21 Септември, 2020 08:51 5 452 47

Съветник на Радев: Неграмотно преписват конституцията

  • иванка иванова-
  • конституция-
  • президент

ГЕРБ си променят позицията в много кратък срок

Съветник на Радев: Неграмотно преписват конституцията  - 1
Снимка: БГНЕС

"От пролетта на тази година има драматично влошаване на качеството на законодателството. Народното събрание влезе във френетична активност, давайки си сметка колко малко време му остава до края на мандата". Това каза пред БНР Иванка Иванова, съветник на президента Румен Радев по правните въпроси.

Тя допълни, че при гласуването на Изборния кодекс, ако не са били т.нар. "референти" от администрацията на Народното събрание, е щяло да се стигне и до по-парадоксални ситуации:

"Имаше един текст, който беше гласуван три пъти, което е скандално и противоречи на Конституцията, която изисква в две гласувания да бъдат приемани законите".

"При допускането на съвместна възможност и за машинно гласуване, и за гласуване с обикновени бюлетини има сериозни пречки. ГЕРБ си променят позицията в много кратък срок. Преди беше изцяло подкрепено въвеждането на машинно гласуване, като не се прави нищо за предприемане на административните стъпки, които изискват прилагането на закона. Сега отново се допуска провеждане на смесен вариант, който е оспорван и от юристи, и от политолози, и от експерти", допълни Иванова.

Тя вижда въожност за друг и за създаването на проблем, който свързан с ветото на президента и с отпадането на забраната да се провеждат референдуми по теми, които са от компетентността на Велико Народно събрание.

По думите на съветника на държавния глава проектът на управляващите за нова Конституция е напълно несъстоятелен и в пълно противоречие с установените принципи за качество на образованието.

"Това е неграмотно преписване на действащата Конституция".

Иванова изтъкна още едни проблем в сегашната Конституция - непоследователното прокарване на принципа за разделение на властите:

"Там има голяма фигура като главния прокурор, който у нас е издигнат като отделна конституционна фигура и който през последните години видяхме, че не може да се еманципира от тоталитарната си роля да служи за стожер на една управляваща партия. И този конституционен проблем, който може да бъде решен с едни умерени промени в рамките на обикновено Народно събрание, не намира своето решение в проекта за нова Конституция".

Като друг сериозен проблем Иванка Иванова спомена:

"Ако знаем кой прокарва политическото влияние върху прокурорите и ако то е политическо, можем да му противодействаме, когато то нарушава Конституцията. Сега сме в ситуация, при която издигнатата във фетиш независимост на прокурорите е приравнена на тази на съдиите и позволява неинституционални сили да подреждат избора за главен прокурор, избора за членове на прокурорската колегия".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опппа

    38 48 Отговор
    Иванка се изказа!!!!!!! Ок я ни разкажи кога започнаха и защо протестите!!!!!! Когато излезе истината за далаверите ви с Бобоков, Узунов, Божков.

    Коментиран от #24

  • 2 ВЪН ХИТЛЕРА И РУСКИЯ ДЕБ'ИЛ-ЧОРАПА

    30 44 Отговор
    ОТ ДУНДУРКОВ 2!
  • 3 До оппа

    34 24 Отговор
    Започнаха като видяха кюлчетата и пачките бедните бьлгари

    Коментиран от #7, #8, #43

  • 4 Клепара

    16 11 Отговор
    АВЕ....КЪДЕ Е БАТКО...УШИ?
  • 5 Хаххахаххах

    19 22 Отговор
    Какъв гьон сурат.Типичен пролетариат

    Коментиран от #14

  • 6 цербер

    22 8 Отговор
    Иванка Иванова, съветниЧКА на президента Румен Радев по правните въпроси.
  • 7 Опппа

    10 10 Отговор

    До коментар #3 от "До оппа":

    Нее нее свери си часовника.
  • 8 Хиииииииихиииии

    23 26 Отговор

    До коментар #3 от "До оппа":

    Г'ей Тройката,Черепа,Мустака,МАЙЧЕТО -Пиялката,Лупи, Пикаещия в шадраваните, Маджото и Сие.... наистина са "Бедни Българи"..
    Хихихихии...
    Виждал ли си жив...беден Комуняга?
    Хихихихии
  • 9 Реалист

    31 30 Отговор
    Типично нагла и простовата, като 90% от БГ крадливите комунисти!
    Тази е по-проста и нахална дори от Фат-мака!

    Коментиран от #15

  • 10 Кибика

    15 11 Отговор
    МАЛИИИИ...коф е тоа.мАж , бре хаирсъзи?!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 покруса

    13 7 Отговор
    Т ва не е мАж,а Мъш.
  • 13 Хахаха

    18 20 Отговор
    Колкото повече съветници, толкова повече за смях става!!!!
    Вместо президента...по добре сложете една РАДИОТОЧКА и там да се изказват директно съветниците!!!!!! Хахахахаха
  • 14 ххх

    23 11 Отговор

    До коментар #5 от "Хаххахаххах":

    Тя е от "Отворено общество" какъв пролетариат те гони не знам?! Вижда се ,че призидента е наложил баланс в кабинета си.Другия правен съветник е Рашков. Само от ГЕРБ няма,защото там юристи няма, има милиционери.

    Коментиран от #38

  • 15 В грешка

    9 6 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    сте изпаднали.Няма общо с БСП.

    Коментиран от #26

  • 16 Шаран БГ

    27 5 Отговор
    Как няма един коментар по казаното от тази госпожа? Българинът като че ли е способен само да плюе и ругае. Жалко...... Не ме интересува, коя е, и защо е ! Казала е нищо вярно, има градивни неща в това, което е написано. Не намирам, че иска да обслужи някоя партия или институция. Ругаете Парламента и парламентаристите, а не вдявате, какво казва тази жена !? И кое не е правилно за ролята и действията на главния прокурор - независимо, кой е той !? Цялата ни управленска система е сбъркана - някакъм мелез между "соц" и "кап", между правова държава с нейната действаща демокрация и авторитарно ръководене на обществения ресурс и живот. Това в случая не е важно - важно е Иванка на какво "мяза"................

    Коментиран от #19, #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Импийчмънт

    17 20 Отговор
    Нефелният фатмак отива в пандиза.

    Коментиран от #23

  • 19 От тук

    20 12 Отговор

    До коментар #16 от "Шаран БГ":

    коментиращите до този момент с малки изключения са герберски тролове.Такъв капацитет те нямат и не го търси, невъможно е!
  • 20 Пламен

    14 1 Отговор

    До коментар #16 от "Шаран БГ":

    Защото,по стар Български обичай, всичко се обръща на лична основа. Няма полемика, не слушаме опонента, а защитаваме тезата без диалог!

    Коментиран от #37

  • 21 СТОП

    8 10 Отговор
    Иванка прокарва идеите на Сорос от когото се храни добре повече от 20 години.Всъщност тези идеи подменят демокрацията.Дават възможност на една понякога много малка част от обществото да определя живота на по голямата.Главния прокурор като кострукция няма проблем защото има съд в крайна сметка.Може би трябва да се намали срокът на мандата.Щом тя е съветник не ми говори добре за президента.Има наистина добри юристи в България които могат да съветват.Тук мирише на ПАРИ. Сорос е финансов спекулант от това е богат.Филантропията е средство към по голямо влияние и пари.
  • 22 зои

    6 7 Отговор
    То нали съветниците на гумения са върло компетентни.
  • 23 А 70% от целокупният НАРОД

    11 10 Отговор

    До коментар #18 от "Импийчмънт":

    Простичко иска:
    ОСТАВКА на бай ТУЛУП и ИНСТРУМЕНТА каскет Каренин с незабавни честни избори!!°

    Коментиран от #30

  • 24 Zodiac

    15 9 Отговор

    До коментар #1 от "Опппа":

    Тази утрепка е най върлият Соросоид в България.Вижте какви хора събира около себе си Фигуранта.
  • 25 Член 169

    9 6 Отговор
    Член 169 в проекта за нова конституция позволява на 3/4 от 120-те депутати на следващо антинародно събрание, т.е. на 90 купени майкопродавци, да променят територията на Р. България, като изменят нейните граници.
    Например, Ердоган който намери газ в черноморския шелф, в близост до българската икономическа зона в Черно море, купува 90 депутати, вкл. ДПС (не е трудно) и те гласуват българи-турската граница на съответните икономически зони да се измести на север под някакъв ъгъл... Това е напълно реален вариант на национално предателство.
    Следователно, в проекта за нова конституция, в чл. 169 е залегнала конституционна възможност за национално предателство.
    ... Сегашната телена ограда по продължение на българо-турската граница не е изградена по продължение на граничната бразда, а е навътре в българската територия, с отстъп до 10-15 км. Българската територия между телената ограда и граничната бразда не се стопанисва от българи, а там турците си пасат животните. В случай, че Ердоган насочи емигрантска вълна към България и "емигрантите" се заселят там на палаткови лагери... Върху българското антинародно събрание може да бъде оказан натиск да придаде тази територия към Турция, заедно с допълнителни водоизточници в България, за "емигрантите"... С 90 купени гласа антинародното събрание, на основание на чл.169 на готвената конституция ще предаде на Турция исканата българска територия...
    Следователно, проектът за нова конституция е вреден анти-български проект!

    Коментиран от #29

  • 26 Пламен

    7 5 Отговор

    До коментар #15 от "В грешка":

    Остави го, той говори за Данаил Кирилов сигурно. Начетен, можещ, кадърен, уникален клоун. Професия - Кот каже Бойко.
  • 27 Член 169

    10 3 Отговор
    Член 169 на проекта за нова конституция позволява на 90 купени майкопродавци да изменят глава IX на проекто-конституцията, в която са правата на българските граждани.

    Следователно, подготвя се антибългарска конституция, в която правата на гражданите могат да бъдат ограничавани и отменяни, и се създават предпоставки за създаване на фашистки режим с фашистка диктатура!

    Коментиран от #47

  • 28 Хахаха

    8 7 Отговор
    Да припомня на ГЕРБерастите и провинциалистите пишещи тук, протестите започнаха по време на избора за ГП гн. Гешев. ГЕРБ започна да се инати още тогава, и това което протестиращите видяха и ви казаха сега лъсна даже и за ЕП. От тоя милиционерски каскет прокорор не става !!! Тоталитарната държава на Бибитко се налага доста здраво ...

    Коментиран от #31

  • 29 Пламен

    5 3 Отговор

    До коментар #25 от "Член 169":

    Има ли я още тази ограда? Източиха доста пари там. Тя после се срути малко, ма нищо лошо,парите са усвоени. Валери Симеонов кво вика за този проект? Хотела ОК., ли е?

    Коментиран от #34

  • 30 Да ама не

    9 9 Отговор

    До коментар #23 от "А 70% от целокупният НАРОД":

    Още по-просто - стоте човека на площада, заедно със сърбина и дубаеца, се надяват Радев да им свърши работата!

    Такива "експерти" казват само това, което са им спуснали!
    Да взиме да каже нещо за митичната конституция на Радев!
  • 31 верно ли

    9 5 Отговор

    До коментар #28 от "Хахаха":

    Започнаха, когато разкриха на Радев съветниците какво вършат!
    А това беше СЛЕД избора на Гешев!

    Коментиран от #35

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Член 169

    7 0 Отговор
    С член 169 от антибългарския и антинароден проект за нова конституция се дава възможност на 90 купени депутати да изменят други членове на антинародната проекто-конституция, с които се забранява създаването на партии на етническа и на религиозна основа, както и на държавна партия и на държавна идеология.

    Следователно, в антибългарския и антинароден проект за нова конституция, в член 169, е заложена конституционната възможност за създаване на етнически и религиозни партии, за създаване на държавна партия и на държавна идеология.
    Тоест, дадена е възможност за разрушаване на българската държава с 90 купени гласа и за налагане на фашистка идеология и на фашистки режим, чрез позволената в чл.169 промяна на онези членове на антинародната и антибългарска проекто-конституция, които забраняват тези възможности.
  • 34 Ами

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "Пламен":

    Питай Борисов и Симеонов и главанаците от антинародното събрание!
  • 35 ххх

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "верно ли":

    И какво са вършили?

    Коментиран от #44

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Пенсионер

    9 9 Отговор

    До коментар #20 от "Пламен":

    Защото, самия президент никога не води диалог, не обсъжда с опунентите си, а само напада. Той предизвиква такова отношение към себе си и съветниците, които са същите като него. Радев излиза, изрецитирва негативната си реч и се връцва обратно. Излъчва злоба и негативизъм. И той и заобикалящите го. Всички сериозни и намръщени като бодигардове.

    Коментиран от #40

  • 38 Хаххахаххах

    2 5 Отговор

    До коментар #14 от "ххх":

    Ти не разбра ли,че всички са от едно котило,или радев ти е братовчед и ти е болно,че за нишо не става?

    Коментиран от #41

  • 39 теста

    2 0 Отговор
    тест тест
  • 40 Другаря Радев

    9 5 Отговор

    До коментар #37 от "Пенсионер":

    Не води диалог, защото едва е запомнил и това, което са му написали. Няма капацитет да отговори, затова декламира и бяга от страх да не го питат нещо и да се изложи. Карадайъ е оратор спрямо него.

    Коментиран от #42

  • 41 все е слугинаж

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Хаххахаххах":

    От котилото на слугинажа.
  • 42 Другар е

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Другаря Радев":

    на американската държава, видно е.
  • 43 Виждам

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "До оппа":

    че не си много умен, но ако имаш и сейф и нощно шкафче, къде ще си сложиш чорапите и съответно кюлчета? Само комунист с дървена глава може да измисли тия снимки.
  • 44 Истината

    4 6 Отговор

    До коментар #35 от "ххх":

    Изнасяне на ДЪРЖАВНА ТАЙНА в Полза на ТРЕТИ СТРАНИ!!!! И Оня Фигурант опъна чадър над тях!!! Затова Импийчмънт!!!

    Коментиран от #45

  • 45 Може би

    3 2 Отговор

    До коментар #44 от "Истината":

    чадъра е опънат и над още нещо, за което не подозираме.
  • 46 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    герба са НЕОЛИБЕРЛИ!!!!Сиреч...пълнитъпанари и антидемкрати.
  • 47 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Член 169":

    то пък ВИЖ..правата,,,,/сместени в няколко АЛИНЕЙ/!!!!!!И ги сравни с руската конституция ,където ПРАВАТА са в ОТДЕЛЕН ЧЛЕН с 29 АЛИНЕЙ!!!!!1
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове