1 Октомври, 2020 16:49 1 620 34

Петкова: Партньорството със САЩ е ключово за енергийната диверсификация в региона

  • теменужка петкова-
  • енергетика-
  • енергийна диферсификация

По думите на министър Петкова изграждането на междусистемната връзка Гърция-България е ключов приоритет на правителството в енергийната сфера

Петкова: Партньорството със САЩ е ключово за енергийната диверсификация в региона - 1
Снимка: МЕ

„България и Съединените американски щати са стратегически партньори в енергийната област и това е ключов фактор за диверсификацията на енергийните доставки не само в нашата страна, а и в целия регион“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на срещата си с помощник-държавния секретар в Бюрото за енергийни ресурси на държавния департамент на САЩ Франк Фанън. В срещата участва и посланикът на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа.

България работи активно за гарантиране на енергийната сигурност и оценява високо подкрепата на САЩ за изпълнението на приоритетните инфраструктурни проекти в тази област – междусистемната връзка Гърция-България и терминала за втечнен природен газ край Александруполис.

По думите на министър Петкова изграждането на междусистемната връзка Гърция-България е ключов приоритет на правителството в енергийната сфера. Тя информира помощник-държавния секретар Фанън за напредъка по отношение на проекта – произведени тръби за 150 км, разчистени 103 км от трасето, разнесени тръби над 80 км, започнат процес на заваръчни дейности, изкопаване на траншея и полагане на тръби. Енергийният министър потвърди силната ангажираност на правителството за успешното завършване на междусистемната връзка като инфраструктура от стратегическо значение за сигурността на доставките в Югоизточна Европа.

Г-н Фанън оцени високо напредъка на България в реализирането на приоритетите ѝ за енергийна диверсификация и потвърди подкрепата на САЩ в тези усилия. Той отбеляза, че САЩ приветстват участието на България в терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Преди посещението си в България той бе в Гърция заедно с държавния секретар Майк Помпео, където сериозна част от разговорите са били посветени на енергийната диверсификация и енергийната сигурност в региона.

България разглежда изграждането на междусистемната връзка с Гърция и участието в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис в синергия, подчерта министър Петкова. С участието си в тях страната ни извършва реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и се превръща в ключов фактор за този процес в региона. Енергийният министър оцени високо подкрепата на САЩ за превръщането на България в регионален енергиен хъб.

Министър Петкова и Франк Фанън обсъдиха и напредъка по проекта за диверсификацията на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    18 0 Отговор
    Абе моме залупено за каква диверсификация си плямпяш като почти 100% от вноса на нефт и газ са от Русия.
  • 2 Много

    19 0 Отговор
    ги "разбира" нещата с енергията другарката - няма що !
  • 3 ДиверсиПръц

    14 0 Отговор
    Сиреч, поскъпването на парното поради скъпа технология и терминали за един милиард единия СПГ е ключово за джобовете ни!
    А ф16 няма по тази логика да ги ДИВЕРСИФИЦИРАТЕ - оти не е справедливо само от САЩ фърчила.
    Да се смея ли, да плача ли.
    Чехите ги изгониха, заради скъпите цени на СПГ, след евтиния пробен период.
  • 4 РЕАЛИСТ

    21 1 Отговор
    Абе преди дружбата със СССР бе нужна, като въздуха и водата, а сега партньорството със САЩ било ключово. Едни и същи подлизурки, едни и същи лафове. Утре могат пак да обърнат палачинката.
  • 5 Жител на турския вилает "Булгаристан"

    18 0 Отговор
    " диверсификацията на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“.То ясно, че краварите искат да ни пробутат и горивото си на" Белене", но на янките горивото с руски реакрор дали е съвместимо? Или си правим ядрени експерименти на български гръб?

    Коментиран от #9, #18, #19

  • 6 въпросче

    18 1 Отговор
    За какво партньорство си говорим,като американците искат да ни продават скъпия си втечнен газ и цените на стоките в Бългерията ограбена и изостанала да литнат към небесата?!

    Коментиран от #12, #13

  • 7 Вервам й

    17 0 Отговор
    Ключово ни затриха3 жизненонеобходими проекта.
    На рекета вече "партьорство" ли му викате.

    2 реактора под брезент - никъде няма по света подобна простотия, за които е платил БГ народа, тях в мавзолея на ББ ли ще ги поставяте след време.
  • 8 Наблюдател

    15 1 Отговор
    За англо-американските тецове нещо ? Докога смятат да ни тровят, а ние да им плащаме милиаеди за глоби/квоти ?
  • 9 Ваф

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Жител на турския вилает "Булгаристан"":

    Янките купуват руско ядрено гориво, и отработеното отново в Русия.
    А ние, какво, къде ще изпращаме отработеното.
  • 10 чушки

    14 1 Отговор
    И къде ни подкрепят САЩ? АЕЦ "Белене" ли са построили,изтребители,които са платени ли са ни доставили,кораби на пристанище Варна или в Бургас са доплавали? Каква е тая невидима подкрепа?
  • 11 1221

    10 1 Отговор
    M@мицата ви мръсн@
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Нашмурлан Нашмъркаев

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "въпросче":

    Втечненият им газ който карат с кораби цистерни е руски. Газа първо от Русия отива в Сащ, после Сащ ни го продават на нас.
    Същото стана в Украйна, американците купиха цялата газопреносна система, и сега украинците купуват американски газ т.е.руски и плащат за тяхните тръби които американците им взеха.
    Демокрация ко да правиш
  • 14 Мдааа

    7 1 Отговор
    Явно подкуп.., тууу каква лоша дума замалко да кажа, я по европейски да го кажа т.е. Лобизма е в милиони за да дрънкат такива глупости.
  • 15 В.В.П.

    5 1 Отговор
    България докато не стане пълна подлога на янките,няма да миряса..ПОДЛОГИТЕ НЕ СЕ ДИВЕРСИФИЦИРВАТ...ПРИЕМАЙТЕ ДОЛАРИ И ЗАБРАВЕТЕ ЗА АЗБУКИТО....И ЗЕМЕТЕ ВСИЧКОТО ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ НА САЩ И АНГЛИЯ В ,НОВОСЕЛО,,..И ДА МИРЯСАМЕ..
  • 16 Ташун Касапа

    9 2 Отговор
    АМАН ОТ ДЕБИЛНИ КАЛИНКИ И КОФТИ МАТРИАЛ.
  • 17 Сандо

    10 1 Отговор
    Предателство на българските национални интереси,опаковани в красиви фрази!
  • 18 Тото

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Жител на турския вилает "Булгаристан"":

    Украинците правиха презарядка на реактори с американско ядрено гориво по веднъж. Резултатите се оказаха не добри. Сега отново използват руско независимо от отношенията им.
  • 19 Тото

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Жител на турския вилает "Булгаристан"":

    Украинците правиха презарядка на реактори с американско ядрено гориво по веднъж. Резултатите се оказаха не добри. Сега отново използват руско независимо от отношенията им.

    Коментиран от #23

  • 20 Абре Ганьо Балкански

    9 0 Отговор
    120 дупетати плюс десетина в МС ннафърфорват на голо шест милиона,и шест милиона чифтокопитни преживят и мълчат! Мълчат и плащат! И ще плащат все по - солено,та чак кисело! На тях им пука,колко ще струва лука.С гарантирани седем,а доста от тях,осемцифрени сметки не ги интересува цени на ток,парно,храна.Имат за пет поколения напред! Не бил прав Иво Христов с онези 80%,а?
  • 21 Тато из Правец

    10 1 Отговор
    По мое време изнасяхме ток за целия Балкански полуостров!!! Разсипахте всичко....
  • 22 Вярно ключово

    8 1 Отговор
    Скъпи енергийни източници, да стоим на тъмно, на студено и да ядем вносни храни, защото е неконкурентно да произведе каквото и да е.
  • 23 А чехите

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Тото":

    Чехите заредиха един и ги изгониха най-позорно,.
  • 24 бб6м6м5

    9 1 Отговор
    И като как е това? От САЩ ще ни докарват ток в консерви ли?
  • 25 не може да бъде

    7 1 Отговор
    Ако изнудването,откровеното вредителство и ултиматуми могат да се нарекат партньорство,значи ще има една такава диверсификация - цените -ще станат по-високи, доставките -по-трудни,ще започнат едни технически проблеми в АЕЦ с горивото и изведнъж ще се окаже,че е по-удобно да купуваме ток,вместо да го произвеждаме...
  • 26 партнирайте

    3 0 Отговор
    Дааааааа , с оставането във властта , ама надали.
  • 27 Янкидудъл

    9 1 Отговор
    Щом се е довлякъл чак от САЩ, иска да ни набълбука, без стмнение.
  • 28 В.В.П.

    7 1 Отговор
    Янките гледат на България,като на индианци в резерват..И НЕЖДУВРЕМЕННО ИМ КРАДАТ ЗЛАТОТО..НАСРЕЩА ДАВАТ ХАРТИЙКИ И КРАСИВИ ФРАЗИ..
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Илизионист

    5 0 Отговор
    Ако някой си мисли, че втечнен газ от щатите е алтернатива много се лъже! Те и прибалтика бяха зарибени така и сега духат супата. Полша - също. В случая се играе като в бриджа - натопи партньора и му гледай сеира. Требе пипе!
  • 32 Илизионист

    3 0 Отговор
    Ако някой си мисли, че втечнен газ от щатите е алтернатива много се лъже! Те и прибалтика бяха зарибени така и сега духат супата. Полша - също. В случая се играе като в бриджа - натопи партньора и му гледай сеира. Требе пипе!
  • 33 Наивни, или глупави?

    2 0 Отговор
    Защо Германия не се отказва от СП2 ? Наивни ли са, глупави? На тях също им предлагат втечнен амер газ?
  • 34 Енергетик

    0 0 Отговор
    С горивото на Уестингхаус ще видим дебелия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове