Last news in Fakti

1 Октомври, 2020 11:32 4 487 167

Мутафчийски: От маската не се умира, тя е шансът ни да изчакаме ваксина

  • ген. мутафчийски

Той уточни, че от началото на пандемията до сега 19 пациенти са били лекувани с плазма

Мутафчийски: От маската не се умира, тя е шансът ни да изчакаме ваксина - 1
Снимка: БГНЕС

Шансът ни да изчакаме ваксината е носенето на маски в закрито пространство. Това напомни шефът на ВМА ген. Мутафчийски на първия възобновен брифинг на щаба за борба с коронавируса. Генералът, който отприщи полюсни настроения сред българите в социалните мрежи и люти спорове между привържениците му и хейтърите, за първи път след месеци се включи в брифинг по темата за епидемията от коронавирус, съобщи dariknews.bg.

Мутафчийски се появи в МЗ на първия от новата серия брифинги на щаба с цивилен костюм и с хирургична маска на лицето, която не свали дори докато говореше пред журналистите.

"Поне 15 процента не носят маските си, както трябва", отбеляза той, като посочи, че хората си ги слагат под носа и на брадичката.

Според последни проучвания, цитирани от Мутафчийски, хората, които носят правилно маските си, дори и да се заразят, изкарват вируса безсимптомно или леко.

"Това са елементарни неща, от които не се умира. Маската трябва да се носи задължително във вътрешно пространство", натърти генералът.

Той уточни, че от началото на пандемията до сега 19 пациенти са били лекувани с плазма. Този тип лечение се прилага само от специалистите във ВМА, защото само там разполагат с необходимата лаборатория. Военните медици обаче са изпратили плазма в още пет лечебни заведения в страната.

Ген. Мутафчийски обаче заяви, че няма как на база на 19,20 или 30 души да се правят медицински изводи за ефективността от това лечение.

"Не могат да се правят обобщения за България, но иначе в световен мащаб се залагаха големи надежди, защото ние нямаме други сигурни медикаменти, които да повлияват заболяването", коментира шефът на ВМА.

Като отговорен за здравето на въоръжените сили шефът на ВМА каза, че там заболяването се разпространява все още клъстърно и е под контрол. 96 е общият брой на заразените в армията, като медиците от ВМА са 46.

Още в началото на учебната година във военните учебни заведения са били открити 10 курсанти с коронавирус, но те са пристигнали вече заразени отвън.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bandita

    10 103 Отговор
    чакаме капацитите (масово протестъри и поддръжници на кРадев) да се изкажат и оплюят доктора :)

    Коментиран от #28, #104

  • 2 Гост

    109 10 Отговор
    Май ще гледаме новия сезон на Майтапчийски. Тоя е толкова военен, колкото аз съм космонавт. Така да плаши населението и да се държи....

    Коментиран от #35

  • 3 нд9в99

    138 3 Отговор
    "Cпoрeд пocлeдни прoучвaния, цитирaни oт Мутaфчийcки, хoрaтa, кoитo нocят прaвилнo мacкитe cи, дoри и дa ce зaрaзят, изкaрвaт вируca бeзcимптoмнo или лeкo."
    Е, няма таква простотия! Това не може да го каже лекар!
    Може ли тоя, да ми обясни, как така заразен, който е носил маска, може да изкара по-леко някаква болест!
    Какви са тия глупости, бе?
    Тоя лекар ли е изобщо? Пие ли нещо, боцка ли се, шмърка ли?!??!

    Коментиран от #40, #137

  • 4 Шопо

    49 2 Отговор
    Геена огнена ,Фантомас !!! Що не накараш оня малограмотник от Хераково да я носи ! Или той знае,че няма такъв вирус???
  • 5 НОВАТА

    41 1 Отговор
    МОДНА ЛИНИЯ

    Коментиран от #49

  • 6 Ахаххахаха

    106 4 Отговор
    По голяма глупост не бях чел:
    🤪🤪🤪🤪🤪🤪
    “ Според последни проучвания, цитирани от Мутафчийски, хората, които носят правилно маските си, дори и да се заразят, изкарват вируса безсимптомно или леко.” Каква тъпащина! И този ни ограничава...

    Коментиран от #65, #161

  • 7 бай Мирчо

    74 2 Отговор
    "Ваксината"...в тази ваксина май се крие ключето на целия този цирк.И разбира се не по малкия абурд...тоест коремен хирург,да бъде да поведе борбата срещу вируса и инфекционите заболявания в страната.
  • 8 Пипи дългото чорапче

    71 2 Отговор
    Налага се на работното си място да нося маска постоянно.Здрава,права,тренираща.Почнаха да ме болят гърдите и трудно вече дишам заради маската.По малък обем въздух се вдишва.На кого ли му дреме,накрая и мен ще ме пишат с Ковид

    Коментиран от #19

  • 9 Който иска да носи

    53 5 Отговор
    Разликата е,че на теб ти плащат ,за да я носиш.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Който иска да носи

    50 3 Отговор
    Мен започва да ме боли главата на 5тата минута от маската,тъй че не ми обяснявай
  • 12 Gen Gurko

    8 56 Отговор
    Вярно е. По-малкия начален вирусен товар дава повече ценно време на организма за реакция. Това е смисъла на носенето на маска и за предпазване на околните.

    Коментиран от #23

  • 13 Мен

    66 7 Отговор
    Мутафчийски ти не си добре с главата.
  • 14 Де Факто

    39 3 Отговор
    "Независим" проКУРор, назначен от ХУНТАТА !!!
  • 15 Последния Софиянец

    50 4 Отговор
    Тоя коремен хирург не разбра че маска без филтър не помага, даже вреди.
  • 16 Бен Гън

    66 4 Отговор
    Освен че дишаш повече въглероден двуокис,друга полза от маската няма.Спира вируса толкова,колкото гащите спират пръднят@.
  • 17 Ахахха

    49 3 Отговор
    Да питам тоя кон, ако съм изкарал Корона, дали трябва да нося маска?! Или и мен ще глобяват уроддитеее?! Някой сега ще каже, че имало повтроно заразяване, уви не! След като правят ваксина, разчитат, че не се заразява повторно човек! Подобни лафове са за всяване на страх! Точно този идиоттт няма морално право да се появява пред нас! Марш да нъркаш в гАзъ на Боко тиквата и това! За това ставаш!
  • 18 ков19

    45 2 Отговор
    Толкова глупости да изговори лекар.
    "Cпoрeд пocлeдни прoучвaния, цитирaни oт Мутaфчийcки, хoрaтa, кoитo нocят прaвилнo мacкитe cи, дoри и дa ce зaрaзят, изкaрвaт вируca бeзcимптoмнo или лeкo."
    Какви са тези проучвания?
    Това са глупави тези, които противоречат на медицината!
  • 19 Последния Софиянец

    28 2 Отговор

    До коментар #8 от "Пипи дългото чорапче":

    Ако маската е без филтър е безмислен парцал.
  • 20 Алфа Вълкът

    7 39 Отговор
    Мутафчийски президент!
  • 21 Бенковски

    43 4 Отговор
    Ха, ха, какво спира маската - микроаерозолите ли? Нали с тази маска дишам по-трудно, а и се задържа един и същи въздух пред носа, а се и овлажнява от дишането - този Коремният е абсолютен майтап за истинската медицима.
  • 22 Демо

    51 4 Отговор
    Тоя дебил пак ли изпълзя
  • 23 Потрес

    37 2 Отговор

    До коментар #12 от "Gen Gurko":

    А толкова малко мозъчен товар имаш в главата си, седнал тук да дава акъли! Вие гербеските подлоги за чепп не ставате!
  • 24 Да бе да

    39 1 Отговор
    Произведоха се маски, дезинфектанти, облекла сега трябва да се продадат. Как няма да са полезни? Важното е да има страх, паника и подчинение
  • 25 Criminal

    37 1 Отговор
    Пак ли тоя бре........сега караме вируса леко, като ходим с маски, а иначе, ще се мре яко.........накъдето и да се обърнеш, само безсмислици чуваш от всички.............
  • 26 2- ри сезон , 1-ва серия

    30 2 Отговор
    Мутафчийски пикчърс , боко продуцент.
  • 27 гост

    26 2 Отговор
    Е, казах ви че ЯКО ни липсва, но той се появи.Сигурно е огладнял ?
  • 28 БАЦЕ БАЦИЛА

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "bandita":

    А как се оплюва плюнка....

    Коментиран от #95

  • 29 Пазели, трънки

    29 2 Отговор
    След Гърция, за нова година да отиде на Малдивите за приноса си към психиране на населението. Психофашист. Милионери станахте отметката на хората.
  • 30 Маска наложи

    11 1 Отговор
    И МУТАФЧИИСКИ нае....и
  • 31 Жабата, жаблянов

    31 1 Отговор
    СПИРАШ ТЕЛЕВИЗОРА И КОВИД-19 ИЗЧЕЗВА НА СЕКУНДАТА
  • 32 Матей

    19 1 Отговор
    Тоя пак ли се появи,нееее,това е непоносимо отвращение,гадория,боко го е измислил ,няма как.Тоа ли ще казва от какво се умира и от какво не,дрънкайки като навит с пружинка?Големия спец,няма що,и за ваксини намила,все едно е открил панацеята за несъществуваща болест,откри АМЕРИКА,КОЛУМБ!!!
  • 33 Един

    16 1 Отговор
    Тоя изпълзя от дупката си и почна на ново да бълва простотии!
    Маските имат сто пъти по-големи отвори от големината на вируса, и го спират толкова, колкото оградна мрежа спира комари!

    Коментиран от #44

  • 34 Селяндурски

    9 1 Отговор
    приказки , ако ще и с още толкова титли да го закичат другарина !
  • 35 Какво те плаши в момента

    4 26 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    бе, умнико? С какво нарани деликатните ви душици или само си плюете по инерция само като чуете името му или като го видите написано някъде. Аман от предубедени, които реагират супер неадекватно. Абсолютно нищо плашещо нямаше в целия брифинг и трябва да си напълно глух, за да твърдиш друго.

    Коментиран от #134

  • 36 Матей

    19 1 Отговор
    чАКАЙТЕ СЕГА,СЛЕДЕТЕ МУ МИСЪЛТА,блестящата.Ся като носиш маска и през нея преминават по-малко вируси,все пак се заразяваш ,нали?Ама ПО-МАЛКО,ОТКОЛКОТО АКО СИ БЕЗ МАСКА.тЕ СА ПО-малко заразни и организма или имунитета си справя по-0лесно.Значи хам се прихващаш,хем не,и нищо ти няма,ама си носи маската,дишкай си изпаренията и вервай,че си предпазен.Ей,алан.коолу,ако има истинска смъртоносна зараза,няма да я избегнеш дори да си в скафандър или в херметично убежище,толкова ли ти хлопа дъската,да не го разбираш,та и го нетресваш на все населението?
  • 37 Българин

    13 1 Отговор
    От затвор не се умира, той е шанса ни да се предпазим от лъжливи корумпирани псевдолекари с пагони!
  • 38 3,14К

    15 2 Отговор
    Геноцида се върна със страшна сила и ярост. Цунамито от манипулации се позовава на еди кой си от САЩ ,изследвания от круизен кораб и потресаващият извод за степента на тежест за прекарване на заболяването. Защо не цитира изводите на главния вирусолог в Германия, сочещ модела в Швеция, като най-правилен. Този скоро ще предизвика ефекта от влизането на прокуратурата в президентството. А всъщност Боко се гласи да го намирда там.
  • 39 анонимен

    19 2 Отговор
    Мутафчийски не се появявай нямаме нужда от твоите излияния.Най добре е и ти да си подадеш ОСТАВКАТА.
  • 40 Ако можеш да

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "нд9в99":

    Мислиш и имаш медицинско образование ще се досетиш сам...

    Коментиран от #50

  • 41 Хахаха

    16 2 Отговор
    Като теб ли трябва да я носим бе Мутраджийски - в джоба и да я вадим само когато си забърсваме очилата?

    Коментиран от #48

  • 42 Дълбоко Виждащ

    12 2 Отговор
    Ако маската бе нужна,ВЕЛИКИЯ ни Създател щеше да ни създаде да се раждаме с Маски!Това ,което излиза от Вас не вкарвайте обратно!Издишания въздух се задържа и влиза обратно,а това в дългосрочен план е вредно и ще доведе до заболяване като Охтика и Туберкулоза!Ваксината няма да спаси тези за,които е създадено това биооръжие,а за другите ще бъде безполезно ,а това значи вредно!Търсете лекарство,само то ще реши ребусът зададен от отвъдното!

    Коментиран от #46, #54, #130

  • 43 Мутафчийски

    18 2 Отговор
    Три месеца борих короната по гръцките плажове в луксозни хотели с вашите данъци, сега е време да заработя за зимната си почивка в швейцарските Алпи!
  • 44 Не ти казаха, че предпазват

    4 19 Отговор

    До коментар #33 от "Един":

    на 100%,а че намаляват тежестта на вирусния товар и от това до голяма степен зависи дали при заразяване ще караш безсимптомно или леко или ще се нуждаеш от болнично лечение и не дай си Боже интубация. Има купища изследвания правени за ползата от маските в световен мащаб. Информирате се и тогава отричайте. Ако не са задължителни и 10 заразени(независимо дали са напълно безсимптомни или с нищожна симтоматика) се изкихат в градския транспорт при липса на проветряване да е ти казвам колко ще са заразените и какъв ще е вирусният товар, който ще поемат шофьорите в градския транспорт за 8 часов работен ден, седмица и т. н. А и не само шофьорите, а и тези които ежедневно го ползват и пътуват по половин час и повече, за да стигнат до училище, работа и т. н., особено в час пик.

    Коментиран от #47

  • 45 Хахаха

    12 3 Отговор
    От маската зависело дали ще изкараш вируса със симптоми ли без хахахаха на тоя не само веднага трябва да му отнемат всички докторски степени, но и дипломата му за основно образование, все едно да кажеш, че ако се заразиш със спин ако си със спукан презерватив ще го изкараш без проблеми, иначе умираш:)

    Коментиран от #55

  • 46 Охтика и Туберкулоза

    4 2 Отговор

    До коментар #42 от "Дълбоко Виждащ":

    не са ли синоними?

    Коментиран от #69

  • 47 Истината

    6 1 Отговор

    До коментар #44 от "Не ти казаха, че предпазват":

    За вирусния не знам, но мозъчния ти товар хич го няма
  • 48 Ами трябваше да го гледаш

    1 16 Отговор

    До коментар #41 от "Хахаха":

    днес. Абсолютно изрядно си я носи. Поне в рамките на 50 минутния брифинг. В тези части на Азия, където наистина масово носят маски и заразяването и смъртността са доста по-ниски като %. Ама не да си сложиш маската в джоба на непраните от месец дънки и да не я сменяш със седмици. Естествено е, че такава маска може да навреди и да лепне някаква зараза на носещия я, а въобще не би предпазила и тези, около него, защото с ръцете, с които я пипа после ще докосва стоките в супермаркета, перилата на ескалаторите в мола или различни повърхности в автобуса. 80%безсимтомни коронавирусносители, но само 1 %от тях да се окажат от онези супер разпространители е достатъчно, за да нарасне броят на заразените прекалено бързо.

    Коментиран от #56

  • 49 Сливи за смет

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "НОВАТА":

    Изплащи ме, бе човек! Та стоя главоч на лигавника си е направо целувка уста в уста! Да се издрайфа му иде на човек само като си го представи. А инак от продължителното носене на маска може да си докараш бактериялни дихателни инфекции, дори и бактериялна бронхопневмония. Намордникът спира вирусите колкото оградна мрежа мухи. И тоя наглец - шаман би трябвало добре да го знае.

    Коментиран от #51

  • 50 дд9в3лс

    13 3 Отговор

    До коментар #40 от "Ако можеш да":

    Не нямам медицинско образование. Обясни ми ти, щом ис толкова сведущ!
    Аз следвам пътя на логиката, а той е, че щом човек вече е заразен, значи маската не го е спасила . Както и ,че щом човек е заразен вече, то вируса е в него и няма значение дали при заразвяването е било с МАСКА или без нея.
  • 51 гост

    8 2 Отговор

    До коментар #49 от "Сливи за смет":

    Toй го знае , но пусти пари....?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ГОНЗО

    5 1 Отговор
    МАЛОУ.ЕН,ЛЪЖЛИВ ПАРАПИТЕК
  • 54 И, да продължа мисълта си

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "Дълбоко Виждащ":

    Възможно ли е човек да се "самозарази" с туберкулоза? Тя също е от инфекциозните заболявания и е необходимо наличието на определена бактерия (бацил на Кох). Как човек, който няма тази бактерия в организма си, ще се "самозарази"?!

    Коментиран от #67, #68

  • 55 Заразените от СПИН

    3 2 Отговор

    До коментар #45 от "Хахаха":

    отдавна не умират толкова масово, а ги лекуват и поддържат с години в цивилизованите богати държави с подходяща лекарствени терапия. И СПИН не се хваща от всеки необезопасен полов контакт с вирусоносител на вируса на СПИН.Не съм видял обаче някой да оспорва ползата от презервативите, за предотвратяване на заразата, особено ако имаш сексуални контакти с повече партньори.Приеми,че маската е презерватив. Все пак не познаваш всички хора навън и не знаеш дали самият ти не си безсимтомен вирусоносител. И не умувай много много излишно. Сравнението ти е абсолютно нелепо. Естествено, че със скъсан презерватив рискът да се заразиш е по-голям, отколкото със здрав. Но никой не си поставя нарочно скъсан презерватив. Освен ако не е някой психопат. Нормален здраво мислещ човек няма да си сложи и мръсна, воняща и набъкана с ба или маска, а ще отдели 10%от парите, които дава ежедневно за цигари например и ще си купи нова.

    Коментиран от #57, #60

  • 56 Пълно куку си

    5 2 Отговор

    До коментар #48 от "Ами трябваше да го гледаш":

    В Азия /Китай, Япония и Ю. Корея/ поне от 10 години носят маски, затова ли от там тръгнаха всички вируси, защото много помагат ли? И за коя Азия става въпрос, защото в 90% /като изключим трите по горе държави + Индия и Иран/ от азиатските държави нито маски носят, нито корона имат
  • 57 дд9вв0

    8 1 Отговор

    До коментар #55 от "Заразените от СПИН":

    Не бъркай крушите с домати и презервативите с маската!
    Презерватива ползваш половин час и го изхвърляш. Или ти ен правиш така и си го миеш за повторно ползване?
    Маската е доказно вредна и в това няма съмнение.
    Да оставим на страна това, че с маска дишаш вече издишан въздух! При дишане в маска тя се овлажнява и както е и топличко от твоят дъх, там се получава едно прекрасно място за много бързо развиване на микроорганизми. Като вземем в предвид, че маскатта с тия органзими ни конактува с лицето, прави сметка.
    И не, не и давам акъл. Ти явно си го имаш в излишък! по-скоро те съветвам да си извадиш главата от телевизора и да заживее нормално, най-после!

    Коментиран от #61

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Хахаха

    8 0 Отговор

    До коментар #55 от "Заразените от СПИН":

    Виждам, че IQ ти е колкото на зелена еуглена и нищо не си разбрал от казаното, затова ще поясня - значи заразяваш се с корона и ако си с маска нямаш сипмтоми, ако си без имаш според погребалния агент, по същата логика - заразяваш се със спин и ако си бил със спукан презерватив /както дупките по маската спрямо големината на вируса/ го изкарваш без да разбереш, но ако си без презерватив го караш със всички сипмтоми. Между другото смъртността при китайската кашлица е едва 0.3% докато при СПИН е над 3.5%, младия Ковидко дори и в топ 50 на заразните болести не може да влезе.

    Коментиран от #73

  • 61 Ти колко често

    4 1 Отговор

    До коментар #57 от "дд9вв0":

    си дезинфектираш дисплея на телефона? Преди и след всеки разговор ли? Виждал ли си там пък какви неща се размножават?
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Мисля си,

    4 0 Отговор
    на малките деца в студено време се увиват едни шалове около носа и устата, на които и хирург може да завиди. Ама някой замислял ли се е за вредата от тях?
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Няма нужда да ви ограничава някой.

    1 5 Отговор

    До коментар #6 от "Ахаххахаха":

    Вие сте си мозъчно ограничени. А това не подлежи на лечение. И не е безсимтомно. Забелязва се от всеки с нормален коефициент на интелигентност. Никой не се опитва да убеждава, че маските предпазват на 100 процента. А само намаляват риска и коефициентът на предаване на заразата спада, както и вирусния товар в помещенията, особено там където много хора прекарват часове наред на сравнително малко затворено пространство.

    Коментиран от #87

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Сливи за смет

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "И, да продължа мисълта си":

    Напротив -- може. В лигавицата на устата на всеки човек съществуват множество бактерии. При по - дълго носене на маска, си ги вкарваш чрез вдишванего в дихателните пътища и от там в белите дробове. И ето ти самозалазяване. А маската за разлика от вирусите задържа бактериите.

    Коментиран от #74, #75, #80

  • 68 Дълбоко Виждащ

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "И, да продължа мисълта си":

    Създават се Условия Благоприятни за Развитието на Туберкулозния бацил!Как се лекуват Туберкулозно Болни с Чист Планински Въздух!Важна е и надморската величина,но за такива като вас ,не е необходимо да поучавам -виждам голямо вопиющо незнание от поста ВИ!

    Коментиран от #76, #77, #114

  • 69 Дълбоко Виждащ

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "Охтика и Туберкулоза":

    не- Охтика е заболяване на Белия дроб ,докато Туберкулоза е заболяване не само на белия дроб,а и на много други части от човешкия организъм!

    Коментиран от #98

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Ти нищо не си разбрал

    0 4 Отговор

    До коментар #60 от "Хахаха":

    Ако всички носят маски около теб и ги носят правилно вероятността от зараза спада значително, но дори да се стигне до заразяване вирусният товар погълнат от всеки един ще е сравнително малък и вероятността от тежко протичане на заболяването също спада. Последният лекар, който почина, сам е предположил, че се е заразил, когато инстинктивно е свалил маската си, за да не му пречи да помогне на пациент с коронавирус, който се е закашлял силно и не е можел да си поеме въздух. Този близък необезопасен контакт е довел до голям вирусен товар в организма му и интубация, а коронавирусът в комбинация със сърдечно заболяване е довела до инфаркт и летален изход. В ежедневието си се сблъскваме с десетки кихащи, кашлящи и т. н. хора. 5 процента от тях да са с коронавирус е достатъчно, за да започне да се разпространява неконтролируемо ако не се носят маски. Нито казвам, че е приятно, нито че предпазват дори на 70процента. Просто забавят разпространението, а точно това се цели. А който не го проумява ...

    Коментиран от #79

  • 74 Ами да дишаме с отворена уста тогава

    1 0 Отговор

    До коментар #67 от "Сливи за смет":

    Особено през зимата. Защото с плътно прилепнали устни бактериите гарантирано ще влязат в дихателните пътища. Съвсем сериозно, не мисля, че специално в случая на туберкулозата може да стане заразяване чрез маската, освен ако преди това не е била носена от болен от ТВ или не е имала друг допир с бактерията. Само по себе си, може да се заразиш с ТB и без маска. Колко хора си гризат ноктите, люпят семки, говорят по телефона и т.н., без да са си измили ръцете качествено? Замисляли ли сте се преди цялата тая работа с вируса всъщност, как преди сте си купували Energy Drink, кола, Фанта, бира в кенче и веднага сте пиели от него, без да знаете кой го е пипал преди вас, как е съхранявано и прочие? Все възможности да се заразите с нещо.
  • 75 Затова маските се сменят на

    1 1 Отговор

    До коментар #67 от "Сливи за смет":

    всеки 2-3 часа, ако се носят постоянно. Ако я носиш по половин час дневно определено не е голям проблем.

    Коментиран от #82

  • 76 Пак ли ще се връщаме на

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "Дълбоко Виждащ":

    връзката между обиди, без доводи и нивото на интелигентност и кой кога би изглеждал мъдрец? И Вие ми се струва, че не сте лекар, щом дъщеря Ви е трябвало да Ви обяснява как се става лекар в България.

    Коментиран от #89

  • 77 И само да попитам

    0 1 Отговор

    До коментар #68 от "Дълбоко Виждащ":

    Нея съветвате ли я да не носи маска, когато работи с пациенти? И ако ДА, тя вслушва ли се в съвета Ви?
  • 78 Тарикат

    6 0 Отговор
    Това бил единствения начин да дочакаме ваксина, само че аз ваксина не чакам, няма да се ваксинирам.
  • 79 Хахаха

    6 0 Отговор

    До коментар #73 от "Ти нищо не си разбрал":

    Ok, съгалих се, мир да има:) При хилядите протестиращи ежедневно или при феновете на стадионите, които са един до друг и без маски няма ни един заразен защото вирусния товар е нула или да цитирам другия щабаджия Кунчев - вятъра е отнесъл вируса:) Само да попитам в такъв случай не е ли по добре вместо маски да носим по един вентилатор:) П.П. Намери интервюто на Мутафчийски от 28.02, изгледай го и си кажи мнението - дали се опитва умишлено да ни панира заради финансов стимул или да, все пак взима на месец повече от президента:)

    Коментиран от #85, #91

  • 80 Не всички бактерии са вредни.

    2 2 Отговор

    До коментар #67 от "Сливи за смет":

    А щом ги задържа маската, значи те така или иначе са били в организма ти. Просто маската трябва да се пере или дезинфекцират ако е възможно, за да не се развиват върху нея допълнително колонии от болестотворни бактерии.Или просто да се смени с нова. Вече са по 40 стотинки хирургическите ,а не по 3лева, както беше през март, а всеки може да си ушие от плат няколко(или да си купи) и да ги пере с гореща вода и сапун или да ги остави с чаша вода за 2минути в микровълновата. Само да не ви хрумне да го правите това с хирургичните, защото в тях има метал(фината тел, която е поставена за уплътняване на зоната около носа).

    Коментиран от #83, #94

  • 81 '''

    7 0 Отговор
    Точно този, който стресира и побърка с простотиите си цяла България, най-добре изобщо да не се показва, камоли да дава акъл!!! Да излиза във вечна ваканция и да се връща в Халкидики, поне са не му гледаме физиономията!
  • 82 Учуден

    3 0 Отговор

    До коментар #75 от "Затова маските се сменят на":

    С пералня ли да ходим на работа или директно да си превеждаме заплатите за маски??? Въпроса е риторичен, не ми трябва отговор от човек работещ по половин час на ден.

    Коментиран от #97

  • 83 Има и препарати за дезинфекция,

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "Не всички бактерии са вредни.":

    които се добавят при пране в пералня. А иначе 15 мин. в 10%-ов разтвор от вода и белина, също върши работа.
  • 84 Пурко

    5 1 Отговор
    За пари и власт какви глупотевини може да сътвори човек! Омерзен и отвратен съм от този индивид примат!

    Коментиран от #86

  • 85 Има купища лекари, които

    0 1 Отговор

    До коментар #79 от "Хахаха":

    за операции вземат много повече от президента. И със сигурност са много нещастни, че заради коронавируса сега правят по-малко операции от обичайното(за март и април да не говорим). Един търсен хирург(ортопед, сърдечен, УНГ, акушер гинеколог може да си докара по 12 бона месечно. Не само по здравна каса и клинични пътеки, а и при избор на екип," благодарност" от пациенти и т. н. Въобще не са му нужни на Мутафчийски главоболията около коронавируса и медийните изяви.И за него, както и за всеки един лекар би било най-добре коронавирусът да изчезне още днес. Както и за всички хора, но уви... Ще се наложи да водим съвместно съществуване с ковид-19 за неопределен период от време. Дано да е по-кратък.

    Коментиран от #88

  • 86 На ниво примат са разъжденията или липса

    0 1 Отговор

    До коментар #84 от "Пурко":

    на нормални такива в преобладаващата част от коментиращите тук.
  • 87 Българин

    3 3 Отговор

    До коментар #65 от "Няма нужда да ви ограничава някой.":

    Няма как да ме убедиш нито че короната е страшна, нито за ефекта от маски, аз например никога не ползвам маска, всеки ден се срещам с много хора, поне два пъти на ден съм на кафе, 2-3 пъти седмично на ресторант, според теб с този неистово тежък вирусен товар досега да съм гушнал букета, айде да кажем, че съм го изкарал без да разбера, но да няма нито един близък или познат с поне един симптом вече си е направо комично, ако беше грип досега да бяхме го изкарали всички поне по веднъж...не случайно хората масово се шегуват, че пари дават да си направят селфи с болен от Ковид, всички сме чували за него, но никой не го е виждал

    Коментиран от #93

  • 88 Хахаха

    4 2 Отговор

    До коментар #85 от "Има купища лекари, които":

    Ти ми говориш за лекари и операции, а аз за Мутафчийски, който взима по 13 000 лв месечно за да плаши народа 10 мин седмично. Между другото Мутафа като шеф на ВМА взима 30 000 лв, а почти не стъпва там, ако имаш познати в болницата можеш да ги питаш как му вика медицинския персонал във ВМА, започва с плаз и завършва на модий, защо ли, сигурно защото е много кадърен и работлив, а не че от фелдшер в Германия ББ го направи директор:)
  • 89 Дълбоко Виждащ

    0 2 Отговор

    До коментар #76 от "Пак ли ще се връщаме на":

    Аз не съм лекар ПО ТАПИЯ,но За природата за природата на човека знам повече от повечето лекари!Това,което един човек Учи Н-години друг научава за Н-дни!Колкото до поста ви-за бацил на Кох!Много преди Кох Тази Болест на различни органи от човешкото тяло е била известна и са се лекували със Силна храна,Кокоши яйца ,масло качественно ,чист въздух,високопланински и Слънце!Защо Високопланински-Тогава не са знаели но сега се Знае СТоенето и Спането На по голяма Надморска височина увеличава червените кръвни телца,а те пренасят кислорода до всъяка клетка!Когато искате да научите нещо Задайте Въпросът си Не дразнещо ,ако желаете да получите Недразнещ Отговор!Ковкото до .....Нивото..От Шахмата ,а и от животът Знам-Един ден Изнасяш лекция,а друг ден на Теб изнасят!ДА ДЪЩЕРЯ МИ Е дОБЪР ЛЕКАР,ЗАЩОТО СЕ Е ПРЪКНАЛА ОТ КАЧЕСТВЕННО семЕ !нО УБЕДЕН СЪМ много от нещата ,които сега отрича в разговорите ни след Време ще Следва!Апропо,тя ще е добра във всяка своя стъпка,защото има Вградена Вяра,Воля,Трудолюбие и Добродетелност!Ако се чуствате засегнат от отговорът ми,се извинявам Коленопреклонно,но пак повтарям-Начинът на задаване на въпросът емного важен!Накрая-Убеден ли сте ,че Флеминг е Откривателя на пеницилинът???

    Коментиран от #100, #142

  • 90 Манафоглу

    1 0 Отговор
    Предлагаме евтини чували вип размер като за българи.....
  • 91 Не панираше умишлено заради

    2 1 Отговор

    До коментар #79 от "Хахаха":

    финансов стимул както мислят олигофрените тук, за да не се случи това, което ставаше по същото време в Италия, Испания, Франция, Белгия,Англия, Швеция.Имам предвид март, април. Все още общото ниво на смъртност в България от коронавирус е далеч по-ниско отколкото е в тези държави, въпреки сравнително многото починали през летните месеци у нас(в сравнение с гореизброените държави). През пролетта в Европа ставаха страшни неща и умираха хиляди хора дневно заради коронавируса, а нищо не се знаеше. Смъртността стигаше до 20% в някои държави, а тестове въобще нямаше. Абсолютно нормално е да"плашиш"в подобна ситуация. Сега никой не ви плаши, защото в момента засега ситуацията в Европа е много по не обезпокоително, благодарение на мерките и топлото време през летните месеци, което естествено ограничи разпространението донякъде, но ситуацията отново взе да се променя не към добро за съжаление. Който следи какво се случва в другите държави има представа.

    Коментиран от #126

  • 92 дебила

    0 1 Отговор
    Този е от тези доктори дето взимат шест цифрени заплати, дето затварят малките ви семейни магазинчета, защото са до болницата и дето карат НСО да бутат минувачите по улицата за да се качат в колите си..., дето наесен ще ви дискриминират да си влеете непроверен бульон в телата на децата ви и вас самите.....не викайте Б-е-е а се борете за правато да живеете...и да сте хора а не скотове.
  • 93 И аз правя същите неща, но не отричам

    2 1 Отговор

    До коментар #87 от "Българин":

    че умират хора от това. И нямам предвид бабичките и дядовците на 80+,с по няколко хронични болести, въпреки, че и те са хора. Не може за 10 дни да се затрият трима души медицински лица от една фамилия в началото на септември и да твърдите, че е безобидно, безопасно и т. н. В България е твърде висок броят на починалите под 60годишна възраст, а средната продължителност на живота дори у нас е доста по-голяма. И ви се обяснява като на малоумни, че места в болниците има предостатъчно. Липсват лекари, които да обгрижват ковид пациентите особено в малките градове. Никой вече не говори за липса на предпазни средства, единствено за недостиг на хора. Ами всички вие, които не искате и за 10 минути да сложите маска, какво им е на хората, които работят в ковид отделения, особено в интензивните отделения от март насам и трябва ежедневно да са с пълна защита на работното си място.

    Коментиран от #96

  • 94 Дълбоко Виждащ

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "Не всички бактерии са вредни.":

    По0,5лв са на ЕДРООО!Когато ги Купувах и купувам за пръскане бяха по 0,1лв на Дребноо!При Григор 2на2 и двамата имаха брек-пойнти,но удържаха.

    Коментиран от #106

  • 95 За Баце Бацила

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "БАЦЕ БАЦИЛА":

    Не им се връзвай на подобни полирани павета,приятел.Чудят се,как да изпълняват директивите на сезеото.Ако блокират тотално,през мартенската схема, знаят че народа ще издивее тотално! А това е много опасно в личен план.Особено съчетано с днешните протести. Да не изпълняват заповедите " Свише" също е огромен таралеж под задни бузи.Затова се въртят като калайджия край жарта.Отделно че цехове,фирмаджии са затрупани с милиони маски,дезинфектанти, костюми и шлемове.Трябва реализация! Иначе и Те ще им скочат! Целта вече е прозрачна,освен за тотално изперкали хипохондрици.Гонене до дупка,докато не ваксинират всичко живо! Ненапразно,мъскчо и гейтсчо говорят за седем млрд ваксини.Говорим за трилионни печалби.Иначе маската пази,колкото боксерките ми пазят околните,ако пръцна!
  • 96 Дълбоко Виждащ

    0 0 Отговор

    До коментар #93 от "И аз правя същите неща, но не отричам":

    Не е МНОгоо по голяма,ако бе МНОООГО по Голяма държава бг нямаше да издава Безсрочни лични карти след 60г......Нямаше да се мине...

    Коментиран от #109

  • 97 Работещите в офиси

    2 1 Отговор

    До коментар #82 от "Учуден":

    ако нямат възможност да работят от дома със сигурност не носят маски по 8 часа на ден. Никой не ги и проверява. Но поне в автобуси, болнични коридори, аптеки, супермаркети и т. н. това трябва да се спазва. За огромни цехове и предприятия е в прерогативите на работодателя да организира такъв режим на работа, че да по-безопасно, както и да осигурява предпазни маски и други защитни средства за работниците си. Далеч съм от мисълта, че работното време е половин час, но като гледам как се хвалят, че ходят на кафе в заведение по 2пъти дневно някои си мисля, че и половин час не работят.

    Коментиран от #123

  • 98 Така ли?! Аз пък мислех,

    2 0 Отговор

    До коментар #69 от "Дълбоко Виждащ":

    че "охтика" е остарялото название на "туберкулоза". Даже си мисля, че не е и медицински термин, а по-скоро "народното наименование" на болестта "туберкулоза".

    Коментиран от #99

  • 99 Дълбоко Виждащ

    0 0 Отговор

    До коментар #98 от "Така ли?! Аз пък мислех,":

    Щом така искате така да бъде!Но тогава под Туберкулоза не разбирайте само проблем на белия дроб,и делете на кости на нервна система Итн!Григор сервира за 1ви сет!Приличате ми на-Шахматист,който хем иска да бъде научен,хем да победи учителят си .Веднага....

    Коментиран от #102

  • 100 Какво дразнещо има във въпроса

    0 0 Отговор

    До коментар #89 от "Дълбоко Виждащ":

    дали Охтика и Туберкулоза не са синоними?! Не зная, дали Флеминг е откривателят на пеницилина. Струва ми се, че австриец (Billroth) е доказал въздействието на пеницилина през 70-те години на 19 в., т.е. още преди Fleming да е бил роден.

    Коментиран от #103

  • 101 Барца Чекмедже

    1 0 Отговор
    Да ви кажа, търсИх нЕкой, дето е по-лъжлив и мразен от мен и се сетих за тоА - Мине...Мента....Мутафчийски, май беше. ИзбръснА си главата, изгладИ си униформата и пак го пращам да говори лъжи. Ае, със здраве.
  • 102 Вижте,

    0 0 Отговор

    До коментар #99 от "Дълбоко Виждащ":

    интересно е да се говори с Вас, защото не определено не сте глупав. Затова ме учудва, че допускате такова високомерие от Ваша страна. Какво Ви кара да мислите, че гледам на Вас като на учител?
  • 103 Дълбоко Виждащ

    0 0 Отговор

    До коментар #100 от "Какво дразнещо има във въпроса":

    За пеницилинът са знаели Всички Конски народи много преди да има държави!тях ги е интересувал Ефекта на откритието,а не ....Димитров взе 1сет,но заваля...

    Коментиран от #105, #107

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Дълбоко Виждащ

    0 0 Отговор

    До коментар #103 от "Дълбоко Виждащ":

    Вие виждате светът,хората,природата през Интернет,а аз ги Познавам досконално с Директни впечатление от Многобройните ми контакти с тях!Уверявам ви не съм Никак,ама никък ....,а на Всичко отгоре съм Изтъкан от Морал!

    Коментиран от #108, #110, #111

  • 106 На дребно си купих за 40 стотинки

    0 1 Отговор

    До коментар #94 от "Дълбоко Виждащ":

    във Варна в аптека. Че бяха много по-евтини до октомври 2019 никой не спори. Пак ще станат, когато изчезне коронавирусът и падне търсенето. А пък щом при "пръскане"помагат да не се нагълташ здраво с отрови каква е логиката поне малко да не предпазват и от коронавирус маските, дори когато не са с най-висок клас на защита.

    Коментиран от #112

  • 107 Даа...

    0 0 Отговор

    До коментар #103 от "Дълбоко Виждащ":

    Ами да сте се замислял, че по-голямата част от лекарствата са базирани на неща от природата, за които хората са знаели още от древни времена?! Апропо, Петър Димков има няколко много добри и полезни тома за лечение, базирани именно на народната медицина и билколечението. И не ми слагайте думи в устата - фактът, че Ви попитах дали Охтика и Туберкулоза не са синоними, трябваше да подсети острия Ви ум, че под туберкулоза не разбирам само заболявания на белия дроб. И определено нямате основание да мислите, че сте единственият човек, запознат с шаха. Отново казвам - коментарите Ви са написани с изключително високомерен тон, който заглушава значението на казаните от Вас думи. Не се учудвайте, ако това, което казвате, дори и да е вярно, не стига до ушите (и разума) на тези, които явно считате за "свои ученици".
  • 108 Има един лаф

    3 1 Отговор

    До коментар #105 от "Дълбоко Виждащ":

    "Умря циганката, дето те хвалеше."
  • 109 Ами 74,8 години е

    1 1 Отговор

    До коментар #96 от "Дълбоко Виждащ":

    средната продължителност на живота у нас. За мъжете 71,4 години,а за жените 78,4.Една от най-ниските в Европа, но все пак доста над 60.И добре, че е безсрочна за пенсионери иначе в момента щеше да има още по-големи опашки пред паспортните служби. А за старците си е по-рисково. Това предполагам не го оспорваш? Не че не оцеляха и хора на по 100+ някъде по света.

    Коментиран от #116

  • 110 И звездите ти говорят

    0 0 Отговор

    До коментар #105 от "Дълбоко Виждащ":

    нали? Може би и извънземен разум ти нашепва мъдри слова? Леле дори спря временно плюенето по Мутафчийски, заради теб... Благодаря ти, друже! Дано наистина имаш чувство за хумор и не се обиждаш. Не твърдя, че съм Дълбоко виждащ, така че може и да греша в преценката си. Но тук е пълно с дълбоко заслепени и невиждащи,мразещи, плюещи и т. н.

    Коментиран от #118

  • 111 Лично за себе си, при партии шах

    0 0 Отговор

    До коментар #105 от "Дълбоко Виждащ":

    се водя от две основни правила: "Не подценявай противника си!" и "Не прави грешен ход". Може би и от трето правило: "Опитай се да видиш това, което вижда и противника ти" (за да можеш да прецениш следващите му ходове". Вие определено подценявате "противниците си", а съответно и грешният Ви ход е, че сте заслепен от познанията си и мислите другите за глупави. Защо решихте, че виждам нещата през интернет и нямам нито контакт с хора, нито с природа?! Определено имате много грешна преценка в това отношение. Учудва ме, че въобще играете шах.

    Коментиран от #113, #121

  • 112 Дълбоко Виждащ

    2 0 Отговор

    До коментар #106 от "На дребно си купих за 40 стотинки":

    когато пръскам дръвчетата ги слагам срещу миризматана отровите дет забърквам !Слагам и ръкавици или внимавам,ако не сложа!Ако пръсне по кожа мия обилно с вода!Без пръскане Синя слива и Ябълки,круши не стават!Маската ми стои докато бъркам и пръскам -един час не цял ден!После се мия обилно с вода!Няма нищо общо с това ,което насажда този Шопиянец с многото титли и звания и с диялектен Български език!Не търсете начин да го оправдаете във вопиющата глупост да се носят маски!Григор спечели 2сет в тай-брек върви към 3-ти кръг!

    Коментиран от #120, #138

  • 113 Дълбоко Виждащ

    1 0 Отговор

    До коментар #111 от "Лично за себе си, при партии шах":

    И да подценяваш е лошо,но да надценявате е пагубно!Шахът учи на Точна и Обективна оценка!

    Коментиран от #115

  • 114 И да,

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "Дълбоко Виждащ":

    наистина се създават условия за РАЗВИТИЕТО на туберкулозния бацил, такива условия са благоприятни за развитието и на много други бактерии и гъбички. Обаче, за да могат да се развиват, първо трябва да се ПОЯВЯТ отнякъде.

    Коментиран от #119

  • 115 Абсллютно

    1 1 Отговор

    До коментар #113 от "Дълбоко Виждащ":

    И, за съжаление, оставам с убеждението, че, в опита си да не Ви подценявам, минах в другата крайност и Ви надцених. Ще се опитам да се поуча от грешката си. Бъдете здрав и занапред! Лек ден!
  • 116 Дълбоко Виждащ

    2 1 Отговор

    До коментар #109 от "Ами 74,8 години е":

    Тази продължителност сте я взели от стъкмистика бг,която още държи сред умрели от ковид младеж от Стара Загора-Жив и здрав!Статистиката,която аз направих на Хиляда гроба отделно мъже и жени на Гробища Бакърена Фабрика показа съвсем друго!Мъже 68г и 3месеца и Жени 72г и нещо!Дано Вие да сте прав и повече хора да се Насладят на пенсии в бг.......

    Коментиран от #122

  • 117 кочо

    3 1 Отговор
    Г-Н ГЕНЕРАЛ ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ НАЙ-ОПАСНИТЕ ВЪВ АРМИЯТА СА ПАНИКЬОРИТЕ.ТИ СИ ЕДИН ОТ ТЯХ.АКО НЕ ДОКАЖИ ГО.
  • 118 Дълбоко Виждащ

    0 0 Отговор

    До коментар #110 от "И звездите ти говорят":

    Това са небивалици,моята логика е желязна!Пеницилинът най качественият се получава под седлото на коня!Много по логично е конски народи да са използвали това!Колкото до другите лекарства ,а и не само те!Всички открития са с основа -Природата и живите организми в нея!Трябва Дълбоко виждане и шахматен поглед.....
  • 119 Дълбоко Виждащ

    1 0 Отговор

    До коментар #114 от "И да,":

    Повечето си живеят Латентно в нашия организъм и ние не подозираме за тях докато не се прояви заболяване!
  • 120 И на мен ми стои по

    3 1 Отговор

    До коментар #112 от "Дълбоко Виждащ":

    15-30 минути на ден на лицето максимум маската. Не ми е чак такъв проблем. Би било проблем за дъщеря ти, в случай че работи като лекар. И за теб евентуално ако те посещава често, а не носи маска на работното си място. В къщи едва ли някой се разхожда с маска, освен ако не обгрижва доказано болен от ковид, който е на легло. Докато седиш на открито, копаеш, пръскаш и плевиш и си говориш с птички и пчелички няма опасност да се заразиш... А диалектът на Мутафчийски малко ме вълнува. Не ми преподава български език и литература, нито е професионален телевизионен говорител. На мнение съм, че в претъпкани с народ места като автобуси маските трябва да са задължителни. А на работното място ако сте 5 души и ако някой се зарази или разболее, останалите така или иначе ще ги карантинират. За поне 2седмици. Но много се съмнявам, че точно ти ходиш на работа. Прекалено много свободно време имаш и си личи, наборе.

    Коментиран от #124

  • 121 Дълбоко Виждащ

    0 0 Отговор

    До коментар #111 от "Лично за себе си, при партии шах":

    Ако имам възможност бих сложил 108 плюса на последните ви слова!И аз се учудвам,че играя,но Истина е почти съм перфектен в създаването на хармония на шахматното табло!Григор почти спечели мача си от 2кръг!

    Коментиран от #125

  • 122 Да ти имам приятното

    0 1 Отговор

    До коментар #116 от "Дълбоко Виждащ":

    занимание. Да ходиш с тефтер из гробищата и да водиш статистика.В моя род има и починала на 53 баба от рак, и баща на 67 пак от онкология. Но и баба живяла над 90 и дядо 80.Майка ми е на 79 ,но въпреки, че е в относително добро здраве не се радва особено на живота. Може да си на 91 и да имаш хъс и жажда за живот и да си на 50 и да си "умрял".И далеч не винаги причините са финансови за неудовлетворителния живот. И далеч за не всички депресивни състояния са виновни Бойко или Мутафчийски. Хайде със здраве!
  • 123 Учуден

    1 1 Отговор

    До коментар #97 от "Работещите в офиси":

    Ти си този, който твърди, че носи маска по 1/2 час дневно, сега пък почна да овърташ, че видиш ли щом си в офис не трябвало да се носи, и как реши точно ти къде трябва и къде не. Викаш щом си офис 8 часа с други хора проблеми няма, но ако пазаруваш 10 минути или пътуваш 20 без маска ще свърши света. Аз ако не друго съм твърдо против маските и по възможност не ги нося никъде, докато ти си за тях, но само когато на теб ти отърва. Работя от 9 до 17ч. и не виждам нищо лошо два, три пъти да отида на заведение да пия кафе, но самия факт, че имам собствено мнение доказва, че върша в пъти повече работа от теб. А и за болниците да ти кажа - в 90% от тях лекарите не носят маски ама изобщо, за частни кабинети да не говорим. Хайде лека и приятно гледане на записи на брифинги, да видиш да не си пропуснал нещо казано от коремния спец.

    Коментиран от #128

  • 124 Дълбоко Виждащ

    1 0 Отговор

    До коментар #120 от "И на мен ми стои по":

    За вас може и Диалекта на ....да не е важен,но за мен е от огромно значение!Аз не се ръководя от облеклото и от Титлите...Важни са Изговорът и Обувките....Така съставям мнение!За щабът както и за бг-политици, имам мнение-Няма морални хора сред тях!Григор Спечели и Дано играе с Канадецът-руснак!Шаповалов някак схванато на моменти се движи!

    Коментиран от #140

  • 125 Думичката "почти"лично

    3 0 Отговор

    До коментар #121 от "Дълбоко Виждащ":

    аз никак не я харесвам. Пожелавам да създавате хармония в живота си, а не само на шахматното табло.И колкото по-малко хора са в състояние да отприщят у вас негативни емоции и коментари, толкова по-близо ще сте до вътрешната хармония.На мен ми се получава ,когато не издевателствам над себе си, за да чета многобройната словесна помия. 2 месеца бях спрял да го правя и се чувствах прекрасно...

    Коментиран от #135

  • 126 Истината

    1 1 Отговор

    До коментар #91 от "Не панираше умишлено заради":

    Не живеем нито в Италия, нито в Англия, живеем в България, а при нас за короната само сме чували, но не сме я виждали. По твоята логика трябва да сложат още паникьор всеки ден да ни говори за холерата защото в Африка всяка година умират милиони от нея. Аз например искам да стане като в Италия и Швеция - в Италия щабаджиите им са с повдигнати обвинения и ги чака затвор за всяване на страх и паника, а в Швеция нямат и не са имали никакви мерки и имат сто пъти по малко починали и като брой и като % с ковид от САЩ, Франция, Германия и Белгия.

    Коментиран от #131, #132

  • 127 До всички

    2 0 Отговор
    хипохондрици и заклети фенове на маските два въпроса с повишена трудност:
    1. В кои страни се носят маски на открито и закрито от десетина години
    2. От кои страни тръгнаха вирусите птичи и свински грип и короната
  • 128 Не казвам, че не трябва, а че никого

    2 1 Отговор

    До коментар #123 от "Учуден":

    няма да глобят. Ако в офиса не влизат граждани и външни лица постоянно, не е в сграда с обща климатична система и нямаш колеги с тежки хронични болести може да се споразумеете да не носите маски .Не казвам, че е най-редното нещо на света, а че при евентуална зараза се знае кого да карантинират. В много държави задължават ресторантите да събират лични данни на клиентите ежедневно в заведението и да съхраняват тези данни поне месец, за да може да се проследяват заразени и контактните на тях лица. На коремния хирург не съм му адвокат, оперирал е мой близък успешно и съм му човешки благодарен и няма защо да влизам в обяснителен режим. Брифингът днес изгледах от чисто любопитство и нямам намерение повече да го правя.Защото нищо ново няма да науча. Имам достатъчно източници на информация. Просто исках да видя дали е променен форматът.Гледах го и ми стана ясно, че помията, която се излива по щаба е безпочвена в момента, когато нито има КПП-та, нито са забранени разходките в парка, нито пък протестите.
  • 129 Щом Мъск

    1 1 Отговор
    се присмя на гейтс и каза, че няма да се ваксинира и ние няма.
  • 130 На прав път

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Дълбоко Виждащ":

    си . СЪЗДАТЕЛЯТ е предвидил до съвършенство човека при създаването му.(по Свой образ и подобие) ИМУННАТА СИСТЕМА на човека е тази, която се бори за защитата от вирусите. А ваксината ? Помага ли или отслабва имунната система ?

    Коментиран от #141

  • 131 В Швеция имат 583

    2 0 Отговор

    До коментар #126 от "Истината":

    души починали на 1 милион население. А в средата на април в Швеция умираха по 100 души дневно. В България по същото време от 0 до максимум 4 души дневно. А и там също не е било съвсем без мерки. Забранени бяха събирания над 50 души, а в заведенията се спазване дистанция. Мисля, че тези мерки са си валидни и сега там. И се спазват препоръките за социална дистанция. В момента имат сравнително ниска смъртност от по 5-6 души на ден. Но общата им смъртност от/с ковид е почти 5 пъти по- висока в сравнение с тази у нас като се разглежда периодът от началото на март до началото на октомври. У нас е 119 починали на милион население. А това, че не си виждал короната не значи, че не съществува. Мой колега едва не умря, но 79 годишната му майка почина, въпреки, че по думите му е била доста здрава и без сериозни придружаващи болести. Може само да се радваш, че в близкото ти обкръжение всички засега са живи и здрави.И когато твърдиш нещо първо го проверявай.
  • 132 Другата истина: Германия-Швеция

    2 0 Отговор

    До коментар #126 от "Истината":

    Не мога да се съглася с твърдението ти относно Швеция и Германия. В Германия има почти 10 000 смъртни случая при почти 293 000 регистрирани случая и население от малко повече от 83 млн. В Швеция - почти 6 000 смъртни случая при приблизително 94 000 регистрирани случая и население малко над 10 млн. И като брой, и като проценти положението в Швеция е по-сериозно.
  • 133 Другата истина: Белгия - Швеция ?!!

    2 0 Отговор
    И не ми е ясно къде буташ Белгия между шамарите с около 10 000 см. случая от около 119 000 регистрирани и население от по-малко от 11,5 млн. Уловката обаче е следната: Швеция има обща площ от около 448 000 кв.км. и гъстота на населението 23 души на кв.км. Белгия е с площ от около 31 000 кв.км. (?!) и гъстота на населението от 374 души/кв.км. !!!
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Дълбоко Виждащ

    0 0 Отговор

    До коментар #125 от "Думичката "почти"лично":

    Перфектен е Създателят и Компютърът в шахмата!За съжаление човек не е в състояние да достигне такова ниво!Не подценявайте тези Диспути-те са полезни!Тук можете да откриете-Бисери Истински!Между другото сте напипали слабоси с ,които се мъча цял живот и,които са пречка за ...израстване (не в обществен план)!Макар да си мисля,понякога ,че съм ги преодолял те си Живеят Латентно в мен и понякога изскачат ,като катаджия от храсти!Бъдете Мъдри и Здравето да ви е сянка!Беше ми приятно,до Утре!

    Коментиран от #136

  • 136 Нали сте наясно, че #125 и #111

    0 0 Отговор

    До коментар #135 от "Дълбоко Виждащ":

    са от различни хора?

    Коментиран от #139

  • 137 Става

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "нд9в99":

    въпрос за т.нар.вирусен товар,който се намалява от маската.
  • 138 А Вие

    0 0 Отговор

    До коментар #112 от "Дълбоко Виждащ":

    сте се учил на правопис ...интересно къде...
  • 139 Потвърждавам, че са от различни

    2 0 Отговор

    До коментар #136 от "Нали сте наясно, че #125 и #111":

    Аз шах не съм играл от 30 год поне.И не съм 111.А "диспутите" не ги подценявам, в случай че ги има.Нали уж в спора се раждала истината... Мразя предубедено и тенденциозно отношение и неумението да чуваш доводи, дори когато са аргументирано поднесени. Уважавам грамотността и грамотното говорене, но не оценявам хората по обувките им. Има стойностни хора, които не носят лъскави чепици, а поради естеството на работата си не могат да поддържат обувките си във винаги изрядно състояние И супер големи негодници могат да са маниакални чистофайници и маниаци на тема обувки. Може да си с 200 чифта обувки в гардеробната си, а да не си прочел една смислена книга през живота си. А в стремежа си да говорят правилно някои звучат изкуствено като казват двадесет, тридесет и т. н. Никой не говори така в реалния живот. Но всеки има различни приоритети. В едно съм съгласен. Политиката е мръсна игра и честни политици няма или са абсолютно изчезващ вид. Лека нощ!

    Коментиран от #144, #147, #152, #153, #154, #156, #158

  • 140 Нито

    0 0 Отговор

    До коментар #124 от "Дълбоко Виждащ":

    е канадец,нито е руснак.
  • 141 Би трябвало да я активира.

    0 1 Отговор

    До коментар #130 от "На прав път":

    Някои хора умират не от имунен дефицит и слаба имунна система, а от свръх реакция на имунната система(т.н. цитокинова буря). Това е била причината за смърт по време на пандемията от испански грип преди век. Затова са умирали предимно млади хора с добра имунна система, а не такива с имунен дефицит.Когато от ковид-19 почине човек, който е бил без придружаващи имунни заболявания това също би могло да е причина за смъртта. В малък процент от ваксинираните също е възможна такава реакция срещу ваксината и свръхимунен отговор с нежелани странични ефекти. Затова е редно да има по-продължителни изпитвания, а не да се бърза. Със сигурност има хора, за които ваксината би донесла повече вреда отколкото полза и не е сигурно доколко ще е ефективна в дългосрочен план. Но ваксини срещу ковид-19 все още само се тестват и едва ли ще станат задължителни някога за масово приложение. Както и грипните не са.

    Коментиран от #143

  • 142 Имате претенции да сте

    3 0 Отговор

    До коментар #89 от "Дълбоко Виждащ":

    грамотен човек и изисквате правилен изговор, а абсолютно не сте наясно с употребата на пълния член в българския език. Хубаво е, когато човек е критичен към другите да е критичен и към себе си. Скромността определено не е сред силните ви страни, освен ако писанията ви не са Дълбоко Самоиронични. Главните букви употребявам нарочно, както го правите Вие.
  • 143 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #141 от "Би трябвало да я активира.":

    COVID-19 не е ВИРУС, защото няма ДНК. Затова се казва КОРОНА-ВИРУС. Има частично РНК и всъщност е огромна органична молекула с неустойчив строеж, което води до безброй мутации... Ефективна ваксина не може да се създаде заради БЕЗБРОЙНИТЕ му мутанти. В природата са регистрирани НАД 1700 корона-вируси, най-много по животните...
    Спасението е здрав и силен организъм, който НЕ Е ТРОВЕН С ВСЕВЪЗМОЖНИ ХАПЧЕТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО С ГОДИНИ. Прилагат от НОЩ тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия е напълно безпомощна...

    Коментиран от #157

  • 144 От автора на #111

    0 0 Отговор

    До коментар #139 от "Потвърждавам, че са от различни":

    Обърнах внимание, че авторите на коментарите са различни, тъй като в предишни коментари "изкритикувах" Дълбоко Виждаш по отношение на високомерния му тон и други неща. И, тъй като, струва ми се, с Вас имаме доста сходен начин на писане, а, четейки последния Ви коментар, явно и на мислене, реших, че е добре да се изясни, че става дума за различни хора. Приятно е човек да види, че има и други хора с подобен начин на мислене и приоритети. Бъдете здрав и лека вечер! (Между другото, шахът е доста полезна игра. Лично за мен е интересно човек да се "самонаблюдава" как се променя начинът му на игра с натрупването на житейски опит.) Лека вечер!
  • 145 От автора на #111

    0 0 Отговор
    Обърнах внимание, че авторите на коментарите са различни, тъй като в предишни коментари "изкритикувах" Дълбоко Виждаш по отношение на високомерния му тон и други неща. И, тъй като, струва ми се, с Вас имаме доста сходен начин на писане, а, четейки последния Ви коментар, явно и на мислене, реших, че е добре да се изясни, че става дума за различни хора. Приятно е човек да види, че има и други хора с подобен начин на мислене и приоритети. Бъдете здрав и лека вечер! (Между другото, шахът е доста полезна игра. Лично за мен е интересно човек да се "самонаблюдава" как се променя начинът му на игра с натрупването на житейски опит.) Лека вечер!
  • 146 Защо ми триете коментара

    0 0 Отговор
    в момента на публикуване? Технически проблем ли е?

    Коментиран от #164

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Уточнение

    0 0 Отговор

    До коментар #139 от "Потвърждавам, че са от различни":

    Изтритите 7 коментара не са псувни. Исках да Ви отговоря, но, по неизвестна за мен причина, трият в момента на публикуване.
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Не ги прилагат само

    0 0 Отговор

    До коментар #143 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    НОЩ ами огромен брой държави. Точно защото в момента няма друго медицинско или фармацевтично решение. Безпомощни са, но не виждам повод за радост, еуфория и неглижиране на проблема.

    Коментиран от #162

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Ще опитам пак, дано не трият

    0 0 Отговор
    Обърнах внимание, че авторите на коментарите са различни, тъй като в предишни коментари "изкритикувах" Дълб. Вижд. по отношение на високомерния му тон и други неща. И, тъй като, струва ми се, с Вас имаме доста сходен начин на писане, а, четейки последния Ви коментар, явно и на мислене, реших, че е добре да се изясни, че става дума за различни хора. Хубаво е човек да види, че има и други хора с подобен начин на мислене и приоритети. Бъдете здрав и лека вечер!
  • 160 chi

    1 1 Отговор
    Това плямпало е омръзнало на всички!
  • 161 Елементарно

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ахаххахаха":

    Просто човек поема по-малко вируси ако е с маска?. Включи си захранването на мозъка и ще проумееш.
  • 162 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #157 от "Не ги прилагат само":

    Световната фармацефтична мафия подкрепя ипохондрията! Това е същността на целия спектакъл "ПАНДЕМИЯ COVID-19".

    Коментиран от #163

  • 163 Не зная дали я подкрепа

    0 0 Отговор

    До коментар #162 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    щом има купища създадени транквиланти (успокоителни). Хипохондрици винаги е имало и ще има дори когато няма обявени пандемии. А това, че не отричаш, че има проблем и че умират хора с ковид-19 и то немалко за съжаление по никакъв начин не те прави хипохондрик. Че носиш маска в градския транспорт също. Само значи, че си малко по-отговорен.
  • 164 Criminal

    0 0 Отговор

    До коментар #146 от "Защо ми триете коментара":

    Не, има определени думи, които ако се съдържат в коментара, системата ги трие автоматично........

    Коментиран от #165

  • 165 Зная

    0 0 Отговор

    До коментар #164 от "Criminal":

    Обаче в коментара ми нямаше такива думи. В последствие публикуваха коментара. Сега го има няколко пъти. И то в 2 или 3 версии, защото, мислейки, че се дължи на някаква дума, го променях и пак не ставаше. Понякога се трие още преди да е публикуван. Тъпа работа, защото като пробваш няколко пъти и не стане, накрая го показват 10 пъти. За мен беше важно да е публикуван, за да не си мисли човекът, на когото отговорих, че го псувам.
  • 166 смешко

    0 0 Отговор
    на тоя му се привиждат вируси с корони
  • 167 мангър

    0 0 Отговор
    не моа го запра тоя ефрейтор
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове