29 Септември, 2020 20:16 2 649 16

Оттеглен е проектът за вендинг машини за лекарства

  • лекарства-
  • вендинг машина-
  • фармацевт

Фирмата не хареса ограничението да продава само медикаменти без рецепта, съобщи здравният министър

Оттеглен е проектът за вендинг машини за лекарства - 1
Снимка: Архив

Фирмата "Пос Фарма" е оттеглила проекта за автомати, с които да се продават лекарства с рецепта, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов пред Би Ти Ви тази сутрин.

Това е станало в петък, когато за пръв път излезе наяве, че под одобрения в сряда от МС меморандум за разбирателство за високотехнологичен парк се крие проект за разполагане на вендинг машини за лекарства с рецепта.

Правителството също е оттеглило подкрепата си за меморандума, но Ангелов не можа да обясни чия е инициативата за изоставяне на проекта в крайна сметка. Министерството на икономиката, което е вносител на потайното решение, не се включи въобще в дебатите за него в последните дни.

Въпреки че меморандумът получи зелена светлина от правителството, проектът предизвика възмущение от Българския фармацевтичен съюз и от пациентските организации. Според тях под благородния претекст за осигуряване на достъп до лекарства в малките населени места се крие нова "Лафка".

Собствениците в компанията са свързвани с депутатите Веселин Марешки и Йордан Цонев. Министерството на здравеопазването също е дало отрицателно становище за меморандума, тъй като държи, че през автомати могат да се продават само лекарства без рецепта, каквито са правилата в момента у нас. От думите на министъра обаче се разбра, че инвеститорът не желае такива ограничения и е оттеглил проекта си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Четник

    18 0 Отговор
    Марешки още ли е на свобода?

    Коментиран от #2

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Четник":

    да си видял БГ политик осъден реално и да е в затвора
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Чоко

    14 0 Отговор
    Здравния министър е за нобелова награда по- икономика.За първи път чувам ,че целта на внедряване на автомати и роботи е увеличаване заетостта на хората. По добре и удачно е да се оборудват спецавтобуси/камиони/ който да са в роля на подвижна аптека с обслужване от магистър,движейки се по график в само в селата без аптека.Ако е необходимо държавата/общината/ще поеме разхода на фирмата за гориво.Такава аптека за ден може да обслужи по 4-5 села,за седмица 25-30 села тоест една община.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БАЙ ТОШО ЩЕ ВИ КЪЛНЕ ОТ ОТВЪДНОТО

    11 0 Отговор
    Няма нужда от диалог. Доган да връща ТЕЦ, студения резерв, парите заграбени от КТБ, сарая в Росенец и ... всичко друго заграбено от него от народа.И да не се бърка повече в политиката на Родината ни.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пико

    10 0 Отговор
    Номенклатурата на лекарствата в България е близо до10 000.Как един автомат ще покрие една десета от тази номенклатура.Поредната безумна идея имаща единствената цел някой да направи далаверата.
  • 11 НАЙ БЕДНИЯ НАРОД

    8 0 Отговор
    ДПС Е ОСНОВНИЯ ВИНОВНИК ЗА КАТАСТРОФАТА НА БЪЛГАРИЯ ! ДПС Е ИСТИНСКИЯ ДВИГАТЕЛ НА РЕШЕНИЯТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ! ВСИЧКИ СА МУТРОМАФИЯ! ВСИЧКИ СА ПРОТИВ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД !
    ОСТАВКА,МУТРИ !
    СЪД !
    ЗАТВОР ЗА ВСИЧКИ НЕГОДНИЦИ !
  • 12 Всичко Мара втасала

    5 0 Отговор
    Та до автомати за лекарства опряхме?!? Чист идиотизъм на степен. Важното е да има благодарности на шкафа! Къде има такова нещо и кому е нужно?????
  • 13 123

    2 4 Отговор
    Като няма машини продаващи лекарства през ноща и в събота и неделя, кой ще покрива нуждите на хората от лекарства през това време?Колко аптеки работят денонощно и през края на семицата във всеки град? Машините ще помогната в случая.
  • 14 123

    1 3 Отговор
    Кой продава в селата след като няма нито аптеки нито машни продаващи лекарства? Спирането на този проект осигурява монопола на съществуващите аптеки и дистрибутори но не помага на хората в села и в извън работно време да си закупят необходимите лекарства.

    Коментиран от #16

  • 15 Трябва и пипе

    4 0 Отговор
    Лекарствата не са шега работа! Кой ще отговаря , ако дете купи нещо от машината и се натрови? Ами да сложат автомати и з алкохол ицигари?!?
  • 16 То това е смисълът да си в село

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "123":

    Живеят малко хора, тишинка е, ама има само един магазин.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове