2 114 39

Машините за лекарства: Как гоним фармацевтите си в чужбина

Коментар на председателя на Националната аптечна камара Антон Вълев

Машините за лекарства: Как гоним фармацевтите си в чужбина

Държавата даде "зелена светлина" за поставянето на вендинг машини за лекарства. Крие ли риск новият проект?

"Още едно управленско решение, за което никой не е искал мнението на бранша и съсловието. Някой предлага да въведе една фирма, която да започне да продава лекарства чрез апарати на ъгъла на улицата. Това означава, че пациентът вече не е пациент, а платец, който слага карта и си купува лекарство - няма я фармацевтичната грижа", каза за "България сутрин" председателят на Националната аптечна камера Антон Вълев.

Според него "пълен абсурд" е идеята да се осъществява връзка по Skype между фармацевт и пациент.

"Над 5 500 фармацевти работят в аптеките у нас. Това са магистърски програми, плащали сме от собствените си пари те да бъдат образовани. Изведнъж това го зачеркваме, появява се една фирма, която решава дали да пиете лекарства или не", отбеляза Вълев.

Той добави, че един квалифициран фармацевт познава пациентите си и се случва да им каже, че дадено лечение не е подходящо и да ги препрати при съответния специалист.

"Трябва ли това да се замени електронно? Трябва ли да зачеркнем фармацевтите в България и да ги направим емигранти? Съгласно сегашния закон е възможно инсталирането на автомати, от които може да купувате лекарства без рецепта, които са от много ограничен списък", подчерта в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Националната аптечна камара.

Вълев обясни, че са разговаряли с представители на правителството, които са им дали гаранция, че този проект ще бъде спрян.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 в кратце

  8 4 Отговор
  Бългерията ограбена и изоставена още ще се стопи. Целта е да се ползва територията й. Хората са непотребни. Ония отвъд океана са си направили сметката кого да подкупят. Така,с машини ще се продават и наркотици. Легално.

  Коментиран от #8

 • 2 Отровното трио

  7 7 Отговор
  Като вземем властта ще забраним на фармацевтите да емигрират, както и всички останали предатели. Българите трябва да останат в България! Затваряме границите
 • 3 Бесен

  21 4 Отговор
  Значи, не можело машинно да гласуваме, обаче можело машинно да купуваме лекарства. Машшалах, гроб!

  Коментиран от #9

 • 4 Стара инфо

  7 0 Отговор
  Вери олд инфо, мен
 • 5 3121

  23 1 Отговор
  А само да питам, къде са фармацевтите по селата и малките градове?В Карлово например нямат денонощна аптека.Хората няма от къде един аналгин да си купят след 6ч.

  Коментиран от #11, #16

 • 6 хъхъ

  16 3 Отговор
  Добра е идеята за тия вендинг машини за лекарства без лекарско предписание. Стига са ревали тия фармацевти, доста печелят аптеките, няма да фалират като някой си вземе аналгин и аспирин от машината.

 • 7 Грейс

  9 3 Отговор
  "Не бойте се хора за утрешния ден". След машини за лекарства е ред на машини познавателни на болести, които да заместят и лекарите! Отиваш на ъгъла, ни опашка, ни чудо и питаш"ораторе бураторе от какво съм болен".Пусти капитализъм~МЕЧТА
 • 8 фармацевки

  5 6 Отговор

  До коментар #1 от "в кратце":

  Затова всеки си има домашна аптечка с най-необходимите неща. И като му се наложи / пие. Не тръгва по нощите да търси аналгин, че вдигнал температура. Аналгин и Ацетиазал струват по 2лв. опаковката. Едно време всяка баба на село имаше по една опаковка от тях, Валидол и глог, мента и валериана. Всичко общо - под 10лв.

  Коментиран от #15

 • 9 Охо Бохо

  5 2 Отговор

  До коментар #3 от "Бесен":

  Ама това е бизнес интерес, пачки да падат и този който ще купува машините и за този който го прокарва и за главния с шкафчето!

  Коментиран от #12

 • 10 БСП.......БЕТОНИРАНАТА ОПОЗИЦИЯ

  1 0 Отговор
  В ЕС ОТДАВНА ИМА ТАКИВА.........КОНКУРЕНЦИЯ....

  Коментиран от #31

 • 11 4321

  5 1 Отговор

  До коментар #5 от "3121":

  Идвам, колко плащате? Ще ми трябват и пари за лиценза на аптеката, пари за наем на помещение, пари за други разрешителни, пари за подкупи (ооопс! това не го четете!) и пари за други цели - да си взема семейството, да му осигуря жилище, работа за жената, училище за децата и т.н. И колко от оборота ще остава за мен за да се издържам? Ето го отговора, сега сте карловци наред.

  Коментиран от #23

 • 12 БСП.....ПОДЛОГА ЗА РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ В БГ

  0 2 Отговор

  До коментар #9 от "Охо Бохо":

  ЗНАЕ СЕ КОЙ НАПЪЛНИ ШКАФЧЕТО....ХРИСТИНЧЕТО.....ЩО ЛИ

  Коментиран от #13

 • 13 КПСС

  2 0 Отговор

  До коментар #12 от "БСП.....ПОДЛОГА ЗА РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ В БГ":

  Темата е друга, пич, чети за какво става дума преди да пишеш.
 • 14 БСП.......БЕТОНИРАНАТА ОПОЗИЦИЯ

  0 1 Отговор
  И БСП ШЕ СЕ ОБЛАЖАТ ОТ ТИЯ МАШИНИ....ДА МЕ СЕ ПРАВЯТ НА......НЕАНДЕРТАЛЦИ
 • 15 гошето

  3 1 Отговор

  До коментар #8 от "фармацевки":

  Аз будя съседката в такива случаи, ако ме боли глава. Хем аналгинче ми дава, хем масаж...бързо ми минава.
 • 16 Гражданин

  4 0 Отговор

  До коментар #5 от "3121":

  В цял квартал на София Суходол няма нито една аптека.
 • 17 оня с коня

  5 1 Отговор
  Още в Зората на Капитализма в Англия Работниците са се вдигали на Бунтове чупейки Новите машини които им вземат хляба и ги оставят без Работа.В случая имаме абс същата история.Естествено че Лекарствата от Автомат ще са по-евтини от колкото в Аптеките защото в Цената няма да се калкулира Заплатата на Аптекарите и Наема за помещението.Гоним Фармацевтите в Чужбина по тоя начин?...Ами нали Там ВЕЧЕ СА МОНТИРАНИ въпросните Автомати,или някой си мисли че Ние откриваме първи Топлата вода?

  Коментиран от #20

 • 18 fermera

  3 1 Отговор
  Къде са фармацевтите в събота и неделя. В малките градове се придават доста скъпи лекарствата.Време е за електрони рецепти и доставка с куриер.Не ми се виси на опашка с кашлям хора за да разбера накрая че това което търся го няма.

  Коментиран от #24

 • 19 БСП.......БЕТОНИРАНАТА ОПОЗИЦИЯ

  7 1 Отговор
  ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ АПТЕКАРИТЕ СА ПРОТИВ ТИЯ МАШИНИ...ШЕ ГИ УДАРИ В ОБОРОТА....СТИГА СА ПЛАКАЛИ.......КАКВО ДА КАЖАТ КАФЕНЕТАТА КАТО НА ВСЯКА КРАЧКА ИМА ПО УЛИЦИТЕ КАФЕА ВТОМАТИ....КОНКУРЕНЦИЯ
 • 20 Магарешки

  5 3 Отговор

  До коментар #17 от "оня с коня":

  Демек, да се заменят хората с автомати. А защо не и автоматичен Министерски съвет, автоматично Народно събрание и т.н.? А, бе, защо ни са хора изобщо? По тази логика и ти си излишен. Едностранчиво мислене.

  Коментиран от #22, #26

 • 21 БСП.......БЕТОНИРАНАТА ОПОЗИЦИЯ

  3 0 Отговор
  ДАЙ ДА МАХНЕМ GSM те. И ДА СЕ ВЪРНЕМ КЪМ КАБЕЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ.....ЩОТО НЯКОЙ ГО УДАРИЛИ В ОБОРОТА.......КОНКУРЕНЦИЯ И ПРОГРЕС
 • 22 БСП.......БЕТОНИРАНАТА ОПОЗИЦИЯ

  2 0 Отговор

  До коментар #20 от "Магарешки":

  НА ТАМ ВЪРВИ СВЕТА И НИКОЙ НЕ ТЕ ПИТА ИСКАШ ИЛИ НЕ
 • 23 3121

  6 2 Отговор

  До коментар #11 от "4321":

  Първо не съм Карловец, просто дадох пример.Второ като си толкова кадърен все ще си намериш работа.Трето тия хора по села и малки градове кво точно да правят?

  Коментиран от #27

 • 24 Бозаджията

  3 4 Отговор

  До коментар #18 от "fermera":

  И колко трябва да е голям този автомат за лекрства? Колкото склад ли за да ти гарантира, че това, което искаш да си купиш от машината, го има. И с каъв температурен режим ще се съхраняват лекарствата? Ако машината е на слънце вместо аналгин ще ти "сервира" втечнен аналгин... Мислете системно, бе, хора.

  Коментиран от #28

 • 25 Перо

  3 1 Отговор
  Новият парламент трябва да работи минимум две години,само да отменя и поправя лобистки,мутренски закони,правени в интерес на мафията.
 • 26 оня с коня

  4 1 Отговор

  До коментар #20 от "Магарешки":

  Досега НИКОЙ не е успял да застане на пътя на ПРОГРЕСА,,няма да успееш и ти.А основната идея на този Прогрес е да Облекчи и ЗАМЕНИ човешкия труд чрез Автоматизация.Затова и Селата ни се обезлюдиха - защото Модерни машини направиха Ръчния селскостопански труд Абсолютно излишен!И само ти се струва че Аз мисля Едностранно,защото Ти пък изобщо не мислиш:)
 • 27 4321

  2 1 Отговор

  До коментар #23 от "3121":

  Не се заяждам, просто илюстрирам как неолибералният икономически подход прави много удобно оттеглянето на държавата от социални функции, които по начало са нейно задължение. Затова, като елемент на грижата на държавата (не на частника!) за нейните граждани би трябвало да има субсидирани дейности от голямо социално значение. Тази с аптеки и здравни пунктове в малките насселени места е само една от тях. Другите са транспорт (вкл. БДЖ!), енергетика, административни и други социални и здравни услуги за населението, образование и още и още и още... Държава в момента няма, така че и решение не се вижда на хоризонта.

  Коментиран от #29, #30

 • 28 БСП.......БЕТОНИРАНАТА ОПОЗИЦИЯ

  2 0 Отговор

  До коментар #24 от "Бозаджията":

  ПИТАЙ ХОРАТА ОТ ЕС.....ТАМ ГИ ИМА ОТ ГОДИНИ....НАЙ ВЕЧЕ В ДЕНОНОЩНИТЕ МАГАЗИНИ И В МАЛКИТЕ ГРАДОВЕ И СЕЛА......
 • 29 БСП.......БЕТОНИРАНАТА ОПОЗИЦИЯ

  1 2 Отговор

  До коментар #27 от "4321":

  КВО ЗНАЧИ ДЪРЖАВАТА СУБСИДИРА....ДА ВЗИМА ОТ РАБОТЕЩИТЕ И ДА ДАВА НА МЪРЗЕЛИВИТЕ /ГРУБО КАЗАНО/....ДОКОГА... ......ИЛИ НЯКОЙ ХОРА СА СВИКНАЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ ТАКА ДА ЖИВУРКАТ

  Коментиран от #32

 • 30 БСП.......БЕТОНИРАНАТА ОПОЗИЦИЯ

  2 0 Отговор

  До коментар #27 от "4321":

  КОЛКОТО ПОВЕЧЕ СУБСИДИРАТ БДЖ,...ТЕ ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЗАТЪВАТ....ДОКОГА......
 • 31 Отровното трио

  1 1 Отговор

  До коментар #10 от "БСП.......БЕТОНИРАНАТА ОПОЗИЦИЯ":

  Да, но в ЕС заплатите са около 2000 евро и не им бягат хората

 • 32 4321

  2 1 Отговор

  До коментар #29 от "БСП.......БЕТОНИРАНАТА ОПОЗИЦИЯ":

  Няма да изнасям популярни лекции по икономикс. Нуждаещите се хора не са непременно мързеливи - това са подрастващи, пенсионери (които са си изработили житейската надница!), хронично болни, инвалиди и др.п. Думата "субсидия" не е мръсна дума, тя показва преразпределяне на централизирани национални ресурси в полза на икономически неактивни (пососчих някои от причините) слоеве от населението. А мързеливците са извън класацията и трябва да са извън нея. За това си има механизми.
 • 33 българин

  2 1 Отговор
  до коментар 8: а каква е гаранцията, че това, което ще ти пусне машинката ше е асперин или аналгин?
 • 34 Тодоров

  0 1 Отговор
  Предложение към Толупборисов и Толуппеевски:сложете вендинг автомати за дрога на всеки ъгъл,да бъдат в различни цветове за различните видове дрога,така ще заместите лавките.
 • 35 Умно село

  0 1 Отговор
  На морето нали имаше измами с АВТОВАТСКИ МЕНУВАЧНИЦИ НА ПАРИ) И ЩО НАРОД ИЗРЕВА НА УМРЕЛО. И НИЩО! Ревю на каскети! Бъркат продожбата на презервативи с автомат на лекарства. Наистина това може да се случи в ТЕРИТОРИЯ НА СБЪРКАНО ДЪРЖАВНО КРАДЛИВО УПРАВЛЕНИЕ от КАЛИНКИ , ПП и лижещи властта жур-анал-листи , медии и соЦИо-под-Лози! Изглежда , че всичките ни политици И НС са ДАДЕНИ НА КОНЦЕСИЯ, БАБАБАР С РУДНИЦИТЕ!
 • 36 4886

  2 0 Отговор
  Гоним фармацевтите си в чужбина ли? В градовете е аптека до аптека, на всяка улица- аптека. Във всяка аптека скупчени по 3-4 аптекари. Няма толкова продавачки в хранителните магазини, колкото аптекари в аптеките. А в селата- нито една аптека!!! Цели региони без достъп до лекарства. С очите си видях как млада жена с дете на ръце се въртеше в центъра на селото в очакване да срещне някой с кола, който е тръгнал за града, за да му даде пари и рецептата за лекарство на детето си. Къде са аптеките по селата и малките общини?!

  Коментиран от #37

 • 37 Да да

  2 1 Отговор

  До коментар #36 от "4886":

  Бабите на село ще купуват лекарства от машини? Първо те немогат с кафе машина да се оправят че има 4 операции, ами 1200 операции. Второ ако поставят такъв автомат на село на втория ден ще бъде разбит. Трето като сбърка някоя буква и получи противопоказно за нея лекарство какво правим? Кой носи отговорността? Не става с автомати. Трябва да се мисли в посока да има истински аптеки в малките населени места.
 • 38 Не им искам

  1 0 Отговор
  грижата на фармацевтичен, те дерат кожи. Да хващат пътя, ама не - стоят си тука.
 • 39 kara

  0 0 Отговор
  Ми, да ходят в чужбина,ама там е пълно с такива като тях.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.