2 842 59

Проф. Тодор Кантарджиев: Увеличение на COVID-19 ще има, но да се надяваме да е слабо

Няма да се стигне до затваряне на училищата

Проф. Тодор Кантарджиев: Увеличение на COVID-19 ще има, но да се надяваме да е слабо
Снимка: БГНЕС

Няма научна статия, която да е против маските. Това обясни проф. Тодор Кантарджиев пред Би Ти Ви. Според него изследванията сочат, че маските действително предпазват от разпространението на коронавирус. Той добави, че няма да се стигне до затваряне на училищата.

"Ние даваме съвети, а всеки прави това, което смята за разумно. Аз очаквам такова увеличение на случаите в училищата, защото въпреки всички мерки, увеличение ще има, но да се надяваме да е слабо“.

"Говоренето на някои лекари срещу маските го правят за лично удовлетворение", допълни проф. Кантарджиев.

Той уточни, че изпускането на маските на земята в училище е от приемливите рискове.

"Краткото носене по коридорите е по-добро там, където се събират много деца", посочи той.

Кантарджиев изрази надежди положението да не се влоши до края на ноември.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 15 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 абе

  36 5 Отговор
  Тоя от кой цирк е ?

  Коментиран от #4, #38, #49, #56

 • 2 муцунка

  32 1 Отговор
  Той уточни, че изпускането в маските е от приемливите рискове. НОСЕТЕ СИ ПАМПЕРСИ!
 • 3 попара

  17 1 Отговор
  А какво каза НОЩ-та?
 • 4 Трай там

  10 42 Отговор

  До коментар #1 от "абе":

  Млъквай трол некадърен! Поредният медик почина , заради това че се грижи за такива неблагодарници като тебе! Като ви припари, започвате да се молите, ама иначе само да плюете можете!

  Коментиран от #7, #9, #39

 • 5 Аман

  17 3 Отговор
  За чий колега, в СУ ще заразявате колегите си от октомври. С чужди студенти и лекции на закрито. Да не е официална политика -нароченото заразяване на учени. Особено в хуманитарни специалности електронното обучение е нормално. Не е ли, за да ревнете утре, че всички професори и учители са заразени. И за да усвоите милиарди от ЕС.
 • 6 SARS

  18 3 Отговор
  До ноември ще има руска ваксина хихи ;)

  Коментиран от #11


 • 7 Сериозно

  39 4 Отговор

  До коментар #4 от "Трай там":

  А Вие как разбрахте, че Колегата не е имал съпътстващи заболявания. Как без аутопсия, установихте, че е КОВ? Ако е имало аутопсия има ли подписи в СА от микробиолози?

  Коментиран от #8, #10, #20

 • 8 Извинете

  6 25 Отговор

  До коментар #7 от "Сериозно":

  Вие сте експерт по инфекциозни заболявания? Лично на вас някой ви е дал диагнозата, резултат от аутопсията, история на заболяването? Или е длъжен лично на вас да ги предостави , в качеството ви дежурен трол? Или на Фейсбук експерт? Явно според норматива ви - и семейството лекари, които починаха са все още живи и здрави!

  Коментиран от #13, #15

 • 9 тулупче

  18 1 Отговор

  До коментар #4 от "Трай там":

  Ако има обективни причини при настъпване на смъртта на медици , то е поради субективната некадърност на такива като Тошко.

  Коментиран от #16

 • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 11 Да бе

  18 1 Отговор

  До коментар #6 от "SARS":

  С тая си се ваксинирай ти! Аз ще пропусна да се правя на опитно свинче!
 • 12 СусБе

  23 0 Отговор
  Прос... прос... просфесор бе?! С червена книжка зел диплома а сега с простотията си акъл дава... ама никой не му го взима!
 • 13 Сериозно

  22 1 Отговор

  До коментар #8 от "Извинете":

  След като публично, сте си позволил да класифицирате КОВ и жертвите му, е нормално публично да оповестите РЕЗУЛТАТИТЕ. На базата на какви изследвания и тестове сте решил, че Големият Брат е прав? Хайде като говорим за НАУКА, да използваме научните Методи. Колко от тестовете са стратифицирани от ЕС, и кои от тях ползва БГ.

  Коментиран от #22

 • 14 Гост

  29 0 Отговор
  Дали има вече някой нормален човек,който да му вярва на глупостите на тоя...............................
 • 15 Сериозно

  7 1 Отговор

  До коментар #8 от "Извинете":

  Кои семейства? Професорите - ако визирате тях, пропуснахте възраст, над 70 г. Позовете се на имена и факти, не мога да гадая.
 • 16 Трай там

  2 11 Отговор

  До коментар #9 от "тулупче":

  Я още един експерт? А вие , освен по тролене, по какво сте експерт? По световната конспирация и марсианците ли?

  Коментиран от #17

 • 17 впечатление

  13 0 Отговор

  До коментар #16 от "Трай там":

  Нищо експертно в случая при мен , лошото е , че в качеството ми на обикновен наблюдател не откривам експертно в поведението на тези ''експерти''

  Коментиран от #19

 • 18 сашо

  18 1 Отговор
  ПРЕДИ МНОГО ГОДИНИ ЗАБРАНЯВАХА ДА СЕ ВРЪЗВА ШАЛ ПРЕЗ УСТАТА НА ДЕТЕ.А СЕГА МАСКА-----КОЙ Е ПРАВ.
 • 19 Трай там

  3 10 Отговор

  До коментар #17 от "впечатление":

  Публикувано във факти.бг: Според него изследванията сочат, че маските действително предпазват от разпространението на коронавирус. С такива писаници, няма и да видите! Изказването му гласи -"Няма научна статия, която да твърди, че маските не предпазват!Напротив - има статии на най-добрите експерти в света/споменава имена/, които най-точно описват ползата от тези маски" Описва и видовете маски! Така че, с тази орязана и манипуларана статия, няма как да ви звучи като експерт!

  Коментиран от #25

 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 абе проф

  10 1 Отговор
  Със салфетка забърсваш крана , пускаш водата въртейки крана също със салфетката , миеш ръцете и затваряш с вече чистия кран. Това на 7-8 годишно дете , в обкръжението на група от също такива 7-8 годишни деца. Е не е ли идиотия да даваш подобни наставления.
 • 22 Извинете

  0 7 Отговор

  До коментар #13 от "Сериозно":

  Обявени са- но няма да ги намерите нито тук, нито във Фейса! Има си научни статии и сайтове! Редовно се публикуват и резултатите от изследванията! И то от експерти, които цял живот се занимават с това! Само че, такива като вас, не се интересуват от тяхното мнение, ако то не съвпада с мнението на съответната Фейсбук група! За тестовете , които се ползват в момента важи същото!

  Коментиран от #31

 • 23 Све

  15 0 Отговор
  Кантарджиев , ЗАЩО НЕ СЕ ПРАВЯТ АУТОПСИИ НА ПОЧИНАЛИТЕ С КОВИД19 И НЕ СЕ ПРАВЯТ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА "НОВОТО" ГРИПЧЕ ?????? ИЛИ СЕ РАБОТИ ПО НАРЕЖДАНЕ "ОТ ГОРЕ" - МОДЕЛ НА ШАЙКАТА ?????
 • 24 сигурно

  12 1 Отговор
  Увеличението и намалението, паралелно с броя и смертните случай най-вероятно се диктуват от вън! Това важи тоже за налагането на мерки, крути, меки, маски, кпп, затваряне на села, градове и прочее.. целта е да се срине малкия човек, дребния и средния бизнес, така за олигарсите, ще има повече мангизи!
 • 25 това не е пазар

  6 0 Отговор

  До коментар #19 от "Трай там":

  То със статии не става , става с резултати от изследвания , в статиите има ли позоваване на подобни изследвания , или само твърдения , някой седнал и писал по темата , твърдейки , че става въпрос за нещо напълно непозната , не изучено , с което няма известни форми на борба.

  Коментиран от #26

 • 26 Трай там

  0 5 Отговор

  До коментар #25 от "това не е пазар":

  Тези статии се позовават на изследвания! Там има данни, има резултати! Брой изследвани и прочие и прочие! И резултатите на изследванията са публични! Ама не във Фейсбук! Така че, ако ви интересува наистина - ще ги намерите! А научна статия, с резултати, че от маските няма никаква полза - виж това няма да намерите!
 • 27 Фаро

  14 1 Отговор
  Няма доказателства,че маските предпазват от вируси също.Отговорността ще носят родителите,когато децата лепнат позабравените бактерии на туберколоза и др смъртоносни.Случаите на деца предоставящи своята маска на други деца пред закусвални зачестяват.Маски падат на земята и след това се слагат на устата според псевдопрофесора било нормално.Хора,това са вашите деца
 • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 29 КОВИД 19 ХАХАХА

  10 0 Отговор
  МЕКЕРЕ ЛЪЖЛИВО
 • 30 Санитар

  14 0 Отговор
  Медиците са хора,които живеят,боледуват и умират,като всички останали.Едни живеят здравословно,други пият като за последно,трети ходят по чуждо и т.н.Толкова ли е потресаващо медик да се разболее от рак в следствие на алкохолизъм?Потресаващото е,че имал и ковид.А как разбраха?Направили му тест.Това са несериозни неща без аутопсии,скенери и микробиологични подробни изследвания.Това да разчиташ само на тестове чиято сигурност е 70% е просто фал на човешката цивилизация

  Коментиран от #43

 • 31 Сериозно

  4 0 Отговор

  До коментар #22 от "Извинете":

  Понеже съм ПроЗт, винаги се доверявам на научни изследвания от ВОЕННИ МЕДИЦИ и издания мед. н. из. САЩ и Япония. В знак на добра воля ви препоръчвам труд на Heo Joon "Принципи и Практика на източната медицина", включен към световното културно наследство на ЮНЕСКО,. С две думи, нищо ново под слънцето, има и по ранни трудове, описани случаи на "епидемии" преди Христа, понякога е хубаво да черпим от Миналото.

  Коментиран от #36

 • 32 Фаро

  1 1 Отговор

  До коментар #28 от "цербер":

  Ти имаш ли деца?Те нямат мисленето на възрастни.Нямат и не искат да носят отговорностите на възрастни.Държат се като възрастни само на игра.Ако децата носеха дамски превръзки не искам и да си представям
 • 33 КОМУНИСТ

  6 0 Отговор
  УБИЕЦЪТ И ФАШИСТ СИ МИСЛИ ЧЕ НЯМА ДА Е ЧИПИРАН И НЯМА ДА ИЗХВЪРЛЕН КОГАТО ГО ИЗПОЛЗВАТ ГОСПОДАРИТЕ МУ ,ИСТОРИЯТА ПОМНИ КАК СЕ ИЗХВЪРЛЯТ ЛАКЕИТЕ!
 • 34 СПОКО СИКАДЖИИ

  10 0 Отговор
  ЛЪЖИ, ПРОПАГАНДА ЗА СПЛАШВАНЕ, ПОЗОР. ДА НЕ РЕВЕТЕ ПОСЛЕ ПРОДАЖНИ "журналя" ГЕРБЕРАСТСКИ.
 • 35 УТРЕ В МАДРИД

  13 0 Отговор
  УТРЕ В МАДРИД ГОЛЯМ ПРОТЕСТ ПРОТИВ ЛЪЖАТА КОРОНА С ИСКАНЕ ЗА СВОБОДА И ПРАВА В 12:00 ИСПАНСКО ВРЕМЕ БЪЛГАРСКО 13:00 СВЕТЪТ СЕ СЪБУЖДА А ТЕЗИ ЖАЛКИ РОБИ СИ МИСЛЯТ ЧЕ НИ КОНТРОЛИРАТ С ЛЪЖА И СТРАХ ЖАЛКИ ШУТОВЕ!
 • 36 Извинете

  1 6 Отговор

  До коментар #31 от "Сериозно":

  Къде в тези трудове пише за ВРЕДАТА от маските? Къде там пише за липсата на полза от тях? Къде там, пише , че не предпазват от нищо? Между впрочем - по тази логика, защо хирурзите в цял свят, носят маски по време на операция? Нали са безполезни?

  Коментиран от #41, #51, #53

 • 37 Ася

  9 0 Отговор
  А къде останаха другите видове грип А,Б те са много по смъртоносни от ковид 19.Тук всеки който е болен е все от коронавирус,Всички вие бъдете лекари а не политици.
 • 38 бл.134 в Зап. парк

  2 1 Отговор

  До коментар #1 от "абе":

  Да се надяваме , да сте доволен от новата къща за 1 милион евро. Чрстито! Българите и китайците да бачкат!
 • 39 Миризлив пор

  2 2 Отговор

  До коментар #4 от "Трай там":

  В прав текст, не усещаш ли че спориш с машина? От много време има фирми специализирали се във "формиране на общественото мнение" например жената на Сергей Станишев се занимава с това. В общи линии това е "ферма от ботове" т.е. включени постоянно компютри на всеки от които се инсталират до 8 виртуални android машини и реално излиза като 8 отделни човека - лайкват, дизлайкват постват мнения и т.н. все едно спориш с телевизора.
 • 40 Muhahaha

  7 0 Отговор
  Кантарджиев,ходи чичи,продавай зеле на Женския пазар.Бабичките там може все още да ти вярват.За всяка закупена зелка - подарък - маска изпускана на земята.
 • 41 Иво

  3 1 Отговор

  До коментар #36 от "Извинете":

  Ами носи ти като си на работа по 12 часа маска и да те питам дали не вредят маските.Хирурзите ги носят по 2 часа и после ги сменят,а тук една маска се носи с месеци.Има едни маски на етикета им пише,че не предпазват от коронавирус,ама и те минават за маски.

  Коментиран от #52

 • 42 Асен

  5 1 Отговор
  Е как няма да се затварят училища,вече има училища които са затворени,и други които предстоят да се затворят защото цели класове са в карантина.ОСТАВЕТЕ ДЕЦАТА ДА УЧАТ,СТИГА С ТОЗИ КОРОНА ВИРУС!!!
 • 43 Чефо

  4 0 Отговор

  До коментар #30 от "Санитар":

  ТО НЯМА ОБУЧЕНИ ЛАБОРАНТИ КАК ДА ТИ ВЗЕМАТ ПРАВИЛНО ТЕСТА,ТАКА ЧЕ ТЕЗИ ТЕСТОВЕ МОЖЕ НЕ 70 А САМО 30 % ДА СА ВЕРНИ.
 • 44 СЗО-> терористи

  4 1 Отговор
  Без адекватни тестове / поливалентни/ се откриват болни! Без аутопсии се пишат мъртви от нещо си! Не е нужно да си специалист , за да стигнеш до изводът че не ок! Апропо, маските водят до бактериална пневмония, а просветът не спира никакви бактерии и микроби! Лъжци и манипулатори!!!
 • 45 ТОЗ ХУБАВ

  7 0 Отговор
  ДАЙТЕ МУ ЕДИН СИЯ ПРЕСТИЛКА С КОЛАНЧЕ ОТ ЗАДЕ ЕДИН МОЛИВ НА УХОТО ЕДИН КАСКЕТ ЕДИН КАНТАР И ГО СЛОЖЕТА НА ПАЗАРА ДА ПРОДАВА АРПАДЖИК !
 • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 47 Гошко

  5 0 Отговор
  Професоре, не може да се надяваме, че с тръгването на учениците на училище няма да се развихри епидемия от КВ-19, в края на октомврие-ноември няма да има нова вълна от грип и Covid, а през зимата няма да има непрекъснато грип+ ковид. Така че не отправяйте молби към небето тази пандемия да не ни стисне за гърлото. Няма начин да ни се размине. БиБи сбърка, че не подаде навреме оставка.жВ края на есента и през зимата срещу него ще скочат софиянци, която досега си траеха и смятаха, че Боцето е Падишах. Ама той си е простак като половината софиянци - селяни, напълнили столицата след 10 ноември.
 • 48 Кико

  5 0 Отговор
  Проф.Кантарджиев много сте чаровен ставате за продавач в плод и зеленчук да продавате гъби,нали за това сте учили.
 • 49 Аман от хейтъри

  1 3 Отговор

  До коментар #1 от "абе":

  Проф.Кантарджиев е един от малкото сериозни лекари, в чиито мнения и съвети си струва да се вслушаш. Ако имаш акъл,разбира се. Мисля, че много читатели се отрекоха от един доцент, който проповядваше старите да умрат, младите да проболедуват ковида, а децата да бъдат преносители на този вирус. От коментара ти личи, че си далече от медицината. Хейтър?
 • 50 от кпп

  3 0 Отговор
  искаме си майтапчийски, който стана "дофтор гербериус кауза"
 • 51 Сериозно

  3 1 Отговор

  До коментар #36 от "Извинете":

  в Древен Египет с маски ли са правили трепанации, връщам ви съзнателно към древността, дезинфикцирате локално и действате. Кажете ми "полезността" да дишате с маска в нормална среда, размер на вирус,? Остава да ме убедите колко е полезна МАСКАТА извън операционната. Правите ли разлика между "стерилна среда отворена рана" и "нормална среда предаване на "вируси"? Сериозно започвате да ме притеснявате, ако имате диплома на МЕДИК!

 • 52 Осведомен

  0 0 Отговор

  До коментар #41 от "Иво":

  Че сменяй си я тази маска по-често, какво те спира!? И си купувай по- качествени, на които пише процента на защита. А не платнените с минимална ефективност.

  Коментиран от #54

 • 53 Сериозно

  2 0 Отговор

  До коментар #36 от "Извинете":

  Изумен съм по време на ЧУМА, Нострадамус ви пише ВЪЗДУХ, ДИШАНЕ. ДИШАНЕ, ДИШАНЕ, сто пъти ще го повторя. Вие ще сдадете багажа, ако не дай Боже ви се наложи да оперирате като Пирогов, та и лекции да изнасяте на открито по време на военни действия. Излишно е да споря, всеки има право на мнение, излезте от "стерилната си среда" и мислете мащабно с екип от различни специалности и учени. Вие не знаете 90% от предаване и "развитие", произход на "случващато се" и смело раздавате диагнози и издавате СА. И отново традиционна грешка опитвате се да обясните следствието, а не причината. Лек Ден!
 • 54 ИМПЕРИАЛИСТ

  2 0 Отговор

  До коментар #52 от "Осведомен":

  Всички ДОКТОРИ И ДОКТОРИЦИ умряли от Ковид-19 СА БИЛИ С МАСКИ!!!

  Коментиран от #58

 • 55 АЛООУ

  0 0 Отговор
  ПРЪЧ ! Корона вирус НЯМА !Марш да плашиш мухите !
 • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 57 Вече е ясно всичко

  0 0 Отговор
  Пандемията от коронавирус ще приключи в най-добрия вариант през 2022 година, прогнозира създателя на Microsoft Бил Гейтс по телевизия Fox News. Въпреки това още през 2021 година ще има намаляване на разпространението, особено ако се приложи глобален подход. Слава богу, ваксините вече технологично са разработени, а компаниите отделиха най-добрите си специалисти за това. Настроен съм оптимистично, това няма още дълго да се проточи, каза Гейтс.
 • 58 факт!

  1 0 Отговор

  До коментар #54 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

  Но въпреки това маските още дълго време ще си бъдат актуални,докато не ги замести ваксината.
 • 59 Някой си

  1 0 Отговор
  Надежда тука всяка оставете.... Вече се крепим на надежди, страхотно ниво на здравеопазване и мерки! Надеждата умира последна, но и тя умира!

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.