Last news in Fakti

1 Октомври, 2020 19:10 2 551 19

Станишев за евродоклада: ЕК ни постави тежка оценка

  • сергей станишев-
  • доклад-
  • ек-
  • корупция

Парите за възстановяване от ковид кризата трябва да стигнат до гражданите и бизнеса навреме, категорични са левите премиери

Станишев за евродоклада: ЕК ни постави тежка оценка - 1
Снимка: ПЕС

На координационна среща на ПЕС преди заседанието на Европейския съвет, насрочено за тези вечер в Брюксел, леви премиери и комисари обсъдиха предстоящите преговори за следващия бюджет на ЕС, обвързаността с върховенството на закона, както и външната политика на Съюза.

„Планът за възстановяване на европейската икономика, приет от лидерите през май, е историческа стъпка. Необходимо е обаче да се избегне ненужно забавяне и процесът по преговорите за следващ бюджет на ЕС да приключи в най-кратки срокове. Само така можем да гарантираме, че средствата ще стигнат до хората и бизнеса навреме.

Социалистите ще продължаваме да настояваме за по-ефективен механизъм за обвързване на европейските средства с върховенството на закона, както и за адекватно финансиране на ключови инициативи на ПЕС, които Урсула фон дер Лайен вече обяви за приоритети и на ЕК. Сред тях са План за младежка заетост, Механизъм за обезщетение при безработица, Младежка гаранция, Детска гаранция, Фонд за справедлив преход към нисковъглеродна икономика и др.“, заяви Станишев, който беше домакин на срещата.

Президентът на ПЕС коментира и първия доклад на Европейската комисия за България по новия общоевропейски механизъм за върховенството на закона:

„По-малко от година след като управляващите прибързано обявиха триумф и прекратяване на мониторинга над България, ЕК постави тежка оценка за политическата ситуация в страната. Вълната от въодушевени реакции и анализи от страна на властимащите нелепо контрастира с недвусмислените заключения за свободата на медиите, съдебната система, борбата с корупцията и хаотичния законодателен процес.

Тревожно, и в разрез с интересите на България, е и заключението, че успоредно с новия всеобхватен механизъм за наблюдение на върховенството на закона в ЕС остава в сила и досегашният мониторинг за страната. От години евродепутатите-социалисти сме категорични, че той отдавна е изчерпан и редицата скандали, мащабните корупционни практики и злоупотребата с власт у нас са потвърждение за неговата неефективност като инструмент за предотвратяване на политическа и институционална криза.

Несъстоятелна е тезата, че България е жертва на клеветническа кампания. Посочените проблеми са очевидни за всички, а заключенията и засиленият мониторинг дават допълнително аргументи на скептичните страни, които ни блокират за влизането ни в Шенген, например. С некомпетентното си управление, правителството обезсмисля дългогодишните ни усилия в европейските институции за премахването на избирателен мониторинг над България и въвеждането на общ механизъм за всички, като по този начин бетонира страната в периферията на ЕС за години напред.“

Левите лидери изразиха загриженост от ескалацията на конфликта в Нагорни Карабах, която доведе до нови военни и цивилни жертви. Те бяха единодушни, че е необходимо спешно спиране на военните действия и връщане към установения диалог под егидата на ОССЕ.

Според тях това може да се случи единствено с по-активната и силна роля на ЕС, предвид рисковете за регионалната сигурност в непосредствена близост до европейските граници и опасността от въвличане на трети страни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тройна коалиция - Станишев

    22 9 Отговор
    Ако Радев не беше вдигнал народа, хептен щяхте да се сварите.. като жабата в топла вода, нали се сещате!

    Коментиран от #8, #13

  • 2 Аааааааа....

    17 2 Отговор
    Този ,лява резба ли е ?
  • 3 Тоя

    17 3 Отговор
    потомствен червен субект и хрантутник , както и всякакъв за лични облаги , е толкова нетърпим , че ще драйфам ! Заживя живота на "капиталист" и му дреме за България , българските и европейските данъкоплатци , на чийто гръб се е метнал !
  • 4 Този

    17 2 Отговор
    да гледа корупционните схеми на жена си,забравили, че връща едни пари
  • 5 Глупости

    11 18 Отговор
    Много сме си добре. На изборите,напролет ,ще изберем ГЕРБ. НЯМА АЛТЕРНАТИВА.
  • 6 Хахахахахахаха

    14 1 Отговор
    Тежка оценка ти сложиха ,твоите съпартийци.
  • 7 Боби

    10 2 Отговор
    Ние ще връщаме а не Станишев и Борисов.
  • 8 Кво

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Тройна коалиция - Станишев":

    Казваш е направила Фигурантката??? Само изпълнява заповеди неможещия да мисли и говори нищоправец!

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ЧАУШЕСКО

    7 2 Отговор
    СТАНИШЕФ Е ТЕЖКА МЕКА КИТКА !
  • 12 Герб пикае газ

    10 9 Отговор

    До коментар #8 от "Кво":

    КОЛКОТО ДА ПЛЮЕТВ ПО РАДЕВ ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЩЕ ЗАГУБИТЕ... РАДЕВ Е НАЙ ОБИЧАНИ ЧОВЕК Я ЕВРОПА
  • 13 11111

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тройна коалиция - Станишев":

    Е не пиши от името на цял нярод де...........срамно е така,нали имa и други мнения,които не съвпадат със твоето...
  • 14 Roze може

    7 2 Отговор
    ЕС им поставя диагноза,те си мислят че е оценка
  • 15 Петър

    3 0 Отговор
    Лъжец. Бойко каза, че доклада е положителен.
  • 16 предатели

    3 2 Отговор
    Вместо да се обединят в Брюксел и да се борят за България, част от евродепутатите ни, положиха неимоверни усилия, да настройват целия ЕС срещу родината ни. Какъв срам.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 БСП

    1 0 Отговор
    ИМПИЧМАНТ НА БОЛШЕВИШКИЯТ ПРЕДАТЕЛ.
  • 19 Политолог

    0 0 Отговор
    Серго, нямаш право да говориш и критикуваш. Зашото когато ти управляваше ЕС ни спря траншовете
    В новата къша край Женевското езеро ли живеете с Моника?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове