Last news in Fakti

28 Септември, 2020 10:36 1 913 33

Доц. Михаил Околийски: Мерките не се затягат, за да се отнемат права

  • михаил околийски-
  • доц. михаил околийски-
  • заразени-
  • епидемия-
  • пандемия-
  • коронавирус

Притеснително за България е, че много хора вярват на субективни твърдения за коронавируса, твърди експертът

Доц. Михаил Околийски: Мерките не се затягат, за да се отнемат права - 1
Снимка: БГНЕС

Tемата за затягането на мерките се политизира, част от тях се приемат като нарочно практикувани, за да изземват права. Това на практика не е така, виждаме, че Испания, Италия, Великобритания предприемат мерки за ограничаване. Това заяви в сутрешния блок на БНТ доц. Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация в България.

"Притеснително за България е, че много хора вярват на субективни твърдения за коронавируса. Проблемът е, че този вирус отнема човешки животи. Още от началото на пандемията се опитваме да кажем, че всички твърдения трябва да са въз основата на научни доказателства", отбеляза Околийски.

По думите му в България специалисти са си позволявали мнения, които са диаметрално противоположни на научните изследвания.

"БЛС направи много категорична декларация, тя може да е леко закъсняла, но е много адекватна, защото в такъв момент, в който всички трябва да обединим сили. И на нас ни се искаше тази пандемия да приключи час по-скоро", заяви Околийски.

Той оцени като адекватна комуникация връщането на редовните брифинги на оперативния щаб за борба с коронавируса у нас, за да могат хората да получат практическа информация.

Според доц. Околийски всички трябва да имат равен достъп до ваксина срещу коронавируса, каквато е и задачата на СЗО. Има индикации ваксината да бъде безплатно достъпна в Европейския съюз. Утре предстои разговор по темата с Министерството на здравеопазването.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    15 5 Отговор
    В БГ никой не вярва в Ковид, защото каналът на Уоут Дисни се върти по кабеларките само от десетина години.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 4 Отговор
    зада ни държът в страх подчинение това е целта на политиците

    Коментиран от #7

  • 3 Госта

    18 2 Отговор
    Смешко,тръгнал да говори глупости...смех
  • 4 СЗО терорист

    6 2 Отговор
    "диаметрално противоположни на научните изследвания" Демек, ко каже оня цръният Нийл Де Грас Тайсън на медицината.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 честен ционист

    3 9 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ако искахме да ви държим в страх, щяхме да ръчнем малко показанията на Гайгеровия брояч пред АЕЦ-а.

    Коментиран от #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гробар съм

    8 3 Отговор
    Не е виновна дрогата за овцете в кошарите...
    Измамници!!
  • 11 Перо

    13 1 Отговор
    Може ли паркетната опозиция, в лицето на БСП,да зададе въпрос към Министъра на образованието и Председателя на БАН, какъв е броя на професорите и доцентите,придобили това научно звание през време на коронавируса,защото виждам как полуграмотни хора се кичат с научни титли. Сигурно се продават на кило в академичната общност,подобно на практиката за празника на армията,да се дават генералски пагони,също на кило,да не говорим за “пауните” от МВР и пожарната,които уж не трябваше да са военизирани.

    Коментиран от #16

  • 12 куку руку ку

    13 4 Отговор
    До тук ковидчо е бледа сянка на сезонен грип. Какви мерки, какви 5 лева. Някой да затваря държава при всеки грип?
    А какво било в другите държави... там може и масово да мрат, но тук при нас виждаме какво е. Трябва ли ако мечка убие ловец в Сибир, ние тука да ходим въоръжени в гората?

    Коментиран от #20

  • 13 chi

    5 2 Отговор
    Точно за това се затягат за да се отнемат права!
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    знаеш ликога се построи аец КОЗЛОДУЙ няма го соца виесдс демокрацияа разрушихте разграбихте унищожехте БЪЛГАРИЯ какво е честен ционист
  • 15 Мислещ

    4 3 Отговор
    Другарю, западните страни ли са ти аргумента? Та те и тиквата твърдят, че е демократ и изповядва "европейските ценности" (И може да са прави за последното - като гледам "европейските ценности" са баш подтисничеството на хората и кражбите).

    А можеш ли междувременно да обясниш на практика как точно КПП-тата, неходенето в парковете и несядането по пейки ограничиха разпространението на вируса? И защо дълго време след отпадането на най-безумните мерки и в условия на протести, заразените бяха дори наполовина като процент от тестваните?
  • 16 Лост

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Перо":

    Сигурно си прав. Сега доцент явно значи :ще лъжа до -цент който ми предложат.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 странджата

    5 4 Отговор
    Добър ден!'ЕКСПЕРТЕ''' къде ти е маската нали с в затворено помещение с интервюиращ.10 годишните днеска ритат топка по физическо с задължителни маски ама ти не.Ще ви потърсим сметка на всичките експерти един ден и времето ви наближава щом на запад почнаха да се бунтуват!

    Коментиран от #24, #26

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Кога сме имали

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "куку руку ку":

    по няколко жертви на сезонен грип, умнико? Пишете си врели-некипели, сами си им вярвате и си слагате плюсове и само потвърждавате правотата на доцент Околийски. А в целия свят за съжаление са принудени да позатягат мерките, колкото и на никого да не му се иска. Никой няма да ви сложи КППта, но най-вероятно след месец, два ще се наложи пак да при стъпят към масово онлайн обучение, а може и да го отлагат доколкото е възможно, понеже няма пари за да се плаща на работещи родители да си стоят в къщи и да си гледат децата, а отпуските за тази година вече са си ги ползвали със сигурност хората. В Израел, където броят на заразени и умрели скочи вече от повече от 10 дни учат онлайн всички.При тях занятията започнаха в началото на септември и след 2 седмици вече бяха разпуснати.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Стига лъжи.

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "странджата":

    Няма часове по физическо навън с маски, а тези на закрито по-скоро няма да се провеждат, отколкото да са със задължителни маски децата. Има няколко държави, в което се случва това, за което говориш, но България не е от тях със сигурност. Не ви ли писна да лъжете, за да надъхвате хората срещу разумните мерки, които нито са прекалени в момента у нас, нито са толкова трудни за спазване. Има ги навсякъде тези мерки.
  • 25 Гост

    3 2 Отговор
    Цитат:"част от тях се приемат като нарочно практикувани, за да изземват права. Това на практика не е така, виждаме, че Испания, Италия, Великобритания предприемат мерки за ограничаване" абе ръ б ми то не е само в Б-я да се изземват права. Не четеш ли медии и в Испания и в Англия и в Германия и другаде хората започнаха яко протести срещу мерките точно заради тва че им изземват вече яко правата с тез фаш. ист. ки мерки навсякъде.

    Коментиран от #28

  • 26 Бунтуват се, но кои точно?

    3 6 Отговор

    До коментар #18 от "странджата":

    Вярващите в конспиративни теории, които ги е страх от чипиране с ваксини и купища други малоумници, които призовават хората да се избавят от всички електронни устройства. Не е толкова ужасно да носиш маска по половин час на ден. А учениците са задължени да слагат маски само в междучасията, когато са в коридора или училищната лавка. Друг е въпросът доколко са ефективни тези мерки като после са заедно навън и никой не спазва дистанция естествено.
  • 27 странджата

    5 0 Отговор
    Братя Миладинови, Бургас ,основно училище до блоковете ново строителство!Видях ги в петък,както и тази сутрин като отивах на работа.Нещо да кажеш помощник експерте!
  • 28 Да. Затварят им баровете в 1 през нощта

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    а някъде затварят ресторантите в 22.00.Голяма беда, че няма да се напият тъпите англичани до безпаметност. Те и за кратко време могат да се докарат до състояние, в което не могат да ходят изправени... По-добре някои разумни мерки и ограничения, отколкото пак по 500 трупа дневно, че и повече и зверски мерки, които ще са наистина крайно неприятни. Не говоря за България, защото у нас за щастие нещата не са ескалирали до такава степен както бяха в Италия, Испания, Франция, Белгия и т. н. през март, април. Надявам се и да не се случи никога. Ама това зависи предимно от поведението и отговорността на всеки. Не да казваш, че щом ти лично не познаваш умрял от коронавирус, такъв не съществува или е безобидно грипче. Първо безобиден грип няма, а ковид-19 е по-смъртоносен със сигурност от всеки грип, като изключим Испанския преди един век. Няма как от безобидна или несъществуваща зараза в рамките на 10 дни да се затрият трима души от едно лекарско семейство. Като синът е бил под 40 годишен.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Истина

    4 4 Отговор
    Короновируса е една голяма лъжа и измислица, за да намалят населението по света, да завземат бизнеси и да защитят кражбите си масоните, евреите и американците. Руснаците знаеха за болестта. Не е била правена ваксина, защото не се е проявявала върху хора, а върху животните. Кой имаше сметка да се срине Китай? Само Америка нали? Затова са изтекли опитите от лабораторията и е заразено населението. Готвели са химична война и я постигнаха. Но в България няма такъв брой заразени и никога не е имало. Затвориха страната ни, заради двама пристигнали. Съсипаха икономиката ни. Хората останаха без работа, но Герб си получиха субсидиите от ЕС нали? Накараха хората да теглят заеми, а парите разпредилиха за себе си и поставените си хора, и фирми. Пуснаха колекторските фирми по български народ и после защо народа искал оставка, и протестирал. От както Герб е на власт за българите няма живот. Колко българи се самоубиха заради тях? Колко българи останаха без работа заради тях? Колко българи се разведоха заради тях? На колко децата са заплашвани и отдалечени от майките си и бащите си? Мислите, че няма възмездие ли господа от Герб? Борисов пожелавам ви вие и семейството ви един ден да нямате дом и храна, да се отритнати от всички и да се унищожавате един друг, и нека това, което направихте на българският народ и на семействата им да падне върху вашите собствени глави и върху вашите семейства! И дано този ден настъпи час по скоро, за да осъзнаете, на какво подложихте собствена
  • 31 Истина

    3 0 Отговор
    собствената ни страна.

    Коментиран от #32

  • 32 Този

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Истина":

    е подлогата на СЗО в България!
  • 33 Гражданин

    1 0 Отговор
    Назначения в 12 без 5 !?