23 Септември, 2020 20:47 2 174 27

Граждани поискаха "Правосъдие без каскет"

  • съдебна система-
  • иван гешев-
  • висш съдебен съвет-
  • всс-
  • протест-
  • съдебна палата

Протест срещу съдебната система в България

Граждани поискаха "Правосъдие без каскет" - 1
Снимка: БГНЕС

Инициативата „Правосъдие за всеки“ организира протестна демонстрация под наслов „Правосъдие без каскет“ пред Съдебната палата в София с настояване за оставките не само на главния прокурор Иван Гешев, но и на целия Висш съдебен съвет, както и за начало на истинска съдебна реформа.

Тази центрирана към съдебната система форма на протест е заради предишно очакване на 23 септември да бъде оповестен докладът за България по новия механизъм на Европейската комисия за върховенството на правото, припомня Българското национално радио.

Според последната информация това трябва за стане след седмица, когато пак трябва да има протест, тъй като „Правосъдие за всеки“ заявяват намерение за протести всяка сряда - в София и в други градове, до постигане на крайната цел - оставка на Иван Гешев и на избралите го съдебни кадровици и реална и дълбока съдебна реформа.

От инициативата напомнят, че в началото на октомври в Европейския парламент предстои сериозна дискусия за състоянието на съдебната власт, липсата на реформи в прокуратурата и гражданските свободи.

„В Европа вече прогледнаха за тежките дефицити на право, свобода и справедливост в България, макар и доскоро да затваряха очите си за тези факти. Сега е моментът да свършим и нашата работа“, се обръщат към гражданите от „Правосъдие за всеки“.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайде

    4 19 Отговор
    Специалисти по всичко пишете да еидим какво ще из ак те...

    Коментиран от #3

  • 2 Хихихихии....

    15 19 Отговор
    Тия...16 чиляка..прескачащи трамвайните релси...със ..засилка, кога па станаа...Гражданье?!? Хихихихии...ХАДЖИЖЕНЧОВ, СОРОСА БОЙКИКИН и 14 ИНДИВИДА С...АГРАРНИТЕ ФЕЙСОВЕ ли са...БУДНИТЕ ГРАЖДАНИ?!?
    Хихихихии
  • 3 До тук

    17 8 Отговор

    До коментар #1 от "Хайде":

    Пишештите, хабер нямате от грабежите и кражбите който се извършват в момента в държавата от висши служители-министери, магистрати...

    Коментиран от #5, #6

  • 4 хахаха

    12 19 Отговор
    И на кого му пука за шепа платени безделници? Плъха църка неспокойно от Дубай, провал на комедията ще последва май?
  • 5 Мдаа

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "До тук":

    Само ланкате, без да сте виждали или участвали в тея грабежи, пишете лан лан... Аз съм съм участвал в тея грабежи!
  • 6 Не думай,...

    14 7 Отговор

    До коментар #3 от "До тук":

    Дай информейшън или документи иначе...ония Ком-Олигарсите ги знаем...Ел ЧАПО,Мустака и ИМПЕКСА,....само тия ТРИМЦАТА... завлякоха повече от...10 МИЛИАРДА!

    Коментиран от #7

  • 7 Нали

    4 8 Отговор

    До коментар #6 от "Не думай,...":

    Казах, че само ланкате всички - лан лан, и тея като теб и другите! Аз не искам да съфя никого само казвам че не знаете как се граби! Хайде спи спокойно
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Право в ЮЗУ

    12 4 Отговор
    През юли т.г. ЮЗУ се сдобива с ценен кадър на прокуратурата: гл.прокурор Иван Гешев се записва за докторант на самостоятелна подготовка (т.нар.”свободен” докторант). Гешев е завършил като гл.секретар на МВР Ив.Иванов и н-ка на СДМВР Хаджиев Симеоновската милиционерска/ полицейска школа и макар че говори , че е завършил Право там, това е "милиционерско" обучение, а не такова като завършеното напр. в ЮФ към СУ. Решил е да става докторант на 50 г. (роден е през 1970 г.), но както се полага за такава важна персона, негов научен ръководител е деканът на ПИФ доц.Марин.
    За докторантите на самостоятелна подготовка нормално срокът за докторантура е разтегнат – 4 години, но ИГ смята, че за 2-3 години ще напише доктората и ще стане „малък доктор”.
    Интересното при всички тези висши полицаи и гл.покурор е, че са се ориентирали към Право в ЮЗУ, а не в Меката на юридическото обучние – ЮФ към СУ, която е в столицата, т.е. под носа им, още повече, че преподавателите в ПИФ са такива от ЮФ на СУ. В края на краищата са могли да запишат Право и в УНСС който също е в столицата. Остава да се гадае коя е причината да следват задочно или да карат докторантура именно в ЮЗУ.

    Коментиран от #11, #14

  • 10 Да ама не

    9 3 Отговор
    Правосъдие за всеки - защо не споменат, кои съдии са им на хранилка?
    Или това не е интересно!
    За тях е Провосъдие - ама не за всеки! За нашите хора - каквото ние кажем!
    Заради такива НПО та - хората непрекъснато пс..... съдебната система!
  • 11 Бончо

    9 5 Отговор

    До коментар #9 от "Право в ЮЗУ":

    Хм, днес по рано четох статия за един който емигрирал преди 25г, върнал се след 20 сега пак стяга куфарите, и аз въпреки 45 г се замислям да отсвиря тази територия
  • 12 Кой68

    8 1 Отговор
    И аз искам:::Без измислени отровни,червени,сини,Ц.Ц и Б.Б.
  • 13 Европа

    11 8 Отговор
    Оставка на корумпирания каскет!
    Ново правителство!
    Съдебна реформа!
  • 14 Да прав сте

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Право в ЮЗУ":

    едимият от всички е този, визирания
  • 15 Да не би

    3 2 Отговор
    тези граждани да са престъпници застигнати от ЗАКОНА?!
  • 16 ТаУмВзе

    8 3 Отговор
    На територията с бивше име БЪЛГАРИЯ. Всеки е крепостен селянин с бонус Роб.

    Коментиран от #18

  • 17 БАЙ ТОШО ЩЕ ВИ КЪЛНЕ ОТ ОТВЪДНОТО

    4 5 Отговор
    Ако Пинокио обявяваше умрелите от коронавирус носа му щеше да е дълъг оттука до Андромеда (2 милиона светлинни години) :DDD, Мдааа,така е,като кукли на конци е тълпата. Вярва и попива всичко от медиите и авторитетите и за това няма собствено критично мнение и мислене. Не се търсят други източници или алтернативи освен тези,които им се предлагат за пари. Дори и авторитети са в коловоза защото така са научени,но това е част от играта в която сте вкарани всички и сте приели да играете като мислите,че парите движат всичко. Не парите,а знанията са тези без,които няма да се измислят парите и как с тях да има постоянен контрол над вашето съзнание да сте вечни роби.
  • 18 ТаУмВзе

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "ТаУмВзе":

    Ако не е Роб на територията е Роб другаде. За да изхрани бъдещите и настоящи роби, които са на територията. С мечта!
  • 19 Чл 95 от НК

    8 4 Отговор
    Какви са тези 50-на платени провокатори и метежници подбуждащи към извършване на преврат , че да протестират от името на всички граждани...???
    Докато Гешев не започне да раздава „Правосъдие за всеки“ протестиращ по чл.95 от НК, ще има сериозна дискусия за състоянието на съдебната власт и липсата на реформи в прокуратурата....!!!
  • 20 ГешеЦаров

    3 3 Отговор
    КОЛКО ПРАВОСЪДИЕ МОЖЕТЕ ДА СИ ПОЗВОЛИТЕ??!
  • 21 Дедо Jo

    7 3 Отговор
    Мдаа, като начало за да има правосъдие за всеки, требе:
    - Да се освободят всички прокурори без изключение;
    - Да се преструктурира самата Прокуратура - никаква йерархия, а плоска структура;
    - Нови прокурори на всички нива се избират от Суверена мажоритарно в 2 тура;
    - Ниско ниво за иницииране и отзоваване на сгафил прокурор;
    - Персонална материална и наказателна отговорност от всеки прокурор;
    - Всички облаги, като имунитет и тем подобни, да им се отнемат;
    - Срок за прокурорстване максимум 4 г., брой мандати - максимум 2 ;
    - ...

    OCТAВКА Борисов! ОСТАВКА Гешев!

    Коментиран от #22, #24, #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Зъл бесепар

    2 2 Отговор
    Първият главен прокурор,който разбута мафията му искат оставката.Следващия главен прокурор да си затваря очите и няма да му искат оставката.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Дедо Jo

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Дедо Jo":

    Трети път ще пиша, пък вие (ФAKTИ) трийте...

    Пишещите минуси на горния ми коментар, хубаво да се замислят какви ги дробят в реалния живот!

    Като пишеш минус бъди така добър да се аргументираш защо!

    ОСТАВКА Гешев!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 cpv

    0 0 Отговор
    Всички тия са против да има правосъдие,а да вършиш престъпление и да не не те наказват! Това го няма никъде по света! За да да има наказателна процедура,не прокурора определя присъдата,а съда.В България не е виновен главният прокурор.а съда!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове