16 Септември, 2020 04:01 5 512 38

16 септември 1918 г. Дойранската епопея

  • дойран-
  • дойранска епопея-
  • първа световна война

Антантата е струпала колосални сили - 4 английски, 2 гръцки и една френска дивизия

16 септември 1918 г. Дойранската епопея - 1
Снимка: Архив

На 16 септември 1918 частите на Антантата започват масирано настъпление срещу Дойранската позиция. Тя е защитавана от Девета плевенска дивизия.

Край красивото Дойранско езеро Антантата е струпала колосални сили - 4 английски, 2 гръцки и една френска дивизия. Девета плевенска е сама. Резерви няма. Знаейки съотношението на силите, нашите се готвят да умрат. Много офицери обличат парадните си униформи, войниците слагат приготвените за последно бели ризи.

На 16-ти септември по тях са изстреляни 350 000 снаряда, включително и газови, но фортификациите на генерал Вазов пак си казват думата — даваме 9 убити и 40 ранени. В 5.00 ч. на 18 септември три английски и една гръцка дивизия тръгват в атака.

В този момент 220 артилерийски дула започват да бълват огън. Генерал Вазов не пести снарядите - няма вече за кога. 400 български минохвъргачки превръщат скатовете на хълмовете в ад. 440 картечници направо косят настъпващите. Измъкналите се от бункерите българи поддържат такъв плътен огън, че до окопите стигат едва 20-30 процента от атакуващите. А там пък ги посрещат с ужасна и съкрушителна контраатака на нож.

Противникът е спрян и обърнат в бягство, което скоро обхваща целия Дойрански фронт. На бойното поле остават повече от 10 000 трупа в британски униформи. Отчаяният британски генерал Милн праща резервните две дивизии в обход през Беласица да опитат пробив между 9-та плевенска и 11-та македонска дивизия. Нашите ги пускат на 50 метра и ги избиват от упор с картечниците и огнехвъргачките си. 10 000 гърци изгарят по скатовете на Беласица.

На 19-ти септември генерал Милн събира всичко , което може да носи оръжие, за да попълни оределите си части. Но и последната атака е удавена в кръв. Побеснялата българска артилерия коси с барабанен огън, за първи път използва и газови снаряди. Това е най-кръвопролитното сражение в цялата Първа световна война, с най-голяма плътност на убитите на километър фронт. В никоя война англичаните не са давали наведнъж толкова много жертви, както при Дойран.

В цялата тая сеч Девета плевенска дава само 494 убити и 1208 ранени. На 20 септември разузнаването докладва на генерал Вазов, че пред него няма вражески части. Той пита София да настъпи ли към незащитения вече от никого Солун. Не му разрешават. Благодарение на Дойранската победа, обаче, в подготвяното там споразумение за примирие, загубилата войната България е спасена от окупация.

През 1936 г. в Лондон е организирана среща на ветераните от първата световна война. Българската делегация се води от специално поканения о.з. генерал Владимир Вазов. На гара Виктория я посреща лично лондонският кмет, носител на най-високото английско благородническо звание. Генерал Вазов е настанен в замъка на лорд Харболи, където е пребивавал Наполеон. На парада на ветераните участват 3000 запасни войни и 200 бойни знамена. При появата на нашата делегация фелдмаршал лорд Милн командва:

"Свалете знамената! Минава генерал Вазов - победителят от Дойран!"

Българската победа при Дойран - най-голямата в цялата ни 14-вековна история - се изучава във всички военни академии. Тя е записала една невероятна статистика: близо 70 хиляди убити от Антантата срещу по-малко от 500 загинали българи. Седем дивизии - напълно унищожени от една.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Велика работа.

    59 0 Отговор
    Ся материала е друг.Бият някого другите снимат с телефоните бездушно....
  • 2 Джошуа

    57 2 Отговор
    За това ни унищожават армията ,че кой сме го хванали ,сме го заклали !
  • 3 Дълбоко Виждащ

    35 3 Отговор
    Сега разбрахте ли ,защо Антантата ни Мрази???А,сеги разбрахте ли Чичкото със Спортните Мустачки,Защо ни е върнал Южна Добруджа????Ако не сте разбрали да ви кажа-чичко Хитлер,много е уважавал това племе Тук!На ония-другите само Шах и мат!Пак не сте си оправили статистиката в ковид портала!Младежа от Стара Загора още го държите сред смъртни, вирусоносители,а той е жив и здрав!Да е само той,а то цялата ви стъкмистика е такава!
  • 4 Ццц

    41 0 Отговор
    Всичко това става 40 години след Освобождението. Когато народът е обединен можем повече и това ни е завещал Кубрат. Днес мтериалът е такъв, защото 30 години се забърква да е такъв, за да не е опасен. Или обратното на материала, който е възпитаван след Освобождението.
  • 5 бай Киро

    38 3 Отговор
    А ползата за нас от целия този циркаджилък каква беше?Великите Сили си воюваха за преразпределение на богати колониални владения.Ние зевзеците, в най-добрия случай щяхме да вземем голите гладни чукари на македония.Но не,дори и това не взехме,а хванахме една голяма гола еврейска тояга,за която платихме не само с живота на хиляди завалий,а продължихме да плащаме колосални репарации.Остави това,ами испанския грип ,холерата и туберкулозата обрули голяма част от оцелелите ни,но мизерстващи сънараодници,а и глада покрай голямата депресия си взе своето.И така до следващата,по следващата и настоящата национални катастрофи.Будалите на европа,непрекъснато набутани във военни пактове,а националния им идеал и цели...голите македонски байри,където нашите уж освобождавани "сънародници" ни посрещат с пцувни и ругатни(за малкото време което пребиваваме там,преди да ни изритат великите сили).Всъшност при настоящите си натовски подвизи,дори и прословутата македония не е национален идеал.Ще се гине в името на евро-джендърската ценностна система.
  • 6 до какво доведоха подвизите ни

    17 1 Отговор
    цитат от Уйкипедиа:
    Освен убитите и изчезнали през Първата световна война над 115 000 войници и офицери, плюс ранените, пленените, загубите сред цивилното българско население и разрухата, това е крахът, поне до Втората световна война, на националния идеал. България губи и половината от землището си – българската етническа територия е разпокъсана между всички съседи на България. Най-критично е положението с новообразуваната държава Кралство Югославия, към която окончателно са придадени Поморавието, Тимошко, Вардарска Македония и Призренско. Не по-добро е положението на българите и българските земи (Егейска Македония и Западна Тракия), влезли в състава на Гърция, особено след загубата ѝ в Малоазийската авантюра (1923). В състава на нововъзникналата Турция (като приемник на падналата Османска империя) остава Източна Тракия (анексирана още от османлиите през 1913 г.), а Румъния заема цяла Добруджа.

    Вътрешното състояние на страната е ужасяващо. Инфлацията расте непрекъснато. Стопанството, вследствие на войната и наложените репарации и реквизиции, е в упадък. На власт идват опозиционните леви, земеделски партии. България е окупирана от Антантата. На 27 ноември 1919 е подписан Ньойският договор, който е с изключително тежки последици за българската нация и държава. По силата на този договор, наричан още и Ньойски диктат, е отнето и суверенното право на България да поддържа свои въоръжени сили.

    В тази следвоенна обстановка, правителството на БЗНС обвинява у
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дойран

    30 1 Отговор
    Шапки долу мутри! Сега нямаме армия, да не говорим за генерали като Вазов, но имаме мутри-полицаи с надписи по униформите. Те стават само за смачкеане на народа ни, но не и на евентуална чужда армия. Ще пръскат с дезодорантчета явно. Много са добри в това!

    Коментиран от #15

  • 9 Танас

    14 19 Отговор
    Били сме горда държава преди да дойде червената чума.

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Жоро

    1 35 Отговор
    Ква е тая епопея и кой го интересува
  • 11 лека но съществена поправка

    21 4 Отговор

    До коментар #9 от "Танас":

    Вероятно искаше да кажеш - демократичната чума.
  • 12 Обективно

    13 8 Отговор

    До коментар #9 от "Танас":

    Преди да дойде ,,червената чума" България е била смазана от две национални катастрофи предизвикани от фердинант.
  • 13 Русороб

    26 7 Отговор
    Ако не беше ген. Вазов, България нямаше да я има на картата и такива продажна шумкарчета нямаше да плямпат по форумите глупости, защото дори не знаят каква е тази епопея или бръщолевят за голите скали на Македония. Имали са идеал и са дали всичко за да го реализират а комунетата го наричат великобългарски шовинизъм. По страшна болест от русофилството няма, подариха и Македония на Тито по заповед на Москва, изкараха корпусите и от бяло море онова по заповед на Сталин, идиота се е усетил че грешка е направил но късно. А за десерт ни гласяха да ни подарят като придатък на азиатците. Ей толкова сте българи и патриоти!!!

    Коментиран от #16

  • 14 А за Чърчил знаем

    4 9 Отговор
    И трета последна национална катастрофа , чукаща на портите, при сина му Борис , и про-фашисткото правителство . С жадни за територии и мъст съседи , които да ни потърсят сметка , какво аджеба са правили нашите армии на тяхна територия . С 27 турски дивизии на границата готови да участват в преразпределянето.

    Коментиран от #21

  • 15 Българин

    7 17 Отговор

    До коментар #8 от "Дойран":

    Имаме един генерал,който целува ръка на агент на КГБ преоблечен като Руски Патриарх....Имаме генерал,който размахва Юмруци на Управляващите...Имаме генерал пРезидент...

    Коментиран от #19

  • 16 До роба

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "Русороб":

    Защо говорил само е минало време. Сега как е? Доган, шефът на Бойко е на пряко подчинение на Кремъл. Мо явно това не го разбираш. Лукойл и Газпром управляват България! Точка! Борисов краде оарите на Европа, за да удовлетворяеа интересите на Доган/Кремъл.

    Коментиран от #20

  • 17 абе

    1 6 Отговор
    не е било точно така,ама така написано е по-хубаво от истината
  • 18 Docenta

    9 9 Отговор
    Всичко много хубаво,само че през 1944 Руснаците ни окупират и таковат мамамата на България.
  • 19 233

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    За този пост 0,40 лв, вместо 0,30 лв. ли плащат?!
  • 20 Русороб

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "До роба":

    Дори и не виждаш сърказмът в Русороб!?
  • 21 Русороб

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "А за Чърчил знаем":

    Ванче Михайлов знаеш ли какво е казвал - загубите през войните е нищо в сравнение с окупацията на България на 09.09.44 година.
    Отделно колко трябва да си тъп за да си мислиш че излаза на бяло море и Македония са чужди не български земи които ние сме завзели?! Чети момче, не се излагай по форумите.

    Коментиран от #22

  • 22 джаич

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Русороб":

    Жалим ти акъло щом се позоваваш на " авторитета " на Иван Михайлов , знаеш ли , че този квазипатриот македонец и псевдобългарин е бил агент на пет ( 5 ) чужди разузнавания има издадена смъртна присъда в името на Негово Царско Величество Борис Трети в Царство България , знаеш ли , че този беше оръдие в ръцете на болшевиците от СССР , УДБА на СФРЮ и беше издържан от ДС на НРБ в Рим Италия където почина на преклонна възраст обгрижван от агент Роза Георгиева и погребан на разноски от Р. България където този садист убиец пряко и косвено за периода 1924 - 1934 отне живота на 2034 души македонци живеещи в емиграция в Царство България !
  • 23 Кадиров

    6 0 Отговор
    Вечна слава на генерал Вазов и на всички бойци взели участие във тази епична битка! Няма да ви забравим!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кадиров

    4 1 Отговор
    Англичани,французи и гърци слушайте добре и запомнете! ние сме горди българи нашите деди посрамиха и разбиха в множество битки великите империй на тази планета! Ние ви превъзхождаше в бойното изкуство и не сме като онези народи които сте свикнали да ограбвате изнудвате и убивате, ние сме горди наследници на Българите! И ще ви върнем отново в дъното на историята от където сте се появили запомнете го!

    Коментиран от #35

  • 26 сърбин

    2 6 Отговор
    Ама на Добро поле какъв бой изядохте ! С нашите съюзници французите така ви зашеметихме , че дори вашите съюзници , комшии и роднини турците не можаха да ви помогнат , а смелите шваби се наакаха от страх !

    Коментиран от #27, #28, #38

  • 27 Кадиров

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "сърбин":

    Сръбчо трай да не те подсещам за сигрица и мармаис на Симеон Велики,цар Самуил,сръбско българската война от 1885 и и още много други срамни моменти за незначителното ти народче, от къде идва името белград...
  • 28 Кадиров

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "сърбин":

    А защо не разкажеш как смелитети сънароднички се дрогират с хероин венозно и след това избиват над двеста Албанци в едно косовско село?
  • 29 Българин

    3 0 Отговор
    Важно е да се поясни,че тези албанци са били невъоръжени.
  • 30 Млад туранец

    3 0 Отговор
    сега е ред на франсетата които ако не внимават ще лапнат турския шпек като нищо! всъщност те жените им и до сега си го правеха но доиде ред и на мъжете
  • 31 сърбин

    1 4 Отговор
    България и българската нация е инженерен геостратегически продукт , средство на външната политика на Руската империя за мечтата " Трети Рим " и бляновете за Византия ! Княжеството България беше нужно да е Задунайская губерния и плацдарм за проливите и Константинопол ! Княжеството се оказа неблагодарно към свойте създатели и освободители като в знак на благодарност ги предаде три пъти - първата световна война , втората световна война , т. н. " студена" война заставайки винаги на страната на Турция ( против православните гърци и сърби ) и винаги съюзник на Германия ( против Русия ) , ако , че германците презират дунавските конекрадци и са наясно с алчната им азиатска същност . Сега е ред и на САЩ да бъдат предадени от българските юнаци !

    Коментиран от #32

  • 32 Да си знае мястото подлия аварец

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "сърбин":

    Сърбите са творение на Византия, тъй като Българите развалят плановете им за господство над балканите и североизточна европа.
  • 33 Атила

    3 0 Отговор
    А бляновете за третия Рим ще спрат веднага щом отстраним двуглавите орли от насраните ви знамена. Двуглавия орел е тракийски царски символ които символизира слънцето най старите метални изработки на двуглави орли и свастики се намират около малка скития и средна тракия.символ които е откраднат и орлите и свастиката и лъвовете символизират слънцето и са изконнобългарски символи,както и цялата земя разпростираща се от Италия до тихия океан.
  • 34 Огнян

    4 0 Отговор
    Кво му се връзвате абсолютен провокатор или е турчин или българин. Сърбите попринцип пишат на сръбски когато убиждат България.

    Коментиран от #37

  • 35 Христо

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Кадиров":

    Англичани,французи и гърци слушайте добре и запомнете! ние сме горди българи нашите деди посрамиха и разбиха в множество битки великите империй на тази планета! Ние ви превъзхождаше в бойното изкуство и не сме като онези народи които сте свикнали да ограбвате изнудвате и убивате, ние сме горди наследници на Българите! И ще ви върнем отново в дъното на историята от където сте се появили запомнете го! евала братле много надъхващ коментар,много си прав!

    Коментиран от #36

  • 36 Христо

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Христо":

    Евала братле много надъхващ коментар,много си прав!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Nnb

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "сърбин":

    Леле сърбин да говори за военни успехи срещу българи смешно, а въобще за някакви военни успехи е жалко!
    Факт е, че белград го превзимат 7 немски войника с един командир и един пиян турист за преводач! Факт е че "страшната ЮНА" капитулира пред нато без да успее да убие нито един вражески войник без прецедент във военната история на света!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове