Last news in Fakti

22 Септември, 2020 21:50 6 338 64

Радев: В здравеопазването ни има чудовищно неравенство

  • пумен радев-
  • здравеопазване-
  • пловдив-
  • фондация

Президентът присъства при учредяването на фондация "Млади медици за България" в Пловдив

Радев: В здравеопазването ни има чудовищно неравенство - 1
Снимка: БГНЕС

"Никоя амбициозна национална цел не може да бъде постигната без здрава нация, а това изисква ефективно и иновативно здравеопазване, насочено към бъдещето и с фокус към младите хора в системата и тяхното развитие".

Това заяви президентът Румен Радев при учредяването в Пловдив на фондация "Млади медици за България", цитиран от Българската национална телевизия.

Организацията има за цел да подкрепя настоящи и бъдещи медици, да ги мотивира да остават и да се развиват професионално в България.

Държавният глава изрази убеденост, че материалната и морална подкрепа, която младите медици ще получат, ще им даде сила и мъдрост да намерят правилния модел за развитие на ефективно, хуманно и общественоотговорно българско здравеопазване.

Всеки лекар и медицински работник има нужда от свобода в своето професионално израстване, която не бива да бъде ограничавана от настоящите недостатъци на системата – било то финансови, административни, организационни.

По думите на президента, същността на фондацията е развитието на млади и независими български граждани, а нейната цел има важно значение не само за българското здравеопазване, но и за обществото ни като цяло.

"Здравеопазването е обществената ни система, която ражда чудовищни неравенства в заплащането на труда, които изкривяват целия механизъм за професионална реализация. Нарушеният баланс трябва да се възстанови, а това може да стане само с подчиняване на системата на принципите за справедливост", заяви президентът.

Румен Радев посочи, че учредителите и съмишлениците във фондацията дават надежда не само за младите медици и здравеопазването, но са и пример за останалите професионални общности как могат да се задържат младите кадри в България.

Д-р Динко Младенов – председател на Управителния съвет на фондацията и неин учредител, подчерта, че 22 септември – Денят на Българската независимост, неслучайно е избран за официалното откриване на фондацията.

"Убеден съм, че само независимият човек може да бъде свободен, а само истински свободният човек може да работи, да твори за общото и лично благо, заяви той.

Д-р Младенов посочи, че допълнителен стимул да създаде организацията са били всички млади медици, които са влезли в „огъня“ на кризата с Covid-19. Той подчерта, че фондацията ще осигурява финансова подкрепа за настоящи и бъдещи медици, но в България все още е труден достъпът до специализация.

"Младите медици си плащат, за да специализират, което е абсурд. Затова те трябва да се преборят за по-добри условия за реализацията си", допълни д-р Младенов.

По време на церемонията бяха представени членовете на Управителния съвет на фондацията, както и седем от първите 25 млади специалисти, които от началото на октомври ще получават финансова подкрепа в размер на половин заплата от тази на начинаещ лекар.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 перничанин

    45 83 Отговор
    Факти, защо заглавието не беше "Освиркаха президента Радев" , което си е самата истина.

    Коментиран от #3, #6, #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бай Георги

    44 25 Отговор

    До коментар #1 от "перничанин":

    Ей мирно Президент Радев говори.

    Коментиран от #5, #12, #52

  • 4 Оракул

    50 12 Отговор
    Не сте прав г-н Президент.Народът на Беларус се бунтува точно по тази причина.Те не искат безплатно здравеопазване и социално равенство.Белоруският народ иска да бъде като нашия,с платено здравеопазване и закрити лечебни заведения .Успех
  • 5 перничанин

    30 62 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Георги":

    Не е моят президент . На изборите нарисувах нещо на бюлетината (невалидна).
  • 6 Оракул

    37 18 Отговор

    До коментар #1 от "перничанин":

    Пернишка превъзходна порода е кръстоска между Банкянски нерез и Радомирска свиня.Да научиш най накрая от къде сте се пръкнали,Граовци.

    Коментиран от #10

  • 7 Уууууууу

    33 29 Отговор
    А да кажете къде и с кой беше днес Радев в Пловдив с най голямия олигарх в хотела му, защо това не се пише. Приятели от 2,3 години. Дайте сними от там за хората който бяха и ОСТАВКА. ЗАЩО НИКОГА ФАКТИ НЕ КАЗВА НИЩО ЗА РАДЕВ?? ¿????? ПАК ЛИ ЩЕ ИЗТРИЕТЕЕЕ
  • 8 Мирко

    44 15 Отговор

    До коментар #1 от "перничанин":

    Объркал си се нещо. Освиркаха ТКП в Търново. Пустиняка пак се скри инъче щеше да го замерат с камъни.

    Коментиран от #15

  • 9 choki

    40 6 Отговор
    Ето причините:

  • 10 перничанин

    13 34 Отговор

    До коментар #6 от "Оракул":

    Почти позна . За майка ти съм сигурен , че е радомирка. Чудя се имате ли комшия от Банкя , та толкова се впрягаш.
  • 11 Оставка

    39 16 Отговор
    Копоите на Тулупа пак бият граждани пред НС

    Коментиран от #19

  • 12 Баба георгювца

    25 9 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Георги":

    Ти ще стоиш прав и като пръдне само след това може да поемеш свеш прециденски въздух

    Коментиран от #18

  • 13 Оставка на Румен Радев

    30 44 Отговор
    Оставка на Румен Радев - ВЕДНАГА !!!!!!!!!!

    Коментиран от #27, #42

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 перничанин

    28 44 Отговор

    До коментар #8 от "Мирко":

    Ти беше ли в Пловдив? Ако си бил (съмнявам се) щеше да видиш от къде влезе фатмако (задния вход) и какви плакати имаше на главния. Оставка Радев!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Вълко Червенков

    25 43 Отговор
    Тази Продажна Кремълска Подлога трябва да се импийчментоса незабавно.Жалка Марионетка,лобираща за Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина.След края на единственият му мандат,Резидента Румен ще бъде съден като Национален Предател.

    Коментиран от #44

  • 18 А ти ще надуваш

    19 12 Отговор

    До коментар #12 от "Баба георгювца":

    додука банкянски.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Чуденка

    25 5 Отговор
    Някой обръща ли внимание на брътвежите на форумни лентяи и платени тролове ?!?! Какво умно може да напише такъв индивид, който упражнява "професията " трол или хейтър ?!?!
  • 21 перничанин

    10 30 Отговор
    Да благодарим на Борисов за продължението на Турски поток през България за Европа.Единствено той защитава както Българските така и Руските интереси.

    Коментиран от #36

  • 22 Перо

    30 3 Отговор
    Какви общи приказки се говорят,какви глупости! Цялата здравна система е един криминален модел,създаден,още от оня с лилавите венци. Не може да се дават държавни средства,на частни лица за строеж на държавни болници и после пак престъпниците да бъдат финансирани от държавата,чрез НЗОК /пътеки и лекарства/.Освен това частните болници са освободени от системата на обществените поръчки/за разлика от държавните/ и се осребрява всичко от държавата за лекарства,по “документи”. Това го няма никъде по света.На всякъде има разнообразни частни здравни планове,според възможностите на клиента или по договор със синдиката в който членува работника. Здравните планове имат договор с болниците,които ги обслужват!
  • 23 Перо

    19 2 Отговор
    Какви общи приказки се говорят,какви глупости! Цялата здравна система е един криминален модел,създаден,още от оня с лилавите венци. Не може да се дават държавни средства,на частни лица за строеж на частни болници и после пак престъпниците да бъдат финансирани от държавата,чрез НЗОК /пътеки и лекарства/.Освен това частните болници са освободени от системата на обществените поръчки/за разлика от държавните/ и се осребрява всичко от държавата за лекарства,по “документи”. Това го няма никъде по света.На всякъде има разнообразни частни здравни планове,според възможностите на клиента или по договор със синдиката в който членува работника. Здравните планове имат договор с болниците,които ги обслужват!
  • 24 Банкомат

    29 5 Отговор
    Здравеопазването ни е само за хора с връзки с властниците, летят с Фалкона или хеликоптера на Боко и други здравни банкомати, които имат пари. За останалите, които цял живот са били здравно осигурени, но когато се разболеят нямат няколко хиляди да платят, съответно не ги лекуват!
  • 25 Стойчо пръча

    18 2 Отговор
    намалете вашите бройки и заплати , дайте ги на медицинските работници
  • 26 Тони

    27 7 Отговор
    Време е шайката да си ходи.
    Да освободят мястото на по-подготвени хора.
    Също така техните престъпления трябва да се разследват.
  • 27 Горо

    23 16 Отговор

    До коментар #13 от "Оставка на Румен Радев":

    Ти всъщност искаше да кажеш: "Оставка на Бойко Методиев Борисов и то веднага!".

    Коментиран от #34

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Перо

    20 2 Отговор
    Криминалната система,създадена от оня с лилавите венци,създаваща търговски дружества в медицинската сфера и налагаща измислени,назначени държавни чиновници,в бордове и като контрольори,на втора заплата,без никаква отговорност е пагубно за болници и ДКЦ-та! Те не се интересуват от нищо,освен от доходите,по заработка на медицинския персонал.Даже мутренското МЗ назначава ,провинили се членове в бордове,отново,след финансов колапс на здравното заведение.
  • 30 Мирко

    22 14 Отговор

    До коментар #16 от "ФЕЛИБЕТО":

    Абе дайте видео с освиркването на Радев от Филибето бе! За поцинкованата ТКП има видеа с освиркване колкото щеш. Дайте линк за лъжите си! Не можете нали? Мишки платени!
  • 31 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 7 Отговор
    Пинокио
  • 32 Яшар

    15 5 Отговор
    Ний с Айшету путкрепяме Боку щот дава чибапчита, мда...
  • 33 ехаа

    13 1 Отговор
    А в момента същият си е на банкет!
  • 34 Абе, Горо

    5 3 Отговор

    До коментар #27 от "Горо":

    Каквото съм искал да кажа, съм го казал. Не плямпай глупости.
  • 35 Българин

    16 15 Отговор
    Достойният президент!
  • 36 перничанин

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "перничанин":

    Имитатор !
  • 37 КАТОРГА

    14 11 Отговор
    ВЯРВАМ САМО И ЕДИНСТВЕНО НА ИСТИНСКИЯ ГЕНЕРАЛ РАДЕВ - ДРУГОТО ОТ ГЕРБ БСП И ДПС + ПАТРЕЬОТИТЕ СА ЗА ЗАТВОРА БЕЗ ПРАВО НА ИЗЛИЗАНЕ !БОЙКО В СИБИР

    Коментиран от #43

  • 38 ДАЙТЕ ВИДЕО

    18 4 Отговор
    ДАИТЕ КАК ДНЕС ОСВИРУКАХА ЦЯЛАТА РЕЧ НА ПРОСТАТА КЪРЖАЛИЙСКА ПАТ-АААА
  • 39 БОКО В ПАНДИЗО

    15 6 Отговор
    БОКО Е 00
  • 40 Политика в здравеопазването

    15 1 Отговор
    Имаш ли пари ще намериш добро и най вече бързо лечение, нямаш ли пари може и да попаднеш на лекар, който е преди всичко човек, но в големите болници по скоро ще те претупат и дори ще ти откажат адекватно лечение и се оправяй както можеш. Влезеш ли само по клинична пътека ще те претупат с няколко изследвания и ще лежиш без да ти правят нищо в повече, ще си купуваш сам лекарства, които ще ти изпишат в епикризата, че са ти ги вливали и след изтичане на дните по пътеката излекуван или не айде чао. Ако трябва да те препратят на друг специалист, ще лежиш без да те препратят или той да дойде от съседното отделение да те прегледа, а като те изпишат ще ти обяснят при кои и къде точно сам да отидеш и в най добрия случай по нова пътека. Някой каръци даже ги мамят и оперират без да се налага само и само да се усвояват пари или ако се налага ги карат да плащат допълнително двойно или тройно над необходимото, което държавата абдикира да заплати или плаща след месеци тежки административни хватки само и само от зор да си го платиш сам. Извод : Ако нямаш пари за какво си жив?
  • 41 НЕДКОВ,,

    13 4 Отговор
    ГЕРБЕРАСТКи НУЖНИЦИ ..
  • 42 Връщай

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Оставка на Румен Радев":

    Се в кафеза-веднага!
  • 43 И аз

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "КАТОРГА":

    Така!!!!!
  • 44 НЕДКОВ,,

    3 5 Отговор

    До коментар #17 от "Вълко Червенков":

    ГЕРБЕРАСТКи НУЖНИк...Аз ще те осъдя.,Вълко...Червенко....НЯМА КЪДЕ ДА ДА СЕ СКРИЕШ....
  • 45 Жоро

    4 0 Отговор
    Кои си има ще си цоца така е и с здравеопазването
  • 46 Така ли?..глей ти..

    6 9 Отговор
    Чудовищно неравенство, да не вярваш, ама щом ти го казваш..може..особено здравеопазването преди 90та година. Щом ти си станал, пилот, генерал, че сега и президент..ами това наистина е чудовищно.
  • 47 гост

    8 3 Отговор
    Само си чеше езика нищо няма да направи.Никой от властимащите неиска да се оправи здравеопазването.Далаверата сега е много голяма.Ако исках досега и БСП и ГЕРБ и всички ,които бяха на власт щеше да го направят.Така ,че сега се започва с бращолевене за да се печелят гласове.
  • 48 пенсионер

    9 5 Отговор
    Здравеопазване фокусирано в/у младите, ами че те са здрави бе, ние възрастните ко да прайм , да мрем ли, егати фатмака, съвсем подлудя тоя,
  • 49 антифатмаков

    9 3 Отговор
    Как ще решиш неравенството, ще вземеш от богатите и ще дадеш на ниско платените ли ?? Ти ли ще им плащаш специализацията >? в цял свят се плаща , айде кажи нещо реално, дай гаранции, не само да настройваш хората едни срещу други !!!

    Коментиран от #59

  • 50 Медицински брат

    8 7 Отговор
    Тоя комунист и от здравеопазване разбира. Всички по равно.
  • 51 Аноним

    4 5 Отговор
    Така е и е от времето на БСП когато беше на власт тъп селянино
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 месара

    5 4 Отговор
    а в президентството чудовищна грешка !
  • 54 ПРОСТ ФАТМАК Е

    6 7 Отговор
    ПРЕЗИДЕНТА този национален предател трябва да бъде и ще бъде съден такъв главоч България не е имала. За главнокомандващ имаме глвноглупав човек.
  • 55 Съсед

    5 5 Отговор
    Върни се в твоето Родно Хасковско село да нижеш тютюна! Доказа че не си за град а камо ре да президент! Аман от военни предатели
  • 56 Това е заглавието но статията:

    7 5 Отговор
    Агитката метежници под ръководството на Мутрата Президент Радев се провали при опит за преврат!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ИМПИЙЧМЪНТ

    5 3 Отговор
    Народен Предател Съд Затвор за провокатора Метежник Революционер
  • 59 Пенсионер

    5 2 Отговор

    До коментар #49 от "антифатмаков":

    Той е като развалена плоча. По всички теми говори (рецитира) едно и също.Т.е.-нищо.
  • 60 Системата

    2 1 Отговор
    наздравеопазването е системата с най-комплексна корупция в обществото - от входа до изхода, от раждането до смъртта- навсякъде.
  • 61 Грую

    1 0 Отговор
    Имаме зле организирано, достъпно, евтино и ниско качествено здравеопазване или да го речем накратко "българско здравеопазване" , което прилича много на всичко останало в държавата. За подробности се обадете на телефон 0760760 от всички телефонни оператори в страната!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 62 Протестр

    2 1 Отговор
    Много акъл.Непрекъснато ръси акъл по разни въпроси.
  • 63 Грипенов

    1 0 Отговор
    Това сега го е чул по радиото и се прай на умен и красив
  • 64 КРОКОДИЛА

    1 0 Отговор
    РАДЕВ ПОБЪРКА НАРОДА - ВСИЧКО СИ ВЪРВЕШЕ ДОБРЕ - РАДЕВ
    И НИНОВА - СА ПРОВАЛЕНИ ОТ ГОДИНИ - НА САД ПО СКОРО ЗА ДА СЕ СТАБИЛИЗИРА ПОЛОЖЕНИЕТО ....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове