Last news in Fakti

27 Септември, 2020 16:28 4 093 82

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците, действа се като през 50-те години

  • стефан цанев

Не може срещу простотията да се бориш с простащина

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците, действа се като през 50-те години - 1
Снимка: БГНЕС

Средствата на протестите приличат много на събитията през 50-те години на миналия век, като същите атрибути се използваха против враговете на народа, каза големият ни български писател и драматург пред БНР.

“Има нужда интелектуалците да бъдат на предна линия на протестите. Този протест обаче отблъсква интелектуалците по две причини – поради своите средства, които не са много естетични, да кажа много меко. Не може срещу простотията да се бориш с простащина – тези средства, които използваха като вид на протест – замеряне с яйца, с развалени продукти. Малцина помнят понеже са по-млади, но същите атрибути се използваха против враговете на народа, когато разкулачваха 50-те г. на миналия век. Заобикаляха къщите с тъпаните, с ковчезите, на които беше изписано името на човека, когото разобличават, и му казваха: влизай в ковчега или в ТКЗС-то. Това повторение, не знам който откъде го е изкопал, може би бащата на някого, участвал в тези ремсистки хайки. Това ми напомня доста, защото и нашата къща бе заобиколена по този начин. Политиците бъркат в България много, че те не се състезават с идеи, а се оплюват един друг. Лошата дума е бумеранг – тя се връща към този, който е изрича“, коментира Цанев.

Според него втората причина, поради която протестът отблъсква интелектуалците, е перспективата на протестите: „Защото е ясно срещу кого са насочени, а никъде не стана ясно към какво - какво ще стане след тези протести?“.

„Има един показателен случай – когато приемат Търновската конституция през 1879 г., Дондуков-Корсаков присъства на веселието по този случай и запитал Антим I: „Ваше блаженство, след като България вече е свободна, освободихме ви от турците, защо не се радвате, защо сте тъй умислен?“. „Ваше сиятелство – отговорил Антим I, вие ни освободихте от турците, това е хубаво, но си мисля – а кой ще ни освободи от вас?“, разказа писателят.

„Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да поемат кормилото на държавата…Тези млади хора трябва да се престрашат“, отбеляза Стефан Цанев, който даде за пример как Финландия се управлява от 30-годишни момичета.

„Съвременната демокрация е измислила своите цивилизовани средства – това са изборите и нищо друго…Изключително сложно ще бъде, ако не се организират младите хора, за съжаление не може без партия. В България има нужда действително от една нова лява партия, но не тази, която се нарича Българска социалистическа партия, тя носи върху раменете си греховете на старата, която наследи - БКП“, подчерта Цанев.

„Свободата и щастието не могат да се постигнат със злост, с омраза, простащина, със заплахи, бесилки, ковчези и черни знамена. Трябва да намерим сили да се обичаме един друг“, обърна се задочно Стефан Цанев към протестиращите и към тези, към които са насочени антиправителствените демонстрации.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ти как се бориш

    163 30 Отговор
    Ти конкретно как се бориш с простащината?! Или за теб Борисов е олицетворение на знанието, културата и душевната красота?

    Коментиран от #29

  • 2 Ронин

    151 18 Отговор
    Интелектуалците в България липсват от 1989г има една продажна прослойка която се продава за стотинки последни 10 години!
  • 3 да де

    135 14 Отговор
    Аре, аре и тогава и сега най-противни са наведените интелектуалци без да имат нищо против властта стига те да са добре.
  • 4 То пък

    90 13 Отговор
    интелектуалци ли да видиш - не ти е работа !
  • 5 Комуниста

    108 13 Отговор
    Тоя забрави когато седеше на масата на комунистите и ги величаеше!
  • 6 Чонкин

    70 9 Отговор
    Ай да се обичаме,без да се събличаме?
  • 7 k1 profesional

    82 13 Отговор
    Стефане, Стефане , колкото си прав в констатациите , толкова не си прав в предложенията си.
  • 8 Behemoth

    97 13 Отговор
    Тоя па какво очаква от уличен протест?Литературни четения ли?Аман от ентелигенция ,аман...винаги с власта...тя раздава титлите и званията и някой лев ха-ха...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 шундурко

    60 12 Отговор
    цър.вул с наколенки
  • 11 мнение

    113 13 Отговор
    Явно кумири на ЦАНЕВ са интелектуалните колоси Цвета Караянчева, Бойко Борисов, с тяхата обща култура и културни ценности. Явно е доволен от корупцията, опростачването на нацията, докато т.н. интелектуалци си пият кафето и са доволни от живота.
  • 12 Биби Кинг

    12 70 Отговор
    Който е умен не ходи при Румен,който всъщност е Пембен!
  • 13 В.В.П.

    70 11 Отговор
    С простаците от ГЕРБ,са уместни всякакви похвати...Кажи нещо свястно Стефане..
  • 14 Комуниста

    61 10 Отговор
    Бивш кореспондент на вестник,, Народна младеж "!
  • 15 Курт Капанов

    56 10 Отговор
    Истинските интелектуалци или напуснаха България или се пропиха, протестите са прекалено далеч за първите и прекалено късно вечерта за вторите...
  • 16 Последния Софиянец

    58 12 Отговор
    Интелектуалците и по кротките хора са на стълбите на БНБ и до Археологическия музей.Не участват в акциите и не крещят ,но са там и подкрепят с присъствието си.
  • 17 Ххх

    67 8 Отговор
    "И ти ли Бруте ?" - както беше казал умиращият Цезар. И ти ли си на хранилката на бащицата ? И ти ли ще се наредиш до Антоанета Христова, Татяна Буруджиева, Нидал Алгафари и колко още журналисти, социолози и какви ли не още интелектуалци, които така, меко казано, скрито и подмолно се опитват да защитават статуквото и едноличната власт на един човек с много нисък морал, към когото биха могли да бъдат отправени тежки и основателни обвинения.
  • 18 хахахаха

    44 8 Отговор
    Е*ах аз тези "интелектуалци" невиждани. Хахахахахахахахахаха!

    Веждито пръв сред тях! Леле леле... За "интелектуалци" признавам само инженери/учени вече.
    В Бантустан е модерно сульо и пульо да се нарича интелектуалец и да врещи как го били репресирали.
  • 19 Дедо

    48 11 Отговор
    Старостта не прощава никому! Дори и на Стефан Цанев. Простено му е.

    Коментиран от #59, #76

  • 20 Само Локо

    12 8 Отговор
    Ползвайте пресни продукти ве,ква е тая простащина?
  • 21 Шопо

    38 8 Отговор
    И ти си една фурнаджийска лопста
  • 22 ТаУмВзе

    40 9 Отговор
    Господин Цанев да назове пример за Интелектуалец, освен мутропитека.

    Коментиран от #35

  • 23 Грейс

    40 6 Отговор
    Да беше си замълчал по добре! Едва не се изкара десидент преди 30 години ама то българските интелектуалци са все такива! Интереса клати феса!
  • 24 az #МУТРИ, ВЪН!

    42 10 Отговор
    Ох майко! Тоя докога ще ни го натрапват като титан на мисълта и морален стожер??? Че тоя трябва да се скрие вдън земя и да не смее да се покаже оттам! Тоя който адмирираше и словославеше разгрома и грабежа на България организиран от правителството на Костов! Позор Цанев! Позор си ти! Ще ми защитаваш мутрите!
  • 25 Цвета

    31 8 Отговор
    Този интелектуалец явно се вози в Метрото защото обича Бойко.
  • 26 Дедо Jo

    43 11 Отговор
    Никога не е късно да станеш за резил...

    ОСТАВКA Бoриcoв, НC, Гeшeв!
  • 27 0000

    9 9 Отговор
    Тоз кой е
  • 28 Светило

    25 5 Отговор
    Имаше един академик интелектуалец на хранилка при АПИ. След катастрофата край Своге нещата се разсмърдяха и хранилката биде напусната тихомълком. А ако нямаше катастрофа? Колко много неща не знаем, но се опитваме да сме моралисти ...
  • 29 Котарак

    19 11 Отговор

    До коментар #1 от "Ти как се бориш":

    Откога пък тоя миризлив плъх се пише " интелектуалец"?? Ха ха ха ха!!
  • 30 Боко културтрегера

    24 9 Отговор
    "Интелектуалци", ще свалите Боко със сонети докато му правите............... Хаха, наивници !
  • 31 chi

    20 7 Отговор
    Те интелектуалците всичките са купени...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Чума

    22 8 Отговор
    Простете му! Той е интелектуалец!
  • 34 Госあ

    25 10 Отговор
    Тоя винаги си бил шушумига. Кой го набеди за интелектуалец, май той самият 😂

    Коментиран от #53

  • 35 Дедо

    31 9 Отговор

    До коментар #22 от "ТаУмВзе":

    Интелектуалец БЕШЕ единствено Проф. Юлиан Вучков!! Бог да го прости!!
  • 36 Димитър Йорданов

    36 6 Отговор
    Г-н Цанев, моите почитания!
    Става въпрос за война.
    Народът срещу мафиотския режим.

    Коментиран от #58

  • 37 Чума

    12 9 Отговор
    Не знам! Уважението ми към Цанев не намалява, той отхвърли награда от шайката и ДС служителите го ругаха, някои умряха дори! Бог да го прости Божидар Димитров! Все пак мисля, че за да се справиш с Борисов, трябва да се постараеш да бъдеш по прост от него! Защото на електоралните маси такова поведение допада! Например, един чичка много бе доволен от гениалните изцепки на Бойко, че акъл не се вкарвало, ,,ако е нещо друго, да му го наблъскаш..." Стар виц, та жалко, но цялата тайфа се хилеше доволно и одобряваше!
  • 38 Глок

    25 3 Отговор
    ,,Свободата не ще екзарха, иска Караджата!"
  • 39 българка

    24 3 Отговор
    Интелектуалец: "Човек, който се занимава с умствен, творчески труд". След като изяснихме понятието, искам да кажа на г-н Цанев, че трябва да помисли още малко /или много/, преди да заклеймява хората от протеста. Да си спомни и Ботев: "Не пей ми се, не смей ми се, от днес вече ще да блея" и отговорът на Вазов: "Жестокостта ми се сломи". Бъдете здрав!

    Коментиран от #57

  • 40 Стела Амплоа

    27 4 Отговор
    Господин Цанев поне се замисля, че интелектуалците трябва да са там, но той вече е към 90 годишен дрът пес! Останалите интелектуалци дори не се замислят, заели са поза под софрата на Бойко, правят нещо без ръце и чакат да падне някой кокал!
  • 41 Хаха

    25 5 Отговор
    Мнооого недостойно, другарю Цанев! Точно ти по социалистическо време се превърна в интелектуалец, а така да плюеш по времето, което те направи такъв!? И като "интелектуалец" как даваш пример за борба с безкнижната агресивна ппостащина или и за теб има от чекмеджето....
  • 42 Чук и Гек

    24 3 Отговор
    Е, ми!? Питат го журналята защо не е на протеста и той трябва да каже нещо човека! Като Кабаиванска, която случайно слушах по БНР и знам за какво става въпрос. Какво да ви каже - че старият човек трябва да си стои в къщи и нощното гърне да му е подръка!? Запомнете! Насилието дава невероятни резултати в кратки срокове и когато сте ограничени откъм време е наложително! Вижте Волен как с 2 крошета влезе в браздата като послушен добитък и стана коалиционна слуга!
  • 43 Ами не е прав интелектоалеца Цанев...

    15 5 Отговор
    Да си върнат ,,доброволно "всичко заграбено и преватизирано и може пък и да седнем на масата!ПКП ще ни сервира и отсервира пиенето и яденето..На акордиона бай Бойко Тиквуна ще ни забавлява с комсомолски шансони....
  • 44 Бай Ганьо

    14 4 Отговор
    Ст. Цанев е интелигентен човек, а аз съм много по-интелигентен от него, затова може би нещо не го разбирам....хахахахахаха.
  • 45 Стефан

    16 2 Отговор
    Интелектуалци с картончета за принадлежност към ДС, затова не успяхме като другите соц държави, да ви ги изброявам ли, вие ги знаете.
  • 46 Чума

    21 4 Отговор
    Не всеки Симеон велик е, не всеки Стефан - Караджа! Киряк Стефан!
  • 47 Фффффф

    23 3 Отговор
    Така наречените интелектуалци са най смрадливата част от бг населението,винаги се слагат на властта,била тя на Живков,била тя на Боко мафиото
  • 48 Вешин

    24 4 Отговор
    Ти си изкукуригал дядка, защо се отрече от съпругата си когато избяга през соца. Недей да разсъждаваш, твоето мнение не означава НИЩО.
  • 49 човек от народа

    16 3 Отговор
    "ентелектуалец" = комунистическо мекере и нагаждач
  • 50 Ствфчо

    12 4 Отговор
    Беше фен на Митьо Калчев, ся на бацо, все отявлени шкафоведи
  • 51 гуньо

    18 4 Отговор
    Аз не съм чул да има такова животно ителектуалец поне от 30 години,те са изчезнал вид.

    Коментиран от #55

  • 52 Нелепо е

    17 3 Отговор
    Голям мислител и талант, но никога не е бил в предните редици. Не е бил и в задните редици. Бил е винаги в златната среда, където е удобно и сигурно. Моите уважения към интелектуалците, но къде са?
  • 53 Дядо Поп

    11 5 Отговор

    До коментар #34 от "Госあ":

    Стефан Цанев, "поета-интелектуалец" Ха ха ха! Вижте какви ги ръси: " Марули,марули,марули!! Безкрайно зелено поле!! Сред него седи и се пули,едно възхитено....теле" Хи хи хи хи!!
  • 54 моите уважения

    8 17 Отговор
    Защо ли си причинявате това, г-н Цанев ? Виждате какво имате отсреща - пълна простащина, невъзпитание, наглост, арогантност и агресия. Всички тези , / слава Богу - не толкова характерни / черти на някои от днешните "свободолюбиви" младежи, здраво са се вплели в една хомогенна, унищожителна смес. Кой добре възпитан човек ще прекрачи правилата и ще замеря сградите и още по-лошо полицаите с всичко онова, което беше умишлено донесено на протестите. Знаят ли какво искат - не! Ако знаеха, щяха да се организират, да се дистанцират от паразитите, да създадат партия - на младите, интелигентните , образованите и умни хора, на създадат визия за бъдещето на Българи и да се състезават на изборите със статуквото. Грозно е да се оскверняват символите на държавността, и това да продължава толкова дълго, умишлено и безнаказано. България е в патова ситуация. Това, което е сега, като политика, не се харесва на много хора, но онова, което идва е още по непоносимо. Аз познавам много хора, които макар и на пределна възраст , помнят побоищата по политически причини, помнят убийствата и както казва една възрастна жена - "дано никога не се повтори ужасът на Черна нива /между Кюстендил и Дупница/, където избиха стотици без съд и присъда и вероятно костите им са там все още.Помня писъците на жените и децата, които трябваше да гледат за назидание"....Та така.....трябва ни нова България, но изградена от нови, чисти хора, с нови и справедливи виждания за народа.
  • 55 Паметлив

    13 4 Отговор

    До коментар #51 от "гуньо":

    Интелектуалците ги избиха след 9 септември 1944г. След тях изпълзяха " интелектуални плъхове" възхваляващи новата власт!! И след 10 ноември си останаха същите лицемери и подлизурковци!!
  • 56 Културтрегери с надървени езици

    11 4 Отговор
    ЦАНЕФ,ТОЗ ПЪТ СА НАЗСРА!!!
  • 57 един от стадото

    4 2 Отговор

    До коментар #39 от "българка":

    Поклон, една българко. Как точно го каза

    Коментиран от #60

  • 58 Няма да те разбере

    12 2 Отговор

    До коментар #36 от "Димитър Йорданов":

    От висотатта на "ореола" си не може да те разбере, защото той е от придворните лакеи. За това народа казва, че свиня не разбира от кладенчова вода. Точно толкова ще те разбере и Ал Йо. Те двамката са от един дол дренки.
  • 59 Санитарен инспектор

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "Дедо":

    Деменция и запек накуп го правят раздразнителен..
  • 60 един от стадото

    10 3 Отговор

    До коментар #57 от "един от стадото":

    иначе знае как са действали през 50те. Но не му пречеше да седи на една маса с Батето в Интера и да си пият сладко, сладко..Лично видял
  • 61 Дайте навталин,

    9 3 Отговор
    То този си върви с Наколенки!
  • 62 Българин

    8 12 Отговор
    Цанев,не виждаш ли,че тоя протест не е за интелектуалци,нито за истинските българи?!Това е протест на слугите на мафията срещу законната избрана власт и българите.

    Коментиран от #63, #82

  • 63 Диагностик

    5 4 Отговор

    До коментар #62 от "Българин":

    Пий си хапчетата и тичай към психиатрията.
  • 64 СусБе

    6 2 Отговор
    Бедата на човечеството е в това че технологиите в пъти изпревариха хуманното развитие. Homo Sapiens се превръща отново в Homo Orangus – жалко същество подчинено на глада, страха и нагоните си които заедно с бедите които носят, може да доведе и до края на човешката циливизация!
  • 65 Той

    9 4 Отговор
    Не го увъртай, кажи си направо, че тиквата те е купил за жълти стотинки. Ти никога не си бил интелектуалец, за да знаеш какво значи тази дума!
  • 66 падналия ангел

    15 3 Отговор
    Възможно протеста да отблъсква, явно напряко легналия тюлен до шкафчето с активите е по-привлекателен за Цанев!
  • 67 Silver fox

    12 3 Отговор
    Жалък, жалък Цанев!
    Що за интелектуалец си,щом търпиш позора нае един мин.председател и шеф на Парламента,на една клиентелистки , крадлива партия ГЕРБ.
    Жалко за теб,Цанев!
  • 68 САЧИ

    5 2 Отговор
    Интелектуалци в България има вече само на книга с разните му научни звания. Част от тях прислугват на власта, част от тях са купени, други са смачкани. Така, че на практика ги няма. Г-н Цанев кажете къде са?или им е удобен този режим.
  • 69 ПП ГРУБ

    4 2 Отговор
    На този интелектуалец , са му дали 100 лв. към пенсията. Сега заработва ли заработва.
  • 70 Неинтелектуалец

    3 1 Отговор
    Съвсем нормално е да има протести, какво толкова чудно има, това е форма за изразяване на позиция , има го по целия свят.

    Коментиран от #72

  • 71 тоз пък

    4 0 Отговор
    Уж хинтелигент,а пък не разбрал кво символизира ковчега на сегашните протести!А иначе не съм чувал 50-те да е имало протести,камо ли милиция срещу тях.

    Коментиран от #81

  • 72 точно тъй

    4 1 Отговор

    До коментар #70 от "Неинтелектуалец":

    Докато туй поколение на тоя хинтелегент и внуците ме не измре оправия няма да има!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 на всяка манджа мерудия

    3 1 Отговор
    Тоз пък световно неизвестен с глупавите си романи измишльотини кой го пита.За мен тоз не е интелектуалец!
  • 75 Marinov

    3 1 Отговор
    Тъй, САМО НАРИЧАЩИ се ИНТЕЛИГЕНЦИЯ са в МНОЗИНСТВОТО Си Като ПРОСТИТУТКИ, Гледат КЪДЕ по Добре да се ПРОДАДАТ и НАПЛЮСКАТ ! Пази БОЖЕ България от тази ПАПЛАЧ!
  • 76 Шекспир 1

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Дедо":

    И на младост и на старост винаги е бил на страната на силните.И винаги е бил щедро възнаграждаван.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 До Цанев

    2 0 Отговор
    Г-н Цанев, интелектуалците, по-точно интелигенцията на България си отиде през 1945-1960. Ако не знаете как, питайте. Според вас и Караянчева трябва да е интелектуалка. Образованието не те прави такъв.
  • 79 Пешо

    2 0 Отговор
    Цанев при Живков всички се въртяхте около него, кой за жилище, кой да вкара в университета умния си наследник, който не може да вземе изпит и т.н. Сега е същото. Артисти, певци и т.н., ако сте на запад ще гладувате доста. Измислена интелигенция.
  • 80 Очаквах

    1 0 Отговор
    този щатен слагач да се обади - дори малко позакъсня... Вижте му биографията - винаги в ролята на най-удобния "противник" на властта -удобна позиция, която му гарантираше слава е ореол на "честен4 и "неподкупен"... Не е само той, но този е сред най-наглите.
  • 81 А когато

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "тоз пък":

    витизлийчетата носеха ковчега при протестите срещу БСП преди двайсетина години,ти къде беше бе, Стефчо? Защо тогава не се обади? Ти - обгрижвания от "критиците" по времето на Живков представител на "априлското поколение"? Ами ако прегледаме писанията ти от това "априлско време"? Мазмантия.
  • 82 И кои са

    0 1 Отговор

    До коментар #62 от "Българин":

    тези "слуги на мафията"? Проф. Ал.Кьосев? Проф. Ивайло Дичев? ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове