Last news in Fakti

18 Септември, 2020 17:26 1 433 16

МЗХГ предлага по-строги правила за етикетите на храните, съдържащи имитиращи продукти

  • имитиращ продукт-
  • имитиращи млечни продукти-
  • имитиращи продукти

С предложените изменения се въвежда изискването върху етикета на продукт или за приготвена храна, съдържащи имитиращ продукт, наличието на такъв да бъде посочено изрично

МЗХГ предлага по-строги правила за етикетите на храните, съдържащи имитиращи продукти - 1
Снимка: БГНЕС

Въвеждат се по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които са използвани имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. Това предвижда Проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерство на земеделието, храните и горите.

С предложените изменения се въвежда изискването върху етикета на продукт или за приготвена храна, съдържащи имитиращ продукт, наличието на такъв да бъде посочено изрично. В случай, че храната не е опакована предварително, изискването следва да се изпълнява като информацията за вложения имитиращ продукт трябва да бъде налична на мястото на продажбата или предлагането.

С Проекта се въвеждат конкретни изисквания по отношение на съдържанието на сухо вещество и неговата масленост в саламурените сирена, съобразени с изискванията на Кодекс Алиментариус - международно признати стандарти за храни, създадени в защита на здравето на потребителите и осигуряване на честни практики при търговията с храни.

Прецизират се въведените в Наредбата през 2018 г. национални мерки за предоставянето на информация за храните по отношение имитиращите продукти, които са насочени към защита правото на информиран избор на потребителите и предотвратяването на измами.

Имитиращите продукти трябва да се предлагат в обектите за търговия с храни предварително опаковани от производителя, на отделни щандове или на обособени за целта места, различни от тези, на които се предлагат млечните продукти и ясно обозначени с надпис „Имитиращи продукти“.
С прилагането на нормативния акт ще се постигне подобряване качеството на млечните продукти и предоставяне на повече информация на потребителите. Друга цел на наредбата е да се защитят българските производители на сурово мляко и млечни продукти.

Очаква се също заложените в проекта изисквания да допринесат за повишаване търсенето на сурово мляко, чрез стимулиране употребата му при производството на млечни продукти, както и да повишат потребителския интерес към различните видове млечни продукти.

Бележки и становища по Проекта на Наредбата могат да се изпращат до 19 октомври 2020 г., включително.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    12 0 Отговор
    Защо изобщо се позволява да ги произвеждат тия имитиращи продукти?!? Пълни са с всевъзможни боклуци, даже кучетата не ги ядат, ама за средностатистическия българин е ОК

    Коментиран от #6, #8

  • 2 миш

    4 1 Отговор
    Защо,се разрешава да се продават имитиращи продукти-какво е това животно?Я,СЪМ У СУПЕРО ЗА ЯДЕНЕ?Ама има банани,кеф.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тъп народ, слаба държава!

    6 1 Отговор
    По строги мерки за етикетите?!?!! Тия от инспекцията и от министерството, са толкова безмозъчни п***и, че биха продали и майка си за 2 пършиви лева! Кога ще има новина "по строги мерки за производството на храни а не само на етикетите или пакетчето. Те саламите, половината като го хвърля на кучето и то бяга като попарено.
    Най обичам--> "Баница със сирене" 1.20лв.
    Пък тя наблъскана с извара, не се яде.
    Ми направи я 2 лева ама сложи сирене, постарай се малко. После ревът "бизнес не се прави в тази държава" Толкова много малоумници на едно място няма!!!!
  • 5 Azz

    4 0 Отговор
    Много е интересно,че от както трябваше имитиращите продукти да са на отделна витрина, те изчезнаха....
    Останаха само "истинските"...
    Някой има ли обяснение?
  • 6 мандрев

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Един":

    Защото са по евтини. Хора с пенсия 200 лв не могат да си купят сирене от 12 лв, но имитация от 5 по могат. Освен това не са толкова вредни колкото новичок. Всеки разбира от качественото, но не всеки може да си го позволи.

    Коментиран от #12

  • 7 Гост

    2 0 Отговор
    Тия МЗХГ предлагат по-строги правила за етикетите, за да могат да вдигнат рушфета. Сега си цакаш рушфетче и казваш какво да ти пише на етикета, очевидно кеша е малко и не стига вече...
  • 8 Попитай

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Един":

    един бивш здравен министър със специалност ВЕТЕРИНАР не съм сигурен Найденов май беше. Те тоя продажник прие двойния стандарт и го узакони!!!
  • 9 Намандръсяни

    1 0 Отговор
    Вода ,сол и желатин = на сириене
  • 10 Сирене серене

    0 0 Отговор
    Все тая
  • 11 Актуална Антена

    1 0 Отговор
    И ся кое е по опасно за здравето, Ковидо или Храните тип комбиниран фураж?
  • 12 Ето пак

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "мандрев":

    Това не доказва ли идиотщината на българския малоумник?
    Обясни ми ти.... Ако ти се яде хляб, но знаеш, че единия е 10лв и е истински а другия 050ст. Ама има добавени лай*а, ще го купиш, защото не можеш да си позволиш по скъпия ли?
    Просто спираш да го ядеш и толкова. Или пък си взимаш брашанце и маичка и си правиш вкъщи.
    Ама тясногръдието си личи от всички граници на тази държава. Свикнала баба ти да дъвче шпекови салами...
    Като няма пари за истинско сирене, ще прави както са правили на времето
    Хамбара пълен с кучани, дама пълен с крави и ще яде истинско сирене. Обаче те какво.... Взеха да се гражданеят, 90% от Софианци живееха из селата ама сега не се говори с тях, щото "аз съм от София... Само че не ни стигат 1.20лв. за бучка сирене. Кажи ми, това не е ли върховна форма на идиотщина?
    Наконтила се баба ти с 4 вида червило и 3 слоя фон дьо тен... Кафенцето с два пръста го вдига, обаче тараши стинките под ъгловия диван, да ди купи сирнье за попарката. Хахахах

    Коментиран от #13

  • 13 Ганьо

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ето пак":

    Абе дай да си правим всичко на полето,а?!Решението е да се вдига стандартът и покупателната способност,но толупът от СИК унищожава народа всеки ден!!!
  • 14 Няма как

    0 0 Отговор
    Ако ще и грамофона да ди пуснеш, боклуците на пазара винаги ще съществуват. Какво са се заоплаквали всички, за некачествените храни. Някой да ми посочи, нещо което е доказано качествено. Или държава, в която всеки да си позволява всичко и да е качествено. Това са приказки под шипковия храст. Не съществуват такива сюреализми разберете го. Няма как във Франция, такава икономика, на светлинни години от нас, да е пълно с боклуци по магазините а при нас, да течат ручейчета с вино и от дърветата да падат луканки. Аз не се оплаквам от стандарта. Яде ми се качествено, купувам си го. Когато нямах пукнат лев, не купувах точка. Никой на сила не ни кара да купуваме боклуци. Бях тръгнал със сирена... Та да обясня, понеже съм много тясно в този бранш.... Скъпи, евтини. Всиииички се манипулират по различни технологии. Било е така още от на Бай ти Тодор, че баща му времето. Завършил съм технологии на млечните храни и повярвай ми, няма кой по добре от нас да знае за това. Цената се определя от няколко фактора. Но основен е, кой колко плаща за реклама и кой колко плаща за това, да не бъде разнищван относно качеството на крайния продукт. Тази политика с тия етикети, единствено ще надуе цените, нищо повече.
    Ама ме яд, че позволявате да ви манипулират тоооолкова смешно и лесно. За това пак ще се повторя
    Прост народ, слаба държава!
  • 15 глупости

    0 0 Отговор
    До "ето пак".........
    Как в днешните дни ще накараш младите да отидат на село и да си произвеждат храна ? И защо визираш бабите......трябва да отидат по селата, за да живеят в постоянен страх. ...така ли? Някога , умнико, в България е имало истинско селско население - земеделци, животновъди, хлебари, овощари и пр. общности, които са произвеждали, продавали, осигурявали храна за градовете. Тези хора са били скромни, живеели са с това, което сами си произведат, не са имали пенсии и са работели по полето, докато могат да се движат, след което производството се е поемало от децата и внуците им. Нооооо идва 9 септември и всичко се национализира. ...унищожават възможността хората сами да вземат решения как да живеят. Така е започнала гибелта на българското село. И сега постоянно някой праща някого си да "копа картофи".
    А що се отнася до фалшивото сирене и всичките други ментета......омръзна ми да дъвката тази тема. Нещата или се решават или не. Само превземки и прах в очите. Нищо не се прави в тази насока. Кучетата си лаят, керванът си върви

    Коментиран от #16

  • 16 Колко зле

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "глупости":

    Дори не осъзнаваш какви глупости бръщолевиш!
    Не съм казал никой да ходи на село....
    Кой къде и какво е развивал на времето, си остава за тогава. Ти като ми плямпаш врели не кипели, какво ще анализираш като методика, драскач такъв. Седи и чака вкъщи, някой нещо да направи. Стегни се и се промени сам себе си, не да ми говориш на изуст, че сте ми толкова закърнели, направо да го досрамее човек, че е българин.
    Къв 9 септември кви 5 лева. Или правиш нещо и си някой или ми говориш това което дядо ти ти е говорил на времето. Да не мислиш, че по дядо ти Тошово време е имало субсидии и частни ферми?!?
    Даже не знам защо се хабиш, след катоне знаеш какви глупости говориш.
    Казах, като спестиш 2 лева от банички, ще идеш в някое селце, ще си купиш от някоя баба прясно мляко и ще си го подквасиш, кво сте ревнали тука... Те ви фърлят пясък в очите и вече доволство на макс. Дори статията не е истинска а е написана за пълнеж!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове