13 Септември, 2020 12:24 1 900 20

Санирани са 1902 жилищни блока

  • саниране-
  • енергийна ефективност-
  • жилищни сгради-
  • блокове-
  • жилищен блок

От МРРБ с отчет за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради

Санирани са 1902 жилищни блока - 1
Снимка: БГНЕС

До началото на септември тази година по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са обновени 1902 жилищни блока в страната. Остава да се обновят още 120 сгради на територията на 15 общини, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

От старта на Програмата исканията за сключване на договори за целево финансиране към „Българска банка за развитие“ АД са 5358, а сключените договори за целево финансиране са 2022.

За това информира министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в писмен отговор на въпрос от народен представител за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Интересът към Програмата е голям, показват данните. Доказателство за това са подадените заявления за финансова помощ – 5723, като одобрените са 5112, става ясно от отговора на министъра.

В него Аврамова подчертава, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството работи по завършване на първия етап от Програмата и разработване на втори етап.

На следващия етап от Програмата се обмисля собствениците на жилища да имат по-голям контрол върху дейностите по обновяване на сградите, както и ясен ангажимент и отговорност при организацията на процеса, допълва министърът и уточнява, че при по-нататъшна реализация на Програмата ще се цели още преход към ресурсно ефективна, кръгова и нисковъглеродна икономика за разширяване прилагането на финансови инструменти, които ще мобилизират финансиране от частния сектор за инвестиции, както и да има възможност за допълване и взаимодействие между различни източници на финансиране.

МРРБ съвместно с Агенцията за устойчиво енергийно развитие разработи Дългосрочна стратегия за саниране на сградния фонд в България в съответствие с европейските изисквания. В рамките на Стратегията е изготвена и пътна карта за поетапно обновяване на сградите до 2050 година, като са отчетени специфичните особености в страната и са анализирани слабостите и пречките пред обновителните процеси от предишни и действащи програми и инициативи. В Стратегията са формулирани политики и мерки за тяхното преодоляване, за да могат да бъдат ускорени обновителните процеси, се посочва още в отговора на министър Аврамова.

В стратегията се предлага създаването на различни програми и механизми, с диференциран интензитет на помощта, обвързан с нивото на обновяване и очакваните енергийни спестявания. Така се цели решаването на различна проблематика и нужда, посочва още министърът. Тя обяснява, че с разработването на различни програми, например отделни за еднофамилни и за многофамилни сгради или свързани с конструктивната устойчивост на сградата, преди въвеждане на мерки за енергийна ефективност, ще се постигнат по-добри ефекти и резултати.

В отговора на депутатския въпрос Петя Аврамова подчертава, че се работи за приемане и популяризиране на пътна карта за постепенно намаляване на грантовия компонент в сегмента на многофамилните жилищни сгради в съответствие с провежданите социални политики, като се предвижда социално слабите собственици да получават 100% безвъзмездна финансова помощ за тяхното самоучастие при санирането на сградата.

Остава отворена дискусията за самоучастието на собствениците при реализирането на програмата, подчертава министърът и допълва, че предстоят разговори за намиране на балансирано решение по отношение финансирането и успешното приключване на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

По поръчка на МРРБ през месец януари тази година беше изготвен анализ на жилищния сграден фонд, съгласно който само 7% от жилищната площ в страната е в съответствие с актуалните нормативни изисквания за енергийна ефективност, информира и подчертава, че към настоящия момент в преобладаващата си част жилищният фонд е енергийно неефективен и за него следва да се разработят мерки и политики за обновяване.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    24 2 Отговор
    Напълних шкафчето!!!
  • 2 chi

    24 2 Отговор
    Колко от средствата са откраднати?
  • 3 6273

    27 2 Отговор
    Стиропорирани и нахлепани, а не санирани.

    Може да употребите и още по-точна дума от новобългарския - "свинирани".

    Коментиран от #5

  • 4 нула лева

    13 3 Отговор
    ама за фирмите които санират какви схемаджии са представа си нямате... говорил съм с управители на такива фирми абсолютна шуробаджанащина
  • 5 Аз 1

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "6273":

    Точно така е строителството извън контрол,цигани и турци хлепат всичко ще падне след някой по силен вярър, аз в момента работя в София и правим една детска градина до Пирогов целите стени се люлеят няма никакъв контрол. Всеки гледа максимално да открадне а по обектите масово неподготвени кадри
  • 6 2loop

    12 2 Отговор
    Яко крадене е падало
  • 7 селтак

    8 1 Отговор
    А къщите кога? Или във блоковете живеят по хората!
  • 8 ПиПи

    8 2 Отговор
    Нищо не направиха. Само обещания и много приказки. Правихме събрания,документи попълвахме,чакахме. И накрая нищо,вече трета година. Повечето от хората сами си санираха апартаментите.

    Коментиран от #19

  • 9 Отровното трио

    4 1 Отговор
    Срам и позор. Едва 6000 блока от сигурно 400 000. Това е смешно малко. ГЕРБ отново се подиграват с българите
  • 10 Ужасттт

    5 1 Отговор
    А можеше да са 5000 качествено санирани...
  • 11 Оха

    6 0 Отговор
    Тука има кирия !
  • 12 Аааа

    5 0 Отговор
    И колко откраднаха?
  • 13 Centurion

    5 1 Отговор
    Имитация на саниране,с най евтините материали,но пък з сметка на това на двойна цена,че и тройна!Краде се през дейност,с фалшив загриженост уж за хората.Половината от партите се правят ресто на най честната партия ГЕРБ.Уте ще се чудим каде да го изхвърляме този сроителен боклук,щото той много няма да изкара.Пътищата са по същата схема, и всичко останало.Пак ги изберете.
  • 14 Голема кражбина е паднала лелее😂😂

    4 0 Отговор
    По 10 милиона евро на блок😂😂😂а пумаците плескат морската пяна там на въжетата за 50 60 пари на ден
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Боби

    3 1 Отговор
    Пародия и точене на европара.
  • 17 ЦингоМанго

    2 0 Отговор
    Ми то вече нема кво да се краде бе бате!
  • 18 Баце

    2 1 Отговор
    Е тук е заровено кучето за най-голямото крадене. След магистралите и спортните зали ,най обичам да санирам блокове, голям келепир е.
  • 19 имитация на саниране

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ПиПи":

    Не са сгрешили, по добре сами, та да им е качествено.
  • 20 КРАДЕЦ С ЧЕКМЕДЖЕ

    1 1 Отговор
    САМО ЗА САНИРАНЕТО БОЙКО ЩЕ ОТНЕСЕ 100 ГОДИШНА ПРИСЪДА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове