22 Септември, 2020 04:27 9 913 86

Денят на независимостта е

  • българия-
  • независимост-
  • фердинанд

Условията за обявяването на независимостта на младата българска държава в началото на ХХ век били изключително благоприятни

Денят на независимостта е - 1
Снимка: Архив

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново княз Фердинанд с манифест обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта, а след това и великите сили признават официално българската независимост.

Денят на независимостта е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България - една от най-старите в Европа, отново се появява на картата на Европа след петвековното робство.

Условията за обявяването на независимостта

на младата българска държава в началото на ХХ век били изключително благоприятни: през лятото на 1908 г. младотурска революция в Османската империя завършва с успех за реформистите. Австро-Унгария - една от великите сили, наложили Берлинския договор, се готвела да анексира две от провинциите на империята - Босна и Херцеговина, т.е. да го наруши.

Затова и българският княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф (срещат се във Виена) да съгласуват действията си. Междувременно българските власти завземат източните железници в Южна България и това поражда "известни" икономически противоречия между Австро-Унгария и страната ни. Дори за кратко стресва Фердинанд, който се уплашва да обяви независимостта.

Но правителството вече е решило това да стане на 22 септември 1908 г. в черквата “Св. 40 мъченици” в старата българска столица Велико Търново – символичен акт на продължение на Второто българско царство.

Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в черквата “Св. 40 мъченици” княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.

Провъзгласяването на независимостта е не само голям успех за българската дипломация, но и след него васалното княжество започва да се нарича Царство България, а българският владетел вече се титулува цар.

Години преди това е нужна нова политика за сближаване с Русия. Началото е поставено от Фердинанд, който започва

задкулисните контакти с руската дипломация.

На 19 май 1894 г. Стамболов е свален от власт. Съставено е правителство, начело с д-р Константин Стоилов.

Князът постига своето международно признание чрез помирение с Русия. Във връзка с погребението на Александър ІІІ, българска делегация, водена от митрополит Климент, на 4 юли 1895 г. е тържествено приета от новия руски император Николай ІІ. Един ден по-рано в София е посечен Стефан Стамболов и това бележи новия политически курс на България.

На 2 февруари 1896 г. престолонаследникът княз Борис Търновски преминава в православието и негов кръстник става император Николай ІІ. Фердинанд вече се радва на официален прием във всички европейски столици, получава най-висши ордени.

Като главнокомандуващ на войската монархът се заема с нейното модернизиране и въоръжаване и с изграждането на елитен офицерски състав.

Князът подкрепя модернизацията във всички области – изграждането на пощи, железници, гари, пристанища. Любител е на автомобилите, влаковете и самолетите, строи дворци, паркове и градини.

Във външната си политика Фердинанд постига не само помирение, но и сближаване с Русия. През 1902 г. се сключва тайна военна конвенция между двете страни.

Ограниченията на Берлинския договор, според които България е васално княжество, пречат на владетеля и на страната да разгърне напълно своите възможности. Затова Фердинанд приема идеята за независимост.

Деликатната ситуация, която настъпва след нарушаването на Берлинския договор, e успешно разрешена.

Първо била спечелена Британската империя,

която поставя условието - да започнат преговори между българското правителство и Високата порта.

Преговорите започват веднага, като българската делегация е водена от Андрей Ляпчев. По време на тях Високата порта иска България да плаща голям данък. Тогава в качеството си на министър-председател Малинов заявява, че независимост не се откупува, дори се стига до частична мобилизация на българската армия.

Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта ѝ. Официално това става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за независима държава.

Провъзгласяването на независимостта без съмнение е най-високата точка на политическото самоосъзнаване и самоопределение на българската нация в годините след Освобождението. От тук нататък Царство България започва да подготвя окончателното присъединяване на останалите под османска власт територии.

Манифест към българския народ

"По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна. От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о' Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.

Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска.

Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни клаузи, с формалното разкъсване, на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.

Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България - свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!

Да живее Българският Народ!

Издаден в древната столица Велико Търново на 22 септември 1908 год., двадесет и втората година от Моето царуване [Фердинанд] Министър Председател и Министър на Обществените Сгради, Пътищата и Съобщенията: [Ал. Малинов] Министър на Външните Работи и на Изповеданията: [Ст. Паприков] Министър на Вътрешните Работи: [М. Такев] Министър на Народното Просвещение: [Н. Мушанов] Министър на Финансите: [Ив. Салабашев] Министър на Правосъдието:[Т. Кръстев] Министър на Войната: [генерал Д. Николаев] Министър на Търговията и Земледелието: [А. Ляпчев]


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Истина. Е

    96 4 Отговор
    Тогава са ни управлявали истински българи ,а сега крадци и мафиоти Няма депутат който да не е за затвора

    Коментиран от #4, #76

  • 3 Половин работа

    41 11 Отговор
    Защо само Източна Румелия присъединиха към Княжество България, А Западна Румелия и Македония ги пропуснаха да са присъединени към Независима и Обединена България ???
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    45 14 Отговор
    Казвам го с прискърбие на душата :България НИКОГА не е била независима, точно обратното е, ВИНАГИ някой друг е дърпал лостовете на управление в България. Кукли на конци е българската управляваща система, още от османско време, та до...до като я има България! Жалко! Честит"празник"!

    Коментиран от #19

  • 8 Сърп и чук

    51 3 Отговор
    Бъх ти манифеста! Нито за магистрали споменава, ни за западни балкани, ни за джипката, ни за пандемията!?!?! Публикувано във факти.бг: ,,...Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък...." Да сте чули Буко Глъмата кратуна и герберюгите да говори често за културен напредък, камо ли да го поставя пред икономическия! Бяга като ужилен от такава интерпретация и свежда интелектуалния си и управленски капацитет до пачки в чекмеджето и през прозореца на джипа. Тогава са били живи Възрожденските идеали! В програмата на БНЛегиони, както в Манифеста се казва ,,Духовното /първо!/ и икономическо развитие на България" ! Сега - тикварщини и усвояване! Свободата - при Шипка и Плевен, Съединението - Пловдив, Независимостта - Велико Търново! В София освен 9 септември и 10 ноември, нещо друго може ли да се случи!?

    Коментиран от #40

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 СусБе

    40 1 Отговор
    Тежко, тежко! Вино дайте!
    Пиян дано аз забравя
    туй, що, глупци, вий не знайте
    позор ли е или слава!

    Да забравя край свой роден,
    бащина си мила стряха
    и тез, що в мен дух свободен,
    дух за борба завещаха!

    Да забравя род свой беден,
    гробът бащин, плачът майчин, -
    тез, що залъкът наеден
    грабят с благороден начин, -

    грабят от народът гладен,
    граби подъл чорбаджия,
    за злато търговец жаден
    и поп с божа литургия!

    Грабете го, неразбрани!
    Грабете го! Кой ви бърка?
    Скоро той не ще да стане:
    ний сме синца с чаши в ръка!

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Alexi

    19 24 Отговор
    По мое скромно мнение 22 септември ТРЯБВА да е Нашия официален национален ден-празник!За 3-ти март има ли смисъл да пиша и да се говори..?

    Коментиран от #14, #52

  • 13 Последния Софиянец

    31 7 Отговор
    Остави виното и ела на площада.За младите!Поне те да живеят в истинска европейска държава.

    Коментиран от #21, #38

  • 14 Дельо Хайдутин

    45 6 Отговор

    До коментар #12 от "Alexi":

    Без трети март нямаше да има 22 септември.Историята си има последователност.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Миро Антонов

    26 3 Отговор
    Това,което не са направили Великите сили-са го направили нашите предци,събирайки разкъсаните парчета на България. В този случай е била важна поговорката:Помогни си сам-за да ти помогне и Бог! Тогава всички българи са имали само една цел-обединяване! Тогава сме били най-горди и силни. Всички знаем историята- какви сме били като народ тогава. И какви сме сега.
    Честит празник на всички-и нека бъдем повече независими в зависимостите от живота и политиката.
  • 17 Алфа Чакал

    25 3 Отговор
    Честит празник, Българи!!!! Искам и сега да обявим независимост!!!

    Коментиран от #20

  • 18 Ццц

    20 6 Отговор
    Нека Иво Инджев и измекярите като него четат как започва манифеста. Тук няма как да се подправи истината, няма как да се плати на някой " изследовател " да напише книга, няма как да се интерпретират друго яче думите на съвременниците. А сега почвайте да хейтите на воля, всеки според талант и възможности

    Коментиран от #81

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Последния марсианец

    6 26 Отговор

    До коментар #13 от "Последния Софиянец":

    Добре де.Като махнете тези после кой ще дойдат.Ти за кой ще гласуваш

    Коментиран от #23, #26

  • 22 Русороб

    14 21 Отговор
    Те комунетата какво празнуват, 45 години този праздник го бяха изтрили и празнуваха 9-и септември, сега какво са се присетили небългарите, да си продължават да си честват деня на окупацията!
  • 23 Последния Софиянец

    31 6 Отговор

    До коментар #21 от "Последния марсианец":

    Не ме интересува кой ще управлява.Важното е да не краде и да върши работа.Ако си гледал снощи какво се каза на протеста.Че ако новите са като старите и тях ще гоним до дупка докато заработят както трябва.

    Коментиран от #24, #28

  • 24 Последния марсианец

    11 26 Отговор

    До коментар #23 от "Последния Софиянец":

    И така до кога.Докато свършат парите на Божков ли.Това няма да е скоро.Правите точно като новодошлите на власт 89-90.Отказвате се от всичко от предишното управление без значение дали е добро или лошо и резултата е тотален крах с най-високо връх 97-98.ТКЗС,фабрики и предприятия,съсипаха всичко.И вие ли така ще направите.Истината е ,че и сега имат много за дялане ,но са по-добри от Костов,Станишев и Царя.Всички работят на трудов договор,преди знаеш как беше.Заплатите в държавния сектор вече са средните за страната,а преди бяха минимални.Махнаха на полицайте извънредния труд,тези пари дразнеха всички.Повишиха заплатите на учители,военни,охрана в затвори ,остава и на медицинския персонал и към сигурен ,че до 2 години ще стане.Без значение дали строителните фирми са "наши" или не всички работят защото има толкова ремонти на пътища и обществени сгради който при предните 3-ма липсваха.Слаби страни.Вземат бизнеса на който не си плаща такса спокойствие и ползват прокуратурата по мутренски начин.Също малки минимални пенсии. Иначе мафия има по цял свят,та у нас ли няма да има.
  • 25 кукуряк

    14 6 Отговор
    за каква независимост става реч, моля да не се объркваме повече, в настоящия момента сме зависими от всички и за всчко, о-зле май не сме били
  • 26 Ццц

    16 6 Отговор

    До коментар #21 от "Последния марсианец":

    Да ви за намеся в спора. Трябва конституционен механизъм, по който суверена да може да отзовава некадърните и крадливите. Така няма да има наглеци, които да обикалят забравени от бога паланки и да карат бабите да ръкопляскат на простотията му. Защо не резна лентата на метрото премиерът мачо, по - скоро палячо?

    Коментиран от #34

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Абе вие първо изгонете тия

    8 6 Отговор

    До коментар #23 от "Последния Софиянец":

    Че както върви вас ще гоним после...

    Коментиран от #35

  • 29 Ццц

    16 1 Отговор
    Двукамерен парламент с долна камара политическо представителство и горна мажоритарно избрани представители, които да са безпартийни поне 5 години назад и да са специалисти в основните области на държавно управление, с доказана експертиза. Законопроетктите да минават през тези експерти. Да няма дебили, да няма Кирилови, да няма Цецки, Цачеви, Сачеви и всякакви други кибици с без мозък, но изявени подмазвачи. Строежите да се инспектират от строителен надзор, не от тулупи. Ето и сега гледам велоалеята в Бургас спукана 1 седмица след асфалтирането. Оня ден пък в новооткрит парк лампите светят в гората, а алеята тъмна, защото някой калпазанин ги е обърнал и никой не го е видял.
  • 30 Честит празник

    19 2 Отговор
    Която и партия да дойде на власт, като управляват 2-3 години се променят, започват да стават алчни, корумпирани и безскруполни. За това е необходимо да се изгради истинска независима съдебна система, силно гражданско общество което да контролира властта, честни и демократични избори. Само тези три неща ако се направят всичко ще се оправи много бързо.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Перо

    17 5 Отговор
    Защо тиквата бяга от участие в празниците, сред гражданите,а пуска “приветствия” в мрежата,от бункери и паланки? Време е да излезе от нелегалност.

    Коментиран от #39

  • 34 Дедо Jo

    13 8 Отговор

    До коментар #26 от "Ццц":

    За никакъв спор не може да става дума!

    На марсианеца в главата му е пълен миш-маш!

    ОСТАВКА на МУТРИТЕ!
    Аре, днеска всички на площада!

    Коментиран от #47

  • 35 Луд

    3 7 Отговор

    До коментар #28 от "Абе вие първо изгонете тия":

    Ми и на мен така ми се струва.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Майна

    8 20 Отговор
    Нека покажем че рАДЕВ не е желан в Пловдив
  • 38 Бесен

    10 13 Отговор

    До коментар #13 от "Последния Софиянец":

    За младите комунистически отрочета ли говориш? Никога няма да ви допуснем отново да фалирате България

    Коментиран от #41, #48

  • 39 РЕАЛИСТ

    7 3 Отговор

    До коментар #33 от "Перо":

    Защото е ученик на Бай Тошо, който не е бил нелегален, а полулегален т.е него никой не го е търсил, ама той се е криел.
  • 40 бацо

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Сърп и чук":

    споко след конституцията веднага се заемам с манифесто

    Коментиран от #72

  • 41 БЕНОВСКА ЛАПА

    4 3 Отговор

    До коментар #38 от "Бесен":

    те пък като те питат.....муш.му.рок
  • 42 Госあ

    14 10 Отговор
    "Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта ѝ" без коментар. Вечна слава Русия !!!

    Коментиран от #43, #70, #83

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 РЕАЛИСТ

    16 8 Отговор
    Държава на чиято територия има чужди войски, не може да се нарече независима. Държава в която при всяко политическо назначение, кандидатът отива отвъд океана за одобрение, независима ли е. Държава в която посланикът на една държава привиква президентът и той прекъсва чествания в провинцията и тича на среща, независима ли е? България е независима, защото нищо не зависи от нея. А вие си празнувайте.
  • 45 Тошко

    6 10 Отговор
    Днес издигам глас за независимост от арменците в България и конкретно: Армен Бабикян и Антон Хекимян! .... Да се отстранят от медиите за фалшиви новини!!!!
  • 46 Госあ

    11 8 Отговор
    И помнете, че лицемерието и интересите на запада оставиха дори Константинопол в ръцете на анадолската сган.

    Коментиран от #67, #68

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Курумпе

    10 6 Отговор
    Какво празнувате?!Съединението?!..та нима има по-разделена, по-обезверена,по-озлобена и мразеща се нация?!Докарани до чутовна бедност, зависимост,лакейство и послушание, пред шефа и началника, българите празнуват денят на нещо, което никога не са били.., и няма да бъдат - Обединени!Дори мизерията не може да ги сплоти, защото те си имат семката на предателя и подлеца..трима души -та това е чета с предател!Днес обединението го честват онези, дето нямат нищо общо с народа си - милиардери,администратори - зависими от милиардерите,станали полу милионери , пламенно говорят за обединение с онези, които експлоатират ежедневно, с онези за които не им пука, че са на една територия!Та какво празнувате?!
  • 50 Русороб

    8 3 Отговор

    До коментар #48 от "Госあ":

    Те и свои тровят, не говори празни приказки да не глътнеш новичока.
  • 51 Го4о

    4 7 Отговор
    На изборите за ГЕРБ ще гласуват: Администрацията, съветниците в общините, тези от санираните сгради, фирмите с поръчки, пенсионерите с + 50 лв. , лекари, учители и мн. други доволни от инфраструктурните успехи на ГЕРБ
  • 52 Поне

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Alexi":

    Да беше прочел написаното преди да почнеш да дращиш с твоето скромно мнение.
  • 53 НАТО

    7 4 Отговор
    ИМАТЕ ОКУПАЦИОННИ ВОЙСКИ НА ТЕРИТОРИЯТА СИ МАКЕДОНИЯ И ДР.ОБЛАСТИ НЕ ВЛИЗАТ В СЪСТАВА НА БЪЛГАРИЯ КАКВА НЕЗАВИСИМОСТ ПРАЗНУВАТЕ БЕ СТРАХЛИВЦИ!?ЕДИН ТЕРОРИСТ НЕ МОЖЕТЕ ДА МАХНЕТЕ ОТ ВЛАСТ НО ИНАЧЕ СЕ ЕЖИТЕ!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Bmw

    0 2 Отговор
    Коя независимост , е тя не е ли на 2 юни?Нещо има грешка.
  • 57 Къде е?

    5 1 Отговор
    Жипката с Бочко Бибочко.Къде е?.
  • 58 "...след което в продължение на 10 дни

    3 2 Отговор
    европейските сили признават България за царство и за независима държава" - това как да се разбира? Както е написано, излиза, че България е била независима само за 10 дни.
  • 59 22.09.2020 г. 17.00. ч.

    4 2 Отговор
    Площад "независимост"!
    Очакваме Ви!
    ЗАЕДНО !!!
  • 60 Свободен

    4 1 Отговор
    Довечера ще е истинската независимост
    от сатрапите на ГРОБ и Тиквата!
  • 61 Васил Левски

    4 1 Отговор
    Идваме от север идваме от юг
    Старите левскари пак сме тук !!?
  • 62 Анонимен

    2 0 Отговор
    Като гледам много сме независими,най-вече Гешев и Бойко,те работят и говорят все едно са на друга планета.
    Честита ви независимост българи!
    Продължавайте в същият дух и посока като коне с капаци с мръсна газ над 200 и се пригответе за сблъсък до под кривата круша.
  • 63 Просто човек

    4 3 Отговор
    Честит празник, братя българи!
  • 64 Хисторик

    4 4 Отговор
    Истинския празник 3 Март тогава, благодарение на Русия България отново я има с подписването на мирния договор и капитолацията, на турците в селото Сан Стефано! Питайте западняците защо анулират Санстефанкия договор на Берлинския конгрес и разделят Княжеството на две части и се стига по късно до датата 22 Септември. Западняците заедно с турците са, били готови отново да окупират България благодарение на,, Руската Империя "България се разминава с окупацията защото русите се отказват от репарациите които турците трябваше да платят на Москва в полза на Княжество България в размер на 33 тона злато!

    Коментиран от #71, #74

  • 65 k1 profesional

    3 0 Отговор
    Независими ли сме днес? Категорично НЕ. Защото : делим се на фили и фоби , но не Българофили , а поклонници на чужди държави. Докато е така и нямаме национална доктрина , която да се изпълнява независимо от ПП и от чужди държави , няма да бъдем независима държава , а само една населена територия.
  • 66 Турчина

    8 2 Отговор
    "Няма по-безнадеждно поробени,от тези които грешно смятат,че са свободни!"-Гьоте
  • 67 РЕАЛИСТ

    5 4 Отговор

    До коментар #46 от "Госあ":

    Още по лошо. Генуезците, които са наети да бранят Константинопол, отварят вратите на града за турските орди. После ги оставят безпрепятствено да си отплуват.
  • 68 РЕАЛИСТ

    2 4 Отговор

    До коментар #46 от "Госあ":

    Още по лошо. Генуезците, които са наети да бранят Константинопол, отварят вратите на града за турските орди. После ги оставят безпрепятствено да си отплуват.
  • 69 2020

    3 3 Отговор
    Къде е комуниста Бойко Методиев Борисов и другарите от Герб?На всички празници -3 Март, 24 Май,6 Септемри, 22 Септември,Коледа Великден по справка той е при поробителите -в Турция и при Ердоган.Всички от Герб са наследници на БКП:Лиляна Павлова, Кристалина Георгиева/по акта за раждане е кръстена СТАЛИНКА/,Тома Биков ,Цвета Караянчева,Екатерина Захариева/най-слабия външен министър от създаването на държавата България/,Спас Гърневски възхвалявал в стихове БКП.Трябва ли да включим комунистите/социалисти от НФСБ-другаря Валери Симеонов и подопечните му ,а от телевизия "СКАТ"/те какви са?!/.Затова протестират младите.А ние пенсионерите трябва да ги подкрепим,още повече на ДЕНЯТ на НЕЗАВИСИМОСТТА извоювана от Княз Фердинанд Първи Български заедно с целия Български Народ.
  • 70 О,Свещенна простота!

    11 5 Отговор

    До коментар #42 от "Госあ":

    За каква слава на Русия пишеш?За това,че са грабили и изнасилвали,като са минавали от тук ли?45 години руски комунизъм не ти ли стигнаха?Всичко работеше за Русия,защото няма безплатен обяд.Погледни си наследството от руския комунизъм-панелки и липса на парко-място за автомобила ти,защото никой не е предполагал,че всеки ще разполага с личен автомобил,било то и на старо.За един автомобил се чакаше 10 г."Който ни освободи,той и ще ни пороби."-Васил Левски.
  • 71 Русороб

    8 4 Отговор

    До коментар #64 от "Хисторик":

    Какви глупости бръщолевиш, Русия единствено е искала проливите и за това сме и нужни, прочети малко документи, не болшевишка история.
  • 72 Сърп и чук

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "бацо":

    А с Библията кога? Комплексно трябва да се работи по ръководящите документи на Бок!
  • 73 Честит празник

    0 1 Отговор
    Поредните опити за пропаганда от едни хора, за които няма нищо свято!
    Опетниха 3 март, опетниха паметта на толкова хора, сега искат да опетнят и този празник!
    Независимо , че народът на България каза твърдо НЕ на омразата, прокламирана на площада!
    Жаждата им за власт няма как да я скрият под фалшивите лозунги ,които изговарят! Хората видяха техните озъбени муцуни не един път!
    Да ни е честит празникът и да се надяваме , че на продажниците,които ще отидат днес с ясното намерение да окървавят този празник, им е останало поне малко човечност и родолюбие!
    Макар че , едва ли!
  • 74 Турчина

    2 5 Отговор

    До коментар #64 от "Хисторик":

    Вълчан войвода е искал да купи от руския цар оръжия с които да въоръжи български чети и да се бият за Освобождението на България.Изпраща му волски каруци пълни със злато,в замяна на които не получава нищо...просто са го преметнали и ограбили.Вълчан войвода е бил несметно богат,имал за съратници и турци,които са му помагали.Не случайно и днес се говори за съкровището на Вълчан войвода,което все още не е открито.Чувал съм само,че е някъде в района на Батовата гора.
  • 75 ТУРЧИНА

    1 3 Отговор
    В България демокрацията идва на 1989 а в Турция 1923 XAXA

    Коментиран от #84, #85

  • 76 айсиктир

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Истина. Е":

    Особено пък Фердинанд е супер-пупер българин.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Извънредно

    1 1 Отговор
    За България и всичко българско е предсказано - България ше има звезда и цяло съзвездие !
    Това означава , че ПЪТЕВОДНАТА звезда трябва да спре да е зле и да започне да живее и да работи официално и реално, за да се разберат ВСИЧКИ истини за самата звезда !!!
    Както всички знаем, човек за да го опозаеш, трябва време!
    Опознай преди да съдиш !!! Това са го казали старите хора !
    Човек без официална соц среда и без успехи в животам няма как да не стане дивак, за да спре да е дивак, значи трябват тези неша !
  • 79 Каракачанов, още искаш да Крадеш???

    1 0 Отговор
    Твоите Хубави вести, са само допълване на Ошворните ти Сметки, СПРИСЕ КРАДЕЦО!!!
  • 80 Както е казал поетът

    4 0 Отговор
    "Каква ти независимост, бе брате, България е ЩАТ на САЩ" !
  • 81 Диамантената ръка

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ццц":

    В манифеста едно, после на практика друго се получава...
  • 82 китаеца

    6 2 Отговор
    България е била независима до 1396 година, т.е. до падането под турско робство, от тогава до сега никога България не е била независима! Който знае историята на България ще се досети какво имам в предвид.
  • 83 Диамантената ръка

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Госあ":

    Е, последните 30г. компенсирахме, то не бяха атомни централи, газови потоци, големи шлемове...
  • 84 Турчина

    4 0 Отговор

    До коментар #75 от "ТУРЧИНА":

    Сериозно ли мислиш,че в Турция има демокрация?Спомни си какво стана в "Гези".Ердоган направи много за Турция,но младите хора няма да му простят,че изкара полиция срещу народа си.Имаше хора от много страни,вкл. и българи.Един студент беше застанал пред дулото на водно оръдие и викаше:" Убий ме,но няма да мръдна."Стреляха в окото му и този човек ослепя.Хиляда полицаи тогава напуснаха работа,защото отказаха да стрелят срещу народа си.Това е "демокрация" по американски..."пам...пам...американо..."
  • 85 Пръцко

    5 0 Отговор

    До коментар #75 от "ТУРЧИНА":

    Малка поправка - в България още не е дошла! 1989-а в България дойде ДС-мутрокрацията :((
  • 86 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    На този ден БЪЛГАРИЯ става ЦАРСТВО НА БЪЛГАРИТЕ!
    Сега мнозина се страхуват от този акт и искат да го забравим, като го подменят с безличното клише "независимост".
    Единственото спасение от културното и национално обезличаване на България е ВЪЗРАЖДАНЕ на Българското Царство - т.е. конституционна монархия. По този начин ще се ЗАПАЗИМ КАТО НАРОД. За комунистите, цирковете с избора за президент са любимата им забава, а бате Ламбо беше техен кумир. Като държава, която поне 200 души в света могат да я изкупят до последния клозет, ние нямаме друга алтернатива за оцеляване, освен КОНСТИТУЦИОННА МОНАРХИЯ. БЪЛГАРИЯ трябва един път за винаги да скъса с комунистите и да възстанови суверeнитета си, като върне Търновската (сребърна) Конституция.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове