21 Септември, 2020 16:42 7 139 23

Тема на ФАКТИ с продължение: Нова Загора продължава да не може да диша

  • нова загора-
  • лошо качество на въздуха-
  • миризми-
  • завод за биогаз

Апелираме и се надяваме от РИОСВ-Стара Загора най-после да приемат проблема присърце

Тема на ФАКТИ с продължение: Нова Загора продължава да не може да диша - 1
Снимка: Фейсбук страница на ''Нова Загора иска да диша''

Година по-късно Нова Загора продължава да не може да диша нормално. По-паметливите читатели на ФАКТИ вероятно си спомнят, че причината за това е завод за производство на биогаз, намиращ се край града. Оправданията на различните овластени институции са шаблонни и показват, че няма желание и воля за разрешаването на проблема, а не че той е нерешим.

Медията ни разговаря отново с г-жа Кремена Петрова, представител на инициативния комитет ''Нова Загора иска да диша'', а вече и общински съветник в местния Общински съвет. Тя ни запозна със случилото се през тази година, както и с настоящата ситуация, и с бъдещите намерения на непримиримото гражданско общество в Нова Загора.

- Г-жо Петрова, разговаряхме преди година и няколко дни. За този период каква е равносметката по темата с миризмите в Нова Загора?

- Равносметката е, че миризмите продължават да се разнасят. РИОСВ предприе вече съвсем друга позиция. Изпращат ни писма, които завършват с типичното за тях, че всичко отговаря на законовата рамка и е хармонизирано с европейското законодателство. Тъй като ние подаваме сигналите нощно време и сутрин рано, когато те се разнасят, РИОСВ тогава не работи. Те работят от 9 до 17 и идват на проверка през деня, когато констатират, че няма миризми и съвсем открито и агресивно започнаха да ни обвиняват, че ние подаваме фалшиви сигнали, тъй като по време на проверките няма никакви миризми от това производство.

- А някакъв отклик от институциите на изпълнителната власт, на местно ниво? Вие вече сте общински съветник.

- Като общински съветник, за съжаление, като част от опозицията и може би един от малкото общински съветници, които повдигат този въпрос, срещам странен отпор от местната власт, която обяснява като някаква мантра, че каквото могат са го направили. Оправдават се с временната комисия, която беше създадена 2017 г., и че ''Не могат да се борят срещу държавата''. Това е коментар на градоначалника в разговор с един от протестиращите. Ние вече втора седмица сутрин и вечер протестираме пред сградата на общината. Посрещаме и изпращаме местната власт. Имаме две конкретни искания. Първото е да бъде организирана открита среща на гражданите с местната власт и на тази среща да бъдат поканени компетентните институции. В случая - РИОСВ, Областна дирекция по безопасност на храните и РЗИ. За съжаление до момента никой от местната власт не се ангажира да слезе да разговаря с протестиращите. Поискахме среща с кмета, но не бяхме допуснати. И тъй като срещаме абсолютно пълна не подкрепа, ние се организираме и на 28 (б.р. този месец) ще пътуваме до Стара Загора, за да протестираме пред РИОСВ. Въпреки че смятахме, че общината е напълно в правото си, след като е запозната с този проблем, може да покани институциите и да се търсят някакви решения, защото не може когато гражданите подават сигнали да срещат арогантно и грубо отношение от служителите, които в интерес на истината, ние им плащаме, за да се грижат за опазването на околната среда, а в това число и за въздуха, който дишаме.

- Под това, което е казал кметът в частен разговор с протестиращ, а именно, че те не могат да се борят с държавата, може ли да приемем, че всъщност местната власт в Нова Загора има някаква заповед от централната власт на този завод да не му се нарушава по никакъв начин комфортът и да се неглижира проблемът?

- Не мога да кажа дали това е имал предвид. Това, което се подочува като градска легенда е, че точно така е направено. Но дали това е така, или е просто опит за изминаване на ръцете, не мога да потвърдя.

- Добре помня от миналата година, че от завода преди всеки протест са Ви уверявали, че ще се вземат мерки, за да се намалят тези миризми. На какво ниво е диалогът със собствениците на завода към момента, има ли някакъв напредък?

- Не, няма абсолютно никакъв напредък. В последните няколко месеца категорично - и управителят на инсталацията, и собственикът, отказват всякаква комуникация с нас. Това, което те обещаваха, при условие, че миризмите продължават да са факт и не са намалели нито по интензитет, нито по честота, показва, че или усилията, които полагат са недостатъчни, или са проформа, прах в очите на гражданите.

- Сред хората, които се събирате да протестирате, има ли данни, някой споделял ли е за възникнало вследствие на тези отрови заболяване или усложнение на вече възникнало заболяване?

- Една от причината аз лично да бъда толкова упорита в тази борба е, че през последните няколко години от наличието на тези миризми развих и алергия, която по време на експозициите ми причинява страшен дискомфорт. На моменти дори води до пристъпи на недостиг на въздух, затруднява се дишането. Много от съгражданите ми се оплакват, че по време на експозициите изпитват дразнене на очите, сълзене, лютене, дразнене на гърлото. Има и доста наши съграждани, които страдат от белодробни заболявания, асма, било алергична или някакъв друг вид, която в такива моменти се проявява с доста тежки пристъпи.

- При Вас проблемът е потвърден от лекар?

- Да, ходила съм на лекар. Казват, че при хора, които са по-чувствителни е нормално да има такива прояви. Но самият факт, че тези миризми нарушават съня ни нощно време... Налага се да ставаме да затваряме прозорците. Миризмата е влязла и в стаите. Това нещо създава абсолютен дискомфорт за нашето ежедневие, защото ние не можем дори и да се наспим. Лятно време не може да се спи на затворен прозорец, всеки иска да влезе малко чист въздух и малко прохлада.

- Вие споделихте за протестните действия на 28 септември пред РИОСВ-Стара Загора. Какво обаче обмисляте да направите занапред, особено ако протестните Ви действия не се увенчаят с успех?

- Изпратили сме едно искане от гражданската инициатива до министър-председателя и до министъра на околната среда. Искаме те да приложат цялата власт, която имат, цялата сила на закона за решаването на този проблем. Защото не смятаме, че едно замърсяване, причинено от един инвеститор, не е възможно да бъде отстранено. Искаме и изграждане на постоянен пункт за мониторинг на въздуха в Нова Загора. В крайна сметка, искаме да знаем какво дишаме, защото освен че има миризми, усещанията, които имаме по време на експозициите ни навеждат на мисълта, че има и някакви вредни вещества, които влияят на здравето ни.

Към момента не предвиждаме протести пред институциите в София, тъй като не желаем нашият протест да се приема като част от политическата обстановка към момента в страната.

От ФАКТИ продължаваме да следим тази неприятна, но крайно важна тема. Апелираме и се надяваме от РИОСВ-Стара Загора най-после да приемат проблема присърце, да го приемат като преди всичко човешки същества, а не просто чиновници, за които остава съмнение, че изпълняват чужда воля, която желае никога да не установява проблем с миризмата и качеството на въздуха в Нова Загора.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 няма шанс

    34 4 Отговор
    След като Китай показа червения картон преди 3г на Света и им заяви, че повече няма да приема пластмасови отпадъци, дойде часът на Кочините България, Румъния и Латвия, където се гори 70% от светованите отпадъци пластмаса.

    Коментиран от #9, #12

  • 3 Бангладеш

    15 3 Отговор
    Щом държите на тая токсична смрад, то Ковид ще ви се стори като обикновена настинка.
  • 4 оставка

    29 1 Отговор
    Ами естествено, че гербеския кмет на нова загора, няма да се бори с герберската държавна мутра.
  • 5 орел

    20 1 Отговор
    Като влизаш в Н.З. от магистралата смърди на умрели пилета
  • 6 Мари

    17 1 Отговор
    Всеки прехвърля топката , при толкова министри , и институции, никой не си мърда пръста.Нали има парички и пълнят джобовете си , какво ги интересува народът какво иска. Ние сме виновни ,че допускаме това !

    Коментиран от #7

  • 7 баш тартора

    0 6 Отговор

    До коментар #6 от "Мари":

    виш ко, ни са занимавайти с раути, дет ни са ваша работа. цъкайти лайкуви в инстаграм, пращайти cмс-и на риалитата и проф искра баева ви го повтаря отдавно ма вий сте корави глави
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Врачка

    25 0 Отговор

    До коментар #2 от "няма шанс":

    България е единствената държава в света,която си изнася златото и вкарва боклуци от цял свят.Както е рекъл народа”Сливи за смет”.
  • 10 Схемата е ясна

    20 1 Отговор
    Говори се че лично Бойко има акции в Градус. Няма как да стане спиране на каквото и да било. А РИОСВ са държавна бухалка с бонуси от хунтата.

    Коментиран от #15

  • 11 Реалист

    15 1 Отговор
    Клептокрацията (от гръцки: κλεπτοκρατία – „управление на крадците“) е форма на управление, в което държавните решения са мотивирани главно от непосредствените материални интереси на тесен кръг хора, които са на власт. Политическите дейци на тази върхушка се наричат клептократи. Обикновено, такова управление включва присвояване на средства за сметка на народа.
  • 12 ...

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "няма шанс":

    Мани майтапа оня ден пак горяха по дупница и перник.... 5000 регистрирани фирми изкупуват отпадъци от чужбина... даже се замислям дали и аз да не се включа в офертата щом така или иначе ще се замърсява страната...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ares

    0 1 Отговор
    НЕКА ОТРОВНОТО ТРИО ДА ГИ ОПРАВИ.КАТО ГИ ОПРАВИ БОЙКО ПОСЛЕ ЩЕ МУ ИСКАТ ОСТАВКАТА.
  • 15 ares

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Схемата е ясна":

    АЙДЕ СТИГА С ТОВА 'ГОВОРИ СЕ, НЯКОЙ КАЗАЛ, И ДР.ГЛУПОСТИ'КАТО СИ СИГУРЕН И ИМАШ НЕОСПОРИМИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ГОВОРИ И ПЛЮЙ КОЛКОТО ИСКАШ
  • 16 Атомрос

    5 2 Отговор
    Ние братушките ще ви построим нови атомни централи а ние комшийте ще ви продадем на много изгодни цени новите ни куадри коптери ще можете да си летите където поискате свободно и чисто. от Азербайджан и Туркменистан ще получавате газ почти безплатно и ще ви е топло цяла зима.зарежете ретроградната Европа този стар въглищарски континент.
  • 17 ИВАН

    11 0 Отговор
    Човешката лакомия и лошотия, превърна тази благословена земя - България, от Райска градина в обречена пустиня ... мутри вън
  • 18 azаз

    6 0 Отговор
    Само една корекция-завода за биогаз не е край града,а макар и в покрайнините му е в рамките на населеното място.
  • 19 Японеца

    0 0 Отговор
    Зареждах една сутрин на бензиностанцията до завода!
    СМРАД ГОЛЯМА!
  • 20 Абе

    0 0 Отговор
    Свободата е на върха на копието!
  • 21 Луд с кирка

    0 0 Отговор
    г-жа Кремена Петрова с тези миризми вече е общински съветник. С тях може и депутатка да се събуди
  • 22 чоко

    0 0 Отговор
    някой знае ли как точно отровиха реката
  • 23 Михо

    0 1 Отговор
    В тези инсталации се изгарят птичите изпражнения от птицефермите в целия регион.А като гледам транспорта им въобще не е малко.А и тези филтри къде са пред предприятието от миналата година си чакат монтажа.А за реката е ужас.Допреди това се ловеше риба,а сега едва ли и жаби има.До вливането и в р.Сазлийка е чисто черна.А какво има в нея??????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове