1 Октомври, 2020 19:40 3 125 28

Красен Станчев: Предизборно купуват гласове, не се знае къде ще се свърши сметката

  • красен станчев-
  • бвп-
  • пенсии-
  • купуване на гласове

Едно правителство може да фалира независимо какъв е дългът спрямо БВП, коментира икономистът

Красен Станчев: Предизборно купуват гласове, не се знае къде ще се свърши сметката - 1
Кадър бТВ

Правителството ще напечата едни пари, те ще бъдат похарчени за купуване на стоки и услуги и така ще се вдигне инфлацията, коментира икономистът Красен Станчев в предаването „Лице в лице“ по бТВ по повод идеята минималната пенсия от 250 лв. да стане 300, а максималната от 1200 да нарасне до 1440 лв.

В крайна сметка тези пари ще бъдат издухани през комина, коментира Станчев.

Имаме дефицит между 1,2 и 3,8 млрд. лева от приходите от бюджет по всички пера, а в същото време имаме заем от 5 млрд., имаме и намаляване на приходите в НОИ с около 30% от началото на пандемията, отбеляза още Красен Станчев.

„Имаме ситуация, в която всяко правителство харчи като за последно. Това е ситуация на предизборно купуване на гласове, в която не се знае къде ще се свърши сметката“, отбеляза още той.

Според него най-добре е нищо да не се прави в тази насока, а да се прави в онези сегменти на икономиката, които произвеждат доход.

Той посочи, че от БСК са излезли с идеята да се отложи плащането на някои данъци за определен период от време. Според него най-лесно това ще стане в областта на корпоративните данъци.

„Възможно е да се получат безобразия във фиска на страната и ще последва 1997 г. Едно правителство може да фалира независимо какъв е дългът спрямо БВП“, коментира още икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоган е нашето спасение

    5 29 Отговор
    Без него сме загинали прави

    Коментиран от #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 btv comedy

    30 16 Отговор
    Глупост над глупостта.Не им давайте трибуна на такива пишман икономисти.

    Коментиран от #8

  • 4 choki

    30 6 Отговор
    Този екземпляр не разчита само на пенсия. Не го слушайте.
  • 5 Как ще печата пари..

    21 1 Отговор
    Правителството бе Красене? Нали сме във валутен борд??? Харчи пари, да..да се оправят другите след него. Как ще стане както през 1997г???? Не могат да се печатат пари, има строг банков надзор от ЕЦБ, дефицит от 3,8% не е болка за умирачка, не те разбирам

    Коментиран от #9

  • 6 Бацо

    10 2 Отговор
    Ще вика след година ми те фалираха държавата, счупиха я начи за пет месеца
  • 7 3,14К

    19 2 Отговор
    Ще доживееме ли времето, когато български жирналист ще задава въпроси на управляващите като Тим Себастиян. За първи път попадам на такъв материал от DW. А за Цветанка не ми се говори.
  • 8 КОТарАК

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "btv comedy":

    с безкраен интерес бих изчел твоята теория за икономиката ни. в състояние ли си да напишеш нещо смислено?
  • 9 Дефакто

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Как ще печата пари..":

    От момента с чакалнята нема валутен борд, имаше него ден едни автобуси в София май

    Коментиран от #21

  • 10 Последния Софиянец

    11 5 Отговор
    Основни искания на протеста са 1000 лв пенсия и 2000 лв минимална заплата.Пеевските медии не им е изгодно да го кажат.Дано поне сте видели плакатите.

    Коментиран от #18

  • 11 Ей, не може да ви се угоди ,бе!

    4 18 Отговор
    Обикновените българи ,ще оценят повишенията на изборите. ГЕРБ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОДДАВАТ НА ШАНТАЖА НА 5 ИЛИ 10 ХИЛЯДИ МАРГИНАЛИ.
  • 12 xaxaxaxa

    20 0 Отговор
    ... коментира "икономистът" Красен Станчев...

    Българските занаятчии - "икономисти", "юристи", "журналисти" ги знаем, мерси. Хахахахахахахахаха!

    "България се нарежда сред седемте страни от ЕС с най-малки социални разходи.
    Тук влизат както парите за пенсии, така и помощите за отглеждане на деца и обезщетенията за безработица и за болест.
    У нас тези разходи са само 17% от БВП. За сравнение общо за ЕС разходите за социална защита възлизат на 27,9% от БВП, сочат данните на Евростат."

    Да цитираме ли увеличението и размера на пенсии в Румъния бе, соп.ол-"икономистчето" ???

    Бантустан, Сър!
  • 13 Аз123

    6 1 Отговор
    Как бе пич, как ще на печатат-във валутен борд сме, забрави ли
  • 14 Хаджи Хаджи Българин

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ердоган е нашето спасение":

    Хапчетата!
  • 15 Те комунагите искат да разпределят

    4 6 Отговор
    Договореното от Борисов, най ме кефи как дава на пенсионерите и бсп не смеят да се обаждат, електорат са им, а не са съгласни, искат оставката веднага, че те да раздават
  • 16 ТРИ КАТЪРКА

    5 2 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ РЕСТАРТ
  • 17 XYZ

    10 1 Отговор
    Това "коледно" угощение внесло ли е поне 1 лев БВП или накрая ще се пенсионира на 19000 лв. пенси??? Крайно време е такива като него да се линчуват публично за непростима обида на хората от производствата които осигуряват незаслужената му заплата.
  • 18 Hoho Boho

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Не е вярно!
    Протестът е за оставката на Тиквата и Каскета.
    МУТРИ, ВЪН!!!
  • 19 Грейс

    16 0 Отговор
    На този много му се иска само той да е пенсионер, заедно с елтно малко множество като него! Какво му четете глупостите, само преди месец предложи пенсиите да бъдат намалени. Този лапач просто не мога да гио дишам,
  • 20 froid

    11 0 Отговор
    Тоя парцал навремето го бяха били но е било малко !
  • 21 Има валутен борд...

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Дефакто":

    Валутният борд пада когато приемем еврото, до тогава важат правилата на борда, и контрола на ЕЦБ, правилата на валутният механизъм са железни, никой от ЕЦБ няма да позволи на никое правителство на БГ да печата пари, платежният баланс ще се подържа от парите на ЕС, това са грантовете и нисколихвените суапови линии, тегленият заем остава резерв. Лева е фиксиран към еврото твърдо с подписан договор, когато кандидадствахме за чакалнята. Колкото е инфлацията в Еврозоната подобна ще е и в БГ. Какви ги дрънка този????
  • 22 Ей, ти верно си"красной", даже

    4 1 Отговор
    По джобовете си червен
  • 23 оня с коня

    8 2 Отговор
    Кр.Станчев говори за "ПЕЧАТАНЕ НА ПАРИ",което едва ли има Българин който да го взема на сериозно.И се опитва ном.13 да му "Напомни" на Станчев че сме във Валутен борд,,но въпросът е ДАЛИ ИМА НУЖДА Икономиста от напомняне или ТАКАВА МУ Е ОПОРКАТА?Да - прав е че вдигането на Пенсии и Заплати нагнетява Инфлация,но това е ТЕОРЕТИЧЕСКА ПОСТАНОВКА и е Глупаво да плаши когото и да е с Нея,след като Светът ПРИВЕТСТВА Контролираната Инфлация като Фактор за Прогреса? Значи може Другите държави да си вдигат пенсии и Заплати,а НИЕ - НЕ,защото Ще фалираме според Станчев?А идеята му е Елементарна:ДА НАСАДИ НЕСИГУРНОСТ И ТРЕВОГА в "Широките нар. маси",ЗАВРЪЩАЙКИ ги от 2 Страни:Ако се вдигнат парите за Населението,значи сме в Потъващ Кораб,торпилиран от Инфлацията и последващия Фалит.Ако пък НЕ/за да се запази Фиска/ - ДОБРЕ ДОШЛО ЗА ПРОТЕСТИТЕ,за да викат гръмогласно "Хорааа,вижте къде са другите,къде сме Ние- Долууу!"И пояснявам:Нямам намерение да оспорвам "Станчени Твърдения всякакви",а ДА ИЗСВЕТЛЯ Бруталните Прийоми на Глутницата мераклии за Властта командващи Протестите,та да може всеки да си направи Извода КАКВО МОЖЕ да очаква евентуално от такива хора ако Узорпират Управлението на страната!

    Коментиран от #25

  • 24 На тоя са му случило името,

    4 4 Отговор
    Тематично, на руски червен-краснай, нали красенчо
  • 25 👍👍👍👍👍...

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "оня с коня":

    Напълно си прав..подкрепям всяка твоя написана дума. Точно така е...👍👍👍👍

    Коментиран от #26

  • 26 Hoho Boho

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "👍👍👍👍👍...":

    Ама това не е написано от коня, а изкопирано.
    ...и е манипулация - смес от верни и неверни твърдения
  • 27 Трябва

    2 0 Отговор
    да ви е ясно, голем у. ни чака.
  • 28 Митко

    4 0 Отговор
    Тоя е срам и позор за България.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове