Last news in Fakti

20 Септември, 2020 08:30 2 370 23

Специалистите: Трудно е, но децата трябва да са с маски в училище

  • маски-
  • училище-
  • коронавирус

Носенето на една и съща маска през целия учебен ден крие опасности, коментира алергологът д-р Тихомир Мустаков.

Специалистите: Трудно е, но децата трябва да са с маски в училище - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Медицинските специалисти са категорично „за" задължителното носене на маски в училище, предаде NOVA. Темата беше дискутирана на 19-тата национална медицинска среща „От зърното до здравето".

Въпреки притесненията на голяма част от обществото носенето на маски в училище вече е задължителна мярка срещу разпространението на коронавируса, а специалистите по здравни грижи са категорични, че това е добра стъпка в борбата със заболяването.

„Според мен е добре, въпреки, че разбирам, че им е трудно, но в края на краищата виждаме, че в училищата има разпространение. Това все пак е механична преграда, която спира разпространението на вируса”, каза вирусологът проф. Радка Аргирова.

Въпреки това обаче, носенето на маска продължително време крие и своите рискове. „Учениците са заети в училище около 8 и повече часове. Носенето на една и съща маска за целия този период, според мен наистина крие опасности от инфектиране с други инфекции и при евентуално полепване на COVID-19 - губене на протективната фукнция на маската”, коментира алергологът д-р Тихомир Мустаков.

Именно затова според лекарите трябва да се обърне внимание на периода през който трябва да се носят маските. „Трябва да бъде регламентирано колко време да бъде носена маската, защото след около 2 до 4 часа тя започва да става по-скоро развъдник на инфекции, отколкото предпазващ филтър”, казва още Мустаков.

Не по-малко важни обаче са и другите мерки за безопасност. „Нека по-често да се сменят дрехите, да се изпират. Да се дезинфекцират не само ръцете и маската, за която стана въпрос, но и дрехите”, посочва Радка Аргирова.

С началото на учебната година се появиха и нови случаи на заразени с коронавирус, но според специалисти причината не е връщането на учениците в класните стаи.

„Аз мисля, че е от предходен период, защото до колкото имам сведения - това беше буквално в първите дни на учебната година. Мисля, че в следващите дни ще има още повече открити ученици с позитивен тест”, смята Аргирова.

На този етап маските в училище остават задължителни.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФААШИЗЪМ

    61 5 Отговор
    УБИВАТ ДЕЦАТА ВИ РОДИТЕЛИТЕ СТЕ СЪУЧАСТНИЦИ В УБИЙСТВОТО ТОЛКОВА СТЕ ДОЛНИ СЪУЧАСТНИЦИ КАК НЕ ВИ Е СРАМ ОТ ГОСПОДА РОДИТЕЛИТЕ???????????ЩО ЗА ХОРА СТЕ ДА ПОЗВОЛЯВАТЕ БАВНО ИЗТРЕБВАНЕ НА МЛАДИЯ ОРГАНИЗЪМ КОЙТО ЩЕ ИМА 100%ПОСЛЕДСТВИЯ ЗА В БЪДЕЩЕ БЕЗРОДНИЦИ КАТО ГОСПОДАРИТЕ ВИ!ПРЕДАТЕЛСКА РАСА!500 ГОДИНИ СА ДОКАЗАЛИ РОБСКОТО ВИ СЪЗНАНИЕ!РОБИ ПРИКОРНИ!СУБУЖДАЙ СЕ!

    Коментиран от #13

  • 2 А в 12 клас и с капyти

    22 2 Отговор
    ....
  • 3 Тая снимка

    28 5 Отговор
    Ме отвръщава. Децата са с закрити носове и уста. Край с училищата. Добре че нямам деца. Та аз по добре ще ги гледат от колкото техните родители.
  • 4 Направо

    47 5 Отговор
    затваряйте училищата завинаги.И без това ползата от тях е колкото децата да се събират да пушат по дворовете.Половината 8-мо класници не знаят таблицата за умножение а ако попиташ тези от 12-ти клас как е името на Вапцаров над 90% ще отговорят Къци.
  • 5 Дед

    43 4 Отговор
    Тези, които вземат решенията, да се носят маски, ще са виновни за заболяванията на децата от други, много по тежки болести, които ще причиняват вмирисаните маски.
  • 6 Баба Марта

    37 2 Отговор
    И тия са лекари и учени! Какъв срам!

    Коментиран от #23

  • 7 Всеки да провери

    44 2 Отговор
    И ще разбере че маската е "белег" ,"знак" ,а не предпазно средство ... Добре ще да е да има открита дискусия за вредите от "маските носени върху носа и устата" ... като резултат намалява притока на чист въздух в тялото ... СЪБУДЕТЕ СЕ ... СТАНЕТЕ И БОРЕТЕ СЕ ЗА СВОБОДАТА КОЯТО БОГ Е ДАЛ НА ВСЕКИ ...да Диша СВОБОДНО и да Говори СВОБОДНО... Да взема решения, да ИЗБИРА СВОБОДНО ...
  • 8 бушприт

    6 0 Отговор
    „От зърното до здравето". От зърното на мама до здравето ни. Да уточнимъ,сучейки.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ха ха ха

    35 2 Отговор
    Ей много сте прости, ви носите ли маски бе ПАРАЗИТИ, цял ден с маски децата не могат, Еми като сте толкова отворени на приказки, раздава ите маски на учениците през два часа, малоумници, махаите се изроди
  • 12 супа топчета

    42 2 Отговор
    Covid19 е измама! Маските са за да мълчим! Стараха е за да изпълняваме! Глобит са за да сме овце завинаги! Политиците са паразити! Докторите станаха търгаши и мръсници! Медиите са средствата на диктаторите! Свобода на народа! Долу тиранията! Стига робства и тероризъм над населението!
  • 13 Родител

    3 16 Отговор

    До коментар #1 от "ФААШИЗЪМ":

    Не те разбирам. Срещу какво тъй се настъпил?
    Искаш децата да са с маски или не? Или нещо друго? А що се отнася до Господа той сам е казал - отдайте Кесаревото Кесаря, а Божието Богу. И още ако човек изпие отрова то тя никак няма да му навреди, стига да я прекръсти.
    Не болестите и не смъртта са най-важни за християните, а как ще посрещнат Господа. Къде ще отидат дошлите им след смъртта.
  • 14 JY Moineau

    29 2 Отговор
    А увеличените нива на въглероден двуокис (останал в маската от издишването), който вдишват децата??? Това влияе на мозъчните функции....
  • 15 НАЙ БЕДНИЯ НАРОД

    24 2 Отговор
    ДА , така е ! НЯМА COVID-19 ! Няма и COVID-2020 ! Зад всичко това стои Неправителствената , МОШЕНИЧЕСКАТА и САТАНИНСКА организация " СЗО " , която се управлява и финансира от БИЛ Гейтовци , СОРОВЦИ , РОТШИЛДОВЦИ , РОКФЕЛЕРОВЦИ и още други , които не си знаят парите и искат да съсипят живота на цялото човечество ! НЯМА нито КОВИД-19 , нито КОВИД-20 ! Живейте си ЖИВОТА ! Най-лошото , че посегнаха на ДЕЦАТА ! На бъдещето на света ! На най-чувствителното - ДЕЦАТА ни !
  • 16 Маските?!

    23 2 Отговор
    На кои са нужни?Отговорът е елементарен-на режисьорите на една от най-гадните постановки за човечеството!Без тях няма информация за степента на контрол над простолюдието.Затова на тях ще се държи все по-строго.
  • 17 111

    15 2 Отговор
    Посягат на децата защото най-лесно могат да ги убедят в ковид.Защо няма протести срещу ковид? Защо опозицията като Отровно трио, Радев, БСП не се изказва против ковид? Дали е наистина опозиция или само играе опозиция и следва зададения план като ГЕРБ.

    Коментиран от #20

  • 18 споко сикаджии

    12 1 Отговор
    лъжи, пропаганда за сплашване, позор. да не ревете после продажни журналя.
  • 19 Слава на Тангра

    3 6 Отговор
    Тангра, бди над истинския българин , исусовите юдеопоклонници да му мислят
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 В Германия

    1 0 Отговор
    Децата в час са без масив междучасие са с маски.
  • 22 цффтредццжбхй

    2 0 Отговор
    Смешници.Лично се убедих коко "страшен" вируса.Приятел дарчанин го изкара.Първия ден след като излезе бягахме 2 км и бягане 1500 стълби.И после той отиде да тренира нафитнес а аз останах да повторя.Той е човек на 51г.мен 14 дена ме влачи болка във врата и мускулите около врата.Болки в гърлото и ухото с два от тези 14 дена и разстройство.През този период си тренирах същата тренировка описана по горе.Като само два от тези 14 дена едва направих и половината тренировка.Само убиват децата с тези маски.И за да не ме търсят дали съм бил болен или не,ползвам смартустройството да пиша коментари,не ползвам социални мрежи,и не използвам смартфони за разговори.Както и интернет ползвам от хора не сменили паролата си от фабричната,или от отключни мрежи.
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Баба Марта":

    Докторите, това се индивиди със садистични наклонности, които са намерили социална реализация в лекарската професия.