29 Септември, 2020 14:11 2 242 31

Петър Витанов: Европа ни гледа с широко отворени очи

  • петър витанов

Подкрепата към исканията на протестиращите е отчетлива и идва от все по-широки кръгове от европейското общество

Петър Витанов: Европа ни гледа с широко отворени очи - 1
Снимка: БГНЕС

„В глобалния свят, в който живеем, нещата няма как да останат скрити. Благодарение на това и на нашите усилия в ЕП Европа вече гледа с широко отворени очи случващото се в България. Подкрепата към исканията на протестиращите е отчетлива и идва от все по-широки кръгове от европейското общество“, заяви Витанов в предаването „Думата е ваша“ по БСТВ, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

През изминалите седмици солидарност към протестите публично заявиха от Групата на социалистите и демократите, както и представители на „Зелените“, „Обнови Европа“, крайната левица. Същевременно липсва колективна подкрепа за ГЕРБ от страна на собственото им политическо семейство – ЕНП, което според евродепутатът също е показателно.

На 5-и октомври предстои дебат за върховенството на закона и корупцията в България, след който Европейският парламент ще излезе с резолюция. „В основата ѝ ще бъде ясното отношение към антиевропейското управление в нашата страна. Средствата на българския и европейския данъкоплатец се използват неправомерно, недалновидно, за да се възпроизведе една политическа класа. Борисов управлява като на автопилот от предната седалка на джипа си, което е абсолютно неприемливо и няма нищо общо с нормалните практики в една европейска държава. Мисля, че и в банановите републики от десетилетия не сме виждали такова нещо. Раздялата няма да бъде лека и бърза, но считам, че ЕП само след седмица ще даде тласък на началото на края на управлението на ГЕРБ“, каза още политикът.
Петър Витанов, който вече е и част от ръководството на БСП, е убеден, че оттук-нататък алтернативата за България е по-социално управление, насочено към хората, а не към едрия капитал. „Тези 20 години дясна хегемония доведоха до демонтиране на социалната държава, до състояние на разпад на цели системи като здравеопазването и образованието. Неравенствата се задълбочават. Все по-често виждаме, че се приема законодателство, включително и европейско, изцяло в полза на транснационалните компании“, твърди Витанов.

Той е убеден, че БСП не е спряла да отстоява основните си принципи. „Опитваме се да намираме пресечната точка между идеите на европейските и на българските социалисти. Съвсем естествено е да има различия и специфики. Но в основната си, а именно - подобряване на качеството на живот на хората, внимание към трудещия се, към бедния, към онеправдания - принципите и вижданията ни са абсолютно идентични. Опитваме се да ги отстояваме, както в българския, така и в Европейския парламент“.

Витанов смята за неоснователни коментарите за разделение в БСП, според него партията е по-обединена от всякога. Доказателство за това са резултатите от гласуването при избора на председател. „Подобна избирателна активност е безпрецедентната, поне за левите движения. В седем държави от ЕС изборите за председател се провеждат по този начин. Избирателна активност от близо 70% досега не е достигана от нашите европейски колеги. От тях близо 80% са гласували за един кандидат, което ще рече, че нямаме различия по отношение на лидерството. Конгресът показа също, че курсът на партията се възприема и се подплатява с нов кредит на доверие, включително и с избора на национален съвет“, допълни той и изрази увереност, че новата енергия ще донесе положителни резултати за БСП.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Интересно

    11 20 Отговор
    Бреййй десетки хиляди протестират по улиците на Германия И франция и къде ли още не
    И ги бият и ги арестуват - но никой не му прави впечетление!

    Обаче - Европа се загледала в шепа хора на българският площад!
  • 2 ъъъъъ

    6 10 Отговор
    ..... а 50 нюанса дже ндър ? ех тези филми...
  • 3 Дедо Jo

    20 5 Отговор
    Много прилично.

    А всички политически партии да си начукат добре в дебелите глави:

    "...алтернативата за България е по-социално управление, насочено към хората, а не към едрия капитал."

    МУТРИ ВЪН!

    Коментиран от #7, #18

  • 4 препис

    1 11 Отговор
    "Женските гърди са приети официално за доказателство, че и мъжете са способни да се съсредоточат върху две неща едновременно." Любен Дилов -син.
  • 5 Настопроценти

    15 1 Отговор
    " Петър Витанов: Европа ни гледа с широко отворени очи." И САМО ТОЛКОВА-ГЛЕДА.
  • 6 оня с коня

    13 4 Отговор
    На сполучливо намърдалия се в Европарламента Депутатин ще разясня,че както Европа,така и САЩ ВИНАГИ гледат със "Широко отворени очи" България защото е Стратегическа територия.А ако същият тоя "Запад" изпита Неодобрение към случващото се в отделни държави като например Протестите придружени с множество Арести и малтретиране на Протестиращите от страна на Властта,то НЕЗАБАВНО НАЛАГА ПОЛИТ.и ТЪРГОВСКИ САНКЦИИ.Примери :Русия,Беларус и т.н.След като на България НЕ СА НАЛОЖЕНИ подобни Санкции ВЪПРЕКИ Западното "Гледане" ,значи всичко е О.К. и се движим в Правилната посока!
  • 7 А парите

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо Jo":

    от къде ще дойдат за социалното ти управление. От капитала, акне се сещаш

    Коментиран от #10

  • 8 Тесла

    4 2 Отговор
    А бе Витанов ,Така ли се държи мобифон .Много джендърски го държиш.
  • 9 Последния Софиянец

    2 2 Отговор
    Утре ще видим доклада.

    Коментиран от #15

  • 10 Дедо Jo

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "А парите":

    У България капитал не е имало - само айдуци на обществени средства.
    Изключения от горното - под 3%.

    Гербери къш!
  • 11 ПЕНКО

    5 2 Отговор
    ТОЙ Е ЕДИН ОТ АГИТКАТА НА ПП БеСиПи -С ЦЕЛИ 52 000 "ЧЛЕНОВЕ И ВА ГИ НИ " !!! ФЕНОВЕТЕ НА : ЕЛЕНКА -АНТИБЪЛГАРСКА ; УСЪР ПЕДЪР -ЕВРОПЕЙСКИ ; "КРАВАТА СТРЪВНИЦА" ; РОУМЕН- ВСЕЛЕТЯШЧИЙ И ЗАРКОВ И ОВЧАРОВА ..... ДА ЗНАЯТ --- АГИТКАТА НА ПФК " ЛЕВСКИ " Е ПОВЕЧЕ ОТ 100 000 !!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хихихихии....

    5 3 Отговор
    Розови ризки,розови ..пра'шки,... ХО'МО-социалисти и Соро'спии-Джен'дърляк.... Хихииии...На никой в Европа не му пука за Комунягите-Русороби ограбили България.Всички са наясно, че.."Сигналите'" очернящи България идват от.. МИЛИОНЧЕВА, ЧЕРЕПАХИН, Г-Е'Й ТРИОТО,РАДКА ДЪЛБОКАТА И БОЙКИКИН-МАДЖОТО,...ВСЕ ХОРА ПРЕСЛЕДВАНИ ОТ ЗАКОНА И СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!
    Хииии... хихихихии
  • 14 Меркел гадже на БОКО

    3 3 Отговор
    А КЪДЕ БЕШЕ ЕВРОПА ТА ДОСЕГА

    Коментиран от #16

  • 15 Х.И.....

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Ще ме видиш и мен Сладурче👄

    Коментиран от #17

  • 16 А как къде беше , на 2 Правителства на

    3 5 Отговор

    До коментар #14 от "Меркел гадже на БОКО":

    БСП-ДПС-ДС им спряха ЕВРО ПРОГРАМИ ТЕ И ФОНДОВЕТЕ, защото тия БОК'ЛУЦИ ги... КРАДАТ!
    Цяла България го знае
  • 17 Последния Софиянец

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Х.И.....":

    Ти да не си някоя хлебарка завряла се в доклада?

    Коментиран от #20

  • 18 Смях

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо Jo":

    Дори си нямаш идея какво значи това!
    Ама нали си тролче - пишеш за да си пълниш норматива!

    Коментиран от #19

  • 19 Дедо Jo

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Смях":

    Дори си нямаш идея какво значи това!
    Ама нали си тролче - пишеш за да си пълниш норматива!

    Кое точно си нямам идея какво значи?
    Много ви моля да ми го обясните!

    Второто ви твърдение пък изобщо не заслужава коментар!

    Герберите ВЪН!

    Коментиран от #21

  • 20 Х.И.....

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Последния Софиянец":

    Ицето съм,.. бау!;)
    Довечера ще дойдеш ли?👄
  • 21 Смях

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Дедо Jo":

    Така лии - я деденце, дето не успяваш да си нащракаш многото коментари с различни никове - какво е според теб социална държава и как се постига?
    С мутри вън ли?
    И не си ли ти , с групичката дето щракаш нон-стоп еднотипни коментари?
    Или някой ти използва ника може би?
  • 22 123

    2 2 Отговор
    Ще докарате БСП на власт и тогава ще ви гледам сеира аз!:) Ще ги крепне и Славчо "пича" и измислените патриоти!:) Такова социално управление ще видите че ум ще ви заиде!:) Да сме живи, да сме здрави...!:) Да не забравяме ДПС! Те са винаги са с победителите! Шиши ще ви го направим министър на икономиката!:) Той много я разбира!:) Божков на финансите! Той, ако не разбира от финанси кой?!:) Сергейчо министър председател!:) Хем модерен, хем ляв!:) Арменеца ще завежда културата!:) По-културен от него-здраве!:) Хаджигенов-мин. на правосъдието! Знае ги законите отма!:) Христо Иванов-главен прокурор!:) Той, ако не вкара Доган в пандиза няма кой!:) Карадъе министър на отбраната!:) Той , ако не може да опази страната, няма кой друг!:) Славчо "Трънски"!:) Завеждаш социалното министерство!:) Много мисли за народа!:) Ще му свири и пее безплатно!:)
  • 23 Дедо Jo

    1 2 Отговор
    С този коментар леко се излагате:
    - Пиша само и единствено под ник "Дедо Jo";
    - Първи аз ви зададох този въпрос и доброто възпитание изисква вие да отговорите пръв;
    - Не съм с групичка;
    - Не ме интересува дали друг използва ника ми.

    МУТРИ ВЪН, означава че не съм съгласен да ме управляват Борисовци, Гешевци, Караянчевици, Фандъковки, Даритки,... по начина по който го правят - лъжливи, крадливи, престъпни, корумпирани...

    МУТРИ ВЪН!

    П.П. Смях, ако искате да ме коментирате, ще ви се наложи да прочетете повече мои коментари във ФАКТИ.

    Коментиран от #24, #25

  • 24 4745

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Дедо Jo":

    Няма да се притесняваш пич! Това правителство ще падне и ГЕРБ ще си отиде! Тогава ще настане "такъв живот"!:) Пусни си Богдана Карадочева!:) " До всяко едно добро същество застане още едно!" Така ще се вдъхновиш че има цяла нощ да скачаш по кръстовища, парламент и телевизия! Ще настъпе твоя "звезден миг" и ти ще бъдеш удолетворен!:)
  • 25 1111

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Дедо Jo":

    Изборите март месец, ще Покажат, кой крив, кой прав.Изчакайте!

    Коментиран от #26

  • 26 Дедо Jo

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "1111":

    Цъ,

    В средата на есента Борисов ще слезе от белия кон, а с него и НС!

    Оставка!

    Коментиран от #27

  • 27 9812

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Дедо Jo":

    Той и преди е слизал! Да отдъхне малко!:) После пак си го яхаше и препускаше до насита!:) Запиши си го някъде!:) Щото явно си почнал да забравяш!:)

    Коментиран от #29

  • 28 Иван

    2 2 Отговор
    Европа ни се чуди на акъла: как стигнахме дотук – избор между разбойник като Борисов и провален негов вицепремиер като Христо Иванов?!?

    Коментиран от #30

  • 29 Дедо Jo

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "9812":

    Е тоя път ще е различно:
    - няма да е слизане, а смъкване;
    - отдъхването няма да е за малко, а за дълго и при бай Ставри.

    Гербери къш!

    Коментиран от #31

  • 30 rule

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Иван":

    А, Цветанов го забравяш?!:)
  • 31 rule

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Дедо Jo":

    Колко кокошки имаш?!:) "Къш" се казва само на кокошки!:) Не е лошо да си селянин! Лошо, когата вземеш да бъркаш кокошките с хора!:)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове