Last news in Fakti

29 Септември, 2020 07:49 3 512 40

За Скопие е неприемливо Гоце Делчев да бъде обявен за българин

  • гоце делчев

Въпросът за националната идентичност не бива да се поставя под съмнение от нито една европейска държава и правителство, заяви Заев

За Скопие е неприемливо Гоце Делчев да бъде обявен за българин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Искането на България Гоце Делчев да бъде записан като българин остава неприемливо за македонската страна, заяви Драги Георгиев, съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, в интервю за ТВ "Телма".

Дни преди следващото заседание на Комисията, което трябва да се състои на 15 и 16 октомври в Скопие, след пауза от почти една година, Георгиев заяви, че диалогът по спорния въпрос за Гоце Делчев ще продължи.

"В този диалог обаче винаги трябва да се търси решение, което да е приемливо и за двете страни. Приемливо решение означава такова решение, в което да няма победител, тоест и двете страни да са доволни от решението. Приемането на едностранно решение за Гоце Делчев - дали той да бъде българин или македонец, не е решение в този спор", каза Георгиев.

Той заяви още, че нациите не се създават с декрет, не може да ги създаде едно лице или един орган и "твърдението, че македонската нация е създадена с декрет през 1944 г., няма абсолютно никакво научно основание". Според него създаването на съвременната македонска нация започва през втората половина на 19-ти век и преминава през всички фази, през които преминават и други балкански нации.

Република Северна Македония и България ще постигнат по добросъседски съгласие за личността на Гоце Делчев, но това не е работа на политиката, а на съвместната историческа комисия. Тази теза изказа премиерът на съседната ни държава Зоран Заев в интервю за телевизионния "Канал 5".

Той отбеляза, че договорът за приятелство и добросъседство е двупосочна улица, ангажименти по него са поели и двете страни. Крачката напред от Скопие била приемането на това, че историята ни е обща, а българската крачка, според Заев, е била, че договорът е подписан на двата езика.

"Въпросът за националната идентичност не бива да се поставя под съмнение от нито една европейска държава и правителство", заяви Заев. На въпрос защо правителството му не реагирало след появяването в медиите в Скопие на меморандума с условията на България за начало на преговорите за присъединяване към Европейския съюз, той посочи, че Република Северна Македония постига стратегическите си цели с мъдра и умна политика на търпение.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дъртия с мускала

    66 0 Отговор
    Тия лабилните не се си седнаха на задн*ците и те. Не се виждат,че останаха една шепа хора и шиптърите ги завзеха малко по малко. Той обаче макето си знае да лае срещу единствените си истински братя. Това ако не е ид*отщина, какво е?
  • 2 да де

    47 0 Отговор
    Македонците не са нация и сами си противоречат след като няма как нациите да се създават с декрет. Обявени са за нещо си с решение на Коминтерна което е едно голямо нищо в международното право.
  • 3 Това шега ли е

    69 0 Отговор
    Георги Делчев сам се е наричал българин с майка и баща българи, роден в село Кукуш населено тогава само от българи. Както съм казвал и преди, само дело в международен съд, ще сложи край на тази гавра.

    Коментиран от #16

  • 4 НаденицатаеМаке

    15 6 Отговор
    И мутрата от Банки също е Маке хихи :D
  • 5 Дърт мускетар

    10 6 Отговор
    Абе, ще го запишат ОБЩ, че бил и готово хихи !!!
  • 6 Петър

    16 0 Отговор
    Куманово, половин Скопие, Тетово, Гостивар, Дебър, Струга, Кичево вече са само Албанци. В тези градове се строи и се раждат деца. В останалите цари мизерия, а най- караната кола е Тико.
  • 7 Референдум

    35 1 Отговор
    Че той сам се е смятал за българин......никакъв ЕС за вас.за или против Македония да влезе в ЕС, докато не признаят, че са българи и говорят български
  • 8 БАЙ ТОШО ЩЕ ВИ КЪЛНЕ ОТ ОТВЪДНОТО

    18 1 Отговор
    Какво казва историята
  • 9 3333

    33 0 Отговор
    Значи да си сменят името на държавата може, а да признаят Гоцето не може. О маке, маке, поради какво се срамиш да се наречеш българин. България цяла да е, всякой да я знае.
  • 10 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    29 2 Отговор
    За Скопие може и да е неприемливо, но той си Е българин...
  • 11 Българофил

    25 0 Отговор
    Всичко е ясно, Драги! Яне е бил македонец, а всички македонци са българи! Капиш!!!
  • 12 Хора

    8 7 Отговор
    дайте да ги не дразниме македонците щото как тепаха китайците така и нас че ни тепат.
  • 13 Каракачанка

    8 3 Отговор
    за луканка Дайте оферта, приемем в брой и веднага му издаваме МАКЕ-донски паспорт. В БГ всичко се продава.
  • 14 ГЪРЦИТЕ

    23 0 Отговор
    БОЙ ТЕРОРИСТА НЕБЪЛГАРИНА ПРЕДАТЕЛ,ГЪРЦИТЕ ВЕДНАГА ПОСТАВИХА ВЪПРОСА ЗА НАЦИОНАЛНА ИДЕНТИЧНОСТ И ОТ МАКЕДОНИЯ СТАНАХТЕ СЕВЕРНО МАКЕДОНЦИ ЗАЩО БЕ БЪЛГАРСКИ ПРЕДАТЕЛИ ?ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ СИ ЧЕ ЧИСТ БЪЛГАРИН И НЯМА КАКД А СТАНЕ МАКЕДОНЕЦ ЗАЩОТО МАКЕДОНЕЦ Е НАЗВАНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ ЖИВЕЕЩИ В ОБЛАСТТА МАКЕДОНИЯ КАТО ТРАКИЕЦ КАТО ДОБРОДЖАНЕЦ И Т.Н.
  • 15 Бамби

    18 0 Отговор
    Подписалите идиотия договор без условия на съд, анулиране на договора. Разбира се че са българи- само българин може да се отрече така от род и родина. Албанците ще ги превъзпитат по трудния начин. Да не се окаже, че ще спорят за обща история с.... Велика Албания, ха- ха!
  • 16 джаич

    0 28 Отговор

    До коментар #3 от "Това шега ли е":

    Драги ми селянино , Кукуш не е село в Бугария , а е град в Егейска Македония ( Гърция ) , център на ортодоксална и католическа епархия през 1878 г. Гоце Делчев не Георги Делчев и не е кръстен от неговите родители в т.н. българска църква на схизматичната , етнофилетистка Българска Екзархия призната само от султан Абдул Азис .Други факти не споменавам , защото сигурно не знаеш , че Гоце е роден в униатско семейство от влашки (аромански ) произход и в никакъв случай не е вулгарозонтес ( или побългарен) както ви се иска.

    Коментиран от #21, #24, #28, #35

  • 17 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    15 1 Отговор
    Тия макета не разбраха ли вече, че държавата им е на по-малко от 30 години? Да напишат на герба си "Established 1991" и да престанат да се инатят като македонец на мост, да престанат да крадат от съседите си история и исторически личности...
  • 18 Ердоган

    3 11 Отговор
    Споко Всичките сте турци ама се измятате😂😂😂😂
  • 19 БЪЛГАРИНА ОХРИД

    15 0 Отговор
    НЕПРИЕМЛИВО Е ЗА СКОПИЕ ДА ПРИЗНАЯТ ,ЧЕ СА БЪЛГАРИ!!!! ТЕ СА СИ МАРСИАНЦИ И ЛУНАТИЦИ. ЛУНО, ЗЕМЛЯ МАКЕДОНСКА. СКОРО ЩЕ СТАНАТ ИЗТОЧНА АЛБАНИЯ. ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА А НЕ РАЗДЕЛЕНИЕТО. ОПРЕДЕЛЕНО НЕ СТЕ НАСЛЕДНИЦИ НА АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ.
  • 20 ГЕШТАПО СПИ

    7 2 Отговор
    БОЙКО БОРИСОВ ЛУДИЯ НЕУК МЕЖДУНАРОДНИК ЗА ДА УГОДИ НА ГОСПОДАРИТЕ СИ ОТ ЕС ПОДПИСА ЕДИН УНИЗИТЕЛЕН ДОГОВОР С МАКЕТАТА . БОЙКО БОРИСОВ ОТДАВНА ПОДЛАГА БЪЛГАРИТЕ НА ГЕНОЦИД ЗА ДА ПЪЛНИ ЛИЧНОТО СИ ЧЕКМЕДЖЕ. КАК СЕ НАКАЗВА ПРЕДАТЕЛ НА РОД И РОДИНА, ГЕШЕВ?????
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 цербер

    14 0 Отговор
    Гоце Делчев е българин и точка по въпроса!
  • 23 Пастир

    12 0 Отговор
    Абе макетата нормални ли са. Света загива те умуват да ли българина Гоце е македонец.
  • 24 Лост

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "джаич":

    Туй македонците докато не се скарат с всички няма да мирясат. От кои власи е :от румънските, българските, хърватските, моравските, босненските и др.?

    Коментиран от #25

  • 25 джаич

    0 6 Отговор

    До коментар #24 от "Лост":

    Неграмотнико , написал съм власи ( аромани ) това са НЕРОМЪНЦИ нямат нищо общо с власите отвъд Дунава известни като ромънци, ароманите в Бугария са известни под името цинцари или куцовласи , накратко власи .

    Коментиран от #36

  • 26 Перо

    6 0 Отговор
    С чугунени глави и промити мозъци,на глава не се излиза! Трябва да се направи като Гърция, ултимативно,още 30 г. да се сложи на трупчета,членството им в ЕС,докато узреят за преговори,признавайки истината!
  • 27 макробиолог

    2 0 Отговор
    Ако на някой му е чудно,ето така изчезват българите населяващи земите от кавказ до константинопол ,адриатика и елада от хилядолетия и се появяват велики грци,макета,хазари ,кривоглави и пр.....Бълг екзархия била призната само от султана,жаич,това може да го напише само мазен семитоцигански мелеС,в който се борят 5_6 чисти породи....дори и султана да не го признава,това допитване е първото и последно което показва като какво се самоопределя местното население.....къде са сега тия бъгари населяващи територии колкото още една БГ?
  • 28 Перо

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "джаич":

    Това е нова,Северно македонска титова история! Според вас и Александър Македонски е Северно македонец,ама бързо сменихте името на летището в Скопие. Северна Македония съществува за първи път като държава от 1993 г.,когато е призната от ООН.
  • 29 Г Делчев

    6 0 Отговор
    Те не са виновни че болшевиките насилственно са им промили мозъците с гонения убийства затвор Трябва им просветление и изучаване на историческите архиви което ще им отнеме поне двайсет години в чакалнята на ЕС
  • 30 macedonicus

    2 6 Отговор
    Ако беше жив Божидар Димитров щеше да докаже , че Гоце не е Гоце , а е Гьоре , не е от Кукуш , а от Ломското село Аспарухово и е пряк потомък надледник на конекрадците прабългари , следователно чист българин малко мургав , ама и Божо ченгето на гюптин мязаше !

    Коментиран от #31, #33

  • 31 сес

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "macedonicus":

    Май имаш ментални отклонения?
  • 32 анонимен

    7 0 Отговор
    За мен е неприемливо да има държава С....М....., може би Скопска българска област
  • 33 чаушеску

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "macedonicus":

    Ейччшш... , ти знаеш ли , че конекрадци сме само ние и никой друг , а , айде да не си разваляме румъно-северномакедонските отношения ! Гоце Делчев е българин роден в Гърция по етнос македонец ,по паспорт поданик на Османската Империя , терорист убит от турския аскер при с. Баница серско сега в Гърция - Егейска Македония !
  • 34 За Скопие

    3 0 Отговор
    е неприемливо ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА да бъде представена ТАКАВА КАКВАТО Е и каквато НЕПОДПРАВЕНИТЕ ДОКУМЕНТИ ПОКАЗВАТ

    КАЖЕТЕ МИ ТИТОВСКИ МАКЕТА ЩО Е ДИРИЛ ДЕЛЧЕВ В ОДРИНСКО? АНТИЧКИ ЛИ? НЕ! БЪЛГАРИ. ОТ ОДРИН ДО ОХРИД. В-М-О-Р-О
    А ВИЕ КАКВО СТЕ?
    ЖАЛКИТЕ МЕЛЕСИ НА ЮГОСЛАВИЯ И ТИТО!!!!!!
  • 35 До Джаич

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "джаич":

    Много, ама много си промит.
    И да, знаем за съществуването на българската униатска църква?
    Е, и?
    повтарям БЪЛГАРСКА униатска църква.
    и е учил в БЪЛГАРСКАТА мъжка гимназия в Солун.
    и е преподавал БЪЛГАРСКИ в Щип.
    и е ходил в Одрин да въстава за БЪЛГАРИТЕ ТАМ.
    и сам се е писал и смятал себе си за БЪЛГАРИН.
    каквто и всичките му съратници, Андон Кьосето, Тодор Александров и така нататък.
    А ти какво си?
    ЖАЛКО ПРОМИТЕ ТИТОВСКО ЮГО-МЕКЕРЕ, FYROM, ALEXANDER OF MACEDON, СМЕШНИ СТЕ.
    ТИ СИ ПРОМИТ ОТ СЪРБИТЕ БЪЛГАРИН
  • 36 Рашка с чашка

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "джаич":

    Ако е влах това прави ли го повече македонец, отколкото българин? Готови сте и турчин да го изкарате само да не е българин!
  • 37 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    КАКВА СТЕНА БЯХА ИЗГРАДИЛИ МЕЖДУ ГДР, И ГФР .
    ТУК БЕЗ СТЕНА , САМИ СИ Я ИЗДИГАМЕ В СЪЗНАНИЕТО .
    ДА , НЕКА КАЖЕМ , ЧЕ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е МАКЕДОНЕЦ .
    А МАКЕДОНИЯ Е БЪЛГАРСКА, ЗАЩОТО АЛ. МАКЕДОНСКИ Е БЪЛГАРИН .КАКВО ПО- ТОЧНО .ЧАКАМЕ Р. СТРУМА , ДА ИЗХВЪРЛИ БУРЕТО С МЕД , И ОСТАНКИТЕ НА ВЕЛИКИЯТ БЪЛГАРИН.И ЦЯЛА ЕВРОПА , СА КРЪСТИЛИ НА БЪЛГАРСКА ОБЛАСТ, ЗАЩОТО КУЛТУРАТА ИМ ПЪРВО Е МИНАЛА ПРЕЗ НАС.
  • 38 В е л и к и я

    1 0 Отговор
    Направете едно учение Горнобанска мачканица из тия земи и ще се научат кой къв е бил ...!Ако се съгласим с техните малоумни искания утре ще кажат че българския народ от 681 г и преди това всъщност е македонски ... !
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ЩО ЗА ТЪПОТИЯ !!! КАКВО НИ ПУКА -КАКВО СИ МИСЛЯТ И ПЛЯМПАТ В СКОПИЕ !?!? НИЕ ЩЕ СИ СЛАВИМ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ -ТЕ ДА СИ ПРАВЯТ КАКВОТО ИСКАТ --- ГРАНИЦАТА ЗА СЕЛСКОСТОПАНСКИ ПРОДУКТИ КЪМ - БГ ЕВРОПА Е ЗАТВОРЕН ЗА МАКЕТАТА-СЪРБИЯ НИ Е ДОСТАТЪЧНА !!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове