Last news in Fakti

17 Септември, 2020 08:47 7 452 56

Доц. Мангъров за маските, ваксините и как да се пазим от COVID-19 (ВИДЕО)

  • доц. атанас мангъров-
  • доц. мангъров-
  • маски-
  • ваксини-
  • covid-19

''Ако маските помагаха, щях да съм им голям привърженик'', коментира инфекционистът

Доц. Мангъров за маските, ваксините и как да се пазим от COVID-19 (ВИДЕО) - 1
Кадър: ''Честно казано с Люба Кулезич''

''Ако чета всичко, което се говори за мен, аз ще изпуша. Нека ме разследват, ако има нужда. Аз ще се защитя. Всичко, което казвам не са празни приказки и твърдения. Работя го от 38 години.
Това заяви доц. Атанас Мангъров в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“, което се излъчва по ТВ Евроком.

''Много исках да бъда чут, защото има много места по света, където се случиха нещата така, както предлагахме и ние тук. В Швеция действаха по правилен начин и в момента там няма тези проблеми, които имат страни, които много строго се бяха изолирали. Страни като Франция и Гърция. Новите случаи в Швеция са най-малко, докато всички други очакват нова вълна'', коментира популярният инфекционист.

''Това което се случва в училищата в момента, се налага от същите хора, които през март месец затвориха страната, затвориха паркове, Витоша, сложиха КПП-та, очакваха чували с трупове и т.н. Сега това се прави по отношение на децата. Те няма как да протестират, когато директорът каже, че ако не носиш маска ще те изключат. Няма какво да правиш. По този начин ще се признава косвено несъстоятелността на това, което се направи през пролетта'', смята доц. Мангъров.

''Лятото си ходихме доста лежерно. Карахме си един български вариант на шведския модел – ходехме си без маски по плажовете и по улиците. Не че правителството нямаше как да наложи мерките по друг начин'', заяви още той.

''Ако не се наложат тези маски в училищата ще трябва да си признаят, че мерките не са били нужни'', изтъкна доцентът.

''Точно до моя кабинет се намира 35-то училище. Децата закусват в баничарниците, които са наблизо. По-големите, гимназиалният курс, никой от тях не е с маска. Не може да се накарат. То е като при нас, когато си носихме фуражките в джоба и като видим учител ги слагахме. Сега е същото'', даде пример специалистът.

''Проблемът е при малките, които могат да получат сериозни психо-травми, защото те все още не са осъзнати по начин, по който да се защитят от това. Ако маските помагаха, щях да съм им голям привърженик. Най-важното е да се мият ръцете и да се спазва хигиена. В работата си не съм носил маска, въпреки че съм работил в среда, която е болнична'', отбеляза доц. Атанас Мангъров.

''И във Франция, и в Англия има политико-медицински мерки, провокирани от Брекзит, „жълтите жилетки“ и т.н. Да не говорим за Испания и проблемите ѝ с Каталуня'' коментира още доц. Мангъров.

''Основно правило в медицината е, че се лекува пациентът, а не изследването му. На всички изследвания пише, че това не е диагноза. Всички си мислят, че диагнозата се поставя от изследването, а лечението се прави в аптеката, но това не е така. Диагноза и лечение се прави от лекар, който работи с пациента. Хората, ако са болни, се лекуват. Ако са тежко болни – отиват в болница, а всички останали трябва да си живеят нормално'', повтори тезата си той.

''Ваксината от грип не пази от COVID-19. Хубаво е човек да се ваксинира, за да не се разболее от грип през зимата. Лично аз се ваксинирам всяка година и ваксинирам тези, за които съм отговорен. Препоръчвам го на всеки, защото от това биха имали само полза. Но това не решава генерално въпроса. Коронавирусът е инфекция, която има подобни на грип симптоми'', добави доц. Атанас Мангъров.

''Повечето хора, които са хоспитализирани, те са там, защото или са болни, или защото ги е страх. В интензивните отделения хората не са много, между 40 и 60 души са. Между 2, 4 до 6 % са положителните тестове. Статистиката не може да се приеме за супер тревожна. Смъртността също не може да се каже, че е висока. Говорим за неща, които са трагични, но това е статистиката'', констатира инфекционистът.

Цялото интервю на Люба Кулезич с доц. Мангъров можете да изгледате след 59:40 във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аве Адолф Хайл

    21 120 Отговор
    Няма нужда да изпушваш , та ти вече си изпушил тотално ......

    Коментиран от #51

  • 2 Чувала

    15 117 Отговор
    Тече ти лигата докато говориш, Старецццц
  • 3 Борчо

    16 126 Отговор
    Любица К. дала думата на доктор Смърт.

    Да млъква вече този, Мутафчийски и щаба спасиха хиляди животи.

    Коментиран от #5, #21, #52

  • 4 Антимилиционер

    24 46 Отговор
    Няма такива тъ*анари като съветските милиционери на БСП коментиращи тук.
  • 5 Браво

    49 8 Отговор

    До коментар #3 от "Борчо":

    За тва се скриха свиха ушагите да не стават за смях поне имат достойнство за разлика като Тулупа.
  • 6 Аман ве

    11 93 Отговор
    Скрий се Менгеле.
  • 7 Дед

    117 16 Отговор
    Това е човекът, който ви казва истината. Иска да ви отвори очите. За съжаление има много още заблудени, искащи да вярват на илюзията COVIT19.

    Коментиран от #9

  • 8 Лютфи

    22 76 Отговор
    Вярно ли е, че Мангъра не е виждал болен от Ковид и никога не е стъпвал в Ковид отделение? На база на какво съчинява "знания"?

    Коментиран от #17

  • 9 Доброто ченге

    9 32 Отговор

    До коментар #7 от "Дед":

    Казва истината ама с половин уста.
  • 10 Комплексар

    18 65 Отговор
    Мангърчето , както винаги е жадничък за минутка медийно вниманийце , какво да го правиш, просто си избива комплексите човечеца .
  • 11 Калинка

    10 44 Отговор
    Все пак докторът не е епидемиолог, нали. Добре, чухме преди 6 месеца становището му, има право на такова, ако иска, може да се остави да го оперира хирургичен екип без маски, дори без ръкавици. Може! Но не сме малоумни, та да не можем да го разберем от веднъж казване!
  • 12 гОсТ

    75 15 Отговор
    Жалко че няма повече хора като Мангъров.Единствения който от самото начало поддържа една теза и не си сменя мненията през 2 часа.
    А и къде са чувалите? Питам тези които се радваха и възхваляваха Мутафчийски?
    Ако народа се осъзнае и не слуша т.нар НОЩ, ще е много по-хубаво.
  • 13 д-р Ох Боли

    14 38 Отговор
    Капкова инфекция,която можеш да разнесеш с кихавица и кашлица при които въздушната струя излиза от устата на човека с огромна скорост и в тази струя е пълно ...с вирус,така да го кажем,единственото нещо което предпазва е ..преграда пред струята,, ако така по ви харесва. Е, в ежедневието,сред много хора,на закрито, коя ще е ,,преградата" ? Маската,колкото и да не ни се иска. Идеята е да се защитят лигавиците,през които вируса прониква мигновенно в кръвта.Устна, носна и очна..В тоя ред на мисли ,и предпазни очила би трябвало да се носят, но въпреки че те не затрудняват с нищо човека който ги носи, не се използват. Смисъла на носенето на маски е хората да не си разменят издишан въздух един на друг,в който не се знае има ли коронавирус ,или не. И ,естествено миене и дезинфекция на ръцете. Малко дълго стана,чакам плюнки и съвети как и къде да се завра и с колко маски на муцуната.Блатодаря предварително за подобни съвети,не си правете труда.

    Коментиран от #15, #25, #27, #43

  • 14 КОВИД 19 ХАХАХА

    54 16 Отговор
    КОВИД 19 Е ИЗМАМА А МАНГЪРОВ Е НАПЪЛНО ПРАВ ЗА ВСИЧКО .

    Коментиран от #55

  • 15 КОВИД 19 ХАХАХА

    48 14 Отговор

    До коментар #13 от "д-р Ох Боли":

    СЛОЖИ СИ 5 МАСКИ, АКО ИСКАШ И СИ СТОЙ У ВАС ЧАКАЩ ВИРУСА ХАХАХА

    Коментиран от #20

  • 16 Лятото

    4 21 Отговор
    на моренцето ви беше добре, а... сега ще плащате сметката.
  • 17 Гост

    12 37 Отговор

    До коментар #8 от "Лютфи":

    Вярно е той сам си го каза в интервю, че не е влизал в covid отделението на инфекциозна болница! Аман от специалисти в България които не са направили и един лабораторен опит с вируса да се изказват! Само тука ли сме задължени да носим маски? Като е толкова отворен защо не отиде в някоя болница където нямат в covid отделението нито вирусолози нито инфекционисти, защото в страната има доста такива! София не е България!
  • 18 Анализаторр

    38 4 Отговор
    Хората с опит трябва да се слушат внимателно!
  • 19 Kimi

    42 2 Отговор
    Ангел Кунчев - "Хората у нас, които всяка година умират от усложненията на грипа, са от 1000 до няколко хиляди. Точната бройка обаче е недоказуема, тъй като не може да е ясно дали възрастен човек не е починал от заболяването, от което е страдал, докато същевременно е боледувал от грип." Виждате ли разликите в говоренето тогава и сега???????
  • 20 Един от стадото

    5 8 Отговор

    До коментар #15 от "КОВИД 19 ХАХАХА":

    Не си слагай ваксина. Четох в интернет че в нея имало чип.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 смешни сте

    7 32 Отговор
    Доктор Менгеле и баба курезич, вервайте им ........хаха
  • 23 Гоуст

    39 5 Отговор
    Колко истини е казал. Не мога да повярвам как има все още дебили, които ходят перманентно с маски и стоят затворени. Психичните и икономическите трамви са стотици/хиляди пъти повече от ковид последствията

    Коментиран от #50

  • 24 65665656

    41 5 Отговор
    Ей, ама тука има много привърженици на маските. Говорите ми тука за издишани частици дето носели вируси ама не мислихте за това когато я няма тази пандемия и през акъла не ви минаваше да носите маски щото нямаше кой да ви го набие в главите. Тогава от кихане или кашляне не хващахте грип.Много сте прости.Прости сте като лидера си Бойко Борисов който каза че вие сте прости и той е прост и за това се разбирате.Е, май е прав и това си проличава тук.Да живее простотията в Бойколандия.Ура, другари!
  • 25 Хе хе хе

    27 2 Отговор

    До коментар #13 от "д-р Ох Боли":

    по същата логика и храните в суперите ще са заразни, защото не се знае колко съществува този "вирус". От март до сега се изказаха толкова различни мнения, че вече трябва да си миете и тоалетната хартия.
  • 26 axouxo

    23 5 Отговор
    Щяло да има втора вълна...Ама още чакаме първата!Така,че носете си новите дрехи,пийте си кафето,забавлявайте се и НЕ ГЛЕДАЙТЕ НОВИНИ!
  • 27 ицо

    21 6 Отговор

    До коментар #13 от "д-р Ох Боли":

    След като маската не защитава очната ни лигавица ко прайм? Излиза, че маската предпазва ама на половина. Ако се вземе под внимание, че не прилепва плъто за лицето и структурата ѝ е такава, че не филтрира 100% въздуха излиза, че предпазва на 1/4. И така стигаме до извода, че маските ни предпазват ама друг път. Има едно универсално средство, което предпазва едновременно и очите, и устата с носа ни, нарича се противогаз;) От утре задължително за всички!

    Коментиран от #29, #56

  • 28 умно село

    22 9 Отговор
    Българите ако не се вслушат в думите на лекари като доц. Мангъров са на път да станат като американците дето пиеха дезифектанти по заръка на техния вожд . Хора , ама ТАМАГОЧИТА!
    Преди години при влизане в училище се правеше гимнастика,
    след това се проверяваха на всички ръцете и носенето на носни къпри и сядахме в класните стаи. Стаите се проветряваха.
    Днес всичко това се повтаря, но се натяква така , че да се сее паника и да се стресират децата.
    Имаше възпитание и уважение към учител и институцията - учичище.
    Днес всичко това е на присмех и подигравки.
  • 29 ицо

    12 1 Отговор

    До коментар #27 от "ицо":

    Двама мъже си говорили:
    - Как ти се отразява носенето на противогаза по време на пандемията на сексуалния ти живот?
    - Чудесно, по време на с*кс, като запуша на жена ми клапата за въздуха даже се раздвижва!
  • 30 Малко статистика, г-н Мангъров

    14 15 Отговор
    Процентното съотношение на "Брой смъртни случаи" спрямо "Общ брой регистрирани случаи: Швеция - 6,7%, Франция - 7,7%, Гърция - 2,3%, Австрия - 2%, Германия - 3,5%, UK - 11%, България - 4%. Добре е да се отчете факта, че в Швеция би трябвало да има по-малко заразени, по ред причини - ниска гъстота на населението, съчетана с факта, че населението е разпределено на множество острови. Добре е да се отчете и факта, че в Германия и Франция има значително повече имигранти, които вероятно са пътували до родните си места. Швеция като туристическа дестинация не е толкова посещавана, колкото Гърция. Въз основа на тези разсъждения, в които споменах само малка част от факторите, съм на мнение, че моделът на Швеция (и UK) определено е губещият, поне до момента. България е някъде по средата, въпреки че се говори, че в статистиката за смъртни случаи влизат и такива, които не са вследствие на COVID (което, ако наистина е така, то значи че важи и за други държави). Но дори и да е така, това би означавало, че "реалният" процент в БГ е дори по-нисък. Затова, благодаря Ви, г-н Мангъров, колкото и да ми се иска да Ви вярвам, отново не успяхте да ме убедите. Даже напротив, с грешните си твърдения само засилихте недоверието ми към Вас. Държавите с по-строги мерки определено имат по-нисък процент смъртни случаи, въпреки че са с много по-голям брой население, по-голяма гъстота на населението и по-голям човекопоток.
  • 31 НАЙ БЕДНИЯ НАРОД

    9 1 Отговор
    НАКРАТКО Депутат, софра, запой. Преход, пасмина, застой. Болни, доктори, рушвет. Кмет, корупция, разцвет. Безпорядък, рев, искри. Алкохол, жени, псувни. Цици, интернет, Айфони. Бизнес, спонсор, милиони. Обир, банка, далавера. Ред, полиция, химера. Път, поръчка, магистрала. Катастрофа, вой, раздяла. Улици, ремонт, павета. Кражби, сеч, екодървета. Фирми, призраци, офшорки. Евро, сметки, уговорки. Избори, елит, управа. Шок, пародия, държава. Изход, бягство, терминал. Народ, история, финал...
  • 32 Стига

    11 9 Отговор
    Това верно ли го говори Мангъров или вече си пишете, кой-каквото му скимне.
    Д-р Мангъров, до преди месец говорихте как никога не сте се ваксинирал с противогрипна ваксина, а сега - всяка година се ваксинирате, че и близките си..
    По-добре да четете поне статиите...
    С тази статия доверието ми в Мангъров се срина окончателно...
    Заразяване с коронавирус при температури от 26 градуса и нагоре на открито не може да има, защото концентрацията му във въздуха е много ниска. Това важи за цялата група коронавируси. Нелепо е да сравнявате лятна ситуация на открито със ситуация - затворени и непроветриви помещения. Ето ви 8 учителки са с коронавирус от едно и също училище, защото в учителската стая са били без маски.

    Коментиран от #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Малко статистика, г-н Мангъров - P.S.

    4 3 Отговор
    И, понеже дадохте Швеция, Франция и Гърция за пример, ще спомена нещо по-конкретно за гъстотата на населението в тези държави: Швеция - 23/кв.км., Гърция - 85/кв.км., Франция -103/кв.км. Излишно е да спомемавам, че Швеция се води за една аот държавите с най-висок стандарт на живота.
  • 35 И един въпрос, г-н Мангъров

    6 5 Отговор
    Понеже казвате: "В работата си не съм носил маска, въпреки че съм работил в среда, която е болнична" - надявам се, имате предвид само случаи, в които не е постановено да се носи маска. Или не носите маска дори и в такива случаи?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 бон

    10 6 Отговор
    И Берлускони каза, че ако се беше разболял в началото ма пандемията нямаше да бъде спасен. За всички е ясно , че стриктните мерки бяха задължителни , за да се опознае болестта и да не се задъхва здравната система. много човешки животи бяха спасени благодарение на карантината. Мангъров е вреден , за затвора е.
  • 38 Пламен

    6 5 Отговор
    Маските не предпазвали ? Да каже кое е по добре с маска или без маска. Ясно е, че 100% не защитават. Ама кое е по добре ?
  • 39 Тра ла ла

    2 1 Отговор
    А бе ,'що не мога да гласувам?
  • 40 Християнин

    6 7 Отговор
    Поклон Д-р Мангъров, дълбок поклон за думите ти.
  • 41 за Мангърчето

    6 7 Отговор
    Мангърка , пий си пирамема , не се излагай , прекалено се филмираш
  • 42 МКостов

    10 7 Отговор
    Отново е прав,Мангъров.Но,понеже е неудобен,говорейки простичката истина,го неглежират.А така им и изнася.

    Коментиран от #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ковид

    8 7 Отговор
    Въпросът е кога ще осъдят тоя изкукуригал старец,пълнещ главите на психически нестабилни българи с глупости.Заради налудничавите му изказвания , заразата продължава да се шири.Той трябва да бъде съден за тероризъм
  • 45 Каква истина говори?!

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "МКостов":

    В частта за брой смъртни случаи в различните държави, единственото вярно е за Беларус (казва го във видеото, в статията не е споменато).
  • 46 Напъните на Мангъров

    5 5 Отговор
    Мангъров, признай си, че завиждаш на Мутафчийски, който е класи над теб. Зависта, пречи на българите, много им пречи.................

    Коментиран от #47

  • 47 Дааа

    7 3 Отговор

    До коментар #46 от "Напъните на Мангъров":

    За какво да завижда за чувалите с трупове ли?

    Коментиран от #48

  • 48 Ха ха ха

    1 3 Отговор

    До коментар #47 от "Дааа":

    Просто е излишно да ти се обяснява.
  • 49 гаврош

    4 3 Отговор
    Този къде работи, в болница или в телевизия? Не вижда ли че всеки се спасява както може!
  • 50 клошар

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Гоуст":

    Защо наричаш хората дебили,всеки си избира сам,да носи или да не носи маска !
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 хаджиева

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Борчо":

    Борчоооооооооооооо, ама ти наистина си дръвце!Е, твоя живот може някой и да го е спасил, ама не от Ковит, а временно от глупост..но по нататък не се знае....
  • 53 Котарак

    4 2 Отговор
    Доволен съм от многото минуси на първите десетина коментара. Надежда за народа има. Явно не всички сме изкукали. :)
  • 54 Нина

    5 2 Отговор
    Който го е страх да си седи вкъщи и да не мърда, който не го е страх да си живее нормално. Абсолютно против съм да налагат на всички ограничения. Всеки сам да избира.
  • 55 Мангъров не казва, че

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "КОВИД 19 ХАХАХА":

    вирусът е измама. Следователно според теб не би трябвало да е прав за всичко.
  • 56 Ами сложи очила или шлем

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "ицо":

    освен маска. Не може на 100 %да се предпазим естествено с маски. Целта на маската е ако има болни, които кихат и кашлят да се намали скоростта на пруските съдържащи коронавирусни частици и да не се разпространяват в радиус от метри. Тъй като има и много безсимптомни заразени, които пренасят и разпространяват ковид-19 маски се носят от всички на закрито, особено в градски транспорт. Или в болници и други места. Маската ако се сменя често и се поддържа чиста частично защитава и този, който я носи(в случай че не е заразен още), защото би поел много по-малко вирусни частици ако е с маска и е на място, в което има заразени(няма значение дали са болни или безсимптомни заразени). Естествено ако се носи правилно и е чиста, а не парцал, който не се сменя със седмици, пипа се с мръсни ръце и се тика в джоба или в мръсна чанта. Учениците доколкото зная са задължени да носят маски само в коридорите, където се смесват класовете, но не и в час. За да не се разпускат цели училища в карантина, а само съответната паралелка, в случай че се появи дете със симптоми, което е с положителен PCR тест. Хем искате децата да учат присъствено, хем слушате този Мангъров, който явно е заинтересован да има повече болни деца. Може в повечето случаи да не боледуват тежко, но са супер разпространители и могат да заразят възрастни учители, дядовци и баби и т. н. А има смъртни случаи и сред деца, макар и доста малко. Сред около 7000 починали в Турция 20 са деца под 15 години. Като %може да е
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове