13 Септември, 2020 10:26 2 450 18

Красимир Вълчев: Здравните препоръки не може да се спазят във всички училища

  • красимир вълчев-
  • училище-
  • ученици-
  • ковид-19

По думите на министър Вълчев училищата са преценили как да проведат празничните тържества на 15 септември за откриването на новата учебна година

Красимир Вълчев: Здравните препоръки не може да се спазят във всички училища - 1
Снимка: БГНЕС

"Когато системата работи в условия на по-голяма децентрализация, работи по-добре, но трябва да кажем целта, която трябва да следват, както и основните насоки. През март месец това се видя". Това заяви пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев във връзка с противоепидемичните мерки, които трябва да бъдат спазвани в училищата през новата учебна година. Според него, ако само МОН дава насоки, има риск от "предозиране" и да се дадат правила, които не са уместни за всяко училище.

"Не всички препоръки могат да се приложат във всички училища. Ясно сме казали каква е целта - да се осигури максимално невзаимодействие между паралелките. Някои училища избраха модел на смесено обучение или на редуване, което означава, че някои родители трябва да стоят през седмица с децата си вкъщи, или на разреждане, което означава да имаме два пъти повече учители, а ние нямаме. Тези модели създават много повече трудности, отколкото този - на невзаимодействие между паралелките в училище". Той припомни, че този модел на невзаимодействие е приложен и в детските градини.

Министърът на образованието коментира запитването от омбудсмана Диана Ковачева до Министерството на образованието за 70 000 деца, които нямат таблети и достъп до интернет при евентуално онлайн обучение:

"Това са нашите данни от миналата година, но цитирани неправилно. От една страна са децата, които не участваха, от другата - тези, които нямаха електронни устройства. Няма сечение на двете множества. Имаше деца, които без устройства, са участвали по някакъв начин, когато е имало желание, са участвали. И обратно - не участват, защото по принцип са неангажирани с образователния процес. Ние имаме 15% ученици, които нямат редовна посещаемост и които трудно ги ангажираме при присъствено обучение. Една голяма част от децата, които не са участвали в дигиталното обучение, не е заради липса на устройства".

По думите на министър Вълчев училищата са преценили как да проведат празничните тържества на 15 септември за откриването на новата учебна година:

"Ще се лишим от част от празничната емоция, но не изцяло".

Във връзка с продължаващите повече от два месеца антиправителствени протести, Красимир Вълчев коментира, че няма драма, ако се стигне до предсрочно прекратяване на мандата на кабинета, но "има стартирани много задачи", които са дългосрочни, които са длъжни да изпълняват.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 3 Отговор
    Направили изолатор с решетки в мазето на училището.Ако ми затворят децата там ще събера момчетата и ще им запаля скапаната кочина.
  • 2 Жоро

    11 2 Отговор
    И как една пенсионерка мед. сестра ще прецени че детето е болно и ще го заключат.Родителите като работят ще дойдат чак вечерта да го вземат.
  • 3 верно

    14 0 Отговор
    Че то в МОН са най-корумпираните,ве!Ся ше могат да уволняват „неудобни” директори,за да сложат тени калинки под предтекст,че не спазвали противоепидемичните мерки.Само чекайте и гледайте!
  • 4 мда

    16 1 Отговор
    Училището превърнаха в затвор, а изолатора ще е карцер. Оставка на тея пcихопати-измамници.
  • 5 Лост

    8 0 Отговор
    Ако в дадено населено място има само едно училище къде ще преместят ученика в друго училище? Ако учиш в музикалното с кавал, дудук или флейта във френската гимназия ли те преместват?
  • 6 Оставкааа

    11 1 Отговор
    Кви мерки, бе Краси! Що заблуждаваш хората!

    Милост за учители и ученици - маските да са по желание, а не задължителни в училище!
  • 7 Горд Бай Ганьо

    5 0 Отговор
    Какви правила, какви мерки, бе!? Кой ще ми каже как АЗ за живея!? Ще си карам с 200 по пътя, ще лъжа с осигуровките и не ми пука. Голяма работа, че сме най- бедната в Европа държава! Важното е, че съм СВОБОДЕН. Хавх!
  • 8 писнани Ве ейиии

    10 0 Отговор
    Плашипутарници на власт!Туй правителство излезе най-неадекватното за последните 75 години!ОСТАВКА,некадърницииии!
  • 9 Тато из Правец

    6 3 Отговор
    Българи ,борете се за децата си ! Важно е детето ви да е живо след вируса ,а не учен покойник !!!

    Коментиран от #11

  • 10 Даскал Пандо

    3 5 Отговор
    Трябва да се продължи дистанционното обучение! Това е добра мярка ! Следващата учебна година да се раздели на три срока.Първият срок /до Коледа/ се затвърждава материала от тая година,от януари до края на юни се усвоява материала за догодина...
  • 11 Дельо Хайдутин

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Тато из Правец":

    Че къде има умрели от коронавирус деца?

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Горд Бай Ганьо

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Дельо Хайдутин":

    Не става въпрос за децата, а за тяхните по- възрастни роднини. Капиш!?
  • 13 Тато из Правец

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "Дельо Хайдутин":

    Възрастта на жертвите стремително се понижава! Умират и под 30. Каква е гаранцията ,че възрастта няма да продължи да се снижава?!

    Коментиран от #14

  • 14 Алоууу

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Тато из Правец":

    Кой под 30 е починал??? Умориха едно дете, друг фалшиво го писаха бегал, а той си е жив и здрав!
  • 15 комшията

    5 1 Отговор
    Гавра с децата са тия маски. Ковида е измама. Трябва да си върнем нормалния живот иначе ще се е6ават с нас тея психопати.

    Коментиран от #16

  • 16 Маскарад

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "комшията":

    А с учителите няма ли да е гавра? Как ще преподават с маска в класната стая?! Абсолютна идиотия!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.