Last news in Fakti

11 Септември, 2020 11:30 1 496 12

Неносенето на маски в клас ще се наказва само в краен случай

  • маски-
  • ученици-
  • училище

Междувременно, в навечерието на първия учебен ден, в училищата текат последни приготовления за спазване на изискванията на здравното и образователното министерство

Неносенето на маски в клас ще се наказва само в краен случай - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

"Неносенето на маски в клас ще се наказва само в краен случай", каза пред БНТ заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

Тя обясни, че все още се уточняват наредбата и подзаконовите актове, с които родителите могат да поискат децата да бъдат на дистанционно обучение за определен срок от време.

Междувременно, в навечерието на първия учебен ден, в училищата текат последни приготовления за спазване на изискванията на здравното и образователното министерство.

Регионалните здравни инспекции ще правят проверки на случаен принцип или при подаден сигнал за нарушение. "Маските по принцип като изискване и всичко, което е свързано със здравословните условия, е изискване и на Министерство на здравеопазването. Но що се отнася до класната стая, маските не са задължителни. Аз мисля, че дори и ние трудно бихме издържали 6 часа в една класна стая с маска", заяви Михайлова.

"С промените в закона за предучилищното и училищното образование от една страна по принцип се дава възможност за обучение в електронна среда от разстояние в случаи на дни, които са обявени по обективни причини за неучебни", каза тя.

Също така се дава възможност за ученици до 30 дни по здравословни причини да участват и да се включат в такова обучение, но във връзка с пандемията я има възможността за повече от 30 дни ученици, за които съответно родителите им заявят желание или те самите да се включат в такова обучение, но условията са няколко - на първо място по здравословни причини - на детето и към членове на семейството, с които живее. Това е безусловно, разрешава се от самия директор", каза зам.-министърът на образованието.

Дава се възможност и на тази група родители, съответно ученици, да заявят своето желание, но тук вече имаме разрешителен режим, който ще минава и през Регионалното управление на образованието, за да може да се прецени дали има тези условия, дали наистина се налага, дали ученикът има отношение и към образованието, защото ние трябва да сме максимално обективни, за да разрешаваме такава възможност.

Министърът на образованието каза, че в условията на пандемия възрастова граница не е поставена, защото "това е дневна форма на обучение, но просто разликата е, че в електронна среда, от разстояние, в този случай учениците няма да променят формата си на обучение, те ще се водят ученици на училището, на този клас".

Началниците на регионалните управления и самите директори са информирани, че всички родители, които заявяват своите намерения, трябва да бъдат съответно приети тези заявления, да се обработят, за да може и самото училище да знае, защото трябва едно технологично време.

"И днес могат да подават тези заявления, на този етап заявлението е в свободна форма, те просто само трябва да заявят своето намерение", каза Михайлова. Личните лекари не са тези, които освобождават учениците, отбеляза тя.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ограничен живот

    38 1 Отговор
    Ще ги издушат децата с тези маски часове наред. И до други сериозни заболявания ще доведат тези излишните парцали.

    Коментиран от #6

  • 2 шефче

    24 1 Отговор
    Това са откровени ДЕБИЛЩИНИ!!! Бас ловя, че това с маските в училище ще е МИРАЖ! Няма шанс да се приложи това издевателство върху децата - те няма да го приемат и няма да го спазват!!!

    Коментиран от #12

  • 3 Радо

    24 1 Отговор
    По физическо и пеене най-задължителни маските!!
  • 4 Нелогично

    18 1 Отговор
    Днес влизам в магазин за радиочасти. Живея в малък град, а магазина, поради спецификата си се посещава от не повече от 20-30 души дневно. Че дори и по-малко. На вратата на магазина е сложена бележка, че не се допускат хора без маски, както и че не се допускат повече от двама човека.
    В другите магазини е подобна работата.
    Е, кажете ми как да вярвам на всички тия мерки, като в училищата не е задължително да си с маска?! Къде е логиката? Нима тия деца няма да са половината ден на улицата и да се срещат с други хора от целия град и всички негови райони, а после да са половин ден заедно в класната сая без маски?!
    Къде е логиката да караш колата си сам и с маска?!
    Избръмчал народ с още по-избръмчали главатари.
  • 5 Гост

    22 1 Отговор
    Не издевателствайте над децата бе, ковиди.ти.... Колко се "заразиха" през цялото лято по време на целодневните забавачници, лагери и игри навън?
  • 6 Сливи за смет

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ограничен живот":

    Не само това. Вярно е, че маските са инкубатор на множество бактерии при по - дълго носене. Основната цел е дресирането на младото поколение да се подчинява безпрекословно, без да мисли. Като при Павлов с дресурата на кучета. Придобиваш условен рефлекс. Така няма да причинява главоболия на "господарите". От родителите зависи дали ще допуснат да обезличат децата им. Образованието вече е под всякаква критика. Чрез така наречения "метод на сварената жаба" постепенно отнемат правата и свобода на хората до пълното им поробване. Или : жабата е сварена, човекът - обезличен, обезправен без да се усети и бунтува до биологична единица. Честито на печелившите!
  • 7 Гоуст

    13 1 Отговор
    Съсипията на бъдещето (децата) тече в пълна сила
  • 8 КОВИД 19 ХАХАХА

    11 2 Отговор
    МАЛОУМНО И КРАДЛИВО ПРАВИТЕЛСТВО ДЕЦАТА СЪС МАСКИ ЗА ДА МОГАТ ТИЯ ЛУМПЕЛИ ДА ЦОЦКАТ ПАРИЧКИ ОТ ТАЯ ИЗМАМА КОВИД 19
  • 9 Да се крием 2години от въздуха

    10 1 Отговор
    Произведоха се дезинфектанти, маски,шлемове, почистващи препарати, сега трябва да се продадат, електронната търговия и доставките живнаха, Безос с още повече милиарди от преди развода, икономиките фалирали с заеми до 2050 година, въздухът се поизчистил, както и сериозно болните да не тежат на фондовете. Чрез страх за жалкия ни и кратък животец.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 незнайко

    0 0 Отговор
    Голямата ИДИОТЩИНА предстои ! Вървим в посока СЕВЕРНА КОРЕЯ ! Децата да не са ДЕЦА а РОБОТИ !!! Това, че някой организми не могат да се справят с вируса не значи, че трябва да се ОБРИЧАТ всички на МЪЧЕНИЯ !!! ПАНДЕМИЯ НЯМА И ТОВА Е ИСТИНАТА !!!
  • 12 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "шефче":

    Дано децата наистина да не го спазват и да се противопоставят на носенето на маски !!! От тях зависи дали това издевателство над тях ще се осъществи !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове