Last news in Fakti

18 Септември, 2020 11:10 2 264 16

Приеха промените в Закона за лечебните заведения на първо четене

  • даниела дариткова-
  • закон за лечебните заведения

БСП не подкрепи предложенията

Приеха промените в Закона за лечебните заведения на първо четене - 1
Снимка: БГНЕС

С кворум от 121 депутати, малко преди 9,30 ч. започна пленарното заседание. Депутатите от парламентарната група на БСП не се регистрираха. Депутатите разгледаха на първо четене промени в Закона за лечебните заведения, внесени от лидера на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Поправките са свързани с изискванията какъв да е съставът на контролните органи на държавните и общински лечебни заведения, съобщи БНР.

"За" промените гласуваха 91 народни представители, "против" - 3 и "въздържали се" -66, с което те бяха приети.

Изпълнителните директори на университетските болници ще могат да преподават в съответните медицински университети, решиха народните представители. Работещите на трудов договор или по служебно правоотношение и са управители на управителни съвети и съвети на директорите ще могат да преподават. Вносителят на предложението д-р Даниела Дариткова поясни:

"Тревогата идва от сигнали от управителите на големи лечебни заведения, университетски болници, заради това, че на тях, съгласно действащите разпоредби на Закона за публичните предприятия, им е забранено да работят по друг трудов договор и те няма да могат да упражняват преподавателска дейност. Именно затова аз привеждам в съответствие Закона за лечебната дейност, като си позволявам да дам възможност на управителите и директорите на големи университетски болници да работят и по трудово правоотношение - т.е. да могат да сключат договор със съответното висше училище и да осъществяват преподавателска дейност, защото в противен случай, ние дискриминационно ограничаваме възможностите, тези лечебни заведения да се управляват от директори, които са придобили някаква научна степен, съгласно Закона за развитие на академичния състав".

БСП не подкрепи предложенията. Депутатът д-р Георги Михайлов поясни, че се ограничава възможността работещите в лечебните заведения да бъдат членове на управителните съвети.

"За работата в лечебното заведение става дума, за специалисти, които са от това лечебно заведение, и които по този начин няма да могат да участват в бордовете за управление. Другото отдавна е съвместено, дали е било съобразено с новия закон, или не, то си е вървяло винаги. Винаги, хората, които са преподаватели, си имат втори преподавателски договор. Въобще не става дума за това. Става дума за професионални ангажименти в лечебното заведение, тъй като управленският договор ви лишава от това право. Ако не го знаете това нещо, аз ви го казвам".

В парламентарния контрол участва вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря за средствата, отпуснати от ЕС за справяне с последиците от Covid-19. Въпроси има и към петима министри, сред които са Кирил Ананиев и Теменужка Петкова.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    6 0 Отговор
    Дано преводачът да е бил на ниво, иначе пак поправки.
  • 2 габровец от варна

    10 1 Отговор
    Ясна работата....Щом Томито и всичката останала банда са там,сега ще я наредят. Посвоему.😅
  • 3 Йом Кипур

    16 1 Отговор
    Прави ли ви впечатление как кворум винаги е наличен за антибългарските законопроектчета?
  • 4 ТаУмВзе

    16 1 Отговор
    Геноцида си върви! ОСТАВКА СЪД ЗАТВОР! Интересно е когато Матряла измре от кого ще Крадът!
  • 5 Юсуффф

    12 1 Отговор
    ГЕРБ-развъдник на калинки.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Перо

    5 1 Отговор
    Корумпетата от Воля,вече не се крият,а открито подкрепят тиквата,иначе присъдата на Марешки ще стане реалност! До сега статуквото 25 г.подкрепяше корупционната система,въведена от оня с лилавите венци,държавните предприятия,вкл.болници и ДКЦ-та да издържат некадърни чиновници,наложени като членове на борда или контрольори и да получават втора заплата,когато за редовия състав се бавят заплатите 3-4 месеца,а ефективността от тяхната дейност е нулева и не носят никаква отговорност за решенията.След като има договор за управление
    между директора и министерството и цялата отговорност пада върху носителя на изпълнителната власт,защо е нужна паразитна “шапка”, на издръжка на работника?Тази практика трябва незабавно да бъде премахната!
  • 8 Народът

    4 0 Отговор
    ЗАЩО ПЪРВО НЕ СЕ РАЗГРАНИЧАТ МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ ОТ ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ И ТИЯ ОТ ОБЩИНСКИТЕ И ДЪРЖАВНИ БОЛНИЦИ?!КАКВИ СА СРЕДНИТЕ ЗАПЛАТА ПРИ ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ?!ТАКА ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ ПРИЧИНАТА ЗА ГОЛЕМИТЕ ЗАПЛАТИ В ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ И МАЛКИТЕ В ОБЩИНСКИТЕ И ДЪРЖАВНИ БОЛНИЦИ.ЗАПЛАТИТЕ НА СЕСТРИТЕ И МЕДИЦИНСКИЯ ПЕРСОНАЛ В ОБЩИНСКИТЕ И ДЪРЖАВНИ БОЛНИЦИ НЯМА ДА СЕ ОПРАВЯТ НИКОГА ДОКАТО ТЕЗИ БОЛНИЦИ НЕ СЕ ПРЕРЕГИСТРИРАТ ПО ЗАКОНА ЗА ЗДРАВНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ.ТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА!ТАКА ДЪРЖАВАТА БЯГА ОТ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА СВОИТЕ БОЛНИЦИ!ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР ЗАЕДНО С ФИНАНСОВИЯ МИНИСТЪР СА ОТГОВОРНИ ЗА СЕГАШНОТО НЕЗДРАВОСЛОВНО СЪСТОЯНИЕ НА ТЕЗИ БОЛНИЦИ!
  • 9 Грейс

    6 0 Отговор
    От колко места ще получават пари? Много от докторите станаха като многоръкия шива. За тях умора няма, затова качеството на здравеопазването е на ниво 0.
  • 10 chi

    3 1 Отговор
    Даниела Дариткова - ГЕТ АУТ!
  • 11 Народът

    3 0 Отговор
    Общинските и държавни болници трябва да се пререгистрират по закона за здравните заведения!Те не могат и не трябва да са ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА.Запомнете го господа депутати.85% от българите го искат.Това са най-бедните българи.150 частни болници са излишни.ПРЕМАХНЕТЕ ГИ!Това ще намали и даже ще премахне недостига на медицински персонал.НАПРАВЕТЕ ГО!
  • 12 Народът

    3 0 Отговор
    Общинските и държавни болници трябва да се пререгистрират по закона за здравните заведения!Те не могат и не трябва да са ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА.Запомнете го господа депутати.85% от българите го искат.Това са най-бедните българи.150 частни болници са излишни.ПРЕМАХНЕТЕ ГИ!Това ще намали и даже ще премахне недостига на медицински персонал.НАПРАВЕТЕ ГО!

    Коментиран от #16

  • 13 Търъритничкътъ

    0 0 Отговор
    Кът мисирка бегам през ограда
  • 14 Стефанов

    0 1 Отговор
    тОВА Е НАЙ-УРОДЛИВАТА СИСТЕМА В БГ. пРЕДСТАВЕТЕ СИ - НАД 400 БОЛНИЦИ ОТ КОИТО МИНИМЕМ 100 СА ЗА ИЗХВЪРЛЯНЕ. чАСТНА БОЛНИЦА ОЗНАЧАВА СТРУКТУРА - КОЯТО ТЪРСИ ПО ВСЕВЪЗМОЖНИ НАЧИНИ ТОЧЕНЕ НА ПАРИ...сИСТЕМАТА Е ПЪЛНА С КОРУПЦИЯ - ИЗМАМНИЦИ БЕЗБРОЙ. нЕОБХОДИМО Е ТОТАЛНА ПРОВЕРКА...Всички пътеки в които се ползват т. нар. пътеки- да се преразгледат. В 21 век токтор преглед не прави... Това са професионално огначени хора на тема ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ с мания за величие и болни амбиции.
    В случай с т. нар. преподаване - ето още една врата за ТОЧЕНЕ НА ПАРИ....
  • 15 Мария ТЪнасова

    1 0 Отговор
    Къде и Мария ве? Да не сте я пуснали на чобан'ти да я любят тия дни? Пак булка,а. Нека, нека да улабят завалията, да прокарат сиренака
  • 16 НАТО ВЕЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Народът":

    Не че нещо, но изказванията ти показват, че не познаваш "Закона за лечебните заведения". Точно в него е записано, че "лечебните заведения" се регистрират по "Търговския закон".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове