Last news in Fakti

29 Септември, 2020 08:38 2 135 26

Лекар: Извън училищата никой не следи за носенето на маски

  • маски-
  • мерки-
  • училища

Много е лесно човек да отрече съществуването на заразата, защото това не променя по никакъв начин неговия живот

Лекар: Извън училищата никой не следи за носенето на маски - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Най-лошото е, че се фиксираме върху носенето на маски, спазването на дистанция в училище и нищо друго не съществува. Излезте в ежедневието и вижте колко се спазва заповедта за носенето на маски в затворени пространства, къде се осъществява контрол - защото извън училищата никой не съблюдава за носенето на маски.

Това заяви по БНТ общопрактикуващият лекар Гергана Николова.

Според нея мерките се спазват само в училищата и лечебните заведения. Тя коментира, че е много лесно човек да отрече съществуването на заразата, защото това не променя по никакъв начин неговия живот.

"Когато кажа, че едно нещо не съществува, не ми се налага да се съобразявам с мерки и да променям ритъма си. Може би ние сме единствената държава, където се позволява разнопосочно говорене, защото хората, които ни слушат, не са специалисти и не са длъжни да вземат правилната позиция. Затова и Лекарският съюз се обърна към своите членове, защото ние сме призвани да пазим обществото и да мислим като лекари, единствено и само като лекари", допълни лекарят.

"Над 60% от лекарите вече са преминали 50-годишна възраст. И след 5-6 години ще има сериозен недостиг на кадри, по простата причина, че нашата специалност не е желана от младите, страшно много административно натоварване, липса на каквото и да било време, огромна заангажираност. Младите искат да бъдат лекари, а не да се занимават с администрация", категорична беше д-р Николова.

Тя коментира, че няма как да заработи дистанционната система за предаване на здравните карти, защото няма как да се изпрати здравната карта без преглед. Според нея прегледите трябва да се осъществяват. Според д-р Николова е важно да има някаква възможност личните лекари да тестват пациентите си, за да определят дали са болни от грип, или не.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SARS

    10 13 Отговор
    Маските са дори по-добри от ваксината!
    Не ги подценявайте, но от хубавите маски!

    Коментиран от #10, #14, #23

  • 2 Оня

    15 1 Отговор
    Пийте ги тия хапчета
  • 3 БАНКЕР

    35 0 Отговор
    БАНКОВИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НЕ НОСЯТ МАСКИ ,ХИПЕРМАРКЕТИТЕ НЕ ЗАТВАРЯТ НЕ СЕ ЗАРАЗЯВАТ ТАМ КОЙ С МАСКА КОЙ БЕЗ МАСКА ,ЦИРКЪТ С ДЕЦАТА ПРОДЪЛЖАВА ИЗБИВАТ ДЕЦАТА НИ ФАКТ!

    Коментиран от #24

  • 4 aз бре

    16 1 Отговор
    В Германия провинция Баден Вюнтерберг,учениците са без маски в училище.Задължителни са обаче за родителите...
  • 5 MERS

    10 2 Отговор
    Хората трябва да са спокойни, защото България е на 26-о място по развитие на инфекцията от общо 29 страни в ЕИО!
  • 6 да де

    19 2 Отговор
    Поредния паник радетел тоя да не върти бизнес с маски.
  • 7 Ковид или Редбул

    22 0 Отговор
    Не закачайте децата
  • 8 ЧРД

    4 0 Отговор
    Шемса Сулякович. Абе що коментирате Нашите Деца. Вие грам акъл ли нямате. Каква е тая докторица? Ако има вирус той е и за възрастни също
  • 9 big

    7 0 Отговор
    Този лекар има ли най-малка представа от тази "зараза", защото никой друг няма? Повече от 6 месеца няма алгоритъм за лечение или откриване на заразата или за появата и или начините за предпазване! Маски, миене ръце, ползване дезинфектанти и т.н., това са мерки като цяло за здравето без маските, те са причинител на бактериални инфекции! Просто няма шанс да се предпазиш, дори да си нон стоп с ръкавици и шлем, ако предаването на "заразата" е по представените начини.

    Коментиран от #25

  • 10 Гост

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "SARS":

    Гледам че са ти сложили и минуси. Маската винаги е била най-сигурното предпазно средство срещу бактерии, прах, вируси и др.Всъщност недопускане на вдишване на по горе изброените е същноста на предпазването. Да,няма как да е нормално носенето на маски и никой не го твърди. Просто няма друго в момента което да предпазва хората от подобни инфекции.

    Коментиран от #15, #16

  • 11 ---

    9 0 Отговор
    Почват първо с пропагандата за да убедят колкото се може повече хора. После ще наложат задължително носене на маски и може би пак ще ни сложат КППта. Да излизаме на площадите и да ги измитаме тия фашиcтки изpоди.
  • 12 Гост

    7 0 Отговор
    Мерките в България са телевизионни ! Контролът също е телевизионен! Мярката 40/60 пък е най-телевизионна! Единственото реално и то само някои банки беше безлихвеният креди от 1500 левс ( яка помощ а ? ) Лимните лекари какво да ги коментираме с по 3000 пациента влизаш претупвате бързо бързо плащаш такса касата плаща и шапка на тояга! Е може да има и такива които обръщат внимание , но слушайки от приятели мисля , че не са много тия хора.
  • 13 Сега

    5 1 Отговор
    пък патка без специалност взе да слага маски. Откъде ги намирате тези прошляци?
  • 14 Сложи

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "SARS":

    си и фес, много ефективна защита, лекува празноглавие.
  • 15 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    За маските сте прав/а , но само тия които са FFP3 ili P100 другите FFP2 FFP1 N95 и KN95 биха винпредпазилинот прах и то не на 100% пропускат финните частици

    Коментиран от #18

  • 16 Марш в мазето

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    с маска, каска и противогаз! И не излизай никога, стой си там.

    Коментиран от #17

  • 17 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Марш в мазето":

    Абе аз не прочетох някъде човекът да е казал да не излизаш. Вашият коментар е много е сух и елементарен. Като на повечето коментираши във факти като цяло
  • 18 Сам със

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    себе си ли разговаряш? Само такива носите парцали по носовете си.

    Коментиран от #26

  • 19 Санитар

    1 1 Отговор
    Не носете маски! При редовно и продължително носене носят вреди за дихателните пътища. И не пазят от ТВ
  • 20 Филип Боев

    3 0 Отговор
    В момента на докосване на входната врата на блока всеки е изложен на риск от зараза, какво ще му помогне маска? Стига нелепи мнения от хора, които не могат да мислят технологично.
  • 21 НОРМАЛНА КОЧИНА

    2 1 Отговор
    Има специалисти по вируси тяхното мнение ме интересува .Общо практикуващите да се занимават с това за което им плащат.А не да ръсят глупости.
  • 22 НОРМАЛНА КОЧИНА

    2 0 Отговор
    Хората умират всеки ден от различни заболявания.Вместо да им намалят цените на лекарствата , по лесно е ковид .Освен рекстриции и мерки които носят печалба на определени фирми други решения няма.
  • 23 ДАСКАЛА

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "SARS":

    МАЛОУМН.К
  • 24 В банките всички

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "БАНКЕР":

    носят маски. В супермаркетите също, поне в големите градове. Във Варна дори в кварталните малки магазинчета всички са с маски, по много от селата в района също. А учениците ги карат да носят маски само извън учебните стаи, а не и в час. И това е единствено, за да не трябва още след седмица - две да се мине пак на онлайн обучение в цялата страна. А че извън училищата няма никакъв контрол е факт и лишава от особен смисъл усилията.
  • 25 Никой не е казал,

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "big":

    че предпазват на 100%или дори на 70%.Но поне забавят разпространението. Безсимптомните носители на заразата кихат, закашлят се и маската поне малко намалява разпръскването на вирусите от тях. А за защита трябва да се носят маски с по-висока защита, за да са ефективни и да предпазват. Но са скъпи и не всеки може да си ги позволи, а и не е оправдано да се ползват в ежедневието.
  • 26 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Сам със":

    Мне . И парцал вероятно ти носиш от страх да не те глобят а не от отговорност към хората около теб! А аз нося маска от която има полза и за мен и за околните!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове