Last news in Fakti

21 Септември, 2020 17:16 3 224 30

Мика Зайкова: Само България не подпомогна директно бизнеса и домакинствата

  • мика зайкова-
  • заем-
  • бизнес

С тези 5 млрд. могат, да речем, да се купят два вида избори – едните парламентарни, другите президентски, коментира финансовият експерт

Мика Зайкова: Само България не подпомогна директно бизнеса и домакинствата  - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Ако е пълен фискалният резерв, както се твърди, и ако погледнете данните за 7-те месеца, които показват излишък от 1 560 000 000 лева, човек наистина трябва да се чуди защо са тези 5 млрд. заем. Това каза за БГНЕС Мика Зайкова, икономически анализатор и финансов експерт.

Все пак аз мога да кажа моите подозрения. Този заем е необходим на правителството, защото дори и да нямаме проблем с европейските пари, а ние ще имаме, защото върховенството на закона у нас не се спазва и има опасност да ни санкционират, те много по-трудно ще могат да бъдат употребени за нещо, за което не са предназначени. Трудно ще бъде откраднати. Докато тук, с едни 5 млрд., можем да си ги крадем на воля.

С тези 5 млрд. могат, да речем, да се купят два вида избори – едните парламентарни, другите президентски.

Второ – с тези 5 млрд., тъй като явно не сме заделили пари за съфинансиране на проектите по оперативните програми, също можем да запълним тази дупка.

Трето – ЕК ни разреши парите, които не сме употребили в оперативните програми, да ги употребим за мерки за преодоляване на затрудненията от кризата. Не само, че сме използвали парите между 37% и 43%, но има и проекти, които не са ни признати. Не сме ги похарчили, дали сме ги нецелесъобразно. На книга парите трябва да ги има и трябваше да ги върнем, ако не беше коронавирусът. Сега ще трябва да ги похарчим за мерките, а де факто ги няма. Раздадени са за неща, които не са целесъобразни и не са одобрени от ЕК, а може и от ОЛАФ нещо да са намерили.

Ние имаме навик да крадем. Наистина мисля, че имаме проблем с фискалния резерв. Там трябва да има 10 млрд. В него е "Сребърният фонд“, който е за подкрепа на пенсионерите в едно по-далечно време, а там трябва да има около 3 млрд. Значи някъде около 7 млрд. трябва да са налице.

Бойко Борисов раздаде страшно много пари, които нямат отношение нито към пандемията, нито към възстановяване на бизнеса. България е единствената страна в света, която не подпомогна директно нито домакинствата, нито бизнеса. Нашите домакинства не получиха нищо, получиха възможност да вземат кредити. Раздадоха се страшно много пари, без да има някакъв ефект. Мазнинките са свършили, както се изразява премиерът и този заем вероятно трябва да запълни една дупка във фискалния резерв или да бъде резерв за бъдещи неща, от порядъка на изборите.

Ако се погледне бюджета за 7-те месеца, има излишък. Този излишък е имагинерен. Истинският излишък е тогава, когато има ръст на БВП, има ръст на приходите, а приходите в бюджета са надхвърлени. Защо казвам имагинерен? Ние сме отворена икономика и няма как да вървим нагоре, като всички покрай нас вървят надолу. Това показва, че ние спестяваме, тоест не харчим пари по предвидени политики.

На полугодието какъв е резултатът – от 2,8 млрд. са похарчени 10%. Другите са спестени. Защо? За да се сформира излишък, който излиза извън контрола на парламента и е на разположение на премиера. И премиерът си го харчи.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    20 2 Отговор
    Бойка не дава пари на всеки ;)

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    30 2 Отговор
    Еми:

    Коментиран от #20

  • 4 Последния Софиянец

    39 3 Отговор
    Нали затова сме на площада.
  • 5 Фен

    3 34 Отговор
    Ей, тоя Божков ви разката! Бойко кат дава, що дава, кат не дава, що не дава! Ма то не се издържа вече, как да заеме позиция един "независим" журналист!?

    Коментиран от #27

  • 6 Много знае

    30 2 Отговор
    тая за домакинствата. Що не иде у домакинството на Боко и отвори чекмеджето да види какво значи подкрепа?
  • 7 Сребърен фонд

    27 2 Отговор
    Това Сребърен фонд ми звучеше още от началото като Сребърна сватба, която в БГ никой не дочаква.
  • 8 Ко рече

    4 23 Отговор
    От началото на извънредното положение до края на миналата седмица 150 140 безработни са започнали работа
    Заявления за получаване на държавна помощ за запазване на общо 163 826 работни места и за наемане на 11 499 безработни са подадени до момента в Агенцията по заетостта (АЗ) по трите мерки от пакета „Заетост х3“, съобщиха от МТСП.

    В него влизат вторият вариант на 60/40, схемата „Заетост за теб“ и т.нар. помощ от 290 лв.

    В периода от 15 юли до 19 септември заявленията по 60/40 са 4 774 за изплащане на компенсации в размер на 60% от заплатите и 60% от дължимите осигуровки на 138 841 работници. Изплатените от НОИ средства са над 106 млн. лв. По първоначалния вариант на мярката АЗ е одобрила 10 237 заявки за изплащане на компенсации на 179 741 работници, а платените средства са над 186 млн. лв.

    Може би и пари ва ръка трябва да дават?

    Коментиран от #17, #24

  • 9 Гост

    26 2 Отговор
    България подпомогна само домакинството на бойко
  • 10 Философа

    28 3 Отговор
    Защо да подпомагат като директно могат да го откраднат от бюджета и никой не ги пита къде са парите! В Испания са им давали по 1100€ на всички които са останали затворени по къщите!

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 оня с коня

    4 23 Отговор
    мика зе да прекалява в лакомията си за "Протестърски пари".Тия Програми 60/40,20/20 и т.н. за Малки,средни и Всякакви Фирмии които са В ХОД не от Вчера говорят ли й Нещо?А тия 50 лв за пенсиите които в Нац. мащаб са МИЛИОНИ и на практика СА ДОМАКИНСТВА пак ли не й говорят Нещо/Нищо/?!И отчита Мика че Борисов дал "Страшно много пари",ама тия пари били "Имагинерни" ,т.е. НЕ от увеличението на Брутния вътр. Продукт.А знае ли Бабичката че не само Европа,а и Целият Свят субсидира НАРЕД СПОРЕД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ СИ всичко що мърда,а конкретно в БГ влизат едни Милиарди Субсидии от ЕС които ББ РАЗПРЕДЕЛЯ,прибавяйки и НАШИ БЪЛГАРСКИ ПАРИ?А знае ли Мика че става дума ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ,а не както тя се е загрижила дали Парите разпределени от Правителството са Имагинерни или Не?Ами "Факти",продължавайте да публикувате Пенсионерски Умнотии на Бивши Министри,настоящи Мумии - ЗАБАВНО Е!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Да бе

    4 20 Отговор

    До коментар #10 от "Философа":

    Бе ясно е че вие бившите палаткаджии искате само дарви дават , без да работите!
    Ама не става!
  • 15 румънец

    19 2 Отговор
    168 милиона лева в БГ, в същото време: Румъния отпуска 3,3 МИЛИАРДА ЕВРО за схеми в подкрепа на малкия и среден бизнес...

    Коментиран от #22

  • 16 Минка

    4 7 Отговор
    Ами навремето да бяхте крали по-малко.Тоз хотел с голф игрище от банички ли го имате или от соц.проучвания?
  • 17 един от стадото

    18 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ко рече":

    рече що рече. По- точен коментар от тоя на баба Зайка скоро не съм чел
  • 18 Боклукчийска държава

    9 2 Отговор
    Ни превърна оня от БАНКЯ, Румъния ни изпревари по всички показатели. На дъното сме във всяка една сфера, най, най Европейска държава с африкански заплати. Съд, затвор доживотна без право на помилване и конфискация на цялото имущество заграбено от НАРОДА.
  • 19 Баце

    7 3 Отговор
    мога да го посъветвам - във вестник "Трета възраст" има доста добри статии за психичното здраве",
  • 20 антрашпиц

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Колко хубаво и обективно си го написал.Трагедията ни е,че поне 60-70 процента от населението небиха те рабрали.....

    Коментиран от #21

  • 21 Да ама не

    2 10 Отговор

    До коментар #20 от "антрашпиц":

    99,9 % разбраха за какво са тия протести - за власт!
    А пари на калпак - няма да стане!
    Като искаш пари - ще работиш!

    Коментиран от #25

  • 22 Centurion

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "румънец":

    То това е така щото сме ги изпреварили Румънците,те са по бедни от нас и имат нужда от повече подкрепа.
  • 23 Горанов

    1 2 Отговор
    Споко бабо Мике, първо трябва да закупим хеликоптер и после ще започнем да ги хвърляме...
  • 24 Явно

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ко рече":

    си типичната калинка - неграмотна, лъжлива и крадлива! Калинките погребаха България!
  • 25 Ами пенсионерите

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "Да ама не":

    които могат работят, че само с бойковите пенсии и битовите сметки не могат да си платят, а тези които вече не могат да работят живеят в нищета и мизерия, троле.
  • 26 Майка Зайкова

    2 0 Отговор
    Чак след като настъпи Ковид кризата Бою разбра че държавата пари нема. Така че дали Бою или некое Магаре ни е премиер нема да има никва разлика. Освен че магарето немаше да къта евра по шкафчета.
  • 27 Варна

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Фен":

    Явно не си много умен... - Става въпрос, за това, че селянина от Банкя лъже и че онова което твърди, че го има налично напрактика го няма. - Уж твърди, че е десен а в същност за 10 години прави леви мерки.
    Ей за това става въпрос! -
  • 28 chi

    2 0 Отговор
    Но за сметка на това подпомогна мутри, мафиоти и мастити политици!
  • 29 бобъра

    0 1 Отговор
    Тая да не е на Зайко Байко Многознайко жена му?
  • 30 СусБе

    2 0 Отговор
    Като решат да дадат няма да има на кого и за какво!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове