28 Септември, 2020 15:11 3 520 36

Теодор Славев: Автократичният режим на Борисов се крепи на европейски пари

  • бойко борисов-
  • режим-
  • европейски пари

България е най-лоялният „йесмен“ на техните политики

Теодор Славев: Автократичният режим на Борисов се крепи на европейски пари - 1

Въпреки декларираните заявки за върховенство на закона при разпределяне на евросредствата, в Брюксел си затварят очите за това, което се случва в България. Така се установяват автократични режими, с помощта на европейски пари, казва политологът Теодор Славев.

Нашето общество е проевропейско и доверието му в съюзните институции е по-високо, отколкото в редица други страни. Но да не забравяме, че в Брюксел също са политици и нищо човешко не им е чуждо.

България е най-лоялният „йесмен“ на техните политики. Помним какво се случи около „Плана Макрон“. За Брюксел е по-важно ние да сме тихи и услужливи, макар и бедни, отколкото умни, активни и благоденстващи. Старите членки на ЕС си дадоха сметка, че финансовите потоци създават олигархични зависимости и концентрация на власт. Освен у нас, това се случи в Полша, Унгария, Румъния, Чехия, Малта, казва още той пред "Банкеръ".

Много в стила на министър-председателя е - още от времето, когато беше кмет – сам да създава проблеми и сам да си ги решава, като винаги е победителят и умиротворителят. В ситуацията на настоящия конфликт, залагането на подводни камъни и инструментите за това са различни. Най-напред е необоснованата финансова политика на правителството.

План за излизане от вирусната криза няма, а пари се раздават без идея за оценка на последствията, в някои случаи истерично. Което е необмислено и пречи изключително на инвестиционния климат.

Колеги в Щатите наричат купуването на народна любов "Злоупотреба с държавен ресурс за електорални цели". Друг начин за програмиране на кризи или за запазване на кризисното статукво и олигархичния модел е чрез дизайн на пътеките, по които парите от ЕС отново ще бъдат предоставени на свързани с управляващите икономически субекти, коментира още политологът.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 8 Отговор
    но итова ще свърши мутро оставка

    Коментиран от #2, #11, #13

  • 2 ТролГлупавГЕРП

    28 8 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Тц, късно е за оставка! Ешафод трябва!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Шалом

    16 4 Отговор
    А Руските пари от южен поток ?

    Коментиран от #8

  • 5 Само

    12 21 Отговор
    Интересно защо преди него ги бяха спряли всичките тия европейски пари?
  • 6 Биби Кинг

    7 19 Отговор
    ОСТАВКА за Пембен и чер печат за кръстника му Решетника! Импийчмън бе Фатмак паша!

    Коментиран от #16

  • 7 ШМЕНТИ КАПЕЛИ

    23 6 Отговор
    БОРИСОВ ОЩЕ В МВР КРАДЕШЕ ДРОГА В ОСОБЕННО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ

    Коментиран от #34

  • 8 Лош материал

    18 2 Отговор

    До коментар #4 от "Шалом":

    В нас живее социалистическият човек - страхлив, подъл, лицемерен!
  • 9 Настопроценти

    20 3 Отговор
    В Брюкceл cи зaтвaрят oчитe зa тoвa, кoeтo ce cлучвa в Бългaрия. Тaкa ce уcтaнoвявaт aвтoкрaтични рeжими, c пoмoщтa нa eврoпeйcки пaри и с погледи ,и кимане от отвъд Океана.

    Коментиран от #33, #35

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 баба Зоя

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    - Всеки буркан компот - юмрук в лицето на империализма!
  • 12 Колю

    4 7 Отговор
    следващият Премиер, няма ли да го крепят европейските пари...как се оправя тоя батак?
  • 13 Психо

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Тук плюеш Борисов а в Блиц го хвалиш. Ти не си нормален.

    Коментиран от #15

  • 14 Кой68

    12 1 Отговор
    Стига ревахте за тия евроПари.Който е на власт или дойде на власт ще го крепи тази евросубсидия.Борбата е за тия пари..

    Коментиран от #17

  • 15 Позитано 20

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Психо":

    Не му се сърди,ПЛАЩА ме МУ!

    Коментиран от #18

  • 16 Дончо от УСА

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "Биби Кинг":

    Нема да бараш президента, той е наше момче. Винету скоро ще го пусна по пързалката
  • 17 Даааа

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Кой68":

    Борбата е кой да ги открадне
  • 18 Психо

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Позитано 20":

    Е то се знае личи от км кой е платен и кой не😄
  • 19 Последния Софиянец

    3 3 Отговор
    Нашият Х. Иванов обяви, че ще правим коалиция с герб. Ние ще се справим.
  • 20 Харизанов, насилваха ме да стана

    3 3 Отговор
    Корумпиран, аз не бях такъв, Насила ме караха, заклевам се и ще се прекръста даже!!
  • 21 Сиромах Дявол

    6 7 Отговор
    Ей горките бедни . Спестяванията се увеличиха 3 пъти , Повръщат от ядене и пиене . Пътуват на поразия до екзотични дестинации. Имат по 2-3 коли на семейство и по телевизор във всяка стая . И бедните в България имат смартфон който струва повече отколкото всичко което са имали на гърба си по времето на соца.
  • 22 Всичко виждам

    5 2 Отговор
    От Брюксел виждат кои са корумпираните, мутрите насилниците. Виждат кои педлагат бесилки, ковчези и чували за мъртви. Дали са фашисти или комунисти, това е едно и също, кои са организаторите на протестите.
  • 23 оня с коня

    4 2 Отговор
    Политологът Славов стига до Страхотното заключение,че "Борисов го крепят Европарите".И за да е пълен Анализа му следва и да поясни че при Предишните Правителства НЯМАШЕ ЕВРОПАРИ и съответно НЯМАШЕ КАКВО да ги крепи.Затова и ПАДАХА КАТО КРУШИ!И да уточним ЗА СЕБЕ СИ:ИСКА ЛИ България Милиардите Европари,или не ги иска?Ама се Крадяли Европарите...Да,но НЕ както някои Тъпанари си мислят че Субсидиите ей-така От Банката направо влизат нечии Джобове,а ЧРЕЗ СТРОЕЖИ на Всякаква Инфраструктора,в които евентуално се влагат ПО-ЕВТИНИ Материали,пък се отчитат за по-скъпи!НО...Носят ли тия строежи ОТЛИЧНИ ЗАПЛАТИ на работниците авгажирани в Процеса?Носят.Ама не след дълго се нуждаел от ремонт Новопостроеното ...Тоя Ремон ПАК ЩЕ НОСИ ЛИ добри заплати на Работниците?Ще носи.Естествено че при едно Друго правителство различно от ГЕРБ МОЖЕ И ДА НЕ СЕ КРАДЕ,но то ще бъде защото НЯМА ДА ИМА КАКВО поради спрените Еврофондове!Та такива ми ти работи:)
  • 24 Меркел

    1 0 Отговор
    и онзи поляка Туск го крепят. Англичаните затова избягаха.
  • 25 Цветанов е като камъче в обувката

    2 1 Отговор
    На Борисов, влезе или не влезе в следващия Парламент, няма да пожелае Болисов отново да муе Началник или Ортак!! Презастрахова се Борисов"че ще се върне" Цветанов, той НЕЕ Кара Янчева. , ТИ да е правиш за Резил, Атя да ти се усмихва!! Друг тип човек е Цветанов, номера "с Блудния син се завръща" ". Няма да мине!!
  • 26 Борисов

    0 2 Отговор
    Борисов
  • 27 НОРМАЛНА КОЧИНАл

    5 2 Отговор
    Европа праща пари Мафията им подарява концеси и далаверата си върви.А балъците демократично ги връщат.
  • 28 Све

    4 3 Отговор
    Европа с радост наблюдава как Шайката УНИЩОЖАВА БЪЛГАРИЯ
  • 29 НОРМАЛНА КОЧИНА

    3 2 Отговор
    Еврото се печати в Германия.Осребрява се при васалите и се връща с добра печалба.Не се заблуждаваите , че на някои Бюргер одържат пари за вас .Колко Краварските данъкплатци плащат на вас толко и тези.Виж при присвояването нямят равни.
  • 30 БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ

    2 3 Отговор
    МАЙ И НА ЧАСТИЧНИТЕ ИЗБОРИ БАЦЕТО ВИ ТРЕСНА
  • 31 НОРМАЛНА КОЧИНА

    2 2 Отговор
    Когато роспродаваха всичко .Мантрите бяха ,че това са Европеиски и Краваски Лешояди и цените щели на всичко в България да станат нормални .Станахме гладни и без Държава .А на тези все им малко.Сега се опитват да нблажат и от Беларус дано Русия този път се вземе на сериозно.Когато 30 години ограбват България нещо приказки за Демокрация не вървят.
  • 32 Народът

    3 2 Отговор
    Ловчанският митрополит Гавриил благодари на министър-председателя, че въпреки пандемията храмовете и църквите останаха отворени. Той връчи орден на Борисов за заслугите му за помощта към църквата.

    Ние с политика не се занимаваме, но когато трябва да оценим помощта, сме длъжни да благодарим, каза още владиката и покани Борисов да посети и новото училище към храма.
  • 33 Еее..и какво?

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Настопроценти":

    Как го прозря това нещо? Брюксел мижа, дава пари, колкото си искаме, затвърждаваме диктатура, отвъд океана кимат одобрително, и България пропада, в Брюксел и отвъд океана, умират от кеф, ръкопляскат и дават още пари. Ония другите демократи, истинските, от Североизтока, те не кимат одобрително, защото нямат пари. Няма що, прозрял си истината.
  • 34 Капели шменди

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ШМЕНТИ КАПЕЛИ":

    Ами радев е продаваше в армията
  • 35 И други

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Настопроценти":

    И веницуела си затваря очите за българия кога ще станим като тях мечта на социалист /всички си затаврят очите не выждать хубавото в българия и затова трябва да се плюе задружно другари като не можем с избори с мръсотия можем историята го доказва
  • 36 Сталин

    0 0 Отговор
    Тоя джендър-соросоид откъде изпълзя пак.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове