15 Септември, 2020 09:30 1 833 12

Обсъждат промените в Изборния кодекс на второ четене

  • изборен кодекс-
  • мажоритарен вот-
  • машинно гласуване-
  • народно събрание

Народните представители ще дискутират машинното гласуване и евентуалното въвеждане на мажоритарен вот

Обсъждат промените в Изборния кодекс на второ четене - 1
Снимка: БГНЕС

Промените в Изборния кодекс влизат на второ четене в правната комисия в парламента. Депутатите ще обсъждат машинното гласуване и евентуалното въвеждане на мажоритарен вот.

ГЕРБ се отказват от идеята си да има възможност изборите за Велико Народно събрание да се провеждат в два дни. Управляващите продължават да държат на текстовете за мажоритарен избор на половината от депутатите във ВНС. Идеята е то да бъде избрано чрез смесена избирателна система – 200 депутати чрез пропорционален вот и 200 депутати с мажоритарен вот.

В действащия Изборен кодекс е записано, че в секциите в страната с над 300 избиратели трябва да се гласува само с машини. С внесения миналия месец проект ГЕРБ предлага в тях да може да се гласува и с бюлетини.

От БСП са категорични в искането си само за машинно гласуване, без дублиране с хартиени бюлетини. От левицата искат също Министерският съвет да носи отговорност за придобиването, съхранението, програмирането и логистиката на машините.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    17 2 Отговор
    Трябва да се забранят промените на изборния кодекс преди избори

    Коментиран от #10

  • 2 да де

    8 1 Отговор
    Практиката е доказала, че у нас всеки който се е заиграл с изборния кодекс точно преди избори губи изборите.
  • 3 Правите всичко

    8 1 Отговор
    caмo и caмo дa нe бъдe въвeдeнo мaшиннoтo глacувaнe! Яcнo e, чe тo върви и c oпрeдeлeн oбрaзoвaтeлeн цeнз (дa мoжeш пoнe дa чeтeш), a чacт oт т.нaр. "хeлeктoрaт" нe притeжaвaт тoвa кaчecтвo. И щe дoйдe крaй нa избoрнитe зулуми и злoупoтрeби, крaй нa мaнипулaциитe и измaмитe.

    Коментиран от #5

  • 4 Перо

    6 1 Отговор
    Мутренската партия на толупа се бори за служебна изборна “победа” и прави всичко възможно да си остане мафиотската и отработена система за гласуване с бюлетини,чрез фалшификации,манипулации,купуване на гласове,избрани от тях ЦИК,РИК и местни комисии с протоколи тип пише-брише,насипни бюлетини в чували за да не се броят,назначени от толупа комисии в чужбина. Охрана от мутренската полиция и т.н. Справка: последните кметски избори.
  • 5 Перо

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Правите всичко":

    Машинното гласуване е пречка само за електората на толупа и ДПС. То ще покаже как са “печелени” избори от един файтон хора - държавни,общински корумпета и клиентела.
  • 6 Перо

    5 1 Отговор
    Крайно време е правителството,след мутрата да гласува поправка към закон,която да предвижда задължителни кадрови изисквания за най-висшите изборни и изпълнителни длъжности в държавата. Не може Премиер и министър да са криминални елементи, Премиер,на когото трудовата му книжка да започва като Премиер, криминално проявен да се кандидатира за ръководител на партия, Президент,чиято единствена “заслуга”е,че е спал на паркинг в чужбина. Това са безобразия,които трябва да се прекратят веднага!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българин

    3 1 Отговор
    Много е важно протестиращите да се фокусират в две искания за промяна в изборния кодекс: 1.100% мажоритарен вот на парламентарните избори. 2.Субсидиите за партиите „0“ лева.
    Ще се спра на два положителни момента в мажоритарната изборна система единият е, че дългосрочно мажоритарните системи водят до това умствено по-добри кандидати да стават народни представители и политици. И второто много ценно е, че мажоритарната система ражда по-стабилни правителства и по-стабилни управления. Партиите много не обичат тия две неща,които пък са добре за гражданите.Това е промяна в изборната система,което под натиск Парламента може да ги направи.Още повече на 6 ноември 2016 година беше проведен Референдум и 3 500 000 избиратели гласуваха за тези промени въпреки че партиите посредством ЦИК саботираха Референдума.И още едно нещо което трябва да искат протестиращите за своите родители ,баба и дядовци.Всички стари пенсии трябва да се преизчислят със средния осигурителен доход за 2020 година.И запомнете,това което не обичат и бягат партиите от него,това е правилния път.Всичкото друго са манипулации и лъжи.
  • 9 Машинното гласуване

    2 2 Отговор
    Е една поредна измама. Измислена от екипа на Слави Трифонов. Който му я нашепна, вероятно той иска да контролира вота. Не искат да въведат закон за честни избори, в който да са уредени и други условия за гласуването. Нарочно натрапват машините, за да се отклонява вниманието от проблемите.
  • 10 Бесен

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Трябва въобще да се забрани на политици да бутат изборния кодекс без санкция от народа под формата на референдум или граждански контрол. Това в момента е тотален конфликт на интереси.
  • 11 123

    1 0 Отговор
    Машинно гласуване, значи ли това и електронно дистанционно гласуване след като машината за гласуване е свързан към интърнет мрежата компютър?
  • 12 Райчо циганина

    1 0 Отговор
    махайте се боклуци мръсни ,вие всичките сте за обесване и за затвора
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове