Last news in Fakti

27 Септември, 2020 18:33 4 214 31

Имунолог посочи коя кръвна група е с по-нисък риск за COVID-19

  • кръвна група-
  • риск-
  • covid-19

Според него откриването на ваксина срещу коронавируса би било огромно постижение

Имунолог посочи коя кръвна група е с по-нисък риск за COVID-19 - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Има сериозно доказателство за влиянието на кръвната група при заразяване с коронавирус, заяви в NOVA имунологът доц. Д-р Велизар Шиваров.

„Това е проучване от Италия и Испания. При генетичния вариант, който определя кръвна група „0” има по-нисък риск. Ако сте нулева кръвна група, имате по-малък риск да се разболеете от COVID-19. По-малък е и рискът заболяването да протече по-тежко”, заяви медикът.

Според него откриването на ваксина срещу коронавируса би било огромно постижение. „Първите регистрации биха могли да се случат в края на тази и началото на следващата година”, смята Шиваров.

В сезона, в който върлува освен коронавирусът, но и грипните вируси, имунологът призова избягването на рискови контакти. Препоръча да се прекарва повече време на слънце.

„Няма нещо, което да е доказано като проста мярка освен носенето на маска и спазването на дистанция, предпазващи от коронавируса”, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ковид или Редбул

    40 3 Отговор
    СТАВА БАНАЛНО
  • 2 Патето яки

    5 23 Отговор
    О-ва група съм, но страх лозе пази.

    Коментиран от #6

  • 3 Бачо Киро

    28 7 Отговор
    Пълни глупости...
  • 4 Локуми разтягат

    31 1 Отговор
    И от другите групи какво да правят? Да лягат да умират ли още преди да са го преболедували? Какви ли не глупости се наговориха по темата, за да плашат още повече хората.

    Коментиран от #27

  • 5 Име

    35 0 Отговор
    Болести е имало и ще има. Не можем да се крием под леглото цял живот. Времето е хубаво за разходки, спорт, туризъм, укрепвайте здравето. Веднъж се умира, който се страхува, умира всеки ден. И от психичното здраве зависи имунитета
  • 6 Дълбоко Виждащ

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Патето яки":

    Вие вярвате на него???Освен титла Доктор имунолог-друго вярно няма,според мен!Ако допуснем,че е истина казаното то автоматично следва ,че това е Биооръжие....Така елементарно да се направи Биооръжие,което да засяга вси кръвни групи без Нулевата....Доколкото съм запознат нулева е най рядката кръвна група....Тя дава на всички ,а приема само от Нулева!Според мен,биооръжието е създадено за определен генотип и това се знае от потърпевшите ,но не могат да го кажат.....Наказание за тежките грехове на западните демокрации!

    Коментиран от #9, #30

  • 7 Ал ко хол

    0 0 Отговор
    Група - имунитед
  • 8 Рошко

    15 2 Отговор
    Кръвна група хора със слаба психика гледаща и вярваща на всичко казано от сороски медии е най уязвима, с две думи разлигавени наивници
  • 9 Да де,

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дълбоко Виждащ":

    и какво, ако унищожи всички други и останат само тези с 0-ва група?! Имат ли нещо друго общо помежду си освен кръвната група, т.е. какъв смисъл би имало? А и по други причини ми се струва доста произволно и, с извинение, ама чак глупаво твърдение. Имам предвид твърдението относно биооръжие срещу определени кръвни групи, а не, че някои групи биха могли да са по-устойчиви от други.

    Коментиран от #10, #28

  • 10 Дълбоко Виждащ

    14 2 Отговор

    До коментар #9 от "Да де,":

    Ако е вирус от природата то той би заразявал наред!А това нещо Заразява Изборно!Толкова ли е трудно на ....ви да приеме ,че най-вероятно се касае за биооръжие???

    Коментиран от #11, #12, #14

  • 11 изборно

    21 5 Отговор

    До коментар #10 от "Дълбоко Виждащ":

    ИЗБОРНО ВИ ЗАРАЗЯВАТ С ТЕСТОВЕТЕ НО ВИЕ ГЛУПЦИТЕ ХОДИТЕ ДА ВИ НАВИРАТ ПРЪЧКИТЕ В НОСОВЕТЕ И ПОСЛЕ В ОСТИТЕ СЪС СОПОЛИТЕ ОТ НОСА.ПЛЕМЕ ЗАБЛУДЕНО!НЯМА ВИРУС ИМА МИСЛЕЩИ И ГЛУПЦИ КОИТИ ГИ ЛЪЖАТ ГЛУПЦИ!
  • 12 Без значение от природата или

    0 18 Отговор

    До коментар #10 от "Дълбоко Виждащ":

    от лаборатория. Все си мисля, че изборът на вирус за оръжие би било изключително глупаво начинание, пл простата причина, че няма как да бъде контролирано разпространението. Току-що гледах по новините за ситуацията в Мадрид. Как си обяснявате, че там в момента са регистрирани най-многото случаи в цяла Испания. Според мен се дължи на демографските фактори - много хора на едно място, с повече контакти помежду им, най-вероятно има и по-голям човекопоток от други точки на страната и света, било то заради работно място, университет и прочие.

    Коментиран от #13, #17

  • 13 ИСПАНИЯ

    19 0 Отговор

    До коментар #12 от "Без значение от природата или":

    Я НЕ ГОВОРИ ЗА ИСПАНИЯ ,ЧЕ ТАМ ЖИВЕЯ НЯМА КОРОНАВИРУС ВСИЧКО Е ЛЪЖА ПРОСТО ВЕЧЕ ДВА ДНИ ИМА ПРОТЕСТИ ТОЧНО В МАДРИД!СПРЕТЕ С БЪЛГАРСКИТЕ ПАПАГАЛСКИ МЕДИЙКИ ЧЕ МИ ДОТЕГНАХТЕ ЗАПОЧНЕТЕ ДА СИ ВКЛЮЧВАТЕ МОЗЪЦИТЕ С ЛЪЖАТА КОРОНА!

    Коментиран от #15

  • 14 Има и нещо друго

    0 13 Отговор

    До коментар #10 от "Дълбоко Виждащ":

    Вирусът е засегнал държави по цял свят, без значение от раса, пол, възраст, климат или каквото друго да Ви хрумне. Някои го изкарват безпроблемно, други с усложнения, за трети, за съжаление, е с фатален край, т.е. абсолютно безразборно, неконтролируемо.Що за биооръжие би било това?

    Коментиран от #16

  • 15 Слушай какво,

    1 14 Отговор

    До коментар #13 от "ИСПАНИЯ":

    коментарите ми не са адресирани до теб, така че не се меси. Апропо, някъде да споменах БЪЛГАРСКИТЕ медии?! Само като ти видя ГЛАВНИТЕ БУКВИ, с които пишеш, и си ми ясен.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дълбоко Виждащ

    0 13 Отговор

    До коментар #12 от "Без значение от природата или":

    явно не Разбирате и не познавате историята!Изборът на вирус е Перфектното Оръжие,то Преминава през всеки и УБИВА Избраните!Дълбоко съм изненадан,че един от недосегаемите мутанти успя да се спаси!Чакам да кажете кого имам предвид?Идеята на ваксината е да няма вирусоносители,а не да пазят хората!Застрашен е определен генотип,определена ДНК Верига,която е типична за Владетелите на света!Това е направено от много умни хора,знае се от Илюминатите които ни управляват и за да се Спасят ТЕ ни налагат ограниченията!Това няма как да ги спаси,няма и Ваксина да ги спаси,а само лекарство!Жалко че ,вашия бб не ви го е казал,защото явно вие сте настроен само на послушание!
  • 18 МЕДЙКА

    15 0 Отговор

    До коментар #15 от "Слушай какво,":

    А КАКВА Е РАЗЛИКАТА ОТ БЪЛГАРСКА МЕДИЙКА ИЛИ ЧУЖДЕСТРАНА КОГАТО БЪЛВАТ ЛЪЖИ НА КОНВЕЙР ЧЕ ДАЖЕ И НЕ СМЕНЯТ ДУМИТЕ ЕДНИ И СЪЩИ ДУМИ И ИЗРЕЧЕНИЯ БЕЗ ПРОМЯНА ,ВСИЧКО Е СПУСНАТО С ДЕРИКТИВИ.СЛЕД КАТО ПИШЕШ ЧЕ СЪЩЕСТВУВА КОРОНКА СИ ЯСЕН КОЛКО ТИ СЕЧЕ ПИПЕТО!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Лудости

    6 0 Отговор
    Tиквешка група да ви . .... В ......
  • 22 Има два начина да се влияе на хората

    0 4 Отговор
    Да, тези, които вярват безрезервно, са с промити мозъци, спор няма. А с какво се различава другата крайност?! И в двата случая става въпрос за заслепеност и промиване на мозъци. И защо решихте, че съм привърженик на едните или другите? Само защото сутринта казах, че се надявам "разпространителите на вирус д анямат нужда от болница", т.е. ако някой се е заразил, да го изкара леко и безпроблемно, та "ИСПАНЕЦЪТ" ме окачестви като "фашист-герберски". После обвини друг коментираш, че бил админ. и полазвал коментарите. Интересното е, че и двата му коментара, в които обижда непознати с "фашист" са докладвани в рамките на деня по около 10 пъти, но още не са изтрити. Та да те попитам, HOMBRE, кой от двама ни е герберският фашист и защо не ти трият обидните коментари, след като, по твое мнение, админ-ът бил срещу теб?!

    Коментиран от #23

  • 23 НАЛИ СЕ СЕЩАШ

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Има два начина да се влияе на хората":

    АНАЛИЗИТЕ ГИ ПРАВЯ АЗ ТИ НЕ!АМИГО!16 СИМВОЛА В ИМЕТО НАДВИШАВАШ ГИ МНОГОКРАТНО!

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 За какви 16 символа в името

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "НАЛИ СЕ СЕЩАШ":

    говориш?
  • 26 БРЦК

    3 0 Отговор
    Хора аз съм микробиолог . Това са глупости . Само приказки в ефир .
  • 27 Хитър Петър

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Локуми разтягат":

    другите групи да си жабуркат устата с алкохол по често
  • 28 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Да де,":

    Никакво проучване няма и говорят глупости. Според авторите на теорията за връзката между храненето и кръвната група( все още недоказана научно) кръвна група 0 е с най-силен имунитет( доказано е научно) Това доказателство използват в тезата си относно връзката между храната и рака. Така че нищо ново , отдавна се знае че кръвна крупо 0 е с по добър имунитет,но това не е безусловно.Зависи и от начина на живот на индивида.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дълбоко Виждащ":

    Най рядка е АB те реално са и най кекави Най честа е Б заради азиатците
    А тия глупости коя от коя кръвна група приемала и давала са от въпросите по гражданска отбрана Реално ако се налага кръвопреливане се прави стриктно от същата група и то след доста проби би за съвместимост А по възможност се избягва

    Коментиран от #31

  • 31 Кръвни групи - честота

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Гошо":

    Най-често срещаната е 0, следвана от А. На трето място е В. Най-рядка е АВ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове