3 291 50

ДСБ внесе сигнал до прокуратурата относно публикацията в “Шпигел”

От партията считат, че българската прокуратура трябва да започне разследване срещу посочените лица от висшата държавна администрация на България

ДСБ внесе сигнал до прокуратурата относно публикацията в “Шпигел”
Снимка: МС

Демократи за Силна България внесе сигнал до прокуратурата относно публикацията в “Шпигел”. Престижното германско издание пише, че Бойко Борисов е помогнал на турския режим да преследва членове на опозицията и е нарушил международните конвенции.

Ето и текста на сигнала:

В авторитетното немско издание “Шпигел” на дата 11.09.2020 година е публикуван материал със заглавие “Как българският премиер Борисов се превръща в слуга на Ердоган”.
В текста на материала се посочва:

“След опита за държавен преврат в Турция на 15 юли, Бойко Борисов се среща с турския посланик в София.” От тайната кореспонденция на турските дипломати става ясно, че Борисов “разбира сложността на ситуацията” и ще се постарае да намери “бързо решение на случая”. Следва среща между турския посланик и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. По това време турският гражданин Абдуллах Бююк е бил издирван от Анкара, заради подозрения за връзки с организацията на проповедника Гюлен.”

Впоследствие, Бююк е задържан и предаден на турските власти, въпреки решенията на българския съд да не бъде екстрадиран. През октомври 2016 година още седем турски граждани са експулсирани от България в Турция.

От грамите става ясно, че е имало среща между турския посланик и тогавашния български главен прокурор Сотир Цацаров. В информацията се твърди още и, че изглежда висшият магистрат е предал на турците деликатна информация за Бююк. Турската страна е била поканена да изпрати
ново искане за екстрадиране. Малко преди да излезе в годишен отпуск Цацаров казва, че ще се погрижи лично за случая.

В заключение изданието твърди, че тайни служби на турското посолство в София, сочат че Цацаров и Борисов и тайните служби на България са участвали активно в депортирането на членове на турската опозиция.

Изданието се позовава на доклад на турското посолство в София и на грами между турското посолство и правителството в Анкара, които са резултат от разследване на немските специални служби. Изнесените факти сочат, че висши държавни служители на България са се поставяли в услуга на
турските власти, което на практика е удар срещу българската национална сигурност, още повече че тези действия са злепоставили държавата пред нашите съюзници от Европа. Към този момент повечето държави-членки на ЕС и ЕК осъдиха остро репресивните действия на турските власти, към
представителите на опозицията в тази страна.

Националното ръководство на ПП “Демократи за силна България” обсъди изнесените факти в немското издание “Шпигел” и счита, че българската прокуратура трябва да започне разследване срещу посочените лица от висшата държавна администрация на България за това, че са се поставили в
услуга на чужди държавни интереси, което сочи, че са налице данни за извършено деяние по реда на Глава първа “Престъпления против Републиката” от Наказателния кодекс на Република България.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 38 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Въпрос

  64 2 Отговор
  И какво сега, гешев ще назначи проверка срещу себе си, борисоф, доганя и пеефски?

  Коментиран от #3

 • 2 Мдаааа

  16 56 Отговор
  По важно е ,че Бойко не допусна африканци ,авганистанци и т.н. да наводнят България.

  Коментиран от #9, #10

 • 3 Ами да

  36 1 Отговор

  До коментар #1 от "Въпрос":

  ама когато татко ми купи колело.

  Коментиран от #34

 • 4 И тя

  35 0 Отговор
  като ще се разшета - стой , та гледай !
 • 5 херодот

  7 21 Отговор
  Бойкоо...Пускай мигрантите Бойкоо!
 • 6 А защо

  6 40 Отговор
  Ами ако делата се образуват по публикации в чужди медии, да се образува тогава и дело срещу Радев! Има публикации за връзките му с Русия! Ама доколкото си спомням - делата се образуват , когато има доказателства , различни от публикации във Фейсбук и сайтове!

  Коментиран от #11, #13, #20


 • 7 Centurion

  38 2 Отговор
  Браво,нека го разкатаят,и да бъде съден за държавна измяна,за поставяне в услуга на чужда държава.

  Коментиран от #47

 • 8 Последния Софиянец

  28 7 Отговор
  А за протеста в момента пред Съдебната палата нищо!
 • 9 Дори

  20 0 Отговор

  До коментар #2 от "Мдаааа":

  те не щат даже със самолет да я прелитат , не бил ги допуснал ?!

  Коментиран от #27

 • 10 Хамсал

  24 0 Отговор

  До коментар #2 от "Мдаааа":

  Те щото са луди да стоят тука!
 • 11 Прав си

  5 13 Отговор

  До коментар #6 от "А защо":

  Вчера една баба на пазара каза същото.
 • 12 Киряк Бойко турския везир

  17 5 Отговор
  Приготвих още три синджира роби гюленисти за моя Султан Ердоган.Ще ги карам директно за Диарбекир.
 • 13 Centurion

  24 6 Отговор

  До коментар #6 от "А защо":

  Какви по големи доказателства от това.Тук не става въпрос на съчинения и съмнения,а за действия извършени пред нашите очи.Действия в разрез на две решения на Българският съд,против всички общочовешки и хуманни норми.Борисов се е поставил в услуга на чужда държава. .

  Коментиран от #15

 • 14 гогича

  18 5 Отговор
  " висши държавни служители на България са се поставяли в услуга на турските власти" - уточнете услугите и тарифата, кой отпред,, кой изотзадзе
 • 15 А защо

  9 8 Отговор

  До коментар #13 от "Centurion":

  ООО тролчето експерт! И юридически експерт ли стана сега? Гледам - по всяка тема си експерт! И за закон ли стана квалифициран? Брей - да има експерт по всичко в България и да не знаем! И става точно въпрос за съмнения! Доказателства, годни за съд няма! Има публикации! Както има публикации и за Радев! Дето го пропускаш умишлено! И какво точно е извършено точно пред очите ти а експерте?

  Коментиран от #19

 • 16 Последния Софиянец

  13 11 Отговор
  Видяхте ли ,, контрапротеста,,?Десет старци и Стъки.Тия ,,Сивушки,,ще умрат още на първата пресечка.Ще звъня за линейки.

  Коментиран от #17

 • 17 а стига бе

  8 4 Отговор

  До коментар #16 от "Последния Софиянец":

  ДБ лъжеца - хайде да ти припомня точно твоите думи - не е важно колко са, важното е че са там! С твоите камъни по твоята глава! Хайде сега разкажи как са те били снощи и са те о...... в районното!
 • 18 8683

  9 8 Отговор
  ДСБ, мизерници, КИРЯКСТЕФЧОВЦИ !

  Коментиран от #21

 • 19 Centurion

  12 5 Отговор

  До коментар #15 от "А защо":

  Публикацията е провокирана от Грами на външно и посолството на Турция,на реален факт,предаване на Биюк въпреки две решения на съда.Не съм експерт но чета,анализирам и помня за разлика от много наведени герберасти.Цацаров усети дебелия,и се измъкна,като натърти МВР.Борисов ще бъде съден по глава първа от кодекса или за държавна измяна!Мястото на този индивид е в затвора.

  Коментиран от #22, #28

 • 20 проКУРора

  12 2 Отговор

  До коментар #6 от "А защо":

  Прокуратурата решава, бе френд.Тя е решила, че Пеевски не е крал от КТБ, не е съсипал "Булгартабак", че Борисов НЯМА над €1 милион в чекмеджето си.Това е.Всичко е "ОК".

  Коментиран от #29

 • 21 Де Факто

  10 5 Отговор

  До коментар #18 от "8683":

  Колега, ДСБ са мизерници, съгласен съм, но и ТИКВАТА е не по-малък мизерник.Просто си го имай предвид.

  Коментиран от #26

 • 22 Майна

  7 3 Отговор

  До коментар #19 от "Centurion":

  ДАНО СИ ПРАВ..БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СЕ БОРИ ЗА ВЪМЕЗДИЕ, КАКВОТО ТРЯБВА ДА ИМА !
 • 23 мухахахах

  6 4 Отговор
  съда в страсбург ще реши случая в полза на буюк на нашият съд тука само му остава да прочете присъдата ваксата на ските и надолу по склона атака...
 • 24 big

  7 1 Отговор
  Тези се правят на ощипани моми! Та това нямаше как да стане без активното съдействие на прокуратурата, дори да е имало фиктивен съдебен процес. Какво, ще разследват себе си ли?
 • 25 Цацаров

  3 3 Отговор
  ви го обясни слупая,но кой да слуша. А и по-лесно е да притоплвме стари манджи
 • 26 Nоа

  2 1 Отговор

  До коментар #21 от "Де Факто":

  Мисля, че все пак, е по-малък! Тука можем да имаме не повече от ПО-МАЛКОТО зло, знаеш как е!
 • 27 Така си мислиш....

  2 4 Отговор

  До коментар #9 от "Дори":

  Те и в Гърция не щат да останат ,но виждаш какво е положението там.
 • 28 А защо

  5 4 Отговор

  До коментар #19 от "Centurion":

  Причината за предаването на Буюк е „липсата на валидни документи“ и че той „е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи“. Преди това, вицепрезидентът на Република България отхвърли молбата на турския гражданин за предоставяне на убежище у нас. Отказън на съдът за предаване е по съвсем друга причина и няма нищо общо с тази! По вашата логиса, всеки незаконен миграт, влязъл незаконно в България, също трябва да бъде оставен тук! А съвсем скоро го и публикуваха, член по член и на основание на кой закон и на основание на кои европеъски споразумения и спогодобди е извършено! А освен това - по вашите думи, не е станало пред очите ви нали? А вашето мнение , кой ще бъде съден - си остава ваше лично мнение! Аз пъксмятам че Пинокио и Радев също трябва да бъдат съдени! И пак - това си е мое мнение - не касае съда! А да - приятелчето на ДБ - Хаджигенов - много добре знае за случая и причините за предаването! Но досега не се е обадил! Защо ли?

  Коментиран от #31, #33

 • 29 а стига бе

  5 2 Отговор

  До коментар #20 от "проКУРора":

  О даа - те от ония международни агенции казаха , кой крал - ама според вас бил Пеевски! Сто пъти опровергаха за Булгартабак с документи - ама не -пак Пеевски! Съвсем други са там - и ще ги съдят , ама това не ви харесва - защото не ви пасва на опорките!
 • 30 Гошо каскета

  3 1 Отговор
  Немски не знам !

  Коментиран от #36

 • 31 Centurion

  5 2 Отговор

  До коментар #28 от "А защо":

  Не си спомням ,мигрантите които са по центровете дали са тук с редовни документи?И защо не ги депортират.Решението на СЪД се изпълнява ,не се обсъжда и нарушава.То е със статут на закон.Предаването на Турските дисиденти е заради тежката зависимост на Борисов заради доклада на Турските служби по повод на разкритата контрабанда на цигари.Ердоган ги държи и те му прокарват и обслужват потребностите и желанията!Колкото за президента нищо не е доказано и потвърдено,за разлика от записите и снимките,и действията на един съмизабравил се арогантен простак!
 • 32 оня с коня

  3 6 Отговор
  Тия Шматки вместо за внесат едно печено агне в Прокуратурата,седнали Сигнали да внасят!И бил се заканил Буюк да съди БГ в междунар. Съд,ама ДСБ искат за всеки Случай и Нашата Прокуратура да има Работа.И БЕ ОБЯСНЕНО от Цацаров ТОЧНО С КАКВИ МОТИВИ е бил предаден Буюк на Турция,ДСБ обаче търси под Вола Теле.И ЗНАЕ ЧЕ няма да го намери,а и НЕ ТОВА е Целта - просто искат да се измъкнат от Хроничната ДЪЛБОКА ПОЛИТ. ЗАБРАВА и разчитат вече и на подобни Маймунджелъци.Показателно в случая обаче е КАКВА СГАН напира да вземе Властта и да подкара Страната към "Светли бъднини"!
 • 33 Антигерб

  5 2 Отговор

  До коментар #28 от "А защо":

  И как така някой влиза в България с невалидни документи - значи други трябва да бъдат осъдени които са допуснали това. Но и там нама виновни и осъдени - защо така бе герберско тролче. Друг въпрос - в нормалните държави премиерите извикват посланниците на другите държави или за обяснения или да им предадат нота но никога премиер не ходи при посланник най-малкото пък неофициално да се срещат. Та как ще коментираш посещенията на нашите държавници в чужди посолсва най-вече в това на ул. Козяк. Пък относно делата се образуват по факти но разследване може и по публикация да се започне, даже и по анонимен сигнал - това е работа на прокуратурата а не да се чудят кого да смачкат. Много ви е изкривина ценностната система на герберчетата.
 • 34 Татко ти

  0 0 Отговор

  До коментар #3 от "Ами да":

  Ша ти купя, ама друг път
 • 35 Наташа Винокурова

  3 3 Отговор
  Ало Мария Атанасова не намесвайте България! Тия СДС и разклонения катили търсят политическа изява. Турският Президент и Държавник г-н Реджеп Ердоган се справи със ситуацията без външно участие. Потвърждава непрекъснато с действия и думите си, че Турция е суверенна държава
 • 36 Любопитен

  2 2 Отговор

  До коментар #30 от "Гошо каскета":

  А с аглийския как си❓
 • 37 456

  3 1 Отговор
  Дааа,а защо не поискаха разследване и на записите???? А...тъ*пи кучета гладни за кокал,но той ще им избяга. Колко са жалки.
 • 38 мухахахах

  1 1 Отговор
  и как стана така че съда два пъти разбра кой кой е пък цацаров не разбра ?? бих казал че 2016 е получил едно проникване..сега ще има двойно такова и на него и на шефчето му които е пренебрегнал решение на суверения български съд в полза на чужда държава
 • 39 мухахахах

  1 2 Отговор
  вие от герб спокойно може да гледате на нещата така германците ви показват червен картон и е добре да напуснете игрището на момента защото ония хора много играят футбол да знаете

  Коментиран от #41, #44

 • 40 Законът,

  2 1 Отговор
  Е врата в пустинята. Използването, на вратички, в законът, не е престъпление! Факт! А , че ние сме се спасили, Т.е. Г-н Борисов и останалите участници в схемата, са ни спасили от навляци, Е много, ама много добре, за гольо... А вии, си плюйте...
 • 41 Какъв картон,

  2 1 Отговор

  До коментар #39 от "мухахахах":

  Те гони?! Сюросинкав, може би, а? Ма стратегията , на Борисов, спрямо метежници , вече се изучава, в света!
 • 42 мухахахах

  1 1 Отговор
  стратегията е ясна-ако беше жена нямаше да може да си събере краката.. я си помисли какво ще стане ако излезе кореспонденцията с другият диктатор ??

 • 43 мухахахах

  0 1 Отговор
  ония хора са казали А..ако кажат и Б тогава ще му отеснее планетата земя на вашият човек
 • 44 Спокойно,

  1 1 Отговор

  До коментар #39 от "мухахахах":

  Корабът потъва по план и когато дойди времето , за избори, ще извадим всичките кирливи ризи, на протестърите... Една шепа народ, сме, и всеки знае, кой, кой е! Как е забогатял, какво работи и колко, плаща ли си данъците...
 • 45 Тази работа е ялова

  0 1 Отговор
  Няма как да да апелираш за неправомерно действия срещу опозиция, защото опозицията не организира преврати. Това са превратаджии и трябва да бъдат преследвани с цялата строгост на закона
 • 46 Да се съберат

  1 1 Отговор
  всички сигнали, които са дадени на Прокуратурата и да се изпратят в Брюксел, та да видят колко ни европейска прокуратурата. Трябва да се дава гласност на всички покрити сигнали от Каскетурата

  Коментиран от #49

 • 47 Роко

  1 0 Отговор

  До коментар #7 от "Centurion":

  Въпросният човек е подал молба за убежище до президента който му го е отказал. След изтичане на срока на документите му е изпратен до границата и предаден на турските власти. Ако някой се е поставил в услуга на Ердоган то това е Радев и той трябва да бъде съден.
 • 48 Osman

  2 2 Отговор
  ДСБ да си гледат работата. Българските служби са свършили чудесна работа као са предали на Турция доказан член на терористична организация играл важна роля в подпомагане на незаконния опит за преврат в Република Турция. Въпросът е приключен

  Коментиран от #50

 • 49 Роко

  1 1 Отговор

  До коментар #46 от "Да се съберат":

  В отговор прокуратурата може да предостави всички дела по които са издадени странни присъди. Може и други неща да представи примерно КОЙ плаща за ""въстанията". В Брюксел ще са очаровани като разберат, че мафиот плаща за организиране на протести (по принцип там са доста толерантни, но явна намеса на престъпния свят в политиката няма да търпят, а няколко снимки на протестиращи с тениски с надпис "Россия" плюс анализ на активността на руските тролове съвсем ще ги изкарат извън нерви само в този сайт хората подкрепящи протеста са на 90% руски тролове можеш сам да провериш като отвориш статия за протеста и такава за Русия ще забележиш удивително съвпадение на биковете на любителите на Русия и протеста). А може да и да представи доказателствата събрани по делата за престъпната приватизация отговорен за която е Иван Костов основател на ДБ (партията която бомбандира Брюксел с подобни сигнали) и олигарсите от БСП (който забогатяха благодарение на приватизацията, включително другарката Нинова). Някак си много удобно избухнаха "спонтанно" протестите след като Гешев и Борисов заявиха, че ще разследват приватизацията.
 • 50 ХММ

  2 1 Отговор

  До коментар #48 от "Osman":

  Османе щом ти харесва режима в Турция никой не те спира да заминеш. България е част от ЕС и трябва да се съобразява с политиката на съюза. Ако теб те хванат заради писаниците тук и те предадат на Реджеп как ще се чувстваш, дали ще можеш да пишеш после?

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.