Last news in Fakti

10 Септември, 2020 17:52 2 622 28

Каракачанов: ЕС не може да ни нареди да променим позицията си за Северна Македония

  • красимир каракачанов-
  • северна македония

По негови думи България се държи джентълменски и първа е признала Македония, затова би следвало да има реципрочно добро отношение и от другата страна

Каракачанов: ЕС не може да ни нареди да променим позицията си за Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС

България ще блокира първата междуправителствена конференция на Северна Македония с ЕС, ако двустранната историческа комисия не постигне съгласие. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за македонската ТВ24.

Той посочва, че 3 години след подписването на Договора за добросъседство македонската страна отбягва становищата на историците, за да не се стигне до решаване на въпроса за Гоце Делчев. Според него с това западната ни съседка показвала, че няма желание да води истински диалог.

Каракачанов напомни, че преди 10 месеца е била стопирана работата на Комисията за разглеждане на историческите проблеми и подчерта, че страната ни ясно е заявила, че ако не се постигне съгласие по тези въпроси, ще възрази срещу насрочването на първата междуправителствена конференция до изчистване на спорните въпроси.

Вицепремиерът бе категоричен, че никой от ЕС не може да нареди на България да промени позицията си. Не може само едната страна да прави компромиси, а другата да прави каквото си иска, отсече той.

"Вие се съгласихте да си смените знамето, да си смените името. А с България, която винаги е помагала на Македония, смятате, че може да играете некоректно. В международните отношения трябва да има реципрочност", настоя Каракачанов.

По негови думи България се държи джентълменски и първа е признала Македония, затова би следвало да има реципрочно добро отношение и от другата страна.

Припомняме, Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каракачане

    15 9 Отговор
    Ти знаеш ли, че армията окупатор както я нарича джамбаза, е попречила на Тито да заграби Пиринска Македония?
  • 2 russia

    17 2 Отговор
    ербап, бабаит, курназ,сербез, яшар!
  • 3 избери си едно от двете BILLA

    29 3 Отговор
    Ай са , досега можеше , сега пък не може . Що подписвахте тъпи договори , защото ви нареждаха , или защото сте тъпи ?
  • 4 да де

    26 5 Отговор
    ЕС не може да ни нареди, но тулупа може само и само да спаси кожляка.
  • 5 мае гери в толупа

    12 6 Отговор
    толупе искаш ли да те набия? хихихихихи
  • 6 Извода

    21 5 Отговор
    Значи за Македония може да "наредят" но за кражбите и чекмеджето - не? Очаквана наглост и безочие от бълг управник цветар.
  • 7 Свърши тая

    25 5 Отговор
    Гърците си изиграха картите и макетата се отказаха и от майчиното си мляко. Изглежда в Македония имат истински политици и нацакаха пожарникаря и пишман историк - Каракачанов.
  • 8 ГОРСКИ

    12 7 Отговор
    АКО СИ МЪЖ НАПРАВИ СИ ХАРАКИРИ ЗАЩОТО ВИ ОСТАНА МАЛКО ВРЕМЕ?????

    Коментиран от #19

  • 9 Gost

    13 4 Отговор
    Я не приказвай глупости! На нас не може, но на тебе ВСЕКИ може да ти нареди, особено ако е придружено с пълна торбичка Билла!
  • 10 Жоро

    13 7 Отговор
    Нито един българин не го итересува македония и човеците там.
  • 11 към к1

    8 4 Отговор
    Към к.1: Добавям: Сталин е попречил на Димитров и Тито да направят Федеративна република между Сърбия и България. Сърбия стана Югославия, включваща Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Словения, Хърватия, Черна гора, а България си остана в старите граници. Добре че се намеси външният министър на Русия (тогава СССР), та Гърция и Сърбия не ни отрязаха части от територията. Доскоро БиБи тичаше по столиците на балканските държави като миротворец и пълномощник на ЕНП, а ръководителите на тези държави се подсмиваха зад гърба му. Това не попречи на Падишаха да въведе автократична власт в БГ, която напоследък преминава в откровена диктатура. Меркел и ЕНП все още стоят зад гърба му, макар че готвят разправа с Полша и Унгария. Боце не може да е третият самодържец поради плиткия ум, ниското образователно ниво, милиционерският манталитет, незнаене на западни езици (той и с българския се оправя трудно), сикаджийското минало, злопаметност и грубият маниер на общуване, честа смяна на съюзниците си, като преди това задушава поредния такъв.
  • 12 ТОДОР СТОЯНОВ

    3 3 Отговор
    Е!СЯ УЖ СИ "МАКЕ", ПЪК СЕ ОПИНЯШ...НЕ ЗНАЕШ ЛИ, ЧЕ МАКЕДОНИЯ Е СТИГАЛА ДО РУСЧУК НА СЕВЕР И ЦЪРНОТО МОРЕ Е ГАЛЕЛО БРЕГОВЕТЕ И НА ИЗТОК?!
  • 13 Скептика

    8 2 Отговор
    Не само може да нареди всичко, по лошото е че ще бъде изпълнено на момента
  • 14 Мимчят

    13 0 Отговор
    Обикновено ,правилото е такова ,че нямали съгласие,няма и разрешение.В случая макетата благодарение на нашите политици,донякъде си постигнаха целта.Сега ние в место питомното,ще гоним дивото....Макетата са подли....
  • 15 Пияндурата

    12 1 Отговор
    Слабака да протестира в Брюксел с биричка.
  • 16 джаич

    6 5 Отговор
    Може , може , даже не е препоръчително , а е императивно и абсолютно задължително ! А мнението на тотално компроментираната личност на агент Иван от ДС ( Красимир Дончев Каракачанов ) продавачът на " бугарски посоши " и събирач на комисионни от продажбата на самолети F 16 и други кражби няма значение .Очаквам Шкембе Войвода от македонскиот град Русе да си плати за всичко заедно с лихвите !
  • 17 Манги

    5 2 Отговор
    ЕС не можи ама ЮСА можи
  • 18 Шопо

    8 2 Отговор
    Каракачанов-шкембе на три морета !!!
  • 19 Да де

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "ГОРСКИ":

    Но той не е мъж! Адреса е грешен - мъжете са на протеста, а той - "колежка" на ПКП.
  • 20 chi

    6 3 Отговор
    НЕКАДЪРНИК ВЪН!
  • 21 неподкупен дс ар

    10 2 Отговор
    Ако ти напълнят жълтата торбичка с евракис и майка си ще продадеш.
  • 22 Л@ЙНЯН ДЕБЕЛАКО КАРАКАЧАНОВ

    11 3 Отговор
    НА ТЕБЕ ВСЕКИ МОЖЕ ДА ТИ НАРЕДИ...ЗАВИСИ САМО ...КОЛКО СА ПАРИТЕ....ЗА ПАРИ СИ ГОТОВ НА ..ВСИЧКО!!! МРЪСЕН ПРЕДАТЕЛ!!!
  • 23 Ммм...да

    11 1 Отговор
    Ние първи признахме за държава Македония! Но,те не ни признават за такава.Тоест,казаха да си е.ем майката !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ооооооооооо

    3 3 Отговор
    Шкембе какси
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове