера и философа наш, анадънму, билируум аркадашлар, буйрум
  • 39 stan4o

    8 1 Отговор
    Не си ли помогнем сами, никой няма да ни помогне.Дреме им на западноевропейците за българите. Защо винаги чакаме някой друг да свърши нашата работа? Първо Русия, след това Германия, СССР,сега ЕС. Всеки политик патриот, а накрая.......
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Непротестиращ

    4 4 Отговор
    Молим този или онзи да ни помогне ,а после се жалваме , че ни се месят в работата.Ти, Радане,видяхме каква я свърши в България и сега отиде да я довършиш .Никой не прави нищо без личен интерес.
  • 42 ИМПИЙЧМАНТ ЗА МЕТЕЖНИКА

    1 0 Отговор
    Ранане ,Радане и ти перкуляса.Нелепости,неистини преиначени и преувеличени неща.Поредния аутсайдер.Вебер е преценил за какво става въпрос и е решил да не си губи времето с измислените ти нелепости.И ти се качи на файтона с противниците на правителството и Борисов,знаем защо .И разбрахме ,че и от теб нищо не става.
  • 43 ИМПИЙЧМАНТ

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Майна":

    Зщото има нещо такова само в чипираните ви кратуни комунета.Нормалните хора гледат реално на нещата за разлика от вас.Нали си знаете ,че вие не сте в ред с главите си и трудно виждате и разбирате итинските около вас.ЮМРУКОВ ,най -висшия ви член ,е за пример в това отношение.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове