Last news in Fakti

25 Септември, 2020 16:49 2 583 20

МОН купува 80 000 устройства за електронното обучение

  • електронно обучение

Това ще стане със средства от Европейския съюз, но е свързано с бюджетни процедури и със Закона за обществените поръчки

МОН купува 80 000 устройства за електронното обучение - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Предвиждаме купуването на минимум 80 000 устройства - 20 000 за учителите, и минимум 60 000 за учениците, които ще се използват за елекронното обучение. Това ще стане със средства от Европейския съюз, но е свързано с бюджетни процедури и със Закона за обществените поръчки. Това заяви в отговор на парламентарен въпрос за проблеми при преминаването към електронното обучение министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от novini.bg.

Той отбеляза, че при извънредното положение от март тази година заради коронавируса България беше една от страните, в която много бързо и относително успешно започна обучението в електронна среда. По данни на МОН още в първите седмици при обучението в електронна среда близо пет процента от учениците декларираха, че не се обучават поради липса на устройства, и близо пет процента - поради липса на интернет свързаност.

Бяха сключени договори с мобилните оператори за преференциални оферти за училищата, в помощ на родителите, за доставяне на интернет на преференциални цени, отчете министър Вълчев.

Заедно с два от мобилните оператори у нас изградихме 11 WiFi зони в т.нар. обособени квартали, в местата с най-висока концентрация на необхванати ученици, съобщи образователният министър. Той каза, че са купени вече близо 900 устройства, като по-голямата част от тях са били предоставени на учителите, а по-малка част - на учениците.

Съдействахме за даряването на ученици и на над 1000 устройства, добави министър Вълчев.

Той коментира, че учениците, които не са се включили в електронното обучение, не е само заради това, че нямат достъп до интернет и до устройства, а заради нежелание на една част от тях да се включат.

Имаме близо 20 процента деца, при които имаме проблеми с тяхната ангажираност и редовна посещаемост при нормална ситуация, и при присъствено обучение. Точно тези деца не бяха включени и в електронното обучение, обясни министър Вълчев.

Той коментира, че основният ни проблем е липсата на отношение и отговорност на родители към образованието, но голяма част от тези деца имат смартфони, като ги използват за друго, а не за обучение.

Тези 80 000 устройства, които ще бъдат купени, няма да бъдат използвани само при електронното обучение, а ще се използват от учителите в училищата. Във всяка класна стая трябва да има устройство, защото учителите работят с електронни дневници и ще свързват тези лаптопи с мултимедийни дисплеи или с проектори, обясни министър Вълчев.

Той каза, че и сега има над 60 000 устройства в училищата, но голяма част от тях са стационарни компютри и не могат да се ползват при извънредна ситуация.

В момента 0,4 процента от паралелките са карантинирани, дори да станат 1 процент, няма проблем с наличната техника, ако се задържи сегашното общо ниво на среднодневен брой заразени, за да се обезпечи обучението в електронна среда, заяви министър Красимир Вълчев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шиши

    6 1 Отговор
    Благодаря ви, че ми пълните шкафчето!
  • 2 Ковид или Редбул

    12 1 Отговор
    Тази вечер бях на родителска среща. Госпожата заяви, че от сега се знае, че от първи януари пак ще ги затворят. На всеослушание критикува медицинското лице на учебното заведение, намекна, че за нея ковид е пунта Мара, след което завърши с думите: "Аз не гледам телевизия!"
    Браво на такива учители и дано да са повечко.
    От съображение за сигурност няма да споделя имена.

    ПЛАНдемия

    Моля, споделете в коментарите ако имате подобна информация!
  • 3 8682

    11 0 Отговор
    Голямо "усвояване" ще падне! Щом и Вълчев е в заверата... Той има опит с учебниците.
  • 4 аналогов

    15 0 Отговор
    От тези 60 000, като ги дадат на фай-вай зоната 30 000 ще цъфнат в OLX.
  • 5 Ташунко

    17 0 Отговор
    Айдеее, бат Боко сега ще купи хиляди лаптопи за бразилските деца, но не и за българчетата - ей така се купуват гласове и се печелят избори!

    Коментиран от #11

  • 6 ОЕУЬЭАЯИ

    15 1 Отговор
    А по какви критерии ще се раздават лаптопите, моля? Пак за сиганите май? Които и без това минаха гратис онлайна. А за моите деца да купувам по два лаптопа, ТАКА ЛИ?

    Коментиран от #7

  • 7 дървогризач

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "ОЕУЬЭАЯИ":

    Ам още от татово време всичко се върти около тиганите, с тройки ги приемаха във ВУЗ ,обществени жилища им раздаваха, сега летвата е паднала още, може и с двойка, но "щом тигана има желание" няма да го трошим. Така, че нищо ново под слънцето.

    Коментиран от #12

  • 8 Гойко Митич

    3 0 Отговор
    Значи дървото ще е дебело и дълго.
  • 9 Кои наши

    7 0 Отговор
    фирмички ще напълнят гушки?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Грейс

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ташунко":

    И освен лаптопи и Интернет ще им пуснат безплатен! А бе циганин да си в България,
  • 12 Грейс

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "дървогризач":

    Нещо не си до разбрал за университета, не са ги приемали с 3, а имаше определени бройки за тях и турците. Да не мислиш, че медито и лютвито са се борили за място с българите? Колкото да жилищата не са им раздавани така, а когато ги разчиства ха от центъра К Величков и Стамболийски им раздава ха по крайните квартали. На Т Ж просто не му стигна времето да ги разкара и тези от Татарли. Но тогава хич нямаше социална помощ, нямаше грип на ваканция, всички работеха и траеха.
  • 13 Примерна обява

    4 0 Отговор
    Продавам незаконна постройка с безплатен интернет...
  • 14 Бпф

    9 0 Отговор
    И това дни след като министърът призна, че таблетите, раздадени на чааветата пролетта, още същата вечер да се озовали в заложните къщи, за да може бай Ром да си купи рикия !!! И какво, сега ще им дадете нови, за да профукат и тях, а българите да се чудят как да осигурят лаптопи за двете си деца, а и те да работят онлайн от къщи !!!
  • 15 ЛАТОП

    5 1 Отговор
    КОЛКО ТАБЛЕТА ЩЕ СЕ КУПЯТ ЗА 100ЛВ. И ОСЧЕТОВОДЯТ ЗА 1000 ЛЕВА , СЪЩОТО И С ЛАТОПИТЕ НА УЧИТЕЛИТЕ , ОТ 400 ЛВ. ЩЕ СКОЧАТ НА 3 000ЛВ.
  • 16 ЧАУШЕСКО

    3 0 Отговор
    Ceргeй Лaврoв
    Руcкият външeн миниcтър Ceргeй Лaврoв прoгнoзирa в Aнкaрa cъcтoяниeтo нa вaлутнитe пaзaри.
    Днитe нa БОКО кaтo cтaндaртнa МУТРА в мeждунaрoднaтa търгoвия ca прeбрoeни"
  • 17 ОБРАЗУВАНИЕ

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: таблетите, раздадени на чааветата пролетта, още същата вечер да се озовали в заложните къщи
  • 18 КРАДАЧИ

    4 0 Отговор
    И В ТОВА МИНИСТЕРСТВО ,,РАБОТЯТ" САМО КРАДЦИ !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Hoho Boho

    1 0 Отговор
    СТИГА С ТЕЗИ КРАЖБИ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове