30 Септември, 2020 17:53 2 984 61

ГЕРБ: България се споменава чак на 10-а страница в доклада на ЕК

  • герб-
  • доклад-
  • европейска комисия-
  • евродоклад-
  • върховенство на закона-
  • корупция

ЕК оценява усилията на правителството в борбата с корупцията, консолидираната законодателна рамка и дейността на специализираните структури в изпълнителната и съдебната власт, твърди Даниела Дариткова

ГЕРБ: България се споменава чак на 10-а страница в доклада на ЕК - 1
Снимка: БГНЕС

„Докладът на Европейската комисия е положителен, обективен и ясно очертаващ постигнатите резултати от сътрудничеството на страната ни с ЕК, в контекста на Механизма за сътрудничество и оценка и необратимостта на осъществените реформи, както и посоката на бъдещите действия". Това заяви на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, цитирана от "Нова телевизия". От ГЕРБ коментираха общоевропейския доклад за върховенството на закона, който беше представен днес.

„Комисията акцентира върху сфери, в които държавите членки и конкретно България, която в този доклад се споменава чак на 10-та страница, приоритетно да насочват своите действия, за да гарантират върховенството на правото в ЕС. Тези области съвпадат и с набелязаните приоритети и на правителството“, допълни Дариткова. Тя подчерта и, че в доклада изрично се посочва, че в началото на годината у нас са инициирани серия от разследвания за корупция по високите етажи на властта и има повдигнати обвинения.

„ЕК оценява усилията на правителството в борбата с корупцията, консолидираната законодателна рамка и дейността на специализираните структури в изпълнителната и съдебната власт. Това съдейства за решимостта на българските институции за справяне с този световен проблем. ЕК констатира, че българското законодателство предоставя основните правни гаранции за защита на журналистите и медиите. Правителството потвърждава вече поетия ангажимент за гарантиране на върховенството на правото в България като член на ЕС, както и готовността на страната ни за активно участие в диалога за върховенството на закона и правото“, допълни Дариткова.

„Това е може би първият доклад, който освен обективен е и доста положителен. ЕК акцентира върху всичко, което е постигнала българската държава, не само правителството. Аз мисля, че е обективен, коректен, отчита постигнатите резултати”, заяви Десислава Атанасова.

„Специално внимание е обърнато на противодействието на корупцията, както и изменението на конституцията. Акцентира, че има много добро сътрудничество между държава, правителство, Народно събрание и чрез председателя на НС Цвета Караянчреа, която изпрати писмо до Венецианската комисия, че се подготвят промени, които да гарантират още по-голяма независимост в съдебната система”, поясни Караянчева. „Днес обявихме временна анкетна комисия за конституцията. Другата тема е противодействие на корупцията. България е от страните с най-своевременни и адекватни мерки според препоръките, които се отправят постоянно като мониторинг. ЕК акцентира в борбата с корупцията, специализираните структури, тези усилия съдействат за справяне с корупцията. Подчертава се доброто взаимодействие между съдебните институции. За пръв път след 30 г. са повдигнати обвинения на действащи политици, министри, отбелязано е, че много добре работи и КПКОНПИ. Само до края на 2019 е запорирала имущество за 3 млрд. лева”, обясни Атанасова.

„Ние в Европейския парламент сме много доволни, че имаме общоевропейски доклад за върховенството на закона. Да, може би след днес много държави няма да са доволни. Докладът е обективен, за България е положителен, но има и елементи, които са показали недостатъците на системата. Точно това е и целта, да се видят недостатъците, така че да не се стига до наказателни процедури. Да могат държавите да коригират недостатъците”, обясни евродепутатът Емил Радев, цитиран от "Нова телевизия".

„Когато говорим за доклада за България, има няколко сериозни теми - отчетността над главния прокурор. Подчертано е, че препоръките ще бъдат съобразени. В доклада има положителни становища за работата на административните съдилища. По отношение на дължината на производство на върховните съдилища България е на първите места”, обясни още Радев.

Законът за достъп до обществена информация е силен инструмент за гражданите и журналисти. Има закон за медийните собственици, трябва да направим ясно кой е собственик на всяка една от медиите. СЕМ е оценен като независим орган, както и КЗК. Също така ЕК приветства борбата с корупцията в частния сектор. ЕК очаква окончателни присъди по делата за корупция по високите етажи на властта. Мисля, че докладът е положителен”, каза Емил Радев.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 за хвалба

    71 6 Отговор
    Все тая, пак сме последна дупка на кавала от която и страна да го подхванеш.
  • 2 Пепи

    86 6 Отговор
    Абе, тея е*ават ли се с нас? ОСТАВКА!!!!
  • 3 сила

    63 5 Отговор
    също и на 111та
  • 4 Северна Африка

    36 6 Отговор
    Пак че въобще ни споменават, като напрактика сме фиктивен член и като приемат Сърбия ще ни изгонят, или продадат на Вова/Тайпи.
  • 5 Liberta

    70 7 Отговор
    Тия от тази партия живеят в някаква паралелна вселена..... Оставка мутри

    Коментиран от #11

  • 6 КОЧИНАБГ

    38 6 Отговор
    Кънчo Cтoйчeв
    Кoмeнтaр нa Кънчo Cтoйчeв - зaмecтник-прeдceдaтeл нa УC нa AИКБ и прeдceдaтeл нa Cъюз "Прoизвeдeнo в Бългaрия"
    Прaвeнeтo нa бизнec в Бългaрия e кaтo дa плувaш в бaceйн cъc cярнa киceлинa."
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Да има кой

    38 7 Отговор
    да прати до ЕК как герберите заблуждават българския народ с прочита на доклада.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 КЛЪСТЕРА ГЕРП

    19 7 Отговор
    Щото е "много добре"!
  • 11 докторицата

    20 5 Отговор

    До коментар #5 от "Liberta":

    Ама що да е паралелна вселена. Като чужденците й кажат на тая конграчулейшънс и я погалят, и се подмокря, все едно на пленум на БКП.
  • 12 На дъното

    25 8 Отговор
    Kalinka Gerenova Всичко вече е откраднато от нас“
    Съвременна България е чумният ъгъл на ЕС. Най-бедната държава (румънците използваха добре парите на Брюксел и дръпнаха напред), най-корумпираната (вече трети месец в републиката се протестира срещу срастването на правителството с олигарсите) и с най-лошия индекс на свободата на медиите в ЕС (пресата се контролира от самите олигарси). Изобщо не е забавно да си българин
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 КОТарАК

    11 7 Отговор
    НП и Меркел са най вредното нещо в тоя ЕС.
  • 16 БОЗА

    17 4 Отговор
    А можеше да сме на последна страница в съдържанието... ;-)
  • 17 да де

    30 5 Отговор
    А бе тия в ГЕРБ всичките ли караянчевки ???
  • 18 400 милиарда Кражба и наглост

    26 5 Отговор
    ОСТАВКА
  • 19 Още малко да се заседите и...

    26 4 Отговор
    Няма да я има в докладите,защото вече успяхте това което никой не успя 1400 години.....Ще остане за историята една поцинкована кофа,една тиква ,,Толупка" и Сарая на Доган..
  • 20 туркоеб

    14 5 Отговор
    Искам да видя разчлнени герберастки трупове :)))

    Коментиран от #30

  • 21 ЕМИЛЧО

    16 3 Отговор
    ТОЯ НА СНИМКАТА ЯКО НАДЕБЕЛЯ ВЕЧЕ Е 300 КИЛОГРАМА И САМО ЯДЕ И КЕНЗА
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Северозапад

    17 2 Отговор
    Е да, но също така се споменава, че от 27 членки на ЕС само у нас няма осъден за корупция политик! Демек - корупция по висшите етажи на властта има, ама корумпирани (хеле пък осъдени) няма!? А в Румъния точно 74 политици търкат наровете в панделата!
  • 24 РЯДКОМИРИШЕ

    12 5 Отговор
    ЛЪЖЕЦА Никoлaй Бaрeкoв
    Eврoдeпутaтът Никoлaй Бaрeкoв c пoзиция зa фaлшивитe нoвини пo врeмe нa диcкуcия в УНCC.
    Бoйкo Бoриcoв и Aхмeд Дoгaн ca нaй-гoлeмитe жeртви нa фaлшивитe нoвини."
  • 25 Някой

    17 3 Отговор
    Абе тия олигофрени от Гроб друг ли доклад четат? Ние сме ударили дъното и копаем надолу, а се кефят. Изроди, при бай Ставри.
  • 26 Тътъритничкова

    9 5 Отговор
    А пачките в шкафа и къщата в Барцелона ще ги борим ли
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Трол ГЕРБ

    7 4 Отговор
    Троловете от ГЕРБ се прибират в люлинските квартирки, като се приберат у дома, пак.
  • 29 Горо

    13 4 Отговор
    ГЕРБ: "Европейската комисия ни хвали, защото ние добре си плащаме на комисарите! Ние сме отличниците-роби, които правят само онова, което ни наредят нашите господари! А за българския народ изобщо не ни пука!".
  • 30 КАК

    7 7 Отговор

    До коментар #20 от "туркоеб":

    Е възможно , факти , да допускате коментар под номер 20 - ТУРКОЕБ Що за хора са тия мирно протестиращи и мирно пишащи ваши събратя, които пишат за разчленени герберски трупове.....
    Как изобщо , факти позволявате във вашия сайт да се използват такъв език на омраза???
    Ако такива ,като туркоеб вземат властта - факти, жална ни майка българска....
    ПОДАДОХ СИГНАЛ ЗА ВНИМАНИЕ , НО ЕСТЕСТВЕННО НЕ ВЗЕХТЕ ОТНОШЕНИЕ И ОСТАВЯТЕ ТУРКОЕБ ДА МИ ОТГОВАРЯ . Жалко

    Коментиран от #32

  • 31 Европата си е прибрала рекета

    2 4 Отговор
    От бегето и пише розови доклади 😂😂😂😂😂оправия у бегето нема да има никога дорде я населяват бг
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Даритка

    6 5 Отговор
    ЕК са много доволни, че не раследваме гербераски фирми и членове на партията за корупция, а само на неудобните им съчинява е обвонеия!
  • 34 ПСР

    8 4 Отговор
    ГЕПП...няма такава арогантна наглост!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Станката

    5 2 Отговор
    А Левски къде сме в ЕС?? Ша в е”бъ в долния сайт пишете нещо и за отбора на народа бе! Това че сме цигани...можем да четем
  • 37 И ТИ ЛИ

    3 9 Отговор

    До коментар #32 от "ГЕРБ ПКП":

    Искаш трупове ??????
    Много сте жадни - като вълци сте!?
    КРЪВ И ТРУПОВЕ
    АКО ВМЕСТО ЯЙЦА ИМАХТЕ КАЛАШНИЦИ, ЩЯХТЕ ДА ИЗБИЕТЕ ВСИЧКО НАРЕД И ТОГАВА ТОЗИ САЙТ - факти сигорно пак щеще да пише мирен протест....

    Коментиран от #40

  • 38 Илиев

    12 4 Отговор
    Повръща ми се вече от кьораво и сакато,грозно и просто да ме "заливат" с новини удобни за ухото на Боко!
  • 39 Ъхмм

    8 3 Отговор
    Марешки със сигурност ще стигне до 10 стр.Ъхмм!
  • 40 Ха-ха-ха

    11 4 Отговор

    До коментар #37 от "И ТИ ЛИ":

    От всеки пост на герберите лъха неграмотност и простотия.
    И те като вожда си, той прост и те още повече.

    Коментиран от #45

  • 41 Матей

    4 4 Отговор
    Доклада е едно,резолюцията е друго.Не може да се очакват чудеса от ЕС,ВСЕ ПАК СМЕ ТЯХНА ЖЕРТВА,а ГЕРБ е тяхно отроче,свидна рожба ехидна.Взаимно си правят перде,като стари пунгАши,бозаджията за халваджията.
  • 42 смешници

    5 1 Отговор
    случайно разследваните политици и министри не са от управляващата 10 години партия герб..ама много случайно..просто намазаха ските на 2-3 идиоти за парлама
  • 43 ПСП

    6 1 Отговор
    даритка и др. пеперудки до нея / ПП / са изброили страниците на доклада и без да го четат/мигар ако го прочетат ще разберат нещо/ правят "Компетентни" изкази.
  • 44 Богатyр

    8 1 Отговор
    За Европа България е глуха провинция в периферията на империята. Толкоз. На никой не му пука за българите. Ако българите са такива злобни, крадливи , завистливи и прости че да си развалят държавата никой не им е виновен.
  • 45 А ВИЕ

    3 8 Отговор

    До коментар #40 от "Ха-ха-ха":

    МОЖЕ ДА СЪМ НЕГРАМОТЕН - ОК
    НО НЕ ПИША СЪС ЗЛЪЧ, ЗА КРЪВ И ТРУПОВЕ.....ЯВНО ТОВА СЕ ОТДАВА , САМО НА ГРАМОТНИТЕ - КАТО теб. Ха Ха Ха

    Коментиран от #47

  • 46 Де Факто

    6 3 Отговор
    Кочината ни се споменава от ЕС ОЩЕ на 10-та страница, Ма ДРУГАРКО КАЛИНКОВА.
  • 47 Бай Ганьо

    6 4 Отговор

    До коментар #45 от "А ВИЕ":

    ГЕРБав, Ти не пишеш, но вие ГЕРБавите ТУЛУПИ точно това правите.Унищожихте народа, Бе ТУЛУП.
  • 48 chi

    5 4 Отговор
    Вън крадливи наглеци!
  • 49 Next

    5 3 Отговор
    Доказаните боклуци от герп, винаги са най отпред. Заслужават бой с камшик в центъра на всяко населено място в България.
  • 50 ГОРСКИ

    4 3 Отговор
    Значи че няма корупция със тези чекмеджета и със уволнените министри ??????
  • 51 Трилема

    4 3 Отговор
    Дрон, негодник или госпожа Бобокова? Кой е снимал в спалнята на крадливия Тулуп?
  • 52 И На Първа да сте

    4 3 Отговор
    Пак няма да си подадете оставката, защото сте нагли мутри. Да не си мислят, че следващите избори, ще им дадем да ги изберат платените роми.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Бесен

    5 2 Отговор
    Хора, учените физици и космолози от векове не могат да успеят, а тия само за месец успяха да докажат, че паралелните вселени съществуват. И не само това, ами и телепортацията между тях.
  • 55 това е ясно

    4 3 Отговор
    ,че България е на последно място, зареди гробарскота присъствие във Властта...
  • 56 Шопо

    4 3 Отговор
    В доклада ни правят на мармалад !!! Даже не мармалад,а на пестил !!!
  • 57 за първа сте

    1 3 Отговор
    Може ли така бе гербаджии , такива класни крадци и некадърници сте а чак на десета страница да ви споменат . Я ресто на доклада , тия мушмули в Брюксел да се коригират.
  • 58 питащ

    1 1 Отговор
    Не важно на коя страница коментират страната ни, а какви са коментарите за нея , скапани гербери! Мислете си след като паднете от власт как ще се придвижвате в родните си села и махали.
  • 59 Черноянчева

    2 1 Отговор
    Не коментирайте, начело с поцинкованата кофа ведната се ОМИТАЙТЕ, толкова сте противни, че няма място за тъпите Ви физиономии.
  • 60 ГОСТ

    0 0 Отговор
    Тези нещастници. Чудно ми е как са възпитани децата им - да лъжат, да крадат.
  • 61 гост

    0 0 Отговор
    ПЕЕВСИ Е ПРОТЕЖЕ НА БСП И ДПС, ТА НАЛИ ТЕ ГО ИЗБРАХА ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове