27 Септември, 2020 20:19 2 534 37

Медиците в COVID-отделенията са на прага на своите възможности

  • иван маджаров-
  • отделения-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • болници-
  • лекари

Д-р Иван Маджаров се надява правителството да е подготвено за предстоящите месеци

Медиците в COVID-отделенията са на прага на своите възможности - 1
Снимка: БГНЕС

Медиците в COVID-отделенията са на прага на своите възможности. Това заяви в „120 минути“ по bTV председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Той допълни, че се надява правителството да е подготвено за предстоящите месеци и настъпващата втора вълна на COVID-19. По думите му общопрактикуващите лекари са толкова натоварени, че вече не могат да се заместват при отпуска или болничен. „Имаме данни, че отделенията, в които се лекуват COVID болни колегите са на прага на своите усилия. За да можем да мотивираме хората да работят, държавата трябва да започне да взима нестандартни решения“, допълни той.

Относно твърденията за злоупотреби, че Здравната каса се източва с пътеките за COVID-19 – д-р Маджаров беше категоричен, че никой не би посмял да изкарва пари чрез вируса. Д-р Маджаров коментира, че задачата на лекарите е да предотвратят COVID-19 да се превърне в политическо оръжие. Той допълни, че това става, когато медиците говорят с факти и не се позовават на предположения. Тази седмица от БЛС излязоха със становище, което критикува поведението на някои лекари, в него бяха цитирани няколко реплики на доц. Атанас Мангъров, но без да се назовава името му.

„Лекарят е лекар и когато говори пред своя пациент или пред обществото – той трябва да използва само доказани неща. Във вековете медицината постоянно е откривала нови неща, постоянно лекарите са имали предположения, но когато имаш предположение – ти го подлагаш на изследване“, коментира д-р Маджаров и допълни, че вместо да се предполага – вече се изследва какви са въздействията на COVID-19 върху пациенти, които са се преборили с вируса.

По думите му е доказано, че маските помагат, като даде пример с хора, които са носители на заразата, но нямат симптоми и разпространяват заболяването. „Коронавирусът е опасен дори за дипломите на някои, защото някои хора си заложиха дипломите, че той няма да съществува юли месец, но не само че съществува, а все повече загиват. Ако тези твърдения на някои са верни, защо тогава се стигна до смъртта на цяло семейство колеги? Всеки трябва да се занимава с това, което може – инфекционистите с лечение в клиничната практика, епидемиолозите с управление на епидемиите“, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ковид или Редбул

    25 4 Отговор
    ИМА ЛИ КОВИД

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Гост

    45 1 Отговор
    Да накрая на немотията... Майка ми е мед. сестра в Пирогов... 740лв за миналия месец. Работи и по 24ч. смени. Къде са парите от всички дарения?

    Коментиран от #23, #36

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Среден Пол

    21 3 Отговор
    5G е забранена дума
  • 6 Безсрамници

    40 3 Отговор
    Хм..тоя безродник колко ли шкафчета е нагъчил.Това зорлем да искаш цял народ да мре от нещо дето го няма,е меко казано идиотия.Срама нямате ли бееее извергиии

    Коментиран от #14, #21

  • 7 Започнах да мисля за короната

    23 0 Отговор
    КОРОНАТА НА ЦАРЯ ДЕТ НИ ОПРАЙ ЗА 800 ДНИ Я ИМА! ЗА ДРУГА НЕЗНАМ
  • 8 БЛС се

    35 2 Отговор
    превърнаха в проправителствена терористична организация, която лъже и плаши хората и всява паника в обществото.
  • 9 Peci kupona

    38 0 Отговор
    Моля д-р Маджаров да обясни следното: Ако в един клас има 25 деца и едно се разболее от SARS-CoV-2 коронавирус COVID-19, вместо да се направят 24 PCR или здравната каса ще трябва да плати 2400лв., предпочитат да изпратят в болнични за две седмици 24 родителя, които при средна работна заплата около 1300лв.(като първите три дни заплаща работодателя), здравната каса ще плати около 10800лв.! Моля някой да ми обясни логиката на това действие!
  • 10 Гоуст

    29 2 Отговор
    А професорчето, три статии по-рано, разправя как може ли да поемат случаи за 6 месеца напред...
  • 11 Hoho Boho

    38 3 Отговор
    Като твърдиш, че "медиците в COVID-отделенията са на прага на своите възможности",
    дай графика на броя болни в тези отделения от началото на "пандемията" по дни
    за да видим, че лъжеш.

    Коментиран от #27

  • 12 Добре,

    29 1 Отговор
    че повечето хора все още имат мозък и не ви се връзват на платената истерия с К19. Този олигофрен къде видя К19 и кой е на прага на силите си? То на всички ни е ясно, че е от платените манипулатори на тиквата. Поредният, който се е продал за пари. Много свиркаджий ей!
  • 13 ДО БЕЗРОДНИКА

    26 0 Отговор
    ВСЕКИ ПРОПОВЯДВАЩ ЛЪЖАТА КОРОНАВИРУС Е ФАШИСТ-СЕКТАНТ БЪЛГАРОФОБ,БЪЛГАРОМРАЗЕЦ,БЪЛГАРОУБИЕЦ,ЕНИЧАР,ЧУЖД АГЕНТ ПРЕДАТЕЛ ,ДЪРЖАВЕН ИЗМЕННИК ,ПРЕСТЪПНИК ,ПРЕДАТЕЛ НА РОД И РОДИНА И ЧОВЕК НЕНАВИЖДАЩ БЪЛГАРИТЕ.ИМА ОЩЕ НО ЕДИН ПО ВИСШ ОТ НАС ВИЖДА И РЕШАВА!ВСЕКИМУ СПОРЕД ЗАСЛУГИТЕ!СПРЕТЕ ГНУСНАТА ПРОПАГАНДА ЛЪЖА И ИЗТРЕБВАНЕ НА ДЕЦАТА БЪЛГАРСКИ И СЪОТВЕТНО БЪЛГАРСКИЯ НАРОД,31Г.ФАШИСТКА ДИКТАТУРА СТИГАТ!
  • 14 Тоя Червей,

    24 0 Отговор

    До коментар #6 от "Безсрамници":

    нека ми обясни:как аз с хроничен бронхит,
    трябва да нося маска в продължение на два часа
    (например).
    Злодей нещастен!!!!!!!
    Модератора да трие......
  • 15 Ventura

    19 2 Отговор
    Малее, преработиха се! И с какво точно изнемогват? Немогат да си вземат въздух от маските.

    Коментиран от #31

  • 16 гдвхйфг

    6 0 Отговор
    Голям смях.
  • 17 Гост

    13 0 Отговор
    Това което плямпате за вируса в България са само някакви предположения общо взето един път така друг път иначе! Хора по света го изследват правят експерименти и после представят факти! Тука сте лаладжии вирусолози епид. и тем подобни! Обаче за едно сте прав целият товар пада на плещите на персоналът в covid отделенията ама един от тях не съм видял по тв-то да обикаля да дава интервюта. С кое личните лекари се претоварихте ? С това , че месеци наред лекувахте по телефона? С това , че тръбяхте как да не идваме за преглед с грипоподобни симтоми? Накрая една женица лека и пръст си отиде от перитонит точно от лечение по телефона!

    Коментиран от #24

  • 18 chi

    11 0 Отговор
    Той и народа е на края на своите възможности от 30 години ама си трае...
  • 19 Рошко

    4 0 Отговор
    Пак ли, ами да напускат или да излизат в отпуска
  • 20 Рошко

    4 0 Отговор
    Пак ли, ами да напускат или да излизат в отпуск, че заради тях не мога да си го хвана тоя вирус
  • 21 Боко Чекмеджето

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Безсрамници":

    Ало,Маджаров и Брънзалов!! Бегом към Covid отделенията да работите,вместо да давате акъл и да пълните гушите!! Ясно??
  • 22 Гост

    9 1 Отговор
    Пишете още за заразени и умрели,за корупция,кюлчета и пачки с евро,за проблеми и липси и ще прокопсате на кукуво като.
    Семейство се принуждава да вземе 1800лв за да погребе починал човек защото нямало пари за погребение със съгласието да пишат починал от Ковид 19.
    Ще си носите на оня свят заграбеното болни мозъци......
  • 23 незнайко

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Това което сте написал наистина не е хубаво . Прав сте да се сърдите . Явно правителството ни лъже всички, както ни излъга и за даренията на дебелака !!! Никой не е потвърдил за подаянията МУ !!! Това, че медицинската ни система изнемогва НЕ Е ВЯРНО !!! Просто медицинските ни сестри бяха ПРОГОНЕНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!! Леглова база има на няма кой да я обслужва срещу ПОДАЯНИЯ !!! Що се отнася до ПАНДЕМИЯТА такава НЯМА !!!

    Коментиран от #26

  • 24 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Спасиха се доста хора от това,пе ограничиха ходенето по доктори чувам,а сега ни плашат.
    Какъв е критерият за истина?
    Като гледам как се лекувам и излизам от гроба сам се чудя тези доктори какво са учили и как смятат,че могат да лекуват като се занимават със симптомите?
    И чуйте хубаво в рекламите за лекарства какво се казва?
    Предотвратява симптома и облекчава болката.
    Това лечение ли е?
    Поздрави!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Зайо байо

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "незнайко":

    Прав сте че няма пандемия. Ако беше пандемия сега щяхме да измрем наистина по болници и по улиците. Даже в сайта на СЗО не е отбелязано " пандемия " а " опасност от зараза " . За пандемия говорят официалните медии за да привличат вниманието но от СЗО внимават как записват някои термини, за да не бъдат обвинени в невярна информация и естествено мръсната работа е прехвърлена на купените лидери и медии на отделните държави.

    Коментиран от #29, #30, #33

  • 27 Тъпчо,

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Hoho Boho":

    1 болен да има в Ковид отделение , а и в каквото и да е друго, за 24 часа са необходими 2 лекари и 2 сестри

    Коментиран от #34

  • 28 Алфа Ромео

    0 0 Отговор
    Представлението КОВИД ще свърши рязко пролетта или най-късно есента на 2021г.
  • 29 Плюс това

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Зайо байо":

    Пандемии като в миналото днес е много трудно да се развие, защото днес всеки дом е чист ( поне така се предполага) има чиста вода всякакви козметични и хигиенични продукти и църквата не забранява къпането- в миналото да се къпеш всеки ден е било странно тоест само проститутките са го правели. Все пак сме по - чисти в сравнение с миналото и се храним добре, даже доста повече от преди. Просто думата пандемия някак си не пасва за днешния начин на живот.
  • 30 Така е,

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "Зайо байо":

    само днес,за сега фактите публикуват 10 новини
    за”смъртоносния”вирус,така че,да си представим
    ако съберем новините от всички медии умножено по 10!!!!!!!!!!!!....... си представете за каква медийна пандемия става на въпрос..
  • 31 Защо не отидеш малко

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ventura":

    ти да поработи там на първа линия, плямпало.
  • 32 Фаро

    1 0 Отговор
    Сами си го сложиха хващайки се на хорото водено от един толуп....не ги жалете
  • 33 Мара Подробната

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Зайо байо":

    Всъщност в сайта на сзо има само един надпис пандемия но като се поровиш по - подробно в документите ( онези с малките буквички) вярно! никъде не пише за пандемия и що се отнася до тестовете, самите те отбелязват че не са надеждни и че не трябва да се нарушава законът за личната свобода , защото за вземането на секрет човекът трябва да даде съгласие , на обществени места ако изискват маски , то те трябва да бъдат предоставяни гратис!!! И още нещо много интересно- сзо не дава никаква гаранция и не носи отговорност за вреди произтичащи от публикациите на сзо !!!! Хора какво става? Колкото повече ровя, толкоз по - интересно става.
  • 34 Не си прав

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Тъпчо,":

    2 лекаря, 4 сестри, 2 санитаря
  • 35 Name

    4 0 Отговор
    Внимание започва втора вълна на информационна облъчване.
  • 36 ГГГГ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    НА БОЙКО В ЧЕКМЕДЖЕТО КОЛЕГА,КАК КЪДЕ
  • 37 Нашмурлан Нашмъркаев

    1 0 Отговор
    Преди месец ни стана много зле.
    Жената извикала линейка. Ама кучето недало на докторите да ме доближът. Спаси ми живота това куче.
    Вече цял месец само с мръвки го храня.