Last news in Fakti

11 Септември, 2020 10:51 7 293 31

Болничен абсурд в Ямбол - санитари пренасят пациенти в мушами (ВИДЕО)

  • мушами-
  • болница-
  • пациенти

Сградата на белодробно отделение е строена преди повече от век. Заради стръмните и извити стъпала, пациентите не могат да бъдат пренасяни с носилка

Болничен абсурд в Ямбол - санитари пренасят пациенти в мушами (ВИДЕО) - 1
Кадър: Нова тв

Болничен абсурд в Ямбол. Санитари пренасят болни хора в мушами, предава NOVA. Скандалното видео събра стотици гневни коментари в социалните мрежи.

Преди време имаше подобен репортаж за Ямболската болница. Тогава пациенти изпадаха от колички, докато са превозвани от едно отделение в друго. Областната болница в Ямбол е единствената в страната от т.нар. павилионен тип - т.е. 17 отделни, стари и рушащи се сгради.

Видеото как санитари пренасят по стълби болен възрастен мъж в найлон е от Белодробното отделение на Ямболската областна болница. 68-годишният пациент от клипа е бил в кома и за съжаление не успява да се пребори за живота си. Абсурдното пренасяне с найлон заснема с телефон синът му Петър.

„Баща ми беше с диагноза карцином на белия дроб и беше в лошо състояние. Да видиш близък така и да го мъкнеш, за да му дадеш първа помощ, за да може да се съвземе е ужасно. Аз се принудих да помогна на самите сестри и го качихме до четвъртия етаж с една мушама”, разказва Петър Петков.

Сградата на белодробно отделение е строена преди повече от век. Заради стръмните и извити стъпала, пациентите не могат да бъдат пренасяни с носилка, обясниха от болничното ръководство. Сградата не позволявала и изграждане на асансьор.

„Проблемът е и за близки, и за пациенти. Проблемът е и за персонала, защото това изразходва изключително много кадрови ресурс”, казва д-р Димитър Рунков, директор МБАЛ „Св. Пантелеймон“.

Според специалиста, това е проблем, който трябва да бъде решен. Без значение кой управлява и кой има желание да го прави. „Моят проблем като ръководител е, че аз всеки ден подлагам санитарките на нечовешки усилия.

И това мога да кажа, че рефлектитра и върху здравословното им състояние. Голяма част от тях излизат в болнични, заради дискови хернии. Абсолютна амортизация на персонала е това”, добавя д-р Рунков.

Амортизиран е и старият сграден фонд. Болницата в Ямбол е единствената в страната от т. нар. „павилионен тип“. Има 17 отделни сгради, строени от 1912 до 1980 г. Проблемите изобилстват, признава новият директор, поел лечебното заведение от юни тази година.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чешкият скулптор съм

    8 6 Отговор
    Поздрави от Чехия
  • 2 Епа

    23 2 Отговор
    Тука сме век назад и знаем това още от миналия век вие не знаехте ли ?
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    29 5 Отговор
    нагледен пример как герб се грижат за хората

    Коментиран от #9, #14

  • 4 Китодар

    37 1 Отговор
    Бюджет на здравната каса - 5.5 МИЛИАРДА лева. Всяка години с 500 МИЛИОНА повече от предходната!!!
    Хич, ама хич не се краде!!!

    Коментиран от #6

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 3 Отговор
    попитайте мутрата БОРИСОВ ЗА ТОВА но на него не му пука както не им пука на олигарси капиталисти
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 2 Отговор

    До коментар #4 от "Китодар":

    и то много се краде
  • 7 Private Spaсe

    26 1 Отговор
    Обаче Боко строи магистрали дълги по 20 км. на цена от 50 милиона на километър!
  • 8 Факт

    18 5 Отговор
    Ако посетите Ямбол ще разберете, че там всичко е абсурдно.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Рошко

    19 1 Отговор
    Бочката на кой остров е, къде си бре мафия паричките ли си броиш
  • 11 Това е

    22 1 Отговор
    Гробаджийската стабилност. На първо място във всички негативни класации.
  • 12 Каква

    13 1 Отговор
    държава, коментар не може да опише това. КЪДЕ СТЕ ТРОЛОВЕ, ЧЕКМЕДЖЕТА, МИСИРКИ
  • 13 456

    18 1 Отговор

    До коментар #9 от "Си ган":

    Ами той защо не се погрижи за тези 10 г да я ремонтира например? Тя сградата е стара, но Баце какво направи за хората там да поправи нещата ? Тиква.
  • 14 Сър

    3 19 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Нагледен пример как нещо мал0умно построено от комунистите не става за нищо.

    Коментиран от #17, #28

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    18 0 Отговор
    До тук с хвалбите на ТИКВАТА за здравеопазването в България !!!! София не е България !!!! Почти навсякъде положението е трагично, а ние пандемия ще борим......
  • 17 Комунист

    20 3 Отговор

    До коментар #14 от "Сър":

    Бе то хубаво, че сме построили нещо малоумно. Вие като сте толкова умни, за 30 години не ви ли стигна времето да го оправите или да построите ново и УМНО нещо?
    И не ми излай с опорката, че комунистите са все още на власт и се командват от Кремъл.
    Защото не комунистите купиха за маса милиарди в кеш, непостроени и стари като модел самолети от САЩ.

    Коментиран от #21

  • 18 До кога

    20 0 Отговор
    Това някаква шега ли е или ивратен кошмар??? Това издевателство се случва в 21век е страна от европейския съюз....... Наистина нямам думи... Министъра да се заеме незабавно с този брутатен казус
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    13 2 Отговор
    Как да не може да де изгради асансьор?!?!? Прави се външен асансьор с площадки към етажите! С това закостеняло мислене не само дискови хернии, ми мозъчни травми ше получите без удар!!! Мързел! Мързел да се мисли дори!

    Коментиран от #23

  • 21 Сър

    2 14 Отговор

    До коментар #17 от "Комунист":

    Има доста хубави частни болници : Токуда, болница Надежда, Щерев. Все хубаво и качествено обслужване, а я кажи нещо което да е останало от комунизма и да е добре ? Аз се сещам - едно НДК и толкоз.
  • 22 Майна

    13 2 Отговор
    СЪБИРАХМЕ КАПАЧКИ ЗА КУВЬОЗИ !!! ТРЯБВА,ДА ВИДИМ КАКВО ОЩЕ ДА СЪБИРАМЕ...А ГЕШЕВ ДА СИ КУПУВА ДЖИПОВЕ, ДА МУ ПЛАЩАТ ОХРАНА..
    ЩОТО ТЕХНИЯТ ЖИВОТ Е ВАЖЕН!! МИЗЕРНИЦИ...
  • 23 густ

    11 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Струва максимум 70 000 лв един външен асансьор.4 ниски етажа.Външната стена,там където свършват коридорите на етажите ,там се избиват снените и се правят вратите на асансьора.Не е нужно да е пътнически. Максимум носилка с двама санитари плюс болния. Да ама по лесно е нищо да не се прави.
  • 24 цербер

    2 0 Отговор
    възрастен мъж в найлон.... В ПОЛИЕТИЛЕНОВ ЧУВАЛ. НАЙЛОНЪТ Е ВЛАКНО.
  • 25 Рачко

    5 0 Отговор
    Има отпуснати 27 000 000 лева за новата болница в Ямбол. Тя е готова . Остава да се направи вътрешния ремонт. Но нито една фирма , не е погледнала сериозно на сумата , защото тези пари ще се дават на три транша , за три години и коя ще е тази фирма , дето ще се хване на въдицата.
    Така ще се дадат тези пари, че проекта се обезмисля което е много жалко.
    А болницата е много хубава ! Строена през 1980 година и отвън има хубав вид .
    Но Ямбол няма да доживей , да се довърши това лечебно заведение. Всички в града така говорят така и никой не вярва в чудеса....
    Пациентите ще продължават , да си ги носят по този начин . Много грозна картинка е когато пациент с прекаран инсулт трябва примерно да се заведе на скенер. Бутат го с количка и пациента целия подскача и се тресе от неравностите на пътя....
  • 26 Въй

    7 1 Отговор
    Нямало е асансьор и санитарките мъкнели пациентите на ръце! Българска работа. До кога,бре хора българското здраве опазване няма да е в час? Не стига,че е скъпо платено,ами и хората умират нелекувани. В чували.

    Коментиран от #31

  • 27 друга тема

    7 0 Отговор
    България е много изостанала. Затова българите бягат в чужбина.На управниците не им дреме на оная работа,защото си взимат хилядите левове заплати и ходят по частни клиники. Нищо,че почти и на работа не ходят. Но това е друга тема.
  • 28 Какъв комунизъм

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Сър":

    те гони пък теб бе!? Въпросният корпус е от 1912г.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    САНИТАРИТЕ ВИНОВНИ ЗА НЕЧИЙ КАРЦИНОМ НА БЕЛИЯ МУ ДРОБ !!! АЙ С..Р БЕ ТАП АН АР !!! МИ КУПЕТЕ ПЛЕТЕНИ ХАМАЦИ И ЩЕ ЗАМЕСТЯТ НАЙЛОНА ЗА ТОЗИ ,КОЙТО Е ВИНОВЕН ЗА СОБСТВЕНИЯ СИ КАРЦИНОМ !!! АМА БАЩА МИ ... ЛЕЛЕ ТВОЯ ---ВСИЧКИ В ЕДИН МОМЕНТ УМИРАТ --- 90 % ПО СОБСТВЕННА ВИНА И 10% СЛУЧАЙНО !!!
  • 31 Въй Въй Въй

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Въй":

    Така говорят в Бургас.Познавам няколко бургазлии и са свестни хора, но човек, който говори, че българското здравеопазване е скъпо платено, вероятно наскоро е избягал от психиатрията. Разликата в заплатите в европейските държави е 10 -15 пъти /не %/. Затова младите лекари още докато учат или специализират, вече знаят в коя държава и в коя болница ще работят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Всички градове